Zdrowa żywność

Fot. Fotolia

Istnieje wiele produktów spożywczych, które zawierają bogactwo witamin, minerałów i innych substancji korzystnie wpływających na zdrowie. Przedstawiamy top 30 najzdrowszych artykułów spożywczych.

Kasza gryczana – bogate źródło błonnika pokarmowego, pomaga obniżać ciśnienie krwi dzięki dużej zawartości potasu, jest bogata w witaminę PP, E i z grupy B, żelazo, fosfor, magnez, wapń i cynk; nie zawiera glutenu;

Jabłka – zawierają błonnik nierozpuszczalny, który zapobiega zaparciom oraz rozpuszczalny, który pomaga obniżać poziom cholesterolu; dzięki dużej zawartości przeciwutleniaczy (m.in. kwercetyny) zmniejszają ryzyko wystąpienia nowotworów i chorób układu krążenia;

Kapusta kiszona i ogórki kiszone – zawierają naturalne probiotyki, czyli żywe bakterie wspomagające pracę przewodu pokarmowego oraz układ odpornościowy;

Ryż brązowy – dzięki dużej zawartości błonnika pokarmowego pomaga obniżać poziom cholesterolu i zapobiega zaparciom; dostarcza fosforu, potasu, magnezu, wapnia, żelaza, miedzi oraz witamin z grupy B; jest polecany osobom chorującym na cukrzycę, ponieważ nie powoduje nagłego wzrostu poziomu cukru we krwi;

Jajka – są źródłem łatwo przyswajalnego, pełnowartościowego białka, lecytyny (wspomaga pracę mózgu i układu nerwowego, pomaga obniżać poziom cholesterolu), luteiny (wspomaga narząd wzroku), witamin A, E, D i K oraz B2 i B12, kwasu pantotenowego oraz fosforu, potasu, sodu, wapnia, żelaza, magnezu, miedzi, cynku;

Fasola – jest bogatym źródłem białka roślinnego; dzięki zawartości błonnika pokarmowego daje uczucie sytości, zapobiega zaparciom i pomaga obniżyć poziom cholesterolu;

Soczewica – bogate źródło białka; dostarcza potasu, żelaza, kwasu foliowego i przeciwutleniaczy; zapobiega nowotworom, chorobom układu krążenia, zaparciom;

Orzechy włoskie – dostarczają korzystnych tłuszczów z rodziny omega-3 oraz dodatkowo witaminę E, kwas foliowy, witaminy z grupy B, magnez, mangan, miedź, żelazo; regulują poziom cholesterolu i działają przeciwutleniająco;

Migdały – pomagają obniżać poziom cholesterolu dzięki zawartości tłuszczów nienasyconych; są bogatym źródłem witaminy E, magnezu, manganu, miedzi; dostarczają białka roślinnego oraz błonnika pokarmowego, który reguluje pracę jelit;

Płatki owsiane – dostarczają węglowodanów złożonych, witamin z grupy B, wapnia, żelaza, magnezu; pomagają obniżać ciśnienie krwi, a dzięki zawartości beta-glukanów regulują poziom cholesterolu; duża zawartość błonnika zapobiega zaparciom, nowotworom jelita grubego i wspomaga odchudzanie; płatki owsiane normują poziom cukru we krwi;

Siemię lniane – bogate źródło kwasów omega-3, dzięki którym zapobiegają chorobom układu krążenia oraz nowotworom; len wspomaga odporność organizmu, reguluje pracę jelit i działa powlekająco na przewód pokarmowy;

Oliwa z oliwek – dzięki zawartości tłuszczów nienasyconych pomaga obniżać poziom cholesterolu i ciśnienie krwi, tłuszcze jednonienasycone regulują również poziom cukru we krwi;

Olej rzepakowy – dobre źródło tłuszczów omega-3, witaminy E, A, K; zapobiega chorobom układu krążenia i pomaga obniżyć poziom cholesterolu we krwi;

Brokuły – dostarczają witamin: A, E, K, C oraz wapnia, potasu, magnezu; zawierają przeciwutleniacze (m.in. sulforafan), które zmniejszają ryzyko zachorowania na nowotwory;

Szpinak – świetne źródło kwasu foliowego, szczególnie ważnego dla kobiet w ciąży; dodatkowo dostarcza potasu, żelaza, magnezu, witaminy C, E, K, witamin z grupy B i beta karotenu; wykazuje silne działanie antyoksydacyjne;

Pomidory – zawierają witaminę C, która wzmacnia naczynia krwionośne i wspomaga odporność, potas, który obniża ciśnienie krwi, likopen, czyli silny przeciwutleniacz, który chroni przed nowotworami, chorobami układu krążenia i zaburzeniami widzenia;

Czosnek – działa antybakteryjnie (zawiera allicynę – naturalny antybiotyk), przeciwgrzybiczo i przeciwwirusowo, wzmacnia odporność organizmu, pomaga obniżać ciśnienie krwi i poziom cholesterolu;

Jagody – antocyjany (niebiesko-fioletowe barwniki) zawarte w jagodach działają antyoksydacyjnie; jagody to bogate źródło witaminy C, A, B1, B2, PP, kwasu foliowego, potasu, magnezu, żelaza, wapnia i błonnika pokarmowego;

Buraki – dostarczają witaminy A, C, z grupy B, żelaza, potasu, magnezu, wapnia, fosforu; pomagają obniżać ciśnienie krwi i poziom cholesterolu, zapobiegają niedokrwistości i zaparciom; działają antyoksydacyjnie (zapobiegają nowotworom i chorobom układu krążenia), wzmacniają odporność organizmu;

Natka pietruszki – źródło wielu witamin (C, K, E, PP, z grupy B, beta-karotenu), magnezu, żelaza, wapnia, potasu, przeciwutleniaczy; natka pietruszki zwiększa wchłanianie żelaza w przewodzie pokarmowym i wzmacnia odporność;

Czerwona papryka – ¼ średniej papryki (50 g) pokrywa dzienne zapotrzebowanie osoby dorosłej na witaminę C (dla kobiet wynosi ono 75 mg); dzięki dużej zawartości potasu reguluje ciśnienie krwi; papryka jest bogatym źródłem antyoksydantów;

Marchew - zawiera beta-karoten, czyli naturalny antyutleniacz, kwas foliowy, błonnik oraz witaminy: A, C, E, H, K, PP oraz z grupy B; zmniejsza ryzyko nowotworów, chorób układu krążenia, opóźnia procesy starzenia, wspomaga proces widzenia;

Napoje mleczne – jogurt, kefir, maślanka – są źródłem pełnowartościowego białka, wapnia, fosforu i witamin z grupy B; wspomagają pracę jelit i rozwój prawidłowej mikroflory jelitowej, zapobiegają zaparciom;

Awokado – zawiera aż 15% tłuszczu, przy czym są to zdrowe tłuszcze nienasycone, które pomagają obniżyć poziom cholesterolu i ciśnienie krwi; dodatkowo jest źródłem potasu, wapnia, fosforu, witaminy E, A, B1, B2, PP, K, H, kwasu foliowego, luteiny, błonnika pokarmowego;

Kakao – zawiera sporą dawkę magnezu (działa antystresowo) oraz fenyloetyloaminę, która poprawia nastrój. Kakao to dobre źródło przeciwutleniaczy, żelaza, chromu, manganu, cynku i miedzi;

Herbata – zawiera duże ilości przeciwutleniaczy, które chronią komórki przed działaniem wolnych rodników, dzięki czemu zapobiega nowotworom, chorobom układu krążenia, opóźnia procesy starzenia;

Miód – źródło naturalnych antybiotyków; miód wzmacnia odporność, dodaje energii, reguluje prace przewodu pokarmowego;

Ryby – są źródłem tłuszczów nienasyconych w rodziny omega-3, witaminy D, pełnowartościowego białka; wspomagają rozwój układu nerwowego, kostnego, układ odpornościowy;

Kapusta – dostarcza wielu witamin (E, C, B1, B2, B6, beta-karoten) oraz minerałów (żelazo, magnez, potas, siarkę, wapń, miedź, cynk, fosfor) oraz sporo błonnika pokarmowego; kapusta pomaga obniżać poziom cholesterolu i ciśnienie krwi, zapobiega zaparciom, wzmacnia odporność i jest świetnym źródłem witaminy C w okresie zimowym;

Kiełki – są bogatym źródłem witamin i minerałów (szczególnie w okresie wczesnej wiosny) – magnezu, potasu, żelaza, witamin z grupy B, witaminy C oraz antyoksydantów.