Awokado

Awokado waży 215g. Owoc bez skórki i pestki waży 140g.

  100g na zdjęciu (140 g)
Energia 160 kcal 224 kcal
Białko 2,0 g 2,8 g
Tłuszcz 15,3 g 21,4 g
Kwasy tłuszczowe nasycone 2,1 g 3,0 g
Węglowodany 7,4 g 10,4 g
Cukry proste 0,7 g 0,9 g
Błonnik 6,7 g 9,4 g
Sól 0,0 g 0,0 g

Awokado kalorie w 100g: 160kcal

Zobacz więcej: sztuka awokado 215g avocado

Ostatnia aktualizacja: 2016.09.15

Ważenie dodano: 2010.01.13 w kategorii Owoce i ich przetwory

Dzienne zapotrzebowanie

Porcja ze zdjęcia dla 2000 kcal
pokaż dla mojego zapotrzebowania

Mamy 86 opinii na temat ważenia - napisz własną

  • dziekuje! :)))
  • A ile mniej więcej może być w łyżeczce ? Bo chciałam sobie smarować kanapki awokado, zamiast masłem i nie wiem czy opłacalny jest taki zamiennik. Wiem, że mogłoby się to okazać zdrowsze, ale nie wiem, jak to wygląda z kaloriami :)
  • Karolcia 2011/04/06 13:13
    Dobrze ze nie lubie bo to sam tluszcz Fuj!
  • Ale bardzo zdrowy 0_o dajcie ludzie spokój, tłuszcz jest mega ważny w diecie.
  • @ola
    około 20kcal,
  • polecam guacamole i chleb chrupki-pycha przekąska, zdrowe tłuszcze i smaczne
  • ile czasu moze spedzic rozkrojone awokado w lodowce?
  • Czytałam, że awokado to samo zdrowe tłuszcze. Trochę mi ich brakuje w codziennej diecie i mam pytanie - jak się to je? :D Nigdy nie jadłam i nie mam żadnej koncepcji :) Proszę o rady.
  • @haruka: rozkrojone awokado podobno najlepiej zostawić w lodówce razem z pestką, wtedy tak szybko się nie utlenia (nie ciemnieje). Zależy też jak bardzo jest dojrzałe - wiadomo im bardziej miękkie tym szybciej się popsuje. Ja rozkrojone awokado przetrzymuje w lodówce nawet do 3 dni i w smaku jest w porządku, ale traci trochę na tym ślicznym zielonym kolorze :)

    @bolkowa: Świetnie nadaje się jako jeden ze składników sałatek. ja bardzo często robię sobie takie "pasty/sałatki", które kładę na pieczywo:
    1) awokado, cebula, pomidor - pokroić w kostkę, wymieszać, doprawić do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny
    2) awokado, tuńczyk z puszki (ten bez oleju), jajko ugotowane na twardo, cebula - pokroić w kostkę, wymieszać, doprawić do smaku
  • Pamiętam, jak kiedyś Robert Makłowicz mówił w TV, że rozkrojone awokado posmarowane pestką "myśli", że wciąż jest całe i dlatego nie ciemnieje.
    Zdarzało mi się zostawić w chłodnym miejscu awokado ze dwa dni i owszem ciemniało odrobinkę, ale wystarczyło odkroić milimetr z wierzchu i reszta była ok.
    @bolkowa: zanim zakochałam się w smaku awokado też zwykle traktowałam je jako składnik sałatek. Teraz najchętniej jem je jak "jajko na miękko", czyli wyjadam łyżeczką ze skóry, doprawione solą i pieprzem. Ja biorę do tego pyszną kromkę chleba, ale reszta domowników niekoniecznie się nim truje.
  • @Dorota musisz naprawde lubic awokado ;) mi by takie samo nie "weszlo", ale w salatce jako dodatek albo z ryba lubie :] sprobuje ten patent ze smarowaniem pestka :D
  • Katarzyna 2011/12/29 14:48
    @bolkowa: Z awokado można zrobić mnóstwo zdrowych i smacznych posiłków. Począwszy od sałatek do soków, szejków a nawet... lodów. Polecam kanał Mimi Kirk:
    http://www.youtube.com/watch?v=0oWCsuBm6Rc
    Zastąpiłam wszystkie słodkie organiczne składniki miękkimi daktylami (które można kupić w sklepie ekologicznym - kilogramowa paczka kosztuję tyle samo co małe paczki, które znaleźć można w każdym sklepie).

    Pozdrawiam!
  • Pasta z awokado i makreli:
    awokado, makrela, jajo na twardo, szczypiorek, 2 ogórki kiszone, sól pieprz
    awokado i makrela rozgnieść, dodać resztę składników drobno pokrojonych, zmiksować w blenderze.
    pycha!
  • Może kiedyś skusze sie na podobny mix ryby z awokado, ale owa ryba na bank nie będzie makrela i napewno nie dodam soli ;)
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2012/01/01 21:36
    @maszaka: czytając Twoją wypowiedź uśmiechnęłam się sama do siebie szeroko, ponieważ dzisiaj na śniadanie jedliśmy coś w podobnym stylu: chleb, na to plasterki awokado, kawałki wędzonej makreli, nasz ulubiony sos pomidorowy z warzywami: http://www.ilewazy.pl/lyzeczka-sosu-pomidorowego-z-warzywami; całość obficie posypana kiełkami. Bardzo smaczna kompozycja. Twoja brzmi równie ciekawie, ale ja nie blendowałabym składników na pastę, tylko zostawiła wymieszane ze sobą drobne kawałeczki :)
  • Avocado z czosnkiem, solą i sokiem z cytryny... pyszota
  • Karolina 2012/04/06 02:37
    Ja zrobiłam taką sałatkę na wielkanocne posiedzenie w pracy:
    avocado, pomidory, czerwona i zielona papryka, kukurydza i czerwona fasolka konserwowe, kilka małych żółtych cebulek, ząbki czosnku, sok cytrynowy, dałam jogurt naturalny z łyżką oliwy i sosem "sałatka koperkowo-ziołowa", a ponieważ smak był mało wyrazisty - jeszcze ze trzy łyżki majonezu. Przyprawy - dużo i różne, sól, pieprz cytrynowy i kolorowy, chilli, FitUp! do sałatek i inne zioła do sałatek.
  • Napoczęte avocado najlepiej zostawić oczywiście w lodówce ja jem takie na dwa razy, więc niezjedzoną część, nieobraną też wkładam do lodówki z pestką, a żeby się nie utleniało polewam sokiem z cytryny. Działa, tak jak jak w przypadku jabłka. I takie avocado zwykle czeka na mnie bez uszczerbku dzien- dwa. Zachować pestkę w czasie dzielenia na pół łatwo, taka rada z tych jakie dostaje się od "mamy" przy pierwszym avocado :) , ale napiszę just the case, przecinamy avocado na pół, wzdłuż (osi symetrii :)), łapiemy za obie połówki i przekręcamy, każdą w inną stronę :) et voila!
    Ja avocado szamię skropione sokami z limonki i cytryny, ze świeżo zmielonym pieprzem i solą.
  • Uwielbiam awokado! Często jem w formie guacamole, sałatek, na kanapce albo wyjadane ze skorupki. Bardzo lubię słodki, czekoladowy mus na jego bazie (zblendowane awokado + kakao + daktyle/słód/syrop z agawy) - jest świetny jako polewa na cieście, a po zamrożeniu wychodzą z niego pyszne lody. Najlepszym dodatkiem do śniadaniowej owsianki jest dla mnie zielone smoothie (pół banana + pół awokado + liście szpinaku + liście sałaty + seler naciowy + woda). Ostatnio zrobiłam drożdżowe bułeczki pełnoziarniste, w których tłuszcz zamieniłam na rozgniecione awokado - było zielone i pyszne. Zawsze zostawiam też łyżeczkę awokado, z której robię maseczkę - rozgniecione nakładam na oczyszczoną skórę i zostawiam na 20 minut lub pół godziny. Jednym słowem - życie bez awokado byłoby straszne ;)
  • o kurcze Agatka prawdziwa z Ciebie fanka tego owocu :D
    a co do maseczek z awokado, to kolezanka naklada sobie taka na wlosy, bo ponoc wtedy szybciej rosna ;)
  • @haruka, nie wiem, czy włosy będą szybciej rosnąć, ale na pewno będą lepiej odżywione i zdrowsze :) Ja na włosy jeszcze awokado nie nakładałam i chyba nie będę ze względów finansowych.
  • Radosław 2012/05/11 19:14
    Dopiszę aby dodać kolejnego uroku awokado, że nawet pestka sie nie zmarnuje. Nabijamy ją na wykałaczki i wkladamy do szklanki z wodą aby dół był zamoczony - wykiełkuje to wsadzamy do donniczki na 1/3 aby wystawała pestka. Wyrośnie piękna roślina :)
  • Maciej[autor ilewazy.pl] 2012/05/11 19:20
    @Radosław: Ale originalny pomysł. To nabijanie na wykałaczki to po, żeby pestka w szklance nie tonęła, czy jaki jest tego cel?
  • WiFiRiFi 2012/08/30 18:39
    @Agatka podzielam uwielbienie ;)) Awokado jest genialne ze względu na strukturę i na masę jego zastosowań. Ostatnio dodaje w sumie do wszystkiego, na kanapki (w połączeniu z jajkiem czy na słodko z twarogiem i owocami), do przeróżnych sałatek, do twarogu, do smoothie (nadaje świetną konsystencje, moje ulubione połączenie z ZAMROŻONYM bananem, gruszką, mlekiem sojowym i odrobiną kardamonu), w pancake'ach, w "sajgonkach" z łososiem, jako błyskawiczny "sos" do spaghetti (kiedyś mogłam jeść to danie dzień w dzień).
  • AniaNaDiecie 2012/08/30 19:01
    Uwielbiam :) ostatnio jem codziennie w sałatce. Pyszne i zdrowe!
  • wczoraj ugotowałam ryż i długo myślałam z czym go zjeść. Patrzę - lezy sobie awokado. Więc je wzięłam, obrałam, rozdrobniłam i wymieszałamz tym ryżem. Nawet bez żadnych przypraw byłam zachwycona smakiem i polecam ;)
  • Nigella powiedziała kiedyś, że używa awokado jako wewnętrznego nawilżacza, i absolutnie ją w tym działaniu popieram - przy regularnym spożywaniu jego działanie na tym polu jest nie do przecenienia. a jakie pyszności można z tego zrobić. uwielbiam na śniadanie bułkę z mikrofali z awokado, łososiem i warzywami (myślę, że ser camembert by do tego też pasował), albo jedyna wersja awokado na słodko, która mi wchodzi: bułka z awokado, twarogiem i miodem (prze-pysz-na). lubię też sałatkę z pekinki, papryki, pomidora i awokado, polaną sosem sojowym. ten owoc nawet sam, posypany tylko solą świetnie smakuje. jedyna wada to to, że trzeba czekać tydzień aż dojrzeje a potem kiśnie w dwa dni ;<
  • @rigby
    Ciekawe pomysły. Ostatnio myślałam nad potrawami z awokado. Koniecznie muszę spróbować Twojej wersji na słodko :)
  • Czy awokado zawiera fruktozę? Bo niby to owoc, ale słodkie nie jest.
  • A ja mam pytanie, czy obróbka termiczna może niekorzystnie wpływać na tłuszcze w awokado? Zjadłam dzisiaj na śniadanie sadzone jajko w awokado, które upiekłam w piekarniku w 180 stopniach i sam miąższ trochę zmienił zmak, wpadłam wtedy na pomysł, że może to tak, jak z oliwą, na ciepło już nie jest tak super-hiper zdrowo.
  • Smak ofc, literówka.
  • zaetar, z tego,co wiem to niestety obróbka termiczna wpływa niekorzystnie także na awokado, ale bez przesady, raz na jakiś czas można :-)
  • Mógłby ktoś powiedzieć jak to mniej więcej smakuje? Do czego można porównać? Słodkie, czy niezbyt?
  • No i ja bym się w końcu chciała dowiedzieć! Niedawno zleciłam mamie kupić awokado, ale niestety trafiłyśmy na jakieś przestarzałe i twarde, że szło czyścić język po jego skosztowaniu!
  • @Ewelina, awokado samo w sobie jest raczej mdłe, jest natomiast świetnym dodatkiem do potraw na słodko lub na słono. osobiście bardziej odpowiada mi na słono - np. w sałatkach, świetnie komponuje się z pomidorami.
    @klaud, było twarde bo było niedojrzałe :) zazwyczaj po zakupie awokado należy poczekać parę dni, aby doszło. podobno dochodzi szybciej w towarzystwie jabłek, ale nie próbowałąm tego sposobu. następnym razem gdy kupisz twarde awokado, zaczekaj aż zmięknie - przyciśnij skórkę i jeżeli lekko ustąpi pod naciskiem palca, to znaczy, że nadaje się już do zjedzenia.
  • Ja tam lubię w... owsiance :). Najlepiej w towarzystwie banana i granatu ;) Chociaż oczywiście jako pasta do kanapki (rozgniecione awokado+czosnek+sok z cytryny+pieprz)czy dodatek do sałatek sprawdzi się świetnie.
  • klaud, miałam podobnie i strasznie się zraziłam do awokado..
    @rigby dziękuję bardzo za radę! Nigdy bym sie nie domyśliła :))
  • Ja awokado uwielbiam ale ostatnio nie mogę kupić dobrego i zaczynam rozumieć ludzi którzy spróbowali raz i awokado znienawidzili. Nie wiem czy to zależy od gatunku, złego przechowywania w sklepie, złego transportu lub zbyt wczesnego zerwania, sezonu (kiedy jest sezon?) ale dosłownie 3 na 4 sztuki nie nadają się do jedzenia. Albo nie chcą dojrzewać- twarde jak kamień, bez smaku, albo wyglądają na idealne, akuratne do zjedzenia a po przekrojeniu zepsute lub w smaku okropne.
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2013/03/04 20:05
    @O!a: "Ja tam lubię w… owsiance :). Najlepiej w towarzystwie banana i granatu"
    Wow, nie wpadłabym na takie połączenie ! Brzmi bardzo ciekawie, aczkolwiek nawet jako uwielbiająca awokado trudno mi wyobrazić sobie smak takiej owsianki. Jednak jestem otwarta na nowości w związku z czym być może kiedyś wypróbuję Twoją propozycję ;)
  • Banan(szczególnie mrożony!) i awokado jest przepyszne... Lepsze niż jakiekolwiek lody...
  • Avocado, avocado... W oryginale aguacate. To jedyny owoc, obok kokosa, który jestem stanie zjeść. Nie cierpię kwaśnego smaku. Nie jem warzyw ani owoców. Jestem na Very Low Carb i zajadam się aguacate, niekiedy w olbrzymich ilościach.
    Z tym, że mieszkam w Meksyku. Tutaj kilogram kosztuje w przeliczeniu 3 zł. W Polsce nie sposób dostać tego owocu o takim smaku jak tutaj. Dojrzały, lekko uginający się pod naciskiem palca, aromatyczny. Po rozkrojeniu miąższ rozpływa się pod łyżeczką czy widelcem, jeśli chcemy rozgnieść do guacamole... Mniam...! Wystarczy lekko dosolić...
    Co więcej, takie dojrzałe świetnie sprawuje się jako krem do ciała! :)
    Właściwie na samym aguacate można by przeżyć. Z łupinek robię sobie popielniczki ;)
  • Jakiś czas temu zrobiłam pyszną pastę, którą polecam:
    - awokado
    - tuńczyk z puszki w sosie własnym
    - sól, pieprz
    - kilka kropli olwiy extra vergine
    - trochę soku i skórki z limonki
    Naprawdę bardzo dobre !

    Pani Izabelo, a co Pani sądzi o takim zestawie śniadaniowym ( pomysł z Kwestii Smaku ): domowy chleb tostowy ( zrobiony z mąki zwykłekj pszennej i żytniej razowej w proporcjach mniej więcej pół na pół, może odrobina więcej białej ), mleko, świeże drożdze, jajko, nie wielki dodatek masła, cukru, soli ) z właśnie awokado ( rozgniecione z solą, pieprzem i sokiem z cytryny, jajko ( np. na pół twardo ) jogurt i jakieś kiełki czy rzeżucha ? Jak się Pani podoba ? Bo mi sie ten pomysł z KS bardzo spodobał ( jak większość zresztą ) i mam ochotę na takie śniadanie, i zastanawim sie, czy jest ono dobrze skomponowane ? I czy takie pieczywo można uznać za wartościowe ? Pozdrawiam :)
  • Awokado jest pyszne. Smakuje na pierwszy kontakt bezsmakowo, ale jak się odkryje jego aksamitną gładkość, delikatność i coś super lekkiego i odświeżającego ( choć nie mokrego) to już właśnie jest ten niepowtarzalny smak.
    Zajadam samo, bo ciągle mi szkoda z czymś wymieszać, tak uwielbiam!
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2013/05/13 17:02
    @Kamila: Robiłam bardzo zbliżoną pastę z awokado i tuńczyka i przyznaję, że bardzo mi smakowała.
    "Pani Izabelo, a co Pani sądzi o takim zestawie śniadaniowym...". Uważam, że jest w porządku. Dodałabym jeszcze jakieś warzywo, bo kiełki czy rzeżucha to za mało. "czy takie pieczywo można uznać za wartościowe ?" Jako urozmaicenie może również funkcjonować w menu.
  • Awokado ma właśnie około 220 kcal, a na wielu stronach (i to piszą dietetycy, a nie zwykli internauci) są informacje, że ma nawet 350-450 kcal na sztukę. Nie wiem skąd się biorą takie idiotyzmy (i to niby pisane przez mądrych ludzi).

  • @tomekk bo sztuka sztuce nie równa... patrz na wartość w 100g bo awokado w zależności od gatunku może się SPORO różnić rozmiarem.
  • Potrzebuję na dzisiaj się dowiedzieć, ile kalorii ma pasta z awokado zaznaczając, że chodzi mi wyłącznie o najprostszą możliwą wersję. Pytam, bo nigdzie nie mogę znaleźć tej informacji.
  • wystarczy ze dodasz skladniki jakie uzyles do wykonania tej pasty i bedziesz mial odpowiedz.
  • majkun:
    Nie da rady, bo wychodzą czasami spore bzdury, o czym przynajmniej parę razy zdążyłem już się przekonać np. próbując sporządzić tą metodą koktajl wieloowocowy, którego akurat na tej stronie nie ma. Tak więc tylko gotowy produkt wchodzi w rachubę.
  • ale nie da sie oszacowac taka "najprostsza paste" nie wiedzac jaki ma sklad i ilosc uzytych skladnikow :) mi zawze sie sprawdzal ten kalkulator tutaj nigdy mnie nie zawiodl i nie ma mowy o bzdurach :) podaj chociaz skladniki i proporcje to moze sie uda cos oszacowac ;)
  • Już podaję składniki pasty w wersji prostej:
    - jeden dojrzały owoc awokado
    - łyżka świeżo wyciśniętego soku z limonki (ewentualnie cytryny)
    - dwie łyżki oliwy z oliwek

    w wersji deluxe:
    - jeden dojrzały owoc awokado
    - łyżka świeżo wyciśniętego soku z limonki (ewentualnie cytryny)
    - dwie łyżki oliwy z oliwek
    - ugotowane na twardo jajko
    - niewielka porcja żółtego sera
    - łyżka majonezu
  • wg moich obliczem wersja prosta ma 388 kalorii. ale tez pamietaj ze to zalezy wszytko od tego ile wazyc bedzie awokado.
  • Dzięki za pomoc.
    Pozdrawiam
  • fakt, awokado jest dosc mdłe, ja skrapiam je sokiem z cytryny :) i pamietajcie, ze dojrzałe awokado powinno byc lekko miękkie i bez wielu ciemnych plamek!
  • ja właśnie jem połówkę z solą i pieprzem - ukochane połączenie ;-)
  • nie wiem, czy juz padla taka propozycja, ale polecam domowa nutelle z awokado ;)

    1 awokado, 2-3 lyzeczki zmielonych orzechow laskowych, 2 lyzeczki kakao (lub karobu), 2-3 lyzeczki jakiegos slodu. wszystko zmiksowac na gladka mase. przepyszne ^^
  • Nie przepadam za awokado solo, jego smak jest zbyt mdły, ale mogę dorzucić pomysł na sałatkę:
    - grillowany kurczak
    -pomidory (w zimie koktajlowe, w lecie normalne, świeże pyszne pomidory
    -awokado
    opcjonalnie: mozzarella i pestki słonecznika.
    Do tego dressing: sól, pieprz, ocet winny i musztarda.
    Sałatka jest syta, dlatego chyba najlepiej jeść ją na obiad.
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2013/08/30 21:16
    @Alexis: brzmi smakowicie ! Ja jeszcze do tego dołączyłabym dodatek skrobiowy - najlepiej pełnoziarnisty ryż lub makaron razowy :)
  • Kiedyś miałam duże zastrzeżenia do tego owocu, ale odkąd spróbowałam go w wersji z sokiem marchewkowym zachwycam się nim. Tak przygotowuje sok: ok 7-8 marchewek wrzucam do sokowirówki, do otrzymanego soku dorzucam całe awokado, kilka listków bazylii oraz sok z połowy cytryny. Całość blenduje na gładką masę. Przed podaniem chłodzę chwilkę w lodówce. Pyyycha. Polecam :)
  • Awokado mimo tłuszczu i sporej ilości kalorii niby odchudza. Oczywiście 200 kcal z awokado (przy odchudzaniu) to nie jest dużo pod warunkiem, że dobowa ilość wyniesie około 1000 kcal.
  • zważyłam swoje avokado, ale najpierw obrałam ze skórki i wyrzuciłam pestkę- ważyło 100 g i było podobnej wielkości (zapomniałam zważyć przed, ale następne nie zapomnę, aby porównać masę brutto i netto);

    Dlatego wiele osób powinno się domyślić, że ten owoc nie ma aż 224 kcal ! Kaloryczność podana jest dla części jadalnych.

    Są ponoć różne odmiany avokado o różnej wielkości, aczkolwiek osobiście nie spotkałam się z innymi, niż te, które i Wy prezentujecie :)

    My z avokado robimy deser min (dla 2 os.).: avokado, banan, daktyle (jako słodzik 2-3 sztkui), łyżka migdałów, 2 łyżki mocnego kakao, 2 łyżki wiórek kokosowych i można jeszcze dodać 2 łyżki orzechów nerkowca albo włoskich albo pistacjowych- co kto lubi ;)
  • ... kiedy wyżej jest napisane, że to właśnie "owoc bez skórki i pestki waży 140g"
  • A jedliście zupę z awokado?
  • Polecam sałatke z awokado ! :)
    Składniki:

    1 dojrzałe awokado pokrojone w kostkę

    2 orzechy włoskie

    0,5 szklanki mango pokrojonego w kostkę

    2 orzechy włoskie

    1 łyżeczka świeżej bazylii

    0,5 łyżeczki startego świeżego imbiru

    1 łyżka rozdrobnionego ananasa z 2 łyżkami soku

    0,5 łyżeczki soku z cytryny

    świeżo zmielony pieprz i sól do smaku

    1 łyżeczka oleju z orzecha włoskiego


    Sposób przygotowania:

    Pokruszone orzechy namocz w gorącej wodzie przez 30 minut, następnie wymieszaj awokado z mango i orzechami.
    W innej misce połącz razem olej z orzecha włoskiego, sok z cytryny, ananasa wraz z sokiem, bazylię, imbir, sól i pieprz. Można zmiksować w blenderze.
    Przygotowanym w taki sposób dressingiem polej sałatkę i delikatnie w
  • @papaja
    Ja robie często zupe z awokado :) działa uspokajająco i jest zdrowiuuutka:)
    Składniki:

    2 duże lub 3 małe awokado

    0,75 szklanki jogurtu naturalnego

    3 szklanki bulionu wegetariańskiego lub wywaru ze świeżych warzyw (do przygotowania takiego wywaru można użyć następujących warzyw: marchewka, pietruszka, seler, natka pietruszki, oliwa, kurkuma, sól, pieprz, liść kapusty włoskiej lub pekińskiej)

    1 łyżeczka świeżych liści kolendry

    1 łyżeczka soli

    1 łyżeczka soku z limonki

    szczypta cayenne lub parę kropli tabasco


    Do dekoracji:

    pomidor

    listki kolendry


    Sposób przygotowania:

    Awokado, jogurt, połowę bulionu, liście kolendry, sól i sok z limonki zmiksuj do otrzymania gładkiej konsystencji.

    Dodaj pozostałą część bulionu i delikatnie podgrzej, ale nie gotuj!

    Przystrój listkami kolendry i pokrojonym w kostkę (obranym ze skórki) pomidorem. Zupa z awokado najlepiej smakuje z chipsami tortilla lub z krakersami ryżowymi
  • Dzisiaj miałam trzecie i ostatnie podejście do awokado. Nie smakuje mi.. wręcz mnie odrzuca niestety :(
    No nic bede musiała pozostać na innych zdrowych tłuszczach.
  • angelika29 2014/03/07 09:07
    Doskonała Nutella-Awokanella :)
    1 awokado
    kakao lub karob - ilość dowolna
    miód lub ksylitol - ilość dowolna

    Wszystko razem miksujemy blenderem i mamy smarowidło lub deser samodzielny do pałaszowania łyżeczką (łyżką - bo zdrowy i pyszny).
    Im więcej kakao tym ciemniejsze i bardziej gorzkie smarowidło - im więcej miodu - tym bardziej przypomina Nutellę. WSPANIAŁE Nawet czasem moje dzieci dają się nabrać że to sklepowe masło czekoladowe. :)
  • angelika ja słyszalam, że zamiast miodu można dodać dwa zmiksowane banany ...
    Ubolewam naprawdę, że mi awokado nie smakuje bo tyle ciekawych przepisów ma :(
  • @kasikk może wypróbuj pod inną postacią niż jadłaś- albo spróbuj inny gatunek (niektóre są wiecznie twarde, wodniste, bez smaku, ogólnie fe) W wielu daniach awokado można ukryć (jak właśnie w przeróżnych puddingach, smoothie) i wtedy awokado nadaje jedynie (raczej "aż") genialną kremową konsystencje.
  • kasikk, bo nie wszystkie awokado są dobre. Te przedojrzałe mają już gorszy smak.
  • Najlepsze kanapki z awokado to... ćwierć awkado rozciapanego na kromce chelba (polecam też chrupki żytni) posypane pieprzem i sola morską.
    Jak zazwyczaj nic nie solę to taką kanapkę spokojnie mogę wszamać ;D
  • Jezeli awokado jest twarde uzyj brazowej, papierowej torby do ich przechowywania.
    Zostaw awokado's w torbie na dwa, trzy dni w temperaturze pokojowej. Gwarantuje ze na drugi dzien juz bedziecie mogly popisywac sie swoimi kulinarnymi zdolnosciami na kolacje.
    Zycze smacznego.
    Pozdrawiam,
    Micia
  • Dziewczyny ja jem prawie codziennie całe awokado. Z serkiem wiejskim lekkim na śniadanie lub na późniejszy posiłek z kanapka albo w sałatce. Czadami nawet jem dwa :-) Uwielbiam. Wcale nie tyje od niego wręcz wydaje mi sie, że dobry na przemiane materii. I od środka i od zewnątrz dla skóry świetny.
  • Genialny jest mus czekoladowy, o którym już ktoś wyżej pisał. Ja ostatnio zrobiłam tak: 200 gramów miąższu awokado, 40 g syropu daktylowego (2 bardziej czubate łyżki), gorzkie kakao łyżka/łyżeczka, kapka naturalnego ekstraktu migdałowego, trochę wody. Całość potraktowałam blenderem i do lodówki na trochę. Zjadłam cały i następnego dnia była powtórka :-) Tylko za drugim razem zamiast syropu miękkie daktyle - 60 g i też było super.
  • Ja to lubię taką "sałatkę": ryż brązowy, surowy brokuł pokrojony w małe kawałeczki, groszek zielony z puszki, awokado... Do tego jeszcze można dodać szynkę/kurczaka w kawałkach, czasem majonez do smaku. Awokado jest jak sos w takiej sałatce, pyszne!
  • Polecam koktajl, wspaniały na śniadanie: kefir 150 ml, banan, kiwi 1/2 mango, 1/2 awokado, po 1 łyżce otręby owsiane i płatki owsiane, 1 łyżeczka siemie lniane i wszystko zblendować.
  • Givemehope Johana 2015/09/19 14:48
    Polecam koktajl: dojrzałe awokado, mleko i łyżka miodu. Zrobiłam w wersji na gęsto - masakra jakie dobre!!! Jedna szklanka i obiad z głowy ;)
  • A próbował może ktoś robić koktajl z awokado z dodatkiem smakowych odżywek białkowych? Myślę nad połączeniem awokado-mleko-odzywka kokosowa-banan.
  • Paula536 2015/12/01 06:37
    Awokado jest pyszne i świetnie nawilża skórę, pomaga również przy trądziku. Czasami przygotowuje prostu deser- awokado miksuje z bananem i szczyptą cynamonu. Wychodzi pyszny mus, idealny na podwieczorek albo małe co nieco
  • Emillllla 2015/12/20 11:16
    @TatiQ właśnie przed chwilą taki zrobiłam, jest super :) Smakuje jak krem rafaello
  • Avocado ma smak lekko orzechowy.
  • StarszaM 2016/03/17 15:59
    Do awokado TYLKO świeżo zmielona gałka muszkatołowa - pyycha i można wtedy faktycznie jeść łyżeczką :)
  • ja polecam awokado z gomasio czyli lekko uprażonym, zmielonym sezamem wymieszanym z solą
  • Mała sztuczka: wybierając awokado w sklepie trzeba nie tylko sprawdzić czy owoc jest miękki ale tez odsunąć 'ogonek'- powinien być jasny pod spodem, inaczej będzie już przejrzałe.
    Dziś na obiad bylo guacamole: awokado + pomidorki daktylowe, czerwona papryka, czosnek , sol i sok z cytryny. Niebo <3 i polecam spróbować na słodko: kakao + miod. Najzdrowszy i najlepszy krem czekoladowy.
  • dariapoznan 2016/09/10 08:31
    A ja polecam SŁODKA pastę z awokado coś ala nutella:)

    awokado + banan + kakao + blender :)
    czasami robie tez bez banana ze słodzidłem np. erytrolem! mniam
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2016/09/15 07:55
    @dariapoznan: Uwielbiam awokado. Pojawia się na naszym stole minimum raz w tygodniu. Wprawdzie słyszałam / czytałam już kilkakrotnie o połączeniu go z kakao (+ inne dodatki), ale sama jeszcze nie sporządzałam pasty w takim wariancie. Czas spróbować !

Dodaj komentarz na temat ważenia

Oceń smak i właściwości produktu. Podziel się ciekawym przepisem, napisz jak wykorzystujesz go w kuchni. Jeśli produkt jest dla Ciebie nowością nie krępuj się pytać o sposób przyrządzania czy dostępność.

Możesz dodać komentarz jako niezalogowany lub zaloguj się albo zarejestuj aby w pełni korzystać z ileważy.pl

Zobacz jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu

Jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu?

  • powiąż komentarze z Twoim kontem użytkownika
  • nie czekaj na moderację komentarzy
  • zarezerwuj swój podpis / pseudonim
  • dla zalogowanych użytkowników nazwa przy komentarzu prowadzi do profilu gdzie możesz promowac swoją stronę / bloga
  • podstawowe konto jest darmowe a rejestracja trwa ok. minutę