Orzechy włoskie

Garść orzechów włoskich waży 30 g.

  100g na zdjęciu (30 g)
Energia 666 kcal 200 kcal
Białko 18,0 g 5,4 g
Tłuszcz 60,3 g 18,1 g
Kwasy tłuszczowe nasycone 6,5 g 2,0 g
Węglowodany 11,5 g 3,5 g
Błonnik 6,5 g 2,0 g
Sól 0,0 g 0,0 g

Orzechy włoskie kalorie w 100g: 666kcal

Zobacz więcej: garść 30g orzechy włoskie

Ostatnia aktualizacja: 2021.11.29

Ważenie dodano: 2021.11.29 w kategorii Bakalie i nasiona

Dzienne zapotrzebowanie

Porcja ze zdjęcia dla 2000 kcal
pokaż dla mojego zapotrzebowania


Mamy 44 opinie na temat ważenia - napisz własną

  • Ile waży przeciętnie jeden orzech?
  • Basia: http://www.ilewazy.pl/orzech-wloski
  • Pani Izabelo, ile gram orzechów włoskich trzeba spożyć, aby zapewnić sobie dzienną dawkę kwasów Omega 3? :) Pozdrawiam!
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2010/12/13 14:22
    @Martin: W orzechach włoskich kwasy tłuszczowe Omega-3 reprezentowane są są przez kwas alfa linolenowy (ALA). Zapotrzebowanie dla zdrowego człowieka na ten egzogenny kwas tłuszczowy kształtuje się na poziomie 2 g / dobę. Należałoby spożyć około 20 g orzechów / dobę, aby spełnić ten warunek. Aby spełnić wymagania co do całkowitego zapotrzebowania na kwasy tłuszczowe omega-3 powinniśmy do tej porcji dołączyć jeszcze 200 mg długołańcuchowych wielonienasyconych kwasów tłuszczowych.
  • @Izabela - dziękuję za odpowiedź :) Jakie produkty są dobrym źródłem długołańcuchowych wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, o których Pani wspomina? Pozdrawiam!
  • Ścieźla 2011/02/02 16:28
    Natomiast lekko kopiata łyżka, drobno zmielonych orzechów włoskich waży 8,5 g (55 kcal).

    Mieliłem w malakserze kilka słoików orzechów i średnio wyszło, że:
    - z 340 gram otrzymuje się 40 łyżek zmielonych orzechów,
    - stąd jedna łyżka waży 340/40=8,5g

    Tylko... czy moje oszacowania są prawidłowe? Czy rzeczywiście łyżka drobno mielonych orzechów waży dokładnie tyle? Nie mam wagi elektronicznej, żeby to dokładnie sprawdzić... ;)
  • @ Izabela : napisała Pani tak: "Należałoby spożyć około 20 g orzechów / dobę, aby spełnić ten warunek. Aby spełnić wymagania co do całkowitego zapotrzebowania na kwasy tłuszczowe omega-3 powinniśmy do tej porcji dołączyć jeszcze 200 mg długołańcuchowych wielonienasyconych kwasów tłuszczowych."
    Czy mogłaby Pani rozwinąć w jakich produktach znaleźć te kwasy i jaką ilość należałoby spożyć takiego produktu żeby te dodatkowe 200mg zapewnić organizmowi? Czy to już będzie całe dzienne zapotrzebowanie na WSZYSTKIE dobroczynne kwasy tłuszczowe dla człowieka na dzień?
  • Podbijam :)
  • AnisseQ13 2011/05/30 17:31
    lubie orzechy włoskie, ale tak się zastanawiam, które orzechy są najzdrowsze?
  • Poza orzechami włoskimi, które zawierają kwasy omega-6 (także pestki słonecznika, dynia, olej z wiesiołka i ogórecznika), należy spożyć także około 150g tłustych ryb lub łyżkę tranu/ łyżkę oleju lnianego, do tego kwasy omega-9 które znajdują się w oliwie z oliwek, oleju rzepakowym canola lub pestkach słonecznika, sezamie, awokado...

    AniseQ13: właśnie orzechy włoskie zostały uznane za najzdrowsze.
  • Rzadko jem włoskie orzechy. Średnio mi smakują, najlepsze migdaly, nerkowce i pistacje :D
  • Zrobiłam dzisiaj filety z indyka w panierce, która składała się z 2 łyżek zmielonych orzechów włoskich, 2 łyżek sera Bursztyn, 2 łyżek bułki tartej i 2 łyżek siekanej natki. Każdy kotlet (zrobiony ze 100 g mięsa), usmażony na oleju, miał dużo mniej niż 200 kcal, a smak był tak doskonały, że wart byłby nawet 400.
    Ciekawa jestem, jak to jest z taką panierką. Wiadomo, że ta tradycyjna bardzo chłonie tłuszcz, a tu zamiast suchej bułki mamy tłusty ser i tłuste orzechy...
    Na koniec, jeszcze ciekawa rzecz, moja panierka jest zdecydowanie bardziej chrupiąca i wydaje się sucha, podczas, gdy zwykła jest jakby nasączona tłuszczem i bardziej miękka.
  • Witam. Ostatnio moja mama upiekła w piekarniku orzechy włoskie. Genialne były! W związku z tym mam pytanie. Jak będzie wyglądała wartość odżywcza w przypadku pieczonych orzechów? Czy bardzo tracą na wartości?

    P.s. A tak przy okazji to powiem Wam, że jesteście świetni, genialni i w ogóle dziękuję za tę stronkę:) Pozdrawiam i czekam na odp.
  • @Iza - jeżeli chodzi o kaloryczność to nie ulegnie ona zmianie, oczywiście jeżeli nie zostało do nich nic dodane. A co do swoich cennych wartości to nie wiem i chętnie się dowiem :D
  • mariszszka 2012/03/11 20:11
    @Iza, to brzmi interesująco, jak piekłyście te orzechy? W skorupkach (jak np. kasztany) i wydłubując później, czy już obrane? ja zawsze tylko prażyłam na patelni, ciekawa jestem czy różnią się w smaku.
  • Obrałam oczywiście z łupinki, włożyłam na blaszkę i piekły się tak z 10-15 min. Mi osobiście bardzo smakowały, polecam. Tylko właśnie nie wiem czy podczas pieczenia w temperaturze nie tracą swoich cennych właściwości, a jeśli tak to czy w znacznym stopniu ? hmm.:)
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2012/03/12 18:57
    @Iza: "Jak będzie wyglądała wartość odżywcza w przypadku pieczonych orzechów? Czy bardzo tracą na wartości?"
    W związku z tym, że orzechy prażone poddawane są działaniu wysokiej temperatury oraz tlenu, znajdujące się w nich wrażliwe składniki mogą ulec częściowemu zniszczeniu. Niewielkim stratom mogą ulec między innymi witaminy, składniki mineralne, ale również antyoksydanty (substancje przeciwutleniające). Rozpadowi mogą ulec kwasy omega 3. Czym wyższa temperatura i dłuższy czas oddziaływania jej na orzechy, tym prawdopodobieństwo większych strat w gotowym produkcie. Nie oznacza to, że nagle mamy zaprzestać całkowitej konsumpcji prażonych orzechów czy nasion. Znajduje się w nich przecież kompleks składników odżywczych. Warto jednak przyrządzać je tuż przed podaniem, a także spożywać zamiennie z orzechami nie poddawanymi prażeniu.
  • 3 orzechy włoskie uzupełniają dzienne zapotrzebowanie na kwasy omega 3.
  • Ostatnio mam w domu zawsze nałuskaną szklankę tych orzechów i podjadam je jak szalona! Tuczące są takie orzechy jeśli pozwalać sobie na dwie garści dziennie?
  • zrobiłam dziś samozwańcze masło orzechowe z podprażonych orzechów włoskich i oleju kokosowego. to mój pierwszy raz, odrobinę przesłodziłam i przesoliłam, ale smakowało i tak nieziemsko. warto pokombinować z różnymi orzechami i tłuszczami. na drugi ogień pójdą pistacje :)
  • Rigby, a mogłabyś podać proporcje?
  • rigby, ja robiłam z pistacji i wyszło masakrycznie słone (nie dodawałam soli, o ile pamiętam, ale pistacje były solone). Było smaczne, ale tylko na kanapkach. Na łyżeczce było niemal niezjadliwe.
  • @Eia, na dwie szklanki wyłuskanych orzechów dałam dwie czubate łyżkeczki oleju i dwie szczypty soli. słodziłam na bieżąco, więc nie wiem ile tego było. orzechy prażyłam kilka minut w piekarniku w 150 stopniach.
    @Kitek no nie, tego właśnie się obawiałam. musiałabym gdzieś dorwać niesolone pistacje. w takim razie spróbuję z migdałami, mam nadzieję że mój prymitywny blender od miksera sobie z nimi poradzi ;]
  • Kitek, bo w sklepach baaaardzo rzadko można dostać niesolone pistacje, niestety


    Rigby, dzięki Ci, dobra kobieto :)

    P.S. Twój patent z bułeczkami lniano-otrębowymi w mikrofali jest u mnie w stałym użyciu :D
  • hahaha naprawdę mnie to cieszy! mam nadzieję że masło orzechowe również Ci zasmakuje :)
  • Domowe masło z orzechów włoskich jest bardzo smaczne. Zawsze miksuję z dodatkiem oleju z pestek winogron.

    @rigby: Na pewno sobie poradzi. Posiadam BARDZO prymitywny sprzęt a i tak się udało :)
  • exiables 2013/01/29 21:31
    nie przepadam za orzechami, ale ze względu na ich wartości dodaję do płatków, by zjeść i ich nie zauważyć ;D
  • Ile orzechów dziennie powinno się jeść?
  • Ostatnio trafiłam na baaaardzo optymistyczny artykuł o orzechach, ale wydaje mi się to wszystko zbyt piękne, żeby mogło być prawdziwe. Co o tym sądzicie?
    http://zdrowie.gazeta.pl/Zdrowie/56,101460,11196411,Orzechy___maja_w_sobie_to_cos.html
  • Mam uczulenie na orzechy, ale to nawet dobrze, patrząc na ilość kalorii i tłuszczu. Do tego orzechy są ciężkostrawne.
  • Hoho ale kalorie i tłuszcze z orzechów to samo dobro! Nie trzeba ich przecież jeść kilogramami, bo już w niewielkich ilościach sporo dają. :)
  • Sumując kalorie z węglowodanów,białek i tłuszczu (100g) wychodzi 676 kcal. Skąd więc na stronie widnieje 645 kcal ??? Mało wiarygodny serwis. A szkoda!
  • @up bo błonnik. Boże, przejmowanie się taką ilością kalorii to zaburzenie psychiczne.
  • @damjanek: Orzechy są kaloryczne to fakt, trudno się dziwić, że osoby dbające o linię panikują:P A to że zdrowe to inna kwestia:) Na pewno będąc na diecie wolałabym inaczej rozgospodarować te 200 kalorii niż zjeść taką garść, ale np pokruszyć 2 sztuki do jakiejś owsianki to chyba dobry kompromis:) osobiście akurat tych orzechów nie lubię.
  • @mara po co ci wiedzieć aż tak dokładnie, przy takich wysokich liczbach to i tak niewielka różnica. poza tym poszczególne orzechy mogą być mniej lub bardziej wyszuszone i i tak będą różnice. Najlepiej przyjać że mają ponad 600 i po prostu jeśc z umiarem a nie wgłebiać się w dokladne liczenie.
  • skąd macie dane odnośnie makro? pytam bo się zastanawiam skąd aż 18g ww?? ja osobiście takiej wartości nie znalazłem
  • Barbara[autor ilewazy.pl] 2017/03/10 08:40
    @orbit Dane pochodzą z publikacji „Wartość odżywcza wybranych produktów spożywczych i typowych potraw” Irena Nadolna, Krystyna Iwanow, Hanna Kunachowicz wyd. PZWL, 2012
  • Mam wyjątkowego pecha do tych orzechów. Dostawałam je wiele razy od znajomych z różnych źródeł i mimo prawidłowego przechowywania, zawsze jest ten sam problem: na dziesięć obranych orzechów może ze dwa są zjadliwe, a pozostałe gorzkie, niektóre wręcz kwaśne.
    Nie przepadam za nimi, zdecydowanie bardziej wolę ziemne, ale włoskie pasują do niektórych ciast. A raczej pasowałyby, gdyby smakowały tak jak powinny.
  • Włoskie nigdy mi zbytnio nie smakowały; już wieki ich nie jadłam. Zazwyczaj sięgam po ziemne, brazylijskie albo nerkowce.
    We włoskich wkurzają mnie te "blaszki" , muszę spróbować jakiejś wersji drobno łuskanej
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2017/07/23 17:59
    @Tvk_91: Jeżeli w pobliżu Twojego miejsca zamieszkania znajdują się delikatesy Piotr i Paweł, to zachęcam do zakupu orzechów pod ich marką własną. Są to duże połówki wysokiej jakości wyselekcjonowanych orzechów. Wyglądają tak jak na tej fotce w komentarzu: http://www.ilewazy.pl/lyzeczka-spozywczego-czerwonego-barwnika-w-zelu#komentarz-135262 Często wykorzystuję je jako dekoracja do spożycia :) Co ważne, naprawdę rzadko kiedy zdarzają się "blaszki". O ile dobrze się rozumiemy. Chodzi Ci o tą twardą część znajdującą się w środku orzecha ?
  • @ Pani Izabelo, mam Piotra i Pawła w sąsiednim mieście, zajdę tam przy okazji :)
    Te "blaszki", to chodzi mi o ten twardy, płaski element na środku wyłuskanego orzecha, czyli chyba się dobrze zrozumiałyśmy ;)
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2017/07/24 10:54
    @Tvk_91: Tak, dobrze się zrozumiałyśmy :)
  • W biedronce były kiedyś pistacje bez soli, paczkowane
  • Barbara[autor ilewazy.pl] 2019/02/25 08:23
    @ w temacie pistacji bez soli zapraszam to komentowania w tym ważeniu:
    http://www.ilewazy.pl/garsc-pistacji-bez-soli

Dodaj komentarz na temat ważenia

Oceń smak i właściwości produktu. Podziel się ciekawym przepisem, napisz jak wykorzystujesz go w kuchni. Jeśli produkt jest dla Ciebie nowością nie krępuj się pytać o sposób przyrządzania czy dostępność.

Możesz dodać komentarz jako niezalogowany lub zaloguj się albo zarejestuj aby w pełni korzystać z ileważy.pl

Zobacz jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu

Jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu?

  • powiąż komentarze z Twoim kontem użytkownika
  • nie czekaj na moderację komentarzy
  • zarezerwuj swój podpis / pseudonim
  • podstawowe konto jest darmowe a rejestracja trwa ok. minutę