Łyżeczka kremowego masła orzechowego

Masło orzechowe kremowe

Łyżeczka kremowego masła orzechowego waży 15 g.

  100g na zdjęciu (15 g)
Energia 660 kcal 99 kcal
Białko 17,3 g 2,6 g
Tłuszcz 57,1 g 8,6 g
Węglowodany 16,9 g 2,5 g
Błonnik 4,6 g 0,7 g

Masło orzechowe kremowe kalorie w 100g: 660kcal

Zobacz więcej: łyżeczka masło orzechowe kremowe 15g felix

Ostatnia aktualizacja: 2015.04.12

Ważenie dodano: 2015.04.08 w kategorii Bakalie i nasiona

Dzienne zapotrzebowanie

Porcja ze zdjęcia dla 2000 kcal
pokaż dla mojego zapotrzebowania

Skład: orzeszki ziemne (65%), olej słonecznikowy, dekstroza, utwardzony tłuszcz palmowy, sól.
Informacje: Może zawierać śladowe ilości innych orzechów.
Producent: Intersnack
Marka: Felix
Inne ważenia tego produktu:

Mamy 25 opinii na temat ważenia - napisz własną

  • Szaropregowae 2015/04/08 08:50
    Ufff jak dobrze,ze mam uczulenie na orzechy...hihi
    Masła urzywam najcześciej do Konga dla psów albo do ich ciasteczek lub jaka zwykła nagroda
  • kocham maslo orzechowe :D i mam reakcje negatywna na orzechy laskowe a jednak nie umiem sie oprzec i nie jesc ... ale to tak 1 łyżka na tydzień :D i wszyscy zyją ;d
  • Wyjątkowo kiepskie masło, skład bardzo nieciekawy.
  • Moje ulubione masło orzechowe :) raz zjadłam pół słoika na raz ;p
  • @rampe, haha :D ja kiedyś też potrafiłam wszamac pół słoika, gdy byłam jeszcze nieświadoma, ile to kalorii :P ech, człowiek miał wtedy łatwiejsze, choc wcale nie lżejsze, życie :P
  • najlepsze masło to domowe :)
  • Najgorsze masło na rynku! To nie powinno się nazywać masłem z takim składem...
    Ja polecam masło z Mark&Spencer, Lidla i Meridian, a tak poza tym domowe wymiata ;)
  • snyggingar 2015/04/09 18:36
    Olciuk999 może to być szok, ale masło orzechowe z obrazka, to masło z orzechów ziemnych, nie laskowych, wiec nie dziwie sie, ze wszyscy żyją :P
  • Króliczę 2015/04/09 19:08
    Przeczytałam komentarz Natalie i - zaciekawiona tak koszmarnym składem tego masła - zajrzałam, by przeczytać co tam się dzieje. Spodziewałam się minimum pięciu linijek składników, gdzie orzeszki ziemne zajmują trzecie miejsce od końca, zaś trzy pierwsze to: opiłki żelaza, mysie odchody i dziesięcioprocentowa ruda siarki.
    Wiem, że swoje zawsze najlepsze, ale relatywnie powyższy skład wcale nie jest taki straszny. Widziałam gorsze :)
  • Pani Izabelo, dlaczego masła orzechowego z firmy Felix jest więcej na łyżeczce od tamtego, zważonego dawniej? Bo zauważyłam, że waży jakoś tak mało jak zważyłam u siebie.
  • Screatlieve 2015/04/09 21:32
    Nienajgorsze ale mało ma orzechów. Czym właściwie jest ta dekstroza? @Króliczę ma rację, skład nie jest najgorszy ale nie widziałam na rynku masła orzechowego z mniejszą zawartością orzechów.
  • @Króliczę
    Opiłki żelaza, mysie odchody i inne dziwne składniki się tam nie znajdują, ale orzeszki to tylko 65% więc co jest resztą? Syf tyle.
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2015/04/10 09:15
    @Screatlieve: " Czym właściwie jest ta dekstroza?" Dekstroza to postać glukozy (dokładniej α-D-glukopiranoza). Naturalnie występuje w owocach i miodzie. Do celów przemysłowych otrzymuje się ją ze skrobi, np. pszennej, ziemniaczanej, kukurydzianej.
    Podsumowując, dekstroza jest cukrem prostym, w krótkim czasie wchłania się do krwi, w szybki sposób dostarcza organizmowi energii. Posiada wysoki indeks glikemiczny.
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2015/04/10 09:20
    @awa: Wynika to z różnych konsystencji zważonych produktów, a także z tego, w jaki sposób masło nałożyło się na łyżeczkę.
  • Masło orzechowe nie tuczy. Tzn. to tak, bo skład jest śmieszny, ale prawdziwe masło, bez dodatków, czy orzechy, nie tuczą. Dwie grupy osób nieotyłych dostawały przez dwa tygodnie dodatkową ilość kalorii (20 kcal na kg masy ciała) albo w postaci słodyczy, albo w postaci orzeszków ziemnych właśnie. W grupie karmionej słodyczami wzrosła masa ciała i zwiększył się obwód w talii, a także podniósł się poziom cholesterolu LDL. W grupie karmionej orzeszkami wzrósł natomiast wskaźnik BMR (basal metabolic rate), czyli wskaźnik podstawowej przemiany materii (to, ile kalorii spala organizm, żeby utrzymać wszystkie funkcje życiowe), dlatego właśnie osoby w tej grupie nie przytyły. Link do badania: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19396658
  • Króliczę 2015/04/10 20:23
    Jeżeli się mylę, proszę o stosowną korektę :)

    Według mnie, najmniej pożądanym składnikiem, jest tutaj utwardzony tłuszcz palmowy (ale na szczęście jest go mniej, niż oleju słonecznikowego). Jest jeszcze dekstroza (która wprawdzie walorami zdrowotnymi nie grzeszy) ale syfem bym jej nie nazwała. Zaznaczam, że wcale nie polecam tego masła, chćby dlatego, że im większy procent orzeszków w masie, tym lepiej. Chodziło mi tylko o to, by nie przesadzać, bo \"zwykła\" śmietana ma bardziej dziwaczny zestaw składników (m. in. guma guar, mączka chleba świętojańskiego, skrobia modyfikowana kukurydziana... zupełnie nie przypomina to smakiem tej sprzed lat, w butelce).

    Z wielu wypowiedzi tutaj wnioskuję, że nie podoba się Wam - nie tyle skład - co proporcje składników (wspominacie, że orzeszków jest stosunkowo niewiele - z czym się akurat zgadzam, notabene).
  • Screatliev 2015/04/10 21:10
    Dzięki za zrozumiałe wyjaśnienie - do tej pory wiedziałam tylko, że to cukier prosty.
    Co do różnych wag - kiedy ja coś ważę, łyżeczka ma najczęściej 5 g, a łyżka 10 g, bo nie jest czubata/kopiasta. Zależy właśnie od indywidualnego nabrania produktu.
    @szpaqus Nie ma tuczących produktów - od nadmiaru pożywienia (kcal) się tyje. Skoro to prawdziwe badania, bo ja będę nieśmiertelna od mo. XD
    Ps. Dlaczego nie mogę użyć swojego nicku w komentarzu tym (komentował kilka razy bez konta)?
  • @szpaqus-no ciekawe ciekawe- bo to jednak sporo +20 kcal/kg więcej każdego dnia... i takie efekty- zadziwiające! bo po dodaniu takiej ilości kcal z pewnością przekroczyli w jakimś tam stopniu swóje wcześniejsze zapotrzebowania.
    uwielbiam orzechy-wszystkie, a najbardziej chyba włoskie :) i laskowe!
  • Niewiedząca 2015/04/11 09:51
    Moje masło orzechowe składa się z orzechów i soli, sama je robię. Konsystencję ma identyczną jak te ze sklepu, a skład lepszy, w dodatku mój blender radzi sobie ze słoikiem masła w 3 minuty. :)
  • Niewiedząca, możesz się pochwalić, który model blendera posiadasz?
  • Niewiedząca 2015/04/11 14:28
    Kupiłam blender w Lidlu, marki SilverCrest, złożony z blendera ręcznego i stojącego, do robienia masła orzechowego używam tej części z kielichem. Póki co używam go codziennie (nawet kilka razy dziennie - jest moją drugą ręką, robię koktajle, sosy, pesto, pasty do chleba, mielę nim twarogi, robię jogurty, mielę ziemniaki na placki, soję na mleko sojowe) i do tej pory ani razu nie miałam z nim problemu, mogę go szczerze polecić (sama miałam obiekcje co do jego jakości, ze względu na cenę niższą w porównaniu do "porządnych" marek). Orzechy przerobił na papkę w minutę, zblendował na gładko w kolejne dwie. :)
  • 600W?
  • Niewiedząca 2015/04/11 15:39
    Tak. :)
  • dziękuję
  • ( zanotowałam sobie co trzeba, więc nie będę krzyczeć, jeśli Szanowny Administrator uzna powyższe treści za reklamowe i postanowi je usunąć ;) )

Dodaj komentarz na temat ważenia

Oceń smak i właściwości produktu. Podziel się ciekawym przepisem, napisz jak wykorzystujesz go w kuchni. Jeśli produkt jest dla Ciebie nowością nie krępuj się pytać o sposób przyrządzania czy dostępność.

Możesz dodać komentarz jako niezalogowany lub zaloguj się albo zarejestuj aby w pełni korzystać z ileważy.pl

Zobacz jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu

Jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu?

  • powiąż komentarze z Twoim kontem użytkownika
  • nie czekaj na moderację komentarzy
  • zarezerwuj swój podpis / pseudonim
  • dla zalogowanych użytkowników nazwa przy komentarzu prowadzi do profilu gdzie możesz promowac swoją stronę / bloga
  • podstawowe konto jest darmowe a rejestracja trwa ok. minutę