Sezam

Łyżka sezamu waży 10 g.

  100g na zdjęciu (10 g)
Energia 632 kcal 63 kcal
Białko 23,2 g 2,3 g
Tłuszcz 59,9 g 6,0 g
Węglowodany 10,0 g 1,0 g
Błonnik 7,9 g 0,8 g

Sezam kalorie w 100g: 632kcal

Zobacz więcej: łyżka 10g sezam

Ostatnia aktualizacja: 2015.03.24

Ważenie dodano: 2010.04.30 w kategorii Bakalie i nasiona

Dzienne zapotrzebowanie

Porcja ze zdjęcia dla 2000 kcal
pokaż dla mojego zapotrzebowania

Inne ważenia tego produktu:

Mamy 14 opinii na temat ważenia - napisz własną

  • swietne na przeczyszczenie ale sezamki lepsze 1 sezamek ma 34 kalorie :D
  • sezamki mają cukier i różnego rodzaju polepszacze
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2011/01/29 12:41
    Do produkcji sezamków naturalnych, oprócz ziarna sezamowego wykorzystuje się cukier, który może być używany pod postacią sacharozy, ale również miodu, syropu skrobiowego,syropu ryżowego, fruktozy, isomaltu, cukru trzcinowego itp. Wydaje mi się, że nie ma jeszcze na rynku sezamków z polepszaczami, aczkolwiek ze względu na duży udział węglowodanów prostych, radziłabym spożywać je bardzo sporadycznie.
  • A ja zastanawiałam się nad jedzeniem filetów z kurczaka smażonych ale nie w bułce tartej tylko właśnie w sezamie, czy to dobry pomysł?
  • więcej kcal i tłuszczu ale na pewno i wartości odżywczych,. tylko w samym sezamie to CI sie chyba nie uda zrobić panierki, chyba musi być częściowo mąka lub bułka
  • Agnieszka 2011/02/28 21:59
    nie - moze byc miód + sezam = sama robie takie polaczenie i chyba dodaje do tego cytryne ... ale teraz nie jestem pewna ;p
  • ewelinakop1206 2011/07/12 15:38
    Jadłam schabowe panierowane w sezamie i były nawet dobre. Moja znajoma robi też panierke z sezamu do karpia i innych ryb, co dla mnie jest paskudne w smaku strasznie tłuste
  • Co do panierki to proponuje taki przepis: bierzemy naszą ulubioną część z kurczaczka ( w moim przypadku pierś) i nacieramy ją ulubionymi przyprawami i dolewamy troszeczkę maślanki bądź jogurtu naturalnego, odstawiamy na jakiś czas, żeby mięsko przeszło i później obtaczamy w sezamie i pieczemy ok 40 min do 1h w 160 stopniach. Można też zamiast maślanki dać łyżeczkę oleju i też powinien się sezam przylepić. Smacznego!
  • Ten sezam jest prawie nic nie warty bo to oczyszczona biała wersja.
  • Pani Izo, zastanawiam się czy sezam czy orzechy nie stracą na wartości gdy wrzucę je na koniec gotowania owsianki do rondelka na jaką 1-2 minuty. pod wpływem temperatury tłuszcze cis przechodzą w trans, które są przecież niewartościowe. czy może źle to pojmóję.
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2014/04/04 10:33
    @domilua: biorąc pod uwagę opisany rodzaj i krótki czas obróbki cieplnej uważam, że straty w wartościach odżywczych będę bardzo niewielkie.
  • Sezam jest dobry, często dodaję do panierki - moim zdaniem pasuje zarówno do kurczaka, jak i do różnych kotletów wegetariańskich oraz smażonego tofu. Zazwyczaj mieszam pół na pół sezam z bułką tartą; ostatnio zamiast bułki używam otrębów pszennych. Kurczak albo tofu panierowane w ten sposób, bardzo fajnie komponuje się z sosem czosnkowym. Natomiast sezamków nie tknę, nie lubię słodkiego smaku ;)
  • Niewiedząca 2015/03/18 23:44
    Dlaczego oleju sezamowego nie wolno podgrzewać powyżej 70 stopni, ale nasiona można prażyć i smażyć (np. w panierce)?
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2015/03/24 21:39
    @Niewiedząca: "Dlaczego oleju sezamowego nie wolno podgrzewać powyżej 70 stopni" Wklejam swoją odpowiedź, którą użyłam pod innym ważeniem w celu wyjaśnienia:
    "Na rynku znajdują się dwie odmiany oleju sezamowego: jasny i ciemny. Jasny produkowany jest z nieprażonych nasion. Podobno (osobiście nie wykorzystywałam) charakteryzuje się neutralnym smakiem.
    Ciemny produkowany jest z prażonych nasion. Posiada intensywny, orzechowy smak i aromat. Wykorzystuje się go bardziej jako przyprawę, ponieważ dodanie już kilku kropel do sporządzonej potrawy nadaje intensywny smak i zapach. Ważne, aby go nie podgrzewać (ze względu na wysoki udział wielonienasyconych kwasów tłuszczowych)."
    "ale nasiona można prażyć i smażyć (np. w panierce)?" Najkorzystniej byłoby ich nie smażyć i prażyć w ogóle. Smażenie w panierce na tłuszczu będzie z pewnością jeszcze bardziej niekorzystnie niż kilkuminutowe prażenie nasion na suchej patelni.

Dodaj komentarz na temat ważenia

Oceń smak i właściwości produktu. Podziel się ciekawym przepisem, napisz jak wykorzystujesz go w kuchni. Jeśli produkt jest dla Ciebie nowością nie krępuj się pytać o sposób przyrządzania czy dostępność.

Możesz dodać komentarz jako niezalogowany lub zaloguj się albo zarejestuj aby w pełni korzystać z ileważy.pl

Zobacz jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu

Jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu?

  • powiąż komentarze z Twoim kontem użytkownika
  • nie czekaj na moderację komentarzy
  • zarezerwuj swój podpis / pseudonim
  • dla zalogowanych użytkowników nazwa przy komentarzu prowadzi do profilu gdzie możesz promowac swoją stronę / bloga
  • podstawowe konto jest darmowe a rejestracja trwa ok. minutę