Jabłko

Średnie jabłko waży 200 g. Jabłko bez ogryzka waży 180 g.

  100g na zdjęciu (180 g)
Energia 50 kcal 90 kcal
Białko 0,4 g 0,7 g
Tłuszcz 0,4 g 0,7 g
Kwasy tłuszczowe nasycone 0,0 g 0,1 g
Węglowodany 10,1 g 18,2 g
Błonnik 2,0 g 3,6 g
Sól 0,0 g 0,0 g

Jabłko kalorie w 100g: 50kcal

Zobacz więcej: sztuka 180g jabłko średnie

Ostatnia aktualizacja: 2023.05.22

Ważenie dodano: 2021.11.15 w kategorii Owoce i ich przetwory

Dzienne zapotrzebowanie

Porcja ze zdjęcia dla 2000 kcal
pokaż dla mojego zapotrzebowania


Mamy 116 opinii na temat ważenia - napisz własną

  • Maciej[autor ilewazy.pl] 2012/10/01 22:06
    W związku z Waszymi prośbami dzisiejszym ważeniem uściślamy ważenia jabłka. Po Waszych sugestiach dotychczasowe ważenie zostało nazwane małym jabłkiem, a to dzisiejsze będzie średnim.
  • Super, dziękuję! :)

    (zauważyłam, że nie ma go w wyszukiwarce- ale prawdopodobnie to dlatego, że dopiero państwo je dodaliście. :) )

    Pozdrawiam! :)
  • No i super :)
  • Maciej[autor ilewazy.pl] 2012/10/01 22:34
    @Dorotka: Poprawione, można je dodawać do kalkulatora i pojawia się w wyszukiwarce.
  • nareszcie, dzięki :) teraz czekamy tylko na te wieelkie
  • :O
  • Dzięki bardzo! :) Na to czekałam! :))
  • i od razu zycie staje sie prostrze!
  • kurde sporo ;o
  • a ja tam nie liczę warzyw i owocoe kcal to puli:) i chudnę :D i życie jest piękniejsze
  • polecam zjadanie pestek ze srodka jabłka; daje to dzienne zapotrzebowanie na cynk; który jest niezbedny dla organizmu
  • martinka 2012/10/02 11:06
    Prawie 22g węglowodanów, i to z cukrów prostych. Biorąc pod uwagę, że wiele organizacji zdrowotnych podaje normę 90g cukrów na dobę (cukrów a nie węglowodanów ogółem!) w diecie doroslego człowieka (2000kcal), to te jedno "średnie jabłko" to całkiem znacząca ilość. Trzy średnie jabłka jako egzemplifikacja całkowitej dobowej ilości cukrów prostych, jakie powinien zjadać przeciętny dorosły (nie będący na diecie ani nie uuprawiający intensywnie sportu).
    Samo jabłko jest w porządku. Gorzej z ilością innych źródeł cukrów, które dodamy w ciągu dnia.
  • martinka. Tyle rozważań na temat jabłka, neisamowite.:) Ja kiedyś miałam taki czas, że zjadałam około 5 takich jabłek dziennie. Nic mi tak nie smakowało jak jabłka. Mogłabym wtedy zjeśc drugie tyle. Nie mialam przy tym zadnych problemów czy z wagą, czy zdrowiem itp. Pewnego dnia przeszla jednak taka ogromna chęć. Lubię nadal jablka ale jedno wystarczy, obrane i pokrojone.
  • jecie ze skórką?
  • migotka, ja obieram jabłka tylko do szalotki :-)
  • Uwielbiam jabłka :)
  • Tak, jem ze skórką. Obieram tylko do wypieków lub sałatek owocowych.
  • WiFiRiFi 2012/10/02 15:29
    Ze skórką... ba, samą skórkę. Pamiętam jak w dzieciństwie średnio przepadałam za jabłkami i mama obierała je dla mnie i dla brata to ja zawsze zjadałam tylko całą skórkę. Mniam... Uwielbiam skórki, niektóre owoce lubię właśnie przez skórkę (np brzoskwinie czy te małe winogrona).
  • Czy to prawda ze sama skorka
    jest najzdrowsza, a raczej ma najwiecej witamin?
  • Super, idealna przekąska:) Teraz najlepszy okres jabłkowy :)))
  • gwiazdka 2012/10/02 16:38
    uwielbiam jabłka <3 ale takie na surowo to tylko słodkie ;)
  • jaabłka ♥ moja zmora - owoce. Nie umiem sie przed nimi powstrzymac, a przecież wszystko co w nadmiarze nie jest wskazane :/. a tu jeszcze ten okres gdzie schodzę do kuchni a tam całe skrzynki jabłuszek z naszej jabłonki..
  • nie wyobrażam sobie życia bez jabłek, szczególnie twardych, słodkich i soczystych (nalepiej jak do tego są jeszcze czerwone, ale już nie będe taka wybredna xd)
  • tez mamproblem z ograniczeniem liczby jabłek. jem oczywiście ze skórką i z ogryzkiem.
  • A ja czekam i czekam na ważenie udka pieczonego i się nie mogę doczekać :(
  • Bardzo dziękuję za to ważenie :)
  • ja jak doliczam jakblo do bilansu to licze wraz z ogryzkiem chociaz go nie jem.
  • czy macie po jabłkach wzdęcia?
  • @Oolcia: A ile ich jesz dziennie i ile np. sztuk takich jabłek?
  • @Kina: O tak, ale tylko gdy zjem je wieczorem, podobnie mam z mlekiem.
  • Ja np. jem 4- 5 sztuk dziennie ;D
  • ja mam zawsze -,- a jak popije czyms to łoooooooooooo
  • Tak ja też mam takie dolegliwosci po zjedzeniu jablka czy wypoiciu mleka chocby z polatkami. a Nika jak zjesz te produkty przed poludniem czy po poludniu nie miewasz takich dolegliowsci? bardzo lubie te produkty zwlaszcza platki z mlekiem i nie umiem sobie ich odmowic nawet przez te dolegliwosci a po gruszkach to juz masakra :/
  • do poludnia jest ok, potem sie zaczyna ...
  • Dzięki, ja jem codziennie średnie lub duże jabłko (150-200 g). Dziękuję za zważenie.
  • martuska196 2012/10/03 21:05
    Ja też miałam problemy ze wzdęciami a z drugiej strony jabłka uwielbiam więc dostosowałam się do zaleceń i jabłka jem od rana, nie mieszam z białkami, pięknie się strawią i wzdęcia to przeszłość :)
  • Mlekołatka 2012/10/04 10:08
    Uwielbiam jabłka i moje jablko ma ok. 50 kcal ;)
  • A mi po jabłkach przelewa się w żołądku lub w jelitach (nie wiem dokładnie gdzie :D ). Wie ktoś może dlaczego?
  • bo jabłko zawiera duzo soku??
  • @mmo najprawdopodobniej mówisz o fermentacji, większość owoców ma takie właściwości (z wyjątkiem jagodowych). owoce trawione są szybko, w jelicie cienkim - zjedzone po posiłku tłuszczowym/białkowym (trawionym wolno) po prostu rozkładają się wcześniej niż powinny. aby uniknąć dyskomfortu najlepiej jeść jabłka na czczo, 15-30 min przed posiłkiem.
  • tamto bylo zdecydowanie male ;p

    a jablka to jedne z moich naj owocow ;)
  • zauważyłam, że w dla małego jabłka podali Państwo wartości odżywcze bez skórki. Tutaj tego dopisku nie ma. Czy przypadkiem ilość błonnika w 100g nie powinna się różnić w obu przypadkach ?
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2012/10/13 21:20
    @bayaderka: "Czy przypadkiem ilość błonnika w 100g nie powinna się różnić w obu przypadkach ?" Owszem, powinna się różnić.
    W zagranicznej tabeli znalazłam wartości odżywcze dla jabłek ze skórką i bez. Zmieniłam dane zarówno w powyższym ważeniu, jak i w tym: http://ilewazy.pl/jablko
  • czemu jak daje od kalkulatora wartosci odzywczych 200 g duzego jablka wychodzi mi 104 kcal a po dodaniu tej samej wagi tylko ze malego jablka wychodzi 94 kcal?
  • ok rozumiem to przez ta skorke..;)
  • Boże, szkoda, że jabłko ma tyle kalorii ;(
  • komentarze takie jak powyżej psują mi całą przyjemność korzystania z tego wspaniałego serwisu.
  • Mam niejasne wrażenie, że Maciek mówi to ironicznie, ale jeżeli nie, to czas umierać. A żeby było na temat, to jeszcze dodam, że dzięki za zważenie. I dodatkowo zastanawiam się, czy jabłka różnią się między sobą jakoś znacząco pod względem zawartości cukrów (np. słodkie ma więcej, kwaśne mniej, czy to nieistotne, czy jak tam jeszcze).
  • Maćku jabłko wcale nic ma dużo kalorii. Wręcz ma bardzo bardzo malutko :-D. A jabłka należy jeść ze skórką . A w pestkach jajka znajduje się dzienne zapotrzebowanie na cynk i cenne kwasy tłuszczowe. Jedzmy jabłka razem z ogryzkami ;-)!!!
  • Oczywiście, że zjadam jabłko razem ze skórą, do ogryzków jeszcze nie mogę się przekonać, ale skoro zawiera dużo cynku to mojej cerze pomoże :) Postaram się :P
    Warto dodać, że jedzenie 2-3 jabłek dziennie obniża cholesterol :)
  • taak już widzę moją babcie która je 3 jabłka dziennie żeby obniżyć cholesterol ;)
  • Nemulek1997 2013/02/02 15:00
    Jabłka są wspaniałe, zwłaszcza takie które zerwiesz z samego rana, okryte rosą. Jak jadę do cioci na wieś to potrafię wstać o 7, nazrywać kilka skrzynek, obrać je do musu, a całą skórkę zjeść :D. Większość osób ją wyrzuca, czego kompletnie nie rozumiem, przecież to najsmaczniejsza część tego owocu. Jak byliśmy mali z kuzynami to chodziliśmy do dzikiego sadu i tam potrafiliśmy całymi dniami siedzieć na drzewach zajadając się jabłkami, śliwkami, gruszkami...
    Niestety trzeba znać umiar (z którym u mnie ciężko) ponieważ jabłka mają dużo fruktozy, której nie powinno się przekraczać 25g/dobę. Nie chodzi o węglowodany z jabłek tylko o fruktozę! Nie mylić tego! :-)
  • Jabłka to pyszne owoce i na dodatek są dostępne przez cały rok! Oczywiście nie przebiją truskawek, moreli, malin czy borówek, ale na te niestety jeszcze trzeba poczekać...
  • czy jabłka na parze będą miały inną kalorycznosc?
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2013/02/12 12:56
    @martyna: wszystko zależy od procesu przeprowadzenia obróbki cieplnej (temperatura, czas trwania, technika). Proponuję brać pod uwagę wartości dla surowego jabłka.
  • Bożydara 2013/03/02 21:23
    Co robicie z tymi wzdęciami? Zjem jabłko i lepiej, by nikogo nie było w domu, bo Hiroszima to przy mnie pikuś! Takie wzdęcia i gazy!!!
  • Jaka jest różnica w ilości kalorii jabłka ze skórką i bez?
    Z góry dziękuję za odpowiedź
  • gdy zjesz jabłko ze skórką dostarczysz sobie więcej błonnika i witamin, ale niektórzy je obierają, bo mówią np. iż na skórce mogą być jakieś środki chemiczne(?). Ja je jem tak, że zostawiam tylko ogonek :D Nie wyobrażam sobie zjedzenia świeżego jabłka bez skórki;)
  • Ja również zawsze jem jabłko ze skórką. Czasem nawet zjadam samą skórkę, jeśli jabłko koniecznie muszę obrać (np. żeby je zetrzeć na mus). Dodatkowo mam dziwny nawyk jedzenia jabłka z pomocą nożyka, nigdy nie gryzę go bezpośrednio. ;p Takie już moje dziwactwo, nic nie poradzę.
    Przy okazji, krajalnice tego typu są bardzo praktyczne, polecam:
    http://img.bazarek.pl/226500/14681/2022108/12968139014d499d0e2748f.jpg
  • ja zjadam zawsze całe jabłka, zostaje tylko ogonek. nie wyobrażam sobie wyrzucić skórek, i jak koleżanka wyżej, gdy obieram jabłka na mus, zjadam skórki. jak dla mnie to ewidentnie widać, które jabłka są "naładowane" chemią-ich skórki są jak nawoskowane i tego nie da się zmyć. wniosek - takich się nie kupuje, a pozostałe można jeść w całości.
  • Maciej[autor ilewazy.pl] 2013/03/14 17:59
    @maja111: Taka różnica nie ma na pewno praktycznego znaczenia i nie warto się nią zajmować w kontekście kalorii.
    @Camille: Dokładnie, dobry pomysł z tą krajalnicą, mamy podobną, chociaż nie zawsze o niej pamiętam ;)
  • Jedyną jej wadą jest to, że trzeba się chwilę pomęczyć, aby ją dokładnie domyć, no i nie wszystkie jabłka się w nią mieszczą. Ale kroi je na równe części, zostawiając tylko szczuplutki ogryzek - i to w dwie sekundy. ;) To najlepsza opcja na śniadanie w biegu - szybko, smacznie, zdrowo. Jabłko + owsianka to u mnie obowiązkowa część poranka.
  • boze, prawie 100 kcal?!!! :( zawsze myslalam, ze jablka prawie w ogole nie maja kcal :/ co za rozczarowanie :P
  • @flo, a z jakiej racji miałyby prawie nie mieć? Owoce to cukry, cukry to kalorie. Poza tym 100 kalorii to bardzo mało w przypadku jabłek. Niech ktoś napisze "Tak mało kalorii, a tyle witamin!", zamiast łapać się za głowę na widok czegoś, co jest kaloryczniejsze od listka sałaty.
  • A ile błonnika! Dobre jabłko nie jest złe =]
  • Uwielbiam jabłka. Ostatnio dowiedziałam się też o tzw. ujemnych kaloriach i podobno do nich należą też jabłka, to prawda? :D
  • Maciej[autor ilewazy.pl] 2013/04/03 08:15
    @Alag: Nie ma naukowych dowodów na istnienie czegoś takiego jak ujemne kalorie.
  • Niby chodzi o to, że zjadając jakiś produkt potrzebujemy więcej kalorii, żeby go strawić, niż on sam ma. Ale coś nie chce mi się wierzyć w takie cuda ;)
    Bo idąc takim tropem, można wymyślić dietę cud:
    zjem pakę chipsów i później opcham się marchewkami to wyjdzie na zero! :) Nie ma tak dobrze hyhy :)
  • Dziękuję za odpowiedź. :) Po prostu sama się ostatnio tym zainteresowałam, bo kilka razy już spotkałam się z tym, że osoby na diecie nie wliczają w bilans owoców i warzyw i tak potem właśnie trafiłam na te ujemne kalorie, ale fakt, byłoby za dobrze. :)
    A wracając do jabłek to na mnie świetnie działają, gdy mam zaparcia. :)
  • Hmm, ja mam pytanie. Dlaczego to jabłko ma w 100g 52 kalorie, a to http://www.ilewazy.pl/jablko-importowane 46 kcal? Przecież jabłko to jabłko...
  • zastanawia mnie fakt czy kazdy rodzaj jablka bedzie mial zblizona ilosc kalorii. Bo przeciez sa jablka slodki i kwasne. Np. papierowki a szare renety? Albo Lobo i Rubiny?
  • Heylayew: to jablko co ma 52 kcal jest ze skórka natomiast tamto jest podane bez łupki dlatego taka lekka roznica
  • @dzasta1555 - jest dużo czynników, które wpływają na kaloryczność jabłek, więc podaje się średnią wartości dla wszystkich odmian. :) Poza tym np. to, że jabłka są słodkie, nie musi oznaczać, że zawierają więcej cukrów, a przez to, że są bardziej kaloryczne.
    Wydaje mi się, że pod którymś ważeniem jabłka Pani Izabela lub Pan Maciej tłumaczyli tę kwestię.
  • Maciej86 2013/04/23 20:55
    Ja zmuszony dietą nigdy nie lubiłem jabłek przez sposób jedzenia. Odkryłem, że je się wygodniej dzieląc jabłko na cząstki i przy okazji wydłubując środek i ogon.
  • a ja uwielbiam kroić na małe plasterki i delektowac sie smakiem :)
  • mam pytanie i bardzo prosze o pomoc poniewac nie moge w sieci znalesc odpowiedzi na pytanie a nurtuje mnie to strasznie :( kupuje od dosc dawna takie spore jablka okolo 380g jedna sztuka i sa pyszne, ale dopiero od paru dni zwrocilam uwage na fakt ze nie maja one pestek! jak to mozliwe? maja takie malutkie czarne kropeczki tam gdzie powiny byc pestki Czy one sa jakos genetycznie modyfikowane czy to taka odmiana? bardzo mnie to zmartwilo i nie daje spokoju :( help!
  • @majkun wydaje mi się, że sprawa pestek to odmiana jabłka, co nie zmienia faktu, że teraz 95% owoców na rynku jest pryskanych i zawsze trzeba je wyszorować przed zjedzeniem.
  • Paolinkaaa 2013/07/17 22:51
    Mój nr. 1 !
    Nigdy mnie nie zawiedzie.
  • Radek888 2013/09/07 22:11
    przestrzegam przed jedzeniem jabłek ze skórką. jabłoko w sezonu podlega ok 50 opryskom. W skórce kumulija sie więc wszystkie pestycydy i herbicydy. Substancje toksyczne i rakotwórcze. Kupujcie jabłka z małych gospodarstw, w eco-sklepach, na bazarze te z plamami.
  • Lubie jałbka, mało tego można powiedzieć że je wręcz kocham. Potrafię pochłonić dziennie ze 3 duże jabłka (pisząc duże mam na myśli nawet 400g) nie zawsze takie ale są dni kiedy potrafię pochłonić z kg jabłek. Zastanawiam się, czy to zdrowe, wiadomo każdy mówi, że jabła zdrowe, trzeba dużo jeść jest anwet przysłowie angielskie "an apple a day keeps the doctor away". Tylko tę węglowodany.. co o tym myślicie?
  • Jeśli utrzymujesz aktywność fizyczną, to nie masz wielkiego powodu do zmartwień. Jabłka to przecież samo zdrowie. Póki ćwiczysz, to nie przejmuj się!
    Gorzej jeśli rozleniwiasz pupcię! Jeżeli mało się ruszasz, spróbuj ograniczyć z 3 sztuk do 2. Mam na myśli jabłka giganty oczywiście. :)
    Uważam, że lepiej jeść dużo jabłek, przez co multum witaminek, niż faszerować się bezwartościowymi słodyczami! ;)
  • Jeśli utrzymujesz aktywność fizyczną, to nie masz wielkiego powodu do zmartwień. Jabłka to przecież samo zdrowie. Póki ćwiczysz, to nie przejmuj się!
    Gorzej jeśli rozleniwiasz pupcię! Jeżeli mało się ruszasz, spróbuj ograniczyć z 3 sztuk do 2. Mam na myśli jabłka giganty oczywiście. :)
    Uważam, że lepiej jeść dużo jabłek, przez co multum witaminek, niż faszerować się bezwartościowymi słodyczami! ;)
  • To dziwne bo "Jabłko" w 100g ma 48 kcal a "Średnie jabłko" w 100g ma 52kcal...
  • Przecież sa rożne odmiany jabłek jak i każde jabłko tej samej odmiany zawsze będzie się różniło trochę składem... Czy naprawde 4kcal roznicy w 100g jabłka sprawi, ze przekroczysz dzienne zapotrzebowanie kaloryczne?
  • Nie, to nie jest duża różnica natomiast gdzie jest informacja o tym, że są to różne odminy jabłek?
  • Ponieważ zapewne były to dane spisane z różnych książek. Z tego co zauważyłem to większość produktów jak jabłko czy np kurczak autorzy strony spisują z różnych publikacji, które zawierają opisaną już kaloryczność danych produktów. 4 kalorie jak i 10 czy 20kcal to niska granica błędu, bądź różnica wynikająca z odmiany czy składu. Tak naprawdę to doszukiwanie się w tym wypadku dziury w całym, ponieważ wszystkie produkty na tej stronie zawierają granicę błędu, większą bądź mniejszą. Potrawy sporządzone przez Panią Izabelę też czy np. kebaba policzyli Państwo też zapewne na podstawie takich podręczników sumując użyte składniki i ich gramaturę. Strony jak ta oraz te bardziej poważne publikacje służą oszacowaniu kaloryczności, mają nauczyć patrzenia na to co do dany substrat wnosi do naszego organizmu. Mało prawdopodobne, że jabłko z ważenia w twoim domu będzie miało idealnie x kcal/100g co te książkowe, które zdaje mi się jest i tak średnią wyciąganą z kaloryczności danej ilości jabłek. Wydaje mi się, że podawanie np wszystkich odmian jabłek byłoby bez sensu ponieważ ich kcal/100g jest do siebie zbliżone. Pozdrawiam :)
  • Alicja22 2014/06/17 05:53
    jedzenie jabłka w razem z ogryzkiem zmienia jakoś znacząco jego kaloryczność??
  • @Alicja, Ty tak na serio? Co niby miałoby być w ogryzku tak kalorycznego, no pomyśl :) Tak samo jak normalna część jabłka, może mieć nawet minimalnie mniej bo błonnik, skoro liczysz tak skrupulatnie:)
  • jeśli jabłko wygląda na takie samo ale wazy więcej to i ilość kalorii uzyskam przez przeliczenie wagi, tak?
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2015/03/05 18:37
    @shinigami: osobiście zachęcam do oszacowywania, a nie przeliczania kcal. Przy całodziennym bilansie nie ma to większego znaczenia. Poza tym, nikt nie jest w stanie potwierdzić, że to wyżej zważone jabłko dostarczy Twojemu organizmowi 94 kcal. Przy okazji dodam, że znacznie korzystniejsze jest zastanawianie się - co się spożyło, w jakiej ilości i częstotliwości, niż liczenie kcal.
  • Zgadzam się, jednak walczę z zaburzeniami odżywiania i musze szacować kalorie, by wiedzieć po jakim czasie zjeść kolejny posiłek, dlatego też się zastanawiam
  • Proponuję w ramach owej "walki" uczenie się pozwalania sobie na większe i mniejsze marginesy błędu w szacowaniu kcal....
  • Mmmmm uwielbiam jabłka... Właśnie zjadłam słodko - kwaśne jabłuszko ok 300 gram, to było bardzo pożywne II śniadanie i tak mało kalorii ^^
  • @Izabela jak zmieniają się wartości dla tego jabłka ze skórką?
  • @shinigami ale z tego co rozumiem, to to jabłko jest zważone właśnie ze skórką, tylko bez ogryzka ;)
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2015/11/24 09:52
  • @Izabela super dziekuję :)
  • Właśnie rozdawali u nas po całej wielkiej skrzynce takich jabłek. Już mieliśmy ciasto z jabłkami(teraz do kogo się idzie na kawe każdy właśnie takie ciasto ma xD), ciasteczka serowe z jabłkami, ciastka owsiane z jabłkami, dodaje je do płatków owsianych rano, a zostało jeszcze ponad pół skrzynki, już nie mam pomysłów co z nimi robić :D
  • w słoiki PaulaMaj :)dzemik ,przecier :)
  • chutney jabłkowy! taki "po polsku" czyli nie za ostry, żeby było można więcej pojeść
  • Dziś zerwałam jabłko u sąsiada w ogrodzie które waży 370 gram! :) mniam! Jabłka to teraz najlepsza przekąska! Teraz jest sezon na najlepsze, najbardziej wartościowe jabłka. Soczyste, poprostu pyszne. A zerwane we własnym ogrodzie, zjedzone "z drzewa" smakują niesamowicie. Proponuje tylko do jabłek przegryźc kilka orzechów lub coś tłustego, by nie spowodowały zbyt gwałtownych skoków cukru we krwi- u mnie się sprawdziło, bo często po takim jabłku,za chwilę znowu byłam głodna :) teraz juz tego nie ma. Jedno jabłko zaspokaja głód na dłużej. Także komentarz naszej Pani Izy dodany niedawno do jakiegoś wpisu, z zaleceniem włączenia orzechów do posiłków z owocami jest sprawdzony i skuteczny!
  • jak to jest z tymi jabłkami na diecie odchudzającej?Pani Izabelo?czy poleca je Pani swoim "pacjentom" jako uzupełnienie codziennej diety?
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2017/03/20 18:12
    @Olcia86: Tak, jednak częstotliwość i ilość ustalam zgodnie z indywidualnymi potrzebami danej osoby.
  • To jest średnie jabłko? W takim razie jak według Was wyglądają duże, bo ja bym to nazwała dużym jabłkiem
  • Barbara[autor ilewazy.pl] 2017/06/27 08:42
    @Szynszyla weź proszę pod uwagę, że na zdjęciu jest damska dłoń. Jak sobie wyobrazisz jabłko na damskiej dłoni to wcale nie jest ono takie duże.
  • A jak się takie jabłko ugotuje i zblenduje na mus to zwiększy sie ilość cukru?
  • napewno zmieni sie IG- tak jak z gotowaną marchewka - surowa :)
  • Barbara[autor ilewazy.pl] 2017/08/16 08:52
    @Owsiana ilość cukru nie ma prawa wzrosnąć po gotowaniu w czystej wodzie, bo to fizycznie niemożliwość. Gotowanie jednak zwiększa jego dostępność, ułatwia enzymom trawiennym pracę, dlatego cukier z gotowanego jabłka szybciej trafia do krwiobiegu. Jest dokładnie tak jak napisał MalyKsiaze rośnie indeks glikemiczny (IG). Pamiętajcie jednak, że jabłka mają dużo pektyn, frakcji błonnika, która również wpływa na IG, obniżając go.
    Surowe jabłka mają niski indeks glikemiczny, średnia różnych odmian wynosi 38.
  • pytanie za milion dolarów :D c obrałam x jabłek pokroiłam na kostki i wlozyłam do zamrażarki. Robię z nich lody i inne cuda ale nie wiem jak liczyć kalorie- czy 100gram mrożonych jabłek ma tyle samo kcal co świeżych? woda itp ? totalnie nie wiem :D
  • Barbara[autor ilewazy.pl] 2018/05/11 08:34
    @MalyKsiaze dziś jest mój szczęśliwy dzień! Być może wygram milion dolarów :).
    Jeśli zamrozisz jabłka, a potem bez rozmrażania wrzucisz je do blendera to wartość odżywcza będzie taka sama.
    Jeśli jabłka rozmrozisz (nawet częściowo) to nieznaczna różnica w wartości odżywczej może wynikać z odcieku. Jaka to będzie dokładnie różnica to nie wiem, nigdy się nad tym nie zastanawiałam.
    Udało mi się jednak znaleźć takie dane. Mam nadzieję, że to Cię usatysfakcjonuje :)
    https://ndb.nal.usda.gov/ndb/foods/show/09014?fgcd=&manu=&format=&count=&max=25&offset=&sort=default&order=asc&qlookup=apples+frozen&ds=&qt=&qp=&qa=&qn=&q=&ing=
  • nie ma takiego produktu, którego Amerykanie by nie zamrozili lub nie zapuszkowali....
  • Dziwi mnie, że piszecie o ograniczaniu ilości jabłek, bo jedną z podstawowych zasad mojej redukcji (skutecznej) jest zwiększenie w diecie ilości jabłek, cytrusów, bananów i śliwek. Wszystkie te produkty mają grubo poniżej 1kcal/1g (w przeciwieństwie do np. owsianki) i super odchudzają. Oczywiście jako element zdrowej zróżnicowanej diety.
  • Przy takich wartościach odżywczych i malutkiej porcji witamin jakie dostarcza jabłko, bardziej opłaca się zamienić ja na brokuły. Przy redukcji owoce trzeba jeść ostrożnie - chociaż jedno jabłko szału nie zrobi, to łatwo przeoczyć węgle i zrobić zły balans b/w/t (z czego najgorsze są właśnie węgle).
  • Barbara[autor ilewazy.pl] 2018/08/10 20:28
    @ankh pytanie tylko co wtedy, kiedy ma się ochotę na jabłko? Wartość odżywcza jabłka z pewnością jest znacznie lepsza od większości produktów przetworzonych. Uważam, że nie ma też potrzeby aż tak bardzo skupiać się na węglowodanach z owoców. Zachowując proporcję 1/4 owoców, 3/4 warzyw bilans robi się sam.
  • Monika37 2021/05/07 17:22
    Jabłka są bardzo zdrowe i mają mało kalorii.
  • Ewa1401[autor ilewazy.pl] 2021/05/10 09:11
    @Monika37 I warto jeść je codziennie! :)

Dodaj komentarz na temat ważenia

Oceń smak i właściwości produktu. Podziel się ciekawym przepisem, napisz jak wykorzystujesz go w kuchni. Jeśli produkt jest dla Ciebie nowością nie krępuj się pytać o sposób przyrządzania czy dostępność.

Możesz dodać komentarz jako niezalogowany lub zaloguj się albo zarejestuj aby w pełni korzystać z ileważy.pl

Zobacz jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu

Jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu?

  • powiąż komentarze z Twoim kontem użytkownika
  • nie czekaj na moderację komentarzy
  • zarezerwuj swój podpis / pseudonim
  • podstawowe konto jest darmowe a rejestracja trwa ok. minutę