Jabłko importowane

Zielone importowane jabłko waży 200g. Jabłko bez skórki i ogryzka waży 150g.

  100g na zdjęciu (150 g)
Energia 46 kcal 69 kcal
Białko 0,4 g 0,6 g
Tłuszcz 0,4 g 0,6 g
Węglowodany 12,1 g 18,2 g
Błonnik 2,0 g 3,0 g

Jabłko importowane kalorie w 100g: 46kcal

Zobacz więcej: sztuka 200g jabłko zielony

Ostatnia aktualizacja: 2015.04.03

Ważenie dodano: 2009.10.01 w kategorii Owoce i ich przetwory

Dzienne zapotrzebowanie

Porcja ze zdjęcia dla 2000 kcal
pokaż dla mojego zapotrzebowania

Mamy 32 opinie na temat ważenia - napisz własną

  • Uwielbiam tego rodzaju jabłka. Są świetne w smkau i tylko 70kcal. Super :)
    Swietna strona!!
    Justyna
  • Mam pytanie. Czy takie same jabłko po 'upieczeniu' czyli podgrzaniu w mikrofalówce bez żadnych dodatków zwiększy swoją kaloryczność? Jeśli tak to o ile?
    Pozdrawiam

    PS. Wasza strona jest niesamowita!
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2011/02/11 13:53
    @Kinga: produkty zawierające w sobie dużo wody, podczas obróbki cieplnej (parowanie, gotowanie, pieczenie, duszenie itd...) prawie zawsze odparowują pewną jej część. Gdyby poddać badaniom empirycznym takie jabłko, zapewne również i w tym przypadku nastąpiłoby niewielkie "zagęszczenie" substancji na 100 g / produktu gotowego. Ale czy ma to jakiekolwiek znaczenie? Nie, bo w diecie należy uwzględniać produkty nie pod pryzmatem kalorii, a wartości odżywczej. Obserwować swój organizm. Jabłko poddane obróbce termicznej zwiększy wartość indeksu glikemicznego, zmniejszy się udział wrażliwej na temperaturę witaminy C.
  • Hmm czemu waga podana jest dla jabłka bez skórki? Tzn czy w "pozbyciu sie" skórki chodziło tylko o kwestie smakowe, czy jest ona w jakis sposob szkodliwa?
  • kaligula 2011/04/13 15:01
    Z tego co wiem w chorobach nowotworowych skórkę się ściąga, bo lubią kumulować się na niej różne zanieczyszczenia, w tym o działaniu rakotwórczym.
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2011/04/14 22:21
    Co do skórki zdania są podzielone. Z jednej strony zawierają rozpuszczalny błonnik pod postacią pektyn działający korzystnie na przewód pokarmowo - jelitowy, z drugiej - tak jak wspomniała kaligula, lubią się na niej kumulować zanieczyszczenia, np. metale ciężkie (ołów, kadm), środki ochrony roślin itd...
    Według mnie optymalnym rozwiązaniem będzie zakup jabłek z różnych źródeł i przy braku przeciwwskazań spożywanie ich wraz ze skórką (co sama czynię).
    Jeszcze taka ciekawostka apropo importowanych jabłek: kupiłam ponad miesiąc temu po jednym czerwonym i zielonym importowanym jabłku na "owocową wystawkę". I co? Codziennie wyglądają tak, jakby dopiero zostały zerwane z drzewa. Ciekawe, kiedy zaczną się marszczyć...
  • kaligula 2011/04/14 23:20
    Jestem mężczyzną, nie kobieta...
    A Kaligula ("bucik") to przydomek mojego ulubionego cesarza rzymskiego:
    http://en.wikipedia.org/wiki/Caligula
  • A nie wystarczy umyć jabłka w ciepłej wodzie żeby pozbyć sie tych szkodliwych substancji ze skórki?
    A co do ładnych jabluszek to tez kiedyś, a dokładniej na święta ;) kupiłam takie wielkie, czerwone i błyszczące. Stały sobie dłuższy czas i w ogóle nie zmienił sie ich wygląd. Jednak kiedy przekroilam jedno na pól to okazało sie zepsute od środka :/
  • Mademoiselle 2011/04/15 08:52
    niedawno miałam tak samo- z zewnątrz wszystko pięknie ładnie, nawet smacznie, ale okazało się że w środku, przy samym ogryzku jest doszczętnie zgniłe! To było okropne, zwłaszcza że zupełnie nieświadoma jadłam to jabłko nie wiedząc co mnie czeka przy ogryzku.. fuuuj
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2011/04/15 13:50
    Hehe, to ja jeszcze poczekam ze swoimi "okazami", i jak zaczną "brzydnąć" rozkroje na pół ... i ciekawe co tam znajdę hehe.
    @haruka: według przeprowadzonych wielu badań, niestety nie wszystkie substancje ulegną wymyciu. Ja stosuję zasadę: jem ze skórką, kupuję w różnych miejscach :) (wyjątkiem były jabłka z działki od Dziadków - nie dość, że jadłam na okrągło te same, to czasami nawet ich nie myłam...)
  • Jak takie jabluszko zacznie brzydnac to w środku chyba bedzie już niemal broń biologiczna ;)
  • Mademoiselle 2011/04/15 15:44
    tak! Można używać jako śmiercionośne pociski na wojnie :D Nie chciałabym takim dostać
  • Mademoiselle 2011/05/02 08:57
    hehe.. z przyczyn.. ee.. skomplikowanych trafiło mi się dzisiaj najdziwniejsze w moim życiu śniadanie, a mianowicie SKÓRKI Z JABŁEK z musli.. Niby trąci nędzą ale o dziwo było to bardzo pyszne śniadanie. Jak kiedyś zostaną Wam jakieś skórki polecam pokombinować ;D
  • mmm... uwielbiam je :)
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2011/05/15 10:32
    Ciąg dalszy mojej historii z jabłkiem importowanym: jabłko zakupione ponad 2 miesiące temu zaczęło się marszczyć. Rozkroiłam je ... twarde, jasne, soczyste, z niewykształconym gniazdem nasiennym, bez zapachu, w przypadku smaku się nie wypowiem, bo nie odważyłam się spróbować. Jeden plus: na wystawce z owocami pięknie się prezentowało ;)
  • Mademoiselle 2011/05/15 10:43
    "Sama natura", ot co! ;) Ja dzisiaj jadłam jabłko które wyglądało nienagannie ale miało jakiś taki dziwaczny posmak.. jakby już raz się kiedyś zepsuło ale w sposób niewidzialny :< wywaliłam i wzięłam banana :P
  • ewelinakop1206 2011/07/20 14:44
    Uwielbiam takie jabłka, są twarde i soczyste, lepsze od krajowych
  • ja kupuję owoce na targu - czasem nadgryzione prze robaki, bo przynajmniej mam pewność, że skoro one mogą, to i ja. ewentualnie dostaję od dziadka, a papierówki z drzew koło jego domu na wsi. nie ufam tym wszystkim pięknie wyglądającym owocom i nie toleruję gmo. jabłka importowanego nie tknę :)
  • o nie, jak ja widze, ze jest jakas dziura sugerujaca robaka to dziekuje za takie jablko :P
  • ewelinakop1206 2011/07/20 23:06
    haruka says:
    o nie, jak ja widze, ze jest jakas dziura sugerujaca robaka to dziekuje za takie jablko :P

    absolutnie sie z toba zgadzam, tez takiego jabłka nie tykam

    goaway: jeśli produkt jest importowany to nie znaczy zaraz ze jest modyfikowany
  • A to że jest modyfikowany nie znaczy że jest szkodliwy..
  • powiewwiatru 2012/07/29 17:27
    Witam. Prosiłabym o zważenie i podanie subst. odżywczych dla "papierówki". Wydaje się być lżejsza, no i to taki rodzimy, powszechny, zwłaszcza teraz, przepyszny owoc. Mogłabym je jeść kilogramami! :)
  • Uwielbiam te zielone jabłka. Proszę mi powiedzieć czy te zielone są bardziej zdrowsze od tych czerwonych ?
  • To jest ta odmiana Golden Delicious ?
  • Uuu już dawno jadłam tego typu odmiany :)
  • powiewwiatru, właśnie chciałam o tym napisać! :) Papierówki są dosyć specyficzne, jeśli chodzi o konsystencję i jestem ciekawa, ile mają kalorii... oraz jak z zawartością błonnika. :)
  • Atramentowa 2014/03/12 13:26
    To jest odmiana o nazwie "Granny Smith" i powstała w Australii ok. 1870 roku. Można poczytać na Wikipedii jak ktoś jest ciekaw.
  • Uwielbiam jabłka tego typu. Są sycące, orzeźwiające i przede wszystkim zdrowe. Najbardziej lubię te kwaśne. :)
  • Rosjanie by się ucieszyli!
  • Monika Kryza 2015/02/06 12:59
    Hah, w logotypie powinniście mieć takie zielone jabłuszko. Bardzo pasuje do strony i przekazu :)
  • A jablka o nazwie "Ligol" sa importowane czy polskie? Wygladaja jak prawie kazde jablka, zolto-czerwone i maja mocny zapach c:
  • @paulinga ligol to polska odmiana

Dodaj komentarz na temat ważenia

Oceń smak i właściwości produktu. Podziel się ciekawym przepisem, napisz jak wykorzystujesz go w kuchni. Jeśli produkt jest dla Ciebie nowością nie krępuj się pytać o sposób przyrządzania czy dostępność.

Możesz dodać komentarz jako niezalogowany lub zaloguj się albo zarejestuj aby w pełni korzystać z ileważy.pl

Zobacz jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu

Jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu?

  • powiąż komentarze z Twoim kontem użytkownika
  • nie czekaj na moderację komentarzy
  • zarezerwuj swój podpis / pseudonim
  • dla zalogowanych użytkowników nazwa przy komentarzu prowadzi do profilu gdzie możesz promowac swoją stronę / bloga
  • podstawowe konto jest darmowe a rejestracja trwa ok. minutę