Świeży szpinak

Garść świeżego szpinaku waży 25 g.

  100g na zdjęciu (25 g)
Energia 22 kcal 6 kcal
Białko 2,6 g 0,7 g
Tłuszcz 0,4 g 0,1 g
Kwasy tłuszczowe nasycone 0,0 g 0,0 g
Węglowodany 0,9 g 0,2 g
Błonnik 2,1 g 0,5 g
Sól 0,1 g 0,0 g

Świeży szpinak kalorie w 100g: 22kcal

Zobacz więcej: 25g porcja szpinak świeży

Ostatnia aktualizacja: 2020.05.03

Ważenie dodano: 2012.05.14 w kategorii Warzywa i ich przetwory

Dzienne zapotrzebowanie

Porcja ze zdjęcia dla 2000 kcal
pokaż dla mojego zapotrzebowania


Mamy 45 opinii na temat ważenia - napisz własną

  • Uwielbiam szpinak ale nigdy nie jadłam świeżego.. Oczywiście w tym roku mam zamiar to zmienić :) Fantastyczne wartości!
  • Świetne ważenie, dziękuję :)
  • szkoda tylko, że świeży szpinak tak bardzo zmniejsza swoją objętość podczas obróbki termicznej
  • to jest szpinak? nie wiedziałam, że szpinak jest w formie liści D:
  • dobrze smakuje ''na sucho''? ;)
  • @Kasia - Smaczny do sałatek :) Nie ma jakiegoś konkretnego smaku, taka zielenina :)
    Aczkolwiek nie należy przesadzić z ilością, bo pozostawia wtedy taki cierpki język ;)
  • Do green smoothies idealny <3
  • Weronika 2012/05/14 21:37
    Większość tu osób nigdy nie jadła takiej formy szpinaku, a ja znów nie jadłam nigdy takiego mrożonego. :) szpinak jest pyszny i zdrowy :)
  • A jak przyrządzacie świeży szpinak? Tak jak mrożony, np duszony z czosnkiem i śmietanką? Ciekawa jestem i na pewno kupię wkrótce taką zieleninę :)
  • świeży po umyciu gotuje w osolonej wodzie jakieś 5 minut. Potem liście siekam , wrzucam na patelnie z masłem i czosnkiem i podduszam. Można dodać śmietany. Oczywiście w trakcie przygotowywania na każdym etapie powstawania potrawy odrobinę podjadam ; >
  • Gabriela 2012/05/14 22:59
    Ostatnio jadam go codziennie. Garść do każdego śniadania. Bez żadnych ceregieli, dodatków, obróbki - po prostu, na talerzu ląduje surowa zielenina. :)
  • Jesli szpinak jest młody (np taki jak ten na zdjęciu) nie ma potrzeby go dodatkowo obgotowywać. Wystarczy posiekać i obsmażyć na patelni.Można poeksperymentować i zamiast śmietany dodać mleko kokosowe i indyjskie przyprawy. Czasami też dodaje do posmażonego szpinaku paste z sezamu (tahini) i sos sojowy - pycha :))
  • oooo uwielbiam! i na surowo i z jajkiem i tylko przelany wrzadkiem albo ze smietanka pieczarkami i czosnkiem! uwielbiaaaam
  • pozatym mrozony szpinak 1 raz w zyciu jadlam w tym roku. przez 22 lata jadlam tylko swiezy zdzialeczki od babci :)
  • Weronika 2012/05/15 06:02
    Ja po prostu szpinak siekam i wrzucam na patelnię. Do jajecznicy, do makaronu to przyrządzam z cebulką i czosnkiem itp. :)
  • Jakie sałatki można przyrządzić z takiego szpinaku? i w jakiej porze dnia najlepiej go spożywać?
  • UWIELBIAM! <3 Codziennie go jem! Robię sałatki, jem z makaronem, ryżem, jajecznicą itp. :D
  • Naleśniki z mąki pełnoziarnistej ze szpinakiem - pycha!
  • pyszny jest :) polecam z makaronem razowym i sosem ser pleśniowy+jogurt naturalny :)
  • zielony szpinak + banan + jabłko - zmiksować, dodać łyżkę miodu :) pyszny zielony świeży szejk pełen witamin :)) polecam!!
  • zielony szpinak + sałata + pomidorek szery + sos koperkowy z wodą i olejem + serek plesniowy
  • Raz taki zjadłam, bo myślałam, że to sałata (z działki mojej mamy, działkowa sałata nie jest jasnozielona i 'pulchna' tylko ciemnozielona i dość 'płaska'). Szczerze mówiąc jakiejś wielkiej różnicy nie odczułam ;). Do potraw jadłam tylko mrożony szpinak. Uwielbiam farsz ze szpinaku (przyrządzonego z włoszczyzną) i piersi z kurczaka pokrojonej w kostkę. Taki farsz jadłam z naleśnikami (w dwóch wersjach: tradycyjne i raz z takimi podpiekanymi w piekarniku i ułożonymi w formie kwiatów), z ciastem drożdżowym (w formie pierożków) i z lasagne (plus ser feta do farszu). Pyycha ;). Mam tylko ochotę na więcej.
  • uwielbiam szpinak i w sezonie jadam go mnóstwo, bo jest pyszny i do wszystkiwgo pasuje i do tego tani ok 4 zł/kg,
    a jak sałatka ze szpinakiem to koniecznie z orzechami włoskimi ;)
  • Madziana 2012/05/16 00:21
    Szpinak świeży + garść rukoli+ gruszka + żurawina + oscypek i polane octem balsamicznym- genialne, polecam! :)
  • ooo trzeba spróbować to z gruszką :D
  • jem taki umyty z odrobiną octu winnego, no i dodatki takie jak chcecie - pyszny i zdrowy obiad. Taki szpinak to dobra alternatywa dla sałaty lodowej !
  • Szpinak zakupiony, wypróbuję wasze przepisy :) Pozdrawiam :)
  • Uwielbiam.
    Szkoda, że tak rzadko można spotkać świeże liście w małej miejscowości.
    Wszędzi tylko mrożony.

    Ale uwielbiam, szczególnie z jajkiem :)
    Albo roladki drobiowe faszerowane szpinakiem.
  • Taki świeży jest idealny do koktajli :)
  • [komentarz usunięty. Nachalne promowanie własnej strony. Maciej]
  • Zrobiłem dzisiaj szpinak na parze (opakowanie 250 gram) i objętość zmniejszyła się pięciokrotnie. :)
  • Uwielbiam taki szpinak w salatkach <3
  • ouuu yes:D Mlody szpinak duszony z czosnkiem i odrobina smietanki slodkiej (u mnie elmea roslinna) to doskonaly dodatek do wielu dan. Najbardziej uwielbiam z omletem z pomidore i oliwkami. Na gotowego jajecznego potwora klade taki szpinak, posypuje serem feta i np suszonymi pomidorami + jakas zielenina. Smaczne, bialkowe, lekkie.
    Dzis na obiad wlasnie takiego wszamalam z tym ze omlet byl z dodatkiem sera bialego, nigdy nie dodaje maki a dzis odkrylam, ze dzieki serowi wyrosl taaaki puszysty:D:D:D
  • Zubikacja - z chęcią wypróbuję przepis, brzmi pyyyyysznie.

    Osobiście kocham omlet z młodym szpinakiem, ale w trochę innej wersji - szpinak nie jest duszony. W miseczce mieszam młody szpinak z czerwoną fasolą, pomidorem, papryką, rzodkiewką (ew. co tam jeszcze zalega w lodówce), polewam odrobiną soku z cytryny z solą i odstawiam. W tym czasie smażę omlet. Nakładam taką solidną porcję warzyw na omlet, do tego jogurt naturalny i jakaś zieleninka, najlepiej posiekana nać pietruszki. <3

    Pyszne, zdrowe, kolorowe, dla mnie idealna kolacja.

    Btw. ja też nie dodaję mąki, najpierw ubijam białka, potem delikatnie mieszam z żółtkami. Na początku roooooośnie, ale po przewróceniu różnie to bywa. Może ktoś wie jak temu zaradzić?
  • Witam, właśnie szukałam roszponki ... zawsze wszystko tutaj znajduję - a tu takie zdziwienie :) Jak można prosić o zważenie .. :))
  • pyszności :)
  • Niewiedząca 2015/04/22 09:33
    Ten paczkowany nadaje się na kanapki, a co z tym "prawdziwym"? Mam na myśli świeży szpinak kupowany na pęczki, o ogromnych liściach i grubych łodygach, uwielbiam jeść go na surowo, w sałatce, czy na kanapce, szczególnie lubię chrupać jego łodygi, które nieraz dochodzą do 10cm długości. :) Ale czy ten szpinak nadaje się do jedzenia w takiej postacji?
  • Szpinak - trauma z dzieciństwa: wodnita, rozgotowana zupa, aż mnie trzęsie na samo wspomnienie ;) wiele lat nie tknęłam szpinaku, aż kilka lat temu byłam na zakupach w supermarkecie, i na stoisku była degustacja pierogów; do wyboru były z mięsem (nie lubię) i właśnie ze szpinakiem. Z ciekawości skosztowałam, i tak mi zasmakowały, że w sumie zaszłam na stoisko 7 razy, i potem kupiłam dwie duże paczki tych pierogów. Tak się rozpoczęła moja przygoda ze szpinakiem ;)

    @Niewiedząca "a co z tym "prawdziwym"? Mam na myśli świeży szpinak kupowany na pęczki, o ogromnych liściach i grubych łodygach"

    Ja lubię szpinak na ciepło, i przygotowuję go dokładnie tak samo jak młody (na zdjęciu). Do garnka wlewam ok. łyżkę oleju (na 2-3 porcje szpinaku), dodaję przeciśnięty duży ząbek czosnku i zostawiam na chwilę, żeby smaki się przeszły. Szpinak myję- ten duży wymaga więcej uwagi, bo mogą trafić się niechciani lokatorzy, zwłaszcza jak jest niepryskany, z działki ;) następnie siekam w wąskie paseczki. Rozgrzewam olej, jak po kilkunastu sekundach olej zaczyna szumieć, wrzucam szpinak i wlewam ok. 1/4 szklanki wody, duszę na małym ogniu często mieszając. W razie potrzeby dodaję więcej wody, to zależy ile liście puszczą soku. Po kilku minutach duszenia dodaję suszone oregano (na 300 g świeżego szpinaku ok. 3/4-1 łyżeczkę), po kolejnych kilku minutach rozdrobniony ser feta (na tą ilość ok. 25-30 g), intensywnie mieszam aż ser się rozpuści i jeszcze chwilę gotuję aż do odparowania nadmiaru wody. Tak przygotowany szpinak używam zazwyczaj jako sos do spaghetti, smaczny jest też jako farsz do naleśników, obkład do zapiekanki lub tostów, albo dodatek do kotletów rybnych lub z tofu.

    Szpinak moim zdaniem bardzo ładnie pachnie, zwłaszcza w połączeniu z czosnkiem i oregano; ale w domu zawsze słyszę: "ło matko, znowu trzeba wietrzyć mieszkanie" ;)
  • jankadfghj 2015/05/07 16:17
    Świeży jest pyszny na kanapce z ciemnego, pełnoziarnistego pieczywa z twarożkiem, pomidorem i czosnkiem niedźwiedzim- pysznie i zdrowo ;) polecam!
  • Szpinak jest super pyszny i niskokaloryczny. Ja robię sobie zupę- b.gęstą-ze szpinaku. Gotuję na piersi z kurczaka, dodaję kucharek/vegetę, a na końcu wlewam roztrzepotane surowe jajko (jak do zupy szczawiowej). Pyszotka.
  • mia112211 2019/02/04 07:46
    czemu jest tu więcej błonnika niż węgli?
  • Barbara[autor ilewazy.pl] 2019/02/04 09:59
    @mia11221 ponieważ podajemy węglowodany przyswajalne, czyli bez błonnika. Tak się obecnie znakuje wszystkie produkty spożywcze.
  • Koszatniczka09 2020/04/29 02:52
    Wie ktoś z Was może, ile waży szklanka takiego szpinaku?
  • Ewa1401[autor ilewazy.pl] 2020/04/29 13:06
    @Koszatniczka09 Zależy, jak ciasno go upakujesz w szklance ;). Oraz od tego, jak jest świeży - świeższy ma więcej wody, więc jest cięższy. Właśnie zważyłam ten, który mam w domu, wrzucając do szklanki i niezbyt go w niej ściskając - wyszło niecałe 100 g.
  • jak ja nie znosiłam szpinaku!! ..teraz nie wyobrazam sobie bez niego obiadu <3 Robie tak: poledwice wolowa miele i dusze na patelni beztluszczowej, szpinak gotuje - w zasadzie rozlatuje sie sam na wiorki :D, z braku laku kupuje brykiet. wszystko mieszam i doprawiam Porcjuje sobie na kilka dań i mrożę, bo dostać w miarę tanią dobrą wolownę graniczy z cudem. Wykorzystuje jako: farsz do pierogow, nadzienie do nalesnikow lub krokietow, dodatek do makaronu lub blenduje calosc na pastę- wychodzi coś na styl pasztetu szpinakowego, na chlebek pasuje idealnie ;] polecam zrobic taki mix, kazed inne mieso tez sie sprawdzi:)

Dodaj komentarz na temat ważenia

Oceń smak i właściwości produktu. Podziel się ciekawym przepisem, napisz jak wykorzystujesz go w kuchni. Jeśli produkt jest dla Ciebie nowością nie krępuj się pytać o sposób przyrządzania czy dostępność.

Możesz dodać komentarz jako niezalogowany lub zaloguj się albo zarejestuj aby w pełni korzystać z ileważy.pl

Zobacz jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu

Jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu?

  • powiąż komentarze z Twoim kontem użytkownika
  • nie czekaj na moderację komentarzy
  • zarezerwuj swój podpis / pseudonim
  • podstawowe konto jest darmowe a rejestracja trwa ok. minutę