Garść zielonych szparagów

Szparagi zielone

Garść zielonych szparagów waży 500 g. Waga po usunięciu części niejadalnych wynosi 380 g.

  100g na zdjęciu (380 g)
Energia 21 kcal 80 kcal
Białko 1,9 g 7,2 g
Tłuszcz 0,2 g 0,8 g
Kwasy tłuszczowe nasycone 0,1 g 0,2 g
Węglowodany 2,2 g 8,4 g
Błonnik 1,5 g 5,7 g
Sól 0,0 g 0,0 g

Szparagi zielone kalorie w 100g: 21kcal

Zobacz więcej: garść 380g szparagi

Ostatnia aktualizacja: 2018.05.26

Ważenie dodano: 2010.06.15 w kategorii Warzywa i ich przetwory

Dzienne zapotrzebowanie

Porcja ze zdjęcia dla 2000 kcal
pokaż dla mojego zapotrzebowania


Mamy 31 opinii na temat ważenia - napisz własną

  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2010/06/15 21:58
    Moi Drodzy
    Zapraszam do wypróbowania pysznego, zdrowego i pożywnego dania na bazie szparagów.
    Poniżej znajduje się link do przepisu umieszczonego na http://www.zdroweconieco.pl
    Szparagi z płatkami migdałowymi: http://www.zdroweconieco.pl/szparagi-z-platkami-migdalowymi.html
    Zachęcam do udziału w komentarzach pod przepisem, jak Wam smakowało to danie :)
    Izabela
  • Katarzyna 2010/06/16 17:07
    Hmmm... Czemu nie ma ważenia Nestle Frutina? ;) Widziałam je dosłownie przez chwilę ;p
  • kupilam dzis te zielone szparagi i mam zamiar je dzis ugotowac ;) zawsze kupowalam tylko biale, ale slyszalam, ze zielone przyrzadza sie inaczej - stad mam pytanie - co dokladnie w nich jest niejadalne, czyli do odkrojenia?
  • ale dużo błonnika! dzisiaj jadłam na obiad, bardzo smaczne
  • dzisiaj pierwszy zjadłam na obiad szparagi, są przepyszne:) szkoda tylko że z powodu ceny nie będę sobie mogła na nie pozwolić za często;)
  • O, cieszę się, że zważone, bo dziś robię na obiad, tylko, że białe :) Ale nie sądzę, żeby to była jakas ogromna różnica
  • Pizza ze szparagami najlepsza na świecie <3
  • Sezon otwarty! Mam ochotę na jakieś ciekawe sałatki z udziałem szparagów. Ktoś może robił jakąś i podzieli się przepisem?
  • Na co zwrócić uwagę przy zakupie szparagów, żeby wybrać te smaczne?
  • cuckoo
    Zawsze patrz na obcięte końcówki , nie mogą być suche z dziurami , ani zbyt ciemne , znaczy przetrzymane :-( . Szparag nie powinien być zbyt gruby ni cienki , chociaż te cienkie są znacznie tańsze a świetnie nadają się do zupy , po przetarciu rewelacja ! .

    [komentarz usunięty. Nie na temat. Maciej]
  • W prawdzie to nie salatka ale tez fajny przepis. Szparagi blanszujemy we wrzatku. Owijamy szynka parmenska (inne tez daje rade) i tak przygotowane grilujemy ok 7 min. Podajemy polane sosem beszamelowym :)
  • Dzisiaj zjadłem cały pęczek zielonych szparagów maczanych w sosie śmietanowo-majonezowym z dodatkiem musztardy , poezja w gębie :-) ! . Skutek uboczny jedzenia ich z którym trzeba się pogodzić to siki zalatujące słodkawym zapachem trupa ;-) .
  • Króliczę 2016/05/14 23:14
    Na Hefajstosa, skończ Waść z tymi sikami o zapachu trupa, bo się tego czytać nie da! Zwłaszcza w kontekście jedzenia :P

    ...a szparagi lubię podane w każdej postaci. Chyba.
  • [komentarz usunięty. Słownictwo łamiące zasady komentowania. Maciej]
  • Króliczę 2016/05/15 00:08
    [komentarz usunięty. Nie na temat. Maciej]
  • [komentarz usunięty. Nie na temat. Maciej
  • Króliczę 2016/05/15 00:25
    [komentarz usunięty. Nie na temat. Maciej]
  • [komentarz usunięty. nie na temat. Maciej]
  • [komentarz usunięty. nie na temat. Maciej]
  • [komentarz usunięty. Nie na temat. Maciej]
  • Dzisiaj na obiadek szparagi białe :-) . Nie raz byłem pytany , które są lepsze , odpowiadam jeżeli polubisz szparagi to wszystkie będą dla ciebie mniamniuśne , mimo skutków ubocznych ich jedzenia o których pisałem powyżej .
  • Maciej[autor ilewazy.pl] 2016/05/15 20:10
    @Ijon i osoby mu odpowiadające: dobór słownictwa i metafora w komentarzu Ijon nie najciekawsza, ale faktem jest, że skutek uboczny o którym Ijon wspomina jest prawdziwy, dlatego jego komentarz zostawiam. Specyficzny zapach moczu, jest cechą zważonego produktu, czy się to komuś podoba czy nie.
  • Dzisiaj były białe , mniam mniam , dla odmiany z tartą bułką na masełku .
    Palce lizać , kto nie jadł ten nie wie , warto ! . Tylko jedno , nie rozgotujcie ich . Najlepiej sprawić sobie koszyczek do gotowania szparagów , my taki używamy , na jeden pęczek . Wkładamy do niego szparagi i zanurzamy we wrzątku do połowy koszyczka ! . Górna część szparaga jest bardzo delikatna , wystarczy jej gotowanie w samej parze . Smacznego ! .
  • Oj na szparaga mam wielkie chęci , już za chwileczkę za momencik szparagi zielone z białymi na straganach zaczną się kręcić :-) .
  • Barbara[autor ilewazy.pl] 2018/04/24 08:13
    Sezon na szparagi otwarty! Zjedliśmy wczoraj pieczone z oliwą i ziołami, z dodatkiem szynki parmeńskiej. To wszystko polane sosem na bazie pomidorów, czosnku, cieciorki, z nasionami słonecznika. Pyszne!
  • " Hip hip hura " :-) , my jeszcze nie jedliśmy .
  • Już mam za sobą pierwsze szparagi, "klasycznie" zawijane w szynce parmeńskiej :) Jutro będzie zupa szparagowa.
  • Barbara[autor ilewazy.pl] 2018/04/25 20:45
    @pastelova daj adres wpadam na zupkę :D.
  • Barbara[autor ilewazy.pl] 2018/05/10 08:10
    Pochwalicie się swoimi daniami ze szparagów, potrzebuję inspiracji. Codziennie kupuje pęczek, nie mogę się oprzeć, niedługo zzielenieję :). Mam ochotę na coś więcej niż pieczone szparagi z jajkiem i zupa krem szparagowa. Co przyrządzacie?
  • co to cześć "niejadalna"?
  • Barbara[autor ilewazy.pl] 2018/05/26 07:44
    @MalyKsiaze w zielonych szparagach odłamuje się końcówkę twardą. W zależności od pęczka, jego dojrzałości to raz więcej, raz mniej. To właśnie te niejadalne części.

Dodaj komentarz na temat ważenia

Oceń smak i właściwości produktu. Podziel się ciekawym przepisem, napisz jak wykorzystujesz go w kuchni. Jeśli produkt jest dla Ciebie nowością nie krępuj się pytać o sposób przyrządzania czy dostępność.

Możesz dodać komentarz jako niezalogowany lub zaloguj się albo zarejestuj aby w pełni korzystać z ileważy.pl

Zobacz jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu

Jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu?

  • powiąż komentarze z Twoim kontem użytkownika
  • nie czekaj na moderację komentarzy
  • zarezerwuj swój podpis / pseudonim
  • podstawowe konto jest darmowe a rejestracja trwa ok. minutę