Szparagi zielone

Zielony szparag waży 40 g. Waga po usunięciu części niejadalnych wynosi 30 g.

  100g na zdjęciu (30 g)
Energia 21 kcal 6 kcal
Białko 1,9 g 0,6 g
Tłuszcz 0,2 g 0,1 g
Kwasy tłuszczowe nasycone 0,1 g 0,0 g
Węglowodany 2,2 g 0,7 g
Błonnik 1,5 g 0,5 g
Sól 0,0 g 0,0 g

Szparagi zielone kalorie w 100g: 21kcal

Zobacz więcej: sztuka 30g szparag zielony

Ostatnia aktualizacja: 2019.03.28

Ważenie dodano: 2010.06.15 w kategorii Warzywa i ich przetwory

Dzienne zapotrzebowanie

Porcja ze zdjęcia dla 2000 kcal
pokaż dla mojego zapotrzebowania


Mamy 24 opinie na temat ważenia - napisz własną

  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2010/06/15 21:57
    Moi Drodzy
    Zapraszam do wypróbowania pysznego, zdrowego i pożywnego dania na bazie szparagów.
    Poniżej znajduje się link do przepisu umieszczonego na www.zdroweconieco.pl
    Szparagi z płatkami migdałowymi: http://www.zdroweconieco.pl/szparagi-z-platkami-migdalowymi.html
    Zachęcam do udziału w komentarzach pod przepisem, jak Wam smakowało to danie :)
    Izabela
  • Kocham Was! Szparagi - mój dzisiejszy obiad! :)
  • To jest szparag, liczba mnoga szparagi, pozdrawiam!:)
  • Białe maja takie same wartości?
  • papryczqa 2012/05/15 22:30
    szparag, a nie "szparaga", ponieważ to rodzaj męski, a nie żeński ;-)
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2012/05/16 19:25
    @papryczqa: zgadzam się z Tobą. Poprawione.
  • a jak z białymi szparagami?
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2013/05/06 19:16
    @haruka: "Białe maja takie same wartości?"
    @trzymamtoster: "a jak z białymi szparagami?"
    W tabelach wartości odżywczych nie znalazłam rozróżnienia dla poszczególnych szparagów. Zatem można uznać, że zarówno białe, zielone, jak i fioletowe będą posiadać bardzo zbliżone wartości.
  • @Pani Izabelo: nada jest szparaga nie szparag!
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2013/08/31 11:38
    @hokkaido: Nazwa została zmieniona w maju ubiegłego roku, ale nowy system niestety nie zaimportował tych zmian. Przed chwilą uczyniłam to ręcznie. Dziękuję za zwrócenie uwagi.
  • Dziękuję za zważenie. Nidy nie jadłam, ale mam w planach kupić w najbliższych dniach. Pani Izabelo, jak smakują, (czy podobnie do fasolki szparagowej?)trzeba je obierać z tych ,,pączków'' na górze? albo można ze skórką? Ja jem skórki z prawie wszystkich owoców i warzyw dlatego pytam. Pozdrawiam serdecznie
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2014/05/10 13:03
    @Simia: Zacytuję sposób przyrządzania ze swojego przepisu: "Z zielonych szparagów odcinamy końcówki. Z białych odcinamy końcówki oraz cienko obieramy poniżej główki (najlepiej obierakiem do warzyw lub szparagów).
    Ponieważ główki szparagów są znacznie delikatniejsze od łodyg, warzywa te gotujemy ustawione pionowo tak, żeby główki wystawały ponad wodę i gotowały się w parze. Czas gotowania wynosi ok. 10 min. dla zielonych lub ok. 15 min. dla białych szparagów. Do gotowania szparagów można zakupić specjalne wąskie i wysokie garnki lub ugotować je w parowarze"
    "trzeba je obierać z tych ,,pączków'' na górze?" Nie. Dla mnie to najlepsza część szparagów ;)
    "Pani Izabelo, jak smakują, (czy podobnie do fasolki szparagowej?" Według mnie, nie za bardzo przypominają smak fasolki. Wiele osób twierdzi, że zielone przypominają smak brokuła, a białe smak kalafiora. Chyba coś w tym jest :)
  • Pani Izabelo bardzo, bardzo dziękuję za udzielenie odpowiedzi na moje pytania. Jutro kupuję;) A smak kalafiora i brokuła uwielbiam, więc jutro już będą gościć na mym talerzu. Jest mi bardzo miło, że Pani odpowiedziała, jest Pani Złotym człowiekiem. Jeszcze raz bardzo dziękuję!
  • estrogen 2014/05/11 08:01
    @Simia no tak , trzeba się poradzić czy kupić szparagi czy nie ...
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2014/05/11 12:46
    @Simia: cieszę się, że mogłam pomóc. Czekam na relację z konsumpcji :)
  • Szczerze mówiąc, to się niestety rozczarowałam ich smakiem. Według mnie - dość mocno przechwalone i nietanie.Plus taki, że są bardzo zdrowe i zdecydowanie zielone smaczniejsze od żółtych. każdy ma swój gust :)
  • @Simia ja mam takie same odczucia :) Uwielbiam wszelkie warzywa, ale szparagi wydają mi się po prostu niesmaczne.
  • @ pastelova to witaj w klubie;) już myślałam, że jakimś odludkiem jestem.
    Wielbię natomiast kalafiora, brokuła, brukselkę, szpinak, szparagową, ogórki i pomidory oj w tym roku ich tyle zjadłam:)
  • Angela_88 2017/05/08 14:04
    U mnie właśnie były na obiad, tylko lekko posolone, ugotowane na parze, nic mi więcej do nich nie trzeba, uwielbiam ich delikatny, lekko sodki smak.
    Szparagi potrafią być niesmaczne, wszystko zależy od sposobu ich ugotowania i podstawa aby były świeże.
    Jedyna wada: są dość drogie...
  • Barbara[autor ilewazy.pl] 2017/05/09 08:25
    Uwielbiam szparagi! Im prościej przygotowane tym lepiej.Zwykłe pieczone, z oliwą, solą gruboziarnistą i pieprzem to dla mnie jeden z największych rarytasów.
  • Pieczone są ok ale konserwowe moim skromnym zdaniem nadają się tylko do utopienia w majonezie ...
  • Komentarz piszę 3 lata później, a szparagi pokochałam :) W każdej formie, najczęściej dodaję pieczone do sałatki.
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2017/05/11 10:22
    @Angela_88: To prawda, sposób gotowania szparagów wpływa na ich późniejszą smakowitość.
  • Rozgotowane szparagi , zielone czy białe są obrzydliwe :-( . Najlepie i tez najwygodniej używac specjalnego garnka do gotowania . Polecam równiez smażenie na ghee lub oleju kokosowym , są wtedy chrupkie i lekko upalone :-) .

Dodaj komentarz na temat ważenia

Oceń smak i właściwości produktu. Podziel się ciekawym przepisem, napisz jak wykorzystujesz go w kuchni. Jeśli produkt jest dla Ciebie nowością nie krępuj się pytać o sposób przyrządzania czy dostępność.

Możesz dodać komentarz jako niezalogowany lub zaloguj się albo zarejestuj aby w pełni korzystać z ileważy.pl

Zobacz jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu

Jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu?

  • powiąż komentarze z Twoim kontem użytkownika
  • nie czekaj na moderację komentarzy
  • zarezerwuj swój podpis / pseudonim
  • podstawowe konto jest darmowe a rejestracja trwa ok. minutę