Rabarbar

Łodyga (na zdjęciu przepołowiona) rabarbaru waży 140 g. Warzywo pozbawione części niejadalnych waży 110 g.

  100g na zdjęciu (110 g)
Energia 15 kcal 17 kcal
Białko 0,5 g 0,6 g
Tłuszcz 0,1 g 0,1 g
Węglowodany 1,4 g 1,5 g
Błonnik 3,2 g 3,5 g

Rabarbar kalorie w 100g: 15kcal

Zobacz więcej: sztuka 140g łodyga rabarbar

Ostatnia aktualizacja: 2017.06.13

Ważenie dodano: 2011.05.15 w kategorii Warzywa i ich przetwory

Dzienne zapotrzebowanie

Porcja ze zdjęcia dla 2000 kcal
pokaż dla mojego zapotrzebowania


Mamy 51 opinii na temat ważenia - napisz własną

  • Placek drożdżowy z jabajbajem - pycha! :)
  • Uśmiechnęłam się na widok tego ważenia. I jeszcze bardziej na widok tak małej ilości kcal (acz to chyba nie dziwne). Pycha :)
  • Mademoiselle 2011/05/15 20:22
    kocham placek rabarbarowy :)
  • nie wierzę, no nie wierzę własnym oczom. tak mało? :D nie dość że smaczne to jeszcze ubogie w kalorie. xD a jeszcze i błonnika ma całkiem całkiem.
  • rabarbar jest pycha :D moja babcia zawsze piecze takie swietne ciasto z truskawkami i rabarbarem jak zacznie sie sezon :D
    przy okazji - ostatnio kupilam ten sok hortexu light (bylo o nim wspomniane przy innym wazeniu), jest calkiem smaczny, ale... jesli ktos nie jest uprzedzony do slodzikow to moze zrobic sobie kompot z rabarbaru ze slodzikiem, ktory tez jest naprawde pycha :)
  • mmm jogurty rabarbarowe.
  • Rocksanka 2011/05/15 21:25
    a która to część niejadalna? :D ( poza tymi takimi listkami, których nie zdjęciu nie ma :P)
  • nie znam jogurtu^^
  • ja nie znam soku :(
  • BaŁaMuTkA 2011/05/15 21:43
    pycha, pycha, pycha, pycha ! ;D uwielbiam ;]] wczoraj jadłam drożdzówke z rabarbarem ;)
  • placki, drożdżówki i inne bomby z mąki. macie może przepis na coś niskokalorycznego?? :)
  • mmm... ciasto drożdżowe z rabarbarem to najlepsze ciacho. ale jak ostatnio piekłam to sama widziałam co do tego wkładam (tony mąki i margaryny i marne 4 jaja) mo może macie jakies sprawdzone przepisy na ciasto drozdzowe z rabarbarem w wersji light?
  • Dla tych, którzy poszukują zdrowszej alternatywy dla ciasta z rabarbarem polecam crumble. Do 4 żaroodpornych kokilek wkładam pokrojony w kostkę rabarbar (ok. 250g), trochę otartej skórki z pomarańczy (dla fajnego aromatu) i zasypuję łyżką cukru na porcję (dla dietujących jakiś zamiennik, np. ksylitol polecam). Przygotowuję kruszonkę z 40 g zimnego masła, 50 g cukru trzcinowego (lub słodziku), 40 g mąki pełnoziarnistej, 50 g płatków owsianych lub płatków migdałowych oraz ziarenek z połowy laski wanilii. Rabarbar posypuję kruszonką, wstawiam kokilki do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piekę przez 20-25 minut. Wychodzi ok. 260kcal na porcję (wersja z płatkami owsianymi i z cukrem ze słodzikiem będzie mniej).
  • Mademoiselle 2011/05/16 10:00
    @agnieszka: brzmi fajnie :)
    drogi jest rabarbar?
  • Ania1105 2011/05/16 10:32
    taniocha ;-) ok. 3zł za kg.
  • Karolcia 2011/05/16 12:51
    Dziękuje za to warzenie:* Ostatnio zajadam się rabarbarem i widzę że słusznie :)
    Uwielbiam chrupać sam, albo zrobić sobie pyszny kompocik z rabarbaru, lekko kwaskowy, idealny na upalne dni. Ciacha też lubię, ale niestety za bardzo nie mogę sobie pozwolić na takie bomby :(
  • Świetny pomysł na ważenie !
    Sezona na rabarbara kwitnie :).
    Zgadzam się z przedmówcami - ciasto drożdżowe z rabarbarem -pychota :)
  • ja niekupuje rabarbaru. w ogródku mam 1 taki krzak który nigdy nie siałam, nie podlewałam a i tak rośnie strasznie szybko i jest strasznie duży. scielam cały krzak 3 tygodnie temu i juz znowu na ogrodku rabarbarowy busz. chyba mam kwasna glebe :)
  • za przeproszeniem, no i nie chce wyjsc na idiotke, ale co to są kokilki?
  • Kokilki to takie dość płytkie, małe naczynia (a'la miseczki) do zapiekania. Wystarczy wygooglować; )
  • ajjj...jabajbaj:D:D:D:D:D:D pycha!
  • nikita-tricze 2011/05/16 18:50
    Ogromne merci za to ważenie. Ostatnio odkrywam podniebienne rozkosze rabarbarowych wariacji i fajnie jest orientować się 'na oko' z jaką ilością ma się do czynienia :)
  • jestem w szoku! właśnie wcinałam rabarbar i chciałam wejść na Waszą stronę i zaproponować Wam ważenie! a tu taka niespodzianka... :)
  • już myślę o zamianie jabłek na rabarbar w moich ukochanych razowych racuchach:)
  • lotopauanka 2011/05/17 16:21
    uwielbiam rabarbar! no i jaki dietetyczny ;D
  • rabarbar zaliczamy do owoców czy do warzyw? Bo mi sie wydaje ze do owoców, ale nie jestem pewna
  • BaŁaMuTkA 2011/05/18 21:57
    hmm to jest tak ogólnie blina a wiec zaliczamy do warzyw;] choc nie dziwie sie ze mozna postrzegac go jako owoc;]
  • Angelika 2011/05/25 08:15
    A ja mam takie pytanie - może i głupie trochę, ale nie mogłam nigdzie znaleźć. Czy rabarbar można ugotować na parze i zjeść tak bez niczego?
  • Maciej[autor ilewazy.pl] 2011/05/25 08:38
    @Angelika: Nie wiem jak to wyjdzie pod kątem smakowym, ale skoro można jeść rabarbar na surowo to pewnie można i parowany. Spróbuj i napisz jak smakuje ;)
  • Karolcia 2011/05/25 10:33
    @Angelika nie wiem czy rabarbar podczas gotowania nie "rozwali się" tak jak podczas gotowania np. kompotu. Ale Pan Maciej ma rację, zrób eksperyment i podziel się wrażeniami.
    @Agata możesz podać swój przepis na te racuszki?
  • @Angelika - można, próbowałam ;P Wszystko zależy od długości parowania, jak pogotujesz go chwilę to będzie jędrny, jeśli zostawisz na długo to będzie 'rozklejający się' na włókna (jak z kompotu). Zależy czego oczekujesz ;]
  • Rabarbar powinien być jedzony z dodatkiem czegoś slodkiego gdyż wtedy nie odklada się kwas szczawiowy szkodliwy dla kości. Uwielbiam w drożdżówce :)
  • @Olka, nie z dodatkiem czegoś słodkiego, a z dodatkiem wapnia. Kwas szczawiowy jest grożny dla organizmu, bo tworzy szczawiany wapnia, jak się go nie dostarczy z pożywieniem to brany jest z organizmu.
  • Można jakoś zapobiec temu okropnemu uczuciu jakie pozostawia na zębach rabarbar?
  • ile kalorie beda mialy racuchy z rabarbaru? tak orientacyjnie...
  • MissRasberry 2014/05/16 16:54
    A ja dziś po treningu będe piec kruchy placek z rabarbarem, daktylami i kruszonką :))
  • Z rabarbaru robię dźem, jest naprawdę dobry, no i racuchy z mąki owsianej z rabarbarem lub pożeczkami czerwonymi też nienajgorsze. Smak rabarbaru zalerzy od odmiany. U mnie rośnie stara poniemiecka odmiana całkowicie inna w smaku niż ten sklepowy. O wiele smaczniejsza.
  • Drożdżówki z rabarbarem to bylo to! Teraz pewnie w sklepikach szkolnych ich nie sprzedają, bo niezdrowe. Stracone pokolenie! :P
  • @cuckoo, mieszkam obok szkoły, w sklepikach pewnie nie ma "co zjesc" i co sie dzieje po dzwonku ? obok jest żabka i kebabowania, kolejki aż na zewnątrz.... i co ? chyba te drozdzówki w sklepikach były lepsze niż hot dogi z żabki czy kebab ;/ żal mi patrzeć na te otyłe dzieciaki trzymajace w OBU po dwa hot dogi... rodzice nie maja czasu, kanapek nie uszykuja, zostawią 20 zł dziecku i tak sie konczy. gdzie ten świat prowadzi :(
  • wracając do wątku kwasu szczawiowego - ponoć chodzi tylko o te zielone części? przecież się jada te ciasta drożdżowe z rabarbarem - bez dodatku mleka czy sera
  • Dzisiaj w Gazecie Wyborczej, na pierwszej stronie, czerwonym drukiem: "Wrócą drożdżówki". To na pewno dzięki nam! Decydenci czytają ilewazy.pl! :D
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2016/05/29 14:14
    Osoby zdrowe, zwracające uwagę na to, aby ich codzienny sposób odżywiania się był racjonalny i składający się z różnorodnych produktów spożywczych, są znacznie mniej narażone (nie mówię o genetyce) na wystąpienie problemów związanych z kwasem szczawiowym / szczawianami.
    Nawet jeżeli od czasu do czasu skonsumują drożdżówkę / ciasto z rabarbarem bez dodatku składników zawierających wapń ;)
    W przypadku rabarbaru, nie powinno się go spożywać na surowo, a podczas procesu obróbki termicznej kwas szczawiowy może zostać zredukowany nawet w kilkudziesięciu procentach.
    Zawartość kwasu szczawiowego w świeżym rabarbarze jest bardzo zróżnicowana i może wynosić od 275-1336 mg / 100 g.
    Osoby z grupy ryzyka (między innymi predysponujące do zachorowania na kamicę nerkową) powinny ograniczyć podaż kwasu szczawiowego do 40-50 mg / dobę.
    Jednak warto też wiedzieć, że jego przyswajalność wynosi zaledwie od kilku do kilkunastu procent.
    Oczywiście poza rabarbarem kwas szczawiowy występuje w innych produktach, np. szpinaku, szczawiu, kawie, herbacie, kakao.
    Warto wiedzieć, że powyższe warzywo poza kwasem szczawiowym zawiera też korzystne składniki dla naszego organizmu.
    Rabarbar jest źródłem polifenoli, które uwalniają się w nim pod wpływem obróbki termicznej. Najważniejsze z nich, to antocyjany, flawonoidy, stilbeny. Posiadają one właściwości antyoksydacyjne (przeciwutleniające).
    Można w nim znaleźć także pewną ilość witaminy C (ok. 20 mg / 100 g).
  • natalaaaaaaaa 2017/04/26 12:00
    Witam, w innych źródłach/ na innych stronach internetowych znalazłam informację o innych wartościach odżywczych rabarbaru:
    na 100g: 21 kcal, 0,9 g białka, 4,54 g węglowodanów, 0,2 g tłuszczu.
    Zatem które wartości są prawdziwe? skąd ta rozbierzność?
  • Barbara[autor ilewazy.pl] 2017/04/27 10:05
    Zaktualizowałam dane zgodnie z najnowszymi "Tabelami składu i wartości odżywczej żywności" PZWL z 2017 roku podając węglowodany przyswajalne (węglowodany ogółem 4,6 g - błonnik pokarmowy 3,2 g).
  • Kurczę, nie powinno się go spożywać na surowo? Tymczasem w internecie roi się od przepisów na koktajle z rabarbarem. Mam do wykorzystania trochę rabarbaru i ciężko znaleźć sensowny przepis na coś co nie zawiera tony cukru albo drogiego ksylitolu....
  • @cuckoo są przepisy na koktajle z rabarbarem po obróbce termicznej (bez cukru).
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2017/06/04 18:49
    @cuckoo: Nie zaleca się spożywania rabarbaru na surowo, ze względu na występującą w nim wysoką zawartość kwasu szczawiowego (podczas obróbki termicznej kwas szczawiowy może zostać zredukowany nawet w kilkudziesięciu procentach). Jeżeli jesteś osobą zdrową, niewielka ilość spożytego surowego rabarbaru od czasu do czasu w sezonie, nie powinna wpłynąć negatywnie na zdrowie.

    Aby uniknąć dodawania cukru / substancji słodzących do koktajlu, można spróbować pomanewrować składnikami (jak tak z reguły czynię), które nadadzą słodki smak. Wprawdzie sama nie przyrządzałam jeszcze koktajlu z dodatkiem rabarbaru, ale wydaje mi się, że użyłabym tego typu składników: rabarbar, dojrzałe banany, truskawki lub maliny, gęste mleczko kokosowe.
    Napisz proszę, na jakie Ty się zdecydowałaś składniki i jak był tego efekt końcowy ?
  • Hm, wolałabym przemilczeć tę historię. Rabarbar był w większości zielony, czyli bardzo kwaśny. Część wyrzuciłam a część udusiłam z odrobiną wody i cukrem (muscovado). Następnie zdruzgotana stopniem kwasowości dorzuciłam spory zapas dojrzałych bananów, które trzeba było i tak zużyć (z pełną świadomością, że po ugotowaniu będą jeszcze słodsze) i jeszcze poddusiłam. Po wystygnięciu trzymam w lodówce jako kaloryczny, sycący i nader słodki wsad do jogurtu. Oczywiście nie polecam gotowania bananów - efekt smakowy niezbyt ciekawy.
  • @cuckoo jaką konsystencję mają gotowane banany? Bardzo mnie zaciekawiłaś takim nietypowym przygotowaniem bananów, jakoś nie umiem sobie tego wyobrazić xd
  • "nie polecam gotowania bananów - efekt smakowy niezbyt ciekawy" - Naprawdę? Często gotuję banany razem z owsianką i nie zauważyłam, żeby coś było nie tak, jeśli chodzi o smak. Wręcz przeciwnie, bardzo lubię taką owsiankę. Może Twoje banany były już zepsute?
  • Rabarbar ? . Komu do czego to kwasidło ? . Pełne kwasu szczawiowego , to samo tyczy się również szczawiu . Jedne i drugie niesmaczne i do tego niezdrowe ! . Przecież mamy tyle innych zdrowych i smacznych warzyw , a na te wyżej wymienione spuśćmy kurtynę milczenia , bez żalu jakiegokolwiek ! .

Dodaj komentarz na temat ważenia

Oceń smak i właściwości produktu. Podziel się ciekawym przepisem, napisz jak wykorzystujesz go w kuchni. Jeśli produkt jest dla Ciebie nowością nie krępuj się pytać o sposób przyrządzania czy dostępność.

Możesz dodać komentarz jako niezalogowany lub zaloguj się albo zarejestuj aby w pełni korzystać z ileważy.pl

Zobacz jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu

Jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu?

  • powiąż komentarze z Twoim kontem użytkownika
  • nie czekaj na moderację komentarzy
  • zarezerwuj swój podpis / pseudonim
  • dla zalogowanych użytkowników nazwa przy komentarzu prowadzi do profilu gdzie możesz promowac swoją stronę / bloga
  • podstawowe konto jest darmowe a rejestracja trwa ok. minutę