Biała rzodkiew

Biała rzodkiew waży 265 g. Pozbawiona części niejadalnych waży 220 g.

  100g na zdjęciu (220 g)
Energia 14 kcal 31 kcal
Białko 1,0 g 2,2 g
Tłuszcz 0,0 g 0,0 g
Węglowodany 3,0 g 6,6 g
Błonnik 1,0 g 2,2 g

Biała rzodkiew kalorie w 100g: 14kcal

Zobacz więcej: sztuka 220g biała rzodkiew

Ostatnia aktualizacja: 2021.05.13

Ważenie dodano: 2012.03.19 w kategorii Warzywa i ich przetwory

Dzienne zapotrzebowanie

Porcja ze zdjęcia dla 2000 kcal
pokaż dla mojego zapotrzebowania


Mamy 29 opinii na temat ważenia - napisz własną

  • takie coś istnieje;d Muszę spróbować..smakuje jak normalna rzodkiew?:)
  • widziałam w sklepie, ciekawa jestem co można z tym zrobić
  • jest bardzo dobra starta na tarce o grubych oczkach z jogurtem naturalnym sól i pieprz do smaku :) na suroiwo też jest przepyszna
  • kikimora 2012/03/19 22:02
    Najlepiej smakuje starta na surówkę ze sporym dodatkiem jabłka i jogurtem naturalnym. No i oczywiście odrobiną soli.
    Dawno jej nie jadłam, dzięki za przypomnienie :)
  • ;)Aleksandra 2012/03/19 22:20
    Super :) Smaczna, niskokaloryczna i do tego, jak na warzywo, to ma sporo białka. Dziękuję za zważenie :)
  • Jest dość ostra, ale bardzo smaczna:) Moim zdaniem znacznie lepsza od zwykłej rzodkiewki. Najbardziej lubię ją solo, pokrojoną w plasterki jako mała przekąska.
  • Agnieszka 2012/03/19 23:23
    pyszna jest ta rzodkiew!!
    uwielbiam ją!!
    tylko niestety ze względu na wrzody cierpię potem katusze..
  • @bohema tez tak ja zawsze jem ;) strasznie ja lubie, spodziewalam sie, ze ma wiecej kcal
  • Ścieźla 2012/03/20 11:24
    O! Daikon! Nareszcie się doczekałem ;)

    Ja tam lubię tartą z pomidorami i jogurtem albo samą bez niczego jako chrupacz ;)
  • karolcia 2012/03/20 11:33
    mmm... Uwielbiam! I tak malutko kalorii:) Najlepsza solo do chrupania, do sałatek i na kanapeczki.
  • extra sprawa mozna sie na jesc - o ile bedzie smakować mi - i nie przytyc
  • nigdy nie jadłam, ale... była kiedyś taka kreskówka, 'Bliźniaki Cramp', gdzie pewien odcinek koncentrował się wokół białej rzodkwi i skutecznie mi ją obrzydził do końca życia :D
  • Goaway, pamiętam ten odcinek, oni myśleli, że to zęby! :D
  • Oho, właśnie sobie przypomniałam, że mam cały korzeń w lodówce ;) Dobra dla odmiany od zwykłych rzodkiewek.
  • jest dobra do wszystkiego, nawet pokrojona na słupki dodana do warzyw na patelnię :) dobrze doprawionych :)
  • @Dorota: zgadzam się, ale pokrojona "w" słupki ;) Jeszcze ktoś pomyśli, że to ja :)
    @haruka: też powiedziałabym, że więcej kalorii ma taka rzodkiew, jakieś 100 na sztukę... i tak mało, ale zawsze więcej niż 31.
    Dawno nie jadłam, ale też wolę bez dodatków.
  • Idealna, pyszna! Delikatna w smaku i zdecydowanie smaczniejsza niż zwykła rzodkiew :)
  • powiedzcie mi zyczliwi ludzie, czym ona się rożni w smaku od zwykłej?:)
  • @ds: jak dla mnie jest ciut bardziej gorzka i nieco bardziej piekąca. Ja nie lubię na surowo więc zawsze kroje jak grube frytki, posypuję pieprzem ziołowym, majerankiem i solą, przekładam do woreczka i wlewam łyżeczkę oleju rzepakowego. Mieszam to chwile, żeby olej się dobrze rozprowadził na wszystkich rzodkiewkowych frytkach, z woreczka przenoszę na papier do pieczenia i do piekarnika na 150 stopni. 30 minut i zdrowy dodatek do obiadu gotowy:) często jadam też w tej formie seler lub pietruszkę. Te z selera wg mnie najlepsze.
  • zna ktoś sposób na złagodzenie jej ostrości ?
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2017/02/02 12:01
    @MalyKsiaze: Według mnie, dodatek jogurtu naturalnego powinien złagodzić pikantność rzodkwi :)
  • Ja mieszam z tarta marchewka i burakiem, aby nie byla ostra.
  • Po japońsku daikon , lubiłem z niej robić ala spaghetti z sosem bolońskim . Dobre polecam :-) .
  • Bulbulatorka 2017/04/26 22:01
    Rzodkiew starta lub pokrojona w plastry gdy jest odstawiona na około 30 min traci swoją ostrość i wtedy lubię ją jeść, jest pycha! :D
  • jestem.słodka 2017/05/07 08:44
    Czy taką rzodkiew trzeba obierać?
  • Dominika955 2017/05/07 14:15
    @jestem.słodka tak, trzeba obierać
  • uwielbiam ją. starta mniej więcej pół na pół z ogórkiem kiszonym i oliwą z oliwek to jedna z moich ulubionych surówek. nie potrzeba już żadnych przypraw. można też dodać trochę marchewki, ale ja jej nie znoszę, więc zwykle robię bez;p
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2017/05/11 10:24
    @bum bum: Ciekawa propozycja z tym ogórkiem kiszonym. Spróbuję w przyszłości :)
  • Daikon zawsze na czasie , dzisiaj na obiad zrobiłem ze śmietaną 12% , miodem nektarowo-spadziowym, cytryną i oczywiście doprawilem pieprzem i solą . Pycha ! .

Dodaj komentarz na temat ważenia

Oceń smak i właściwości produktu. Podziel się ciekawym przepisem, napisz jak wykorzystujesz go w kuchni. Jeśli produkt jest dla Ciebie nowością nie krępuj się pytać o sposób przyrządzania czy dostępność.

Możesz dodać komentarz jako niezalogowany lub zaloguj się albo zarejestuj aby w pełni korzystać z ileważy.pl

Zobacz jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu

Jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu?

  • powiąż komentarze z Twoim kontem użytkownika
  • nie czekaj na moderację komentarzy
  • zarezerwuj swój podpis / pseudonim
  • podstawowe konto jest darmowe a rejestracja trwa ok. minutę