Ogórek

Ogórek o wielkości pokazanej na zdjęciu waży 250g. Warzywo bez skórki waży 180g.

  100g na zdjęciu (180 g)
Energia 14 kcal 25 kcal
Białko 0,7 g 1,3 g
Tłuszcz 0,1 g 0,2 g
Kwasy tłuszczowe nasycone 0,0 g 0,1 g
Węglowodany 2,4 g 4,3 g
Błonnik 0,5 g 0,9 g
Sól 0,0 g 0,1 g

Ogórek kalorie w 100g: 14kcal

Zobacz więcej: sztuka 250g ogórek

Ostatnia aktualizacja: 2021.11.02

Ważenie dodano: 2009.07.25 w kategorii Warzywa i ich przetwory

Dzienne zapotrzebowanie

Porcja ze zdjęcia dla 2000 kcal
pokaż dla mojego zapotrzebowania


Mamy 52 opinie na temat ważenia - napisz własną

  • Bardzo interesujące zdjęcie nr 2.
  • czemu waga jest dla ogorka bez skorki? te duze tez trzeba obierac? ja zawsze tylko te malutkie (chyba gruntowe sie nazywaa) obieralam
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2011/06/06 11:29
    Dla większości warzyw i owoców, podaję wagę w całości i po usunięciu części niejadalnych. Każdy decyduje, którą wartość przyjmie dla siebie. Skórka z ogórka nie jest przeciwwskazaniem dla zdrowego człowieka, ale istnieją pewne jednostki chorobowe, w których nie jest ona zalecana.
  • Przyszłam tu w poszukiwaniu zawartości kalorycznej jednego plasterka (takiego na kanapkę) ale wywnioskowałam że będzie tam tyle co nic :)
  • Paani Izabelo i inni naprawdę obeznani, mam kolejne pytanie! Co z tym ogórkiem? Nigdy jakoś specjalnie za nim nie przepadałam, ale przed chwilą zjadłam go bez skórki i doznałam olśnienia! Lekko słodkawy, delikatny, odświeżający, przepyszny! Mogłabym zabierać go ze sobą do szkoły jako owoc, tak mi zasmakował. Tylko co z jego wartościami odżywczymi? Ponoć jest on w nie strasznie ubogi. Warto się nim tak zajadać? Z jakimi dodatkami go łączyć, by nie "wysysał" witamin takich jak C, np. z pomidora?
  • O matko! Jak mogłaś jeść ogórka ze skórką?! Przecież to jest niesmacze. Zawsze obrany i to od strony kwiatu, żeby nie był gorzki. Choć w przypadku tych szklarniowych nie ma to chyba większego znaczenia.
  • No właśnie teraz mnie olśniło haha. I przynajmniej wiem dlaczego kiedyś ogórek był mi obojętny ;D Teraz to wręcz przysmak :D
  • @MissOatmeal- "Tylko co z jego wartościami odżywczymi?" Ogórek pozwala przyspieszyć metabolizm oraz usuwanie wody z organizmu. Ponadto zawiera wit A, B, C oraz minerały.
    "Z jakimi dodatkami go łączyć, by nie "wysysał" witamin takich jak C" ja polecam mizzerię do obiadu, ale na bazie jogurtu naturalnego. A tak to sałatki (bez pomidora najlepiej) albo do kanapek ;)
  • moje ulubione warzywo! zjadam namiętnie, do trzech sztuk dziennie ;)
  • oliii1111 2015/02/23 13:44
    witam, szukałam informacji na temat skórki ogórka ponieważ zastanawiam się czy jest ona zdrowa czy nie, informacje na ten temat są sprzeczne, jedni pisali, że w skórce jest najwięcej witamin, inni, że najwięcej szkodliwego syfu z uprawy. Proszę więc o wypowiedź wykształconą dietetyczkę , panią Izabelę :).
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2015/02/23 14:59
    @oliii1111: Ogórek spożywany wraz ze skórką dostarczy większej ilości błonnika, witamin i mikroelementów w porównaniu do surowego warzywa. Jednak należy zwracać uwagę na jego pochodzenie. Większość dostępnych (szczególnie tych poza sezonem) ogórków poddawana jest zabiegom, które mogą spowodować, iż na powierzchni ogórka będą znajdować się substancje niekorzystne dla organizmu, np.pestycydy, woski.
    Najpewniejsze w takim przypadku będą ogórki ze sprawdzonego ogródka albo uprawy biologicznej.
  • \"na powierzchni ogórka będą znajdować się substancje niekorzystne dla organizmu, np.pestycydy, woski.
    Najpewniejsze w takim przypadku będą ogórki ze sprawdzonego ogródka albo uprawy biologicznej.\"

    Zwłaszcza te eko ogórki z Hiszpanii z salmonellą są korzystne dla organizmu... Nie mogę zrozumieć tej religii, przepraszam, mody na ekologię i wszystkiego co ekologiczne zapominając całkowicie o konsekwencjach, np ryzyku które wiąże się z brakiem chemicznej ochrony żywności przed bakteriami.
  • jak można jeść ze skórką... najbardziej denerwuje mnie jak ktoś w barze kroi ogórka ze skórką i wrzuca do kebaba, hamburgera, sałatki itd
  • Kiedyś mogłam jeść kilogramami, teraz są dla mnie bardzo ciężkostrawne. Brakuje mi tych pysznych mizerii, szczególnie latem.
  • necia
    przepyszne są te domowe ! .
  • Ijon
    masz racje, w zasadzie wszystko co domowe i dobrze zrobione jest pyszne!
  • Ogóra zawsze jem ze skórką, moim zdaniem to najsmaczniejsza część ogórka ;) Szoruję pod bieżącą wodą, a następnie kroję w kostkę/ćwiartki/plasterki i używam do przygotowania różnych potraw.
    Pyszny jest też na ciepło, sprawdzi się idealnie jako zamiennik cukinii w sosach, leczo, obkład na zapiekankę itp.
  • Króliczę 2016/05/03 09:27
    Skórkę toleruję jedynie w kiszonych, bo świeże swojskie - nieobrane - mają charakterystyczną goryczkę, zaś te kupione... no... nie mam odwagi zjeść skórki ogórków ze sklepu; nawet dokładnie umytej.
  • Mam pytanie: czy ogórek zawiera coś szczególnie wartościowego, jakąś witaminę, minerały itp.? Ostatnio mam obsesję na punkcie tego warzywa, dodaję do wszystkiego: do leczo, na kanapki; a nawet ogórek pokrojony w plasterki zamiast chipsów jako zagryzka do browara...
    Zastanawiam się, czy organizm mi sygnalizuje brak jakiegoś składnika, czy to po prostu zwykła zachcianka smakowa ;)
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2016/10/02 08:03
    @Tvk_91: "a nawet ogórek pokrojony w plasterki zamiast chipsów jako zagryzka do browara..." Wow... rzeczywiście oryginalne połączenie ;)
    "Mam pytanie: czy ogórek zawiera coś szczególnie wartościowego, jakąś witaminę, minerały itp.?" Ogórek aż w 96% składa się z wody. Warzywo to nie jest zasobne w składniki mineralne i witaminy. W ogórkach znajduje się niewielka ilość witaminy C, witamin z grupy B oraz potas.
    Korzyść jaką przyjmuje się z reguły przy spożywaniu ogórków, to ich niska wartość energetyczna, a także wysoka zawartość wody (np. pomocne przy schorzeniach dróg moczowych, opuchliznach)
    Z mojej strony porada: przyjrzyj się, jaką ilością płynów nawadniasz na co dzień swój organizm wartościowymi napojami ?
  • monia kryza 2017/09/04 08:06
    Zżarłam pół ogórka z jogurtem naturalnym na śniadanie :3
    Mniam MNIAM
  • Moje kochane warzywo :))) A próbowaliście zupy krem z zielonego ogórka z grzankami? To jest po prostu odlot!!! :)
  • jak dla mnie najlepszą rzeczą, którą można wyczarować z ogóra jest raita
  • Barbara[autor ilewazy.pl] 2018/10/26 08:22
    @Tvk_91 Ja nie przepadam za ogórkiem i zupa krem brzmi dla mnie abstrakcyjnie - to jest na zimno czy na ciepło?
    @hiimmorgi czym jest raita?
  • @Barbara na pewno kojarzysz polską mizerię, prawda? albo greckie tzatziki? to to taka indyjska wersja - ogórek starty na grubych oczkach, jogurt naturalny, mięta, sól, kmin rzymski, czosnek, pieprz i jeśli lubisz to odrobina cayenne :) pychota.
  • hiimmorgi
    Interesujący przepis wypróbuję , ja zazwyczaj do startego odsączonego ogóra dodaję octu jabłkowego , miodu i tartego imbiru , wszystko mieszam razem z jogurtem .
  • @Pani Basiu, zupka z ogórka na gorąco z grzankami :) Jak pierwszy raz robiłam, też podchodziłam do niej sceptycznie ;) Kolega z pracy dał mi przepis; generalnie trzeba ogóra zetrzeć, ugotować z bulionem/z dodatkiem różnych warzyw, następnie zmiksować z ugotowanym ziemniakiem, zabielić śmietaną, dodać serek topiony i jeszcze raz zmiksować. Doprawić według uznania, koperek przymusowo ;)
    Robiłam już na serkach topionych, ostatnio został mi ze śniadania serek twarogowy i go wmiksowałam do takiej zupy, teraz robiłam na jogurcie greckim i też wyszło super.
  • @Ijon też brzmi pysznie!
  • Kocham ogórki, jem w zasadzie codziennie, zwykle bez niczego - to moje ulubione warzywo, ale obróbka cieplna dla ogórka brzmi jakoś abstrakcyjnie...
    @Tvk_91, jak to smakuje?
  • @stand
    ogórek po obróbce termicznej przypomina duszoną cukinię, lekko chrupiąca skórka i bardzo miękki środek .Smakowo trochę do cukinii podobny, ale zdecydowanie bardziej wyrazisty, mocno czuć ogórkiem.
    Zupa z ogórka jest specyficzna, nie każdemu posmakuje; ja uwielbiam, mojej mamie też smakowało, ale tata uciekł z kuchni na sam zapach ;) Warto zrobić samemu i się przekonać.
  • Dobry jest też ogórek smażony z marchewką, pieczarkami i chińskim makaronem, w wersji curry. Często też używam go w leczo i podobnych potrawach, zamiennie z cukinią. Surowy na kanapki z serem też jest pyszny, albo na grzanki z twarożkiem.
    Ostatnio jem go prawie codziennie ;)
  • Ugh, nie cierpię cukinii, ale chyba tego się spodziewałam ;-). Chyba na razie zostanę przy surowym wariancie, w ogóle większość warzyw wolę na surowo, nie dla mnie mieszanki typu "warzywa na patelnię" ;-).
    Na kanapkach ogórek zaskakująco dobrze smakuje z... ugotowanym jajkiem i ewentualnie wędliną, albo z hummusem (tutaj też w wersji kiszonej) ;-)
  • @Tvk_91 kurcze, chyba spróbuję tego curry z ogórkiem, brzmi ciekawie :D
    @stand hummus z ogórem kiszonym, kocham!
  • Barbara[autor ilewazy.pl] 2018/10/29 08:19
    @Tvk_91 ogórek zielony w wersji ugotowanej, smażonej, zupy krem na ciepło to dla mnie zupełna nowość. Z pewnością wypróbuję, bo czuję się lekko zdezorientowana i ciężko mi ten smak sobie wyobrazić.
  • Ogórek jak to ogórek ma wszechstronne zastosowania , nie tylko kulinarne ;-) .
  • @Ijon tak, można nim jeszcze straszyć koty :P
  • hiimmorgi
    Szkoda ogóra na jakiegoś kocura ;-) .
  • Ostatnio zrobiłam zupę krem z ogórka, ale zamiast nabiału dodałam więcej ziemniaka i mleczko kokosowe, i całość skropiłam sokiem z limonki i curry. Też dobre, ale ta kwaśna nuta kojarzy się z tradycyjną ogórkową, wersja z serkiem/śmietaną bardziej mi smakuje.
  • Myślę nad sosem ogórkowym do spaghetti + feta do posypania; ciekawe co by z tego wyszło :D
  • @Tvk_91 tzatziki z makaronem? fee :P
    w sosach akceptuję tylko ogóra kiszonego, oj taki stroganoff, mniam
  • @hiimmorgi a czemu nie? ;) Ja chyba w przyszłym tygodniu spróbuję. Daaawno temu, jak mi się zdarzało stołować w kfc, mieli w ofercie tortille z kurczakiem na sposób "grecki", właśnie z ogórkiem i sosem czosnkowym czy coś w tym stylu. Pamiętam, że na ciepło mi takie połączenie smakowało, więc wersja domowa chyba tym bardziej ;)
  • @Tvk_91 pochwal się koniecznie rezultatem :)
  • Ogóras jest genialny usmażony na maśle klarowanym razem z porem i różyczkami brokuła, do tego ryż i prażony czarny sezam. Robiłam też ostatnio sos do makaronu z pora, ogórka i posypany a'la parmezanem, bardzo smaczne połączenie. Mam wrażenie że zwykły ogórek ma więcej zastosowań niż cukinia, jest dostępny w byle sklepie, ma lepszy i bardziej wyrazisty aromat
  • I zdecydowanie najlepiej pasujące warzywo do nabiału z koziego mleka; pyszne są kanapki z kozim serem, ogórkiem i sosem chili lub czerwonym pesto
  • Tvk_91 twoje pomysły brzmią pysznie! Dzięki za podzielenie się.
  • Barbara[autor ilewazy.pl] 2019/06/10 08:24
    @Tvk_91 a ja do dziś nie spróbowałam zupy z ogórka. Pora nadrobić!
  • Ostatnio wkroiłam resztkę ogórka do zupy warzywnej: z tego co pamiętam, była tam marchewka, kawałek korzenia pietruszki, papryka, cebula, trochę kukurydzy i ryż. Doprawiłam ziołami i chili, trochę sosu sojowego i odrobinę śmietany do zabielenia. Następny do przetestowania będzie wariant z ziemniakami ;)
  • Jak robię jakiekolwiek warzywa na patelnię, prawie zawsze dorzucam do takiej mieszanki trochę ogórka, bardzo fajnie podkręca smak
  • Barbara[autor ilewazy.pl] 2019/08/05 08:08
    @Tvk_91 jesteś ogromną fanką ogórka prawda? :)
  • Polecam suszone ogorki. Pokrojone w plasterki lub polplasterki, wrzucone na suszarke do warzyw, z dodatkiem przypraw (sol i pieprz albo np przyprawa tzatziki). Lepsze niz sklepowe chipsy.
  • Ewa1401[autor ilewazy.pl] 2021/10/21 09:56
    @Gre A jak je ususzyć bez suszarki do warzyw, żeby były jak najlepsze, masz jakiś pomysł?
  • Hm, ogórek to w zasadzie sama woda - ileż takie plastry muszą się suszyć. Przy marchewce ledwo mi cierpliwości starcza, a co dopiero suszyć ogórki. Ale kiedyś przy okazji suszenia... czegoś dam szansę i ogórkom.

Dodaj komentarz na temat ważenia

Oceń smak i właściwości produktu. Podziel się ciekawym przepisem, napisz jak wykorzystujesz go w kuchni. Jeśli produkt jest dla Ciebie nowością nie krępuj się pytać o sposób przyrządzania czy dostępność.

Możesz dodać komentarz jako niezalogowany lub zaloguj się albo zarejestuj aby w pełni korzystać z ileważy.pl

Zobacz jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu

Jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu?

  • powiąż komentarze z Twoim kontem użytkownika
  • nie czekaj na moderację komentarzy
  • zarezerwuj swój podpis / pseudonim
  • podstawowe konto jest darmowe a rejestracja trwa ok. minutę