Ogórek

Ogórek o wielkości pokazanej na zdjęciu waży 250g. Warzywo bez skórki waży 180g.

  100g na zdjęciu (180 g)
Energia 14 kcal 25 kcal
Białko 0,7 g 1,3 g
Tłuszcz 0,1 g 0,2 g
Kwasy tłuszczowe nasycone 0,0 g 0,1 g
Węglowodany 2,9 g 5,2 g
Błonnik 0,5 g 0,9 g
Sól 0,0 g 0,1 g

Ogórek kalorie w 100g: 14kcal

Zobacz więcej: sztuka 250g ogórek

Ostatnia aktualizacja: 2016.10.02

Ważenie dodano: 2009.07.25 w kategorii Warzywa i ich przetwory

Dzienne zapotrzebowanie

Porcja ze zdjęcia dla 2000 kcal
pokaż dla mojego zapotrzebowania

Mamy 20 opinii na temat ważenia - napisz własną

  • Bardzo interesujące zdjęcie nr 2.
  • czemu waga jest dla ogorka bez skorki? te duze tez trzeba obierac? ja zawsze tylko te malutkie (chyba gruntowe sie nazywaa) obieralam
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2011/06/06 11:29
    Dla większości warzyw i owoców, podaję wagę w całości i po usunięciu części niejadalnych. Każdy decyduje, którą wartość przyjmie dla siebie. Skórka z ogórka nie jest przeciwwskazaniem dla zdrowego człowieka, ale istnieją pewne jednostki chorobowe, w których nie jest ona zalecana.
  • Przyszłam tu w poszukiwaniu zawartości kalorycznej jednego plasterka (takiego na kanapkę) ale wywnioskowałam że będzie tam tyle co nic :)
  • Paani Izabelo i inni naprawdę obeznani, mam kolejne pytanie! Co z tym ogórkiem? Nigdy jakoś specjalnie za nim nie przepadałam, ale przed chwilą zjadłam go bez skórki i doznałam olśnienia! Lekko słodkawy, delikatny, odświeżający, przepyszny! Mogłabym zabierać go ze sobą do szkoły jako owoc, tak mi zasmakował. Tylko co z jego wartościami odżywczymi? Ponoć jest on w nie strasznie ubogi. Warto się nim tak zajadać? Z jakimi dodatkami go łączyć, by nie "wysysał" witamin takich jak C, np. z pomidora?
  • O matko! Jak mogłaś jeść ogórka ze skórką?! Przecież to jest niesmacze. Zawsze obrany i to od strony kwiatu, żeby nie był gorzki. Choć w przypadku tych szklarniowych nie ma to chyba większego znaczenia.
  • No właśnie teraz mnie olśniło haha. I przynajmniej wiem dlaczego kiedyś ogórek był mi obojętny ;D Teraz to wręcz przysmak :D
  • @MissOatmeal- "Tylko co z jego wartościami odżywczymi?" Ogórek pozwala przyspieszyć metabolizm oraz usuwanie wody z organizmu. Ponadto zawiera wit A, B, C oraz minerały.
    "Z jakimi dodatkami go łączyć, by nie "wysysał" witamin takich jak C" ja polecam mizzerię do obiadu, ale na bazie jogurtu naturalnego. A tak to sałatki (bez pomidora najlepiej) albo do kanapek ;)
  • moje ulubione warzywo! zjadam namiętnie, do trzech sztuk dziennie ;)
  • oliii1111 2015/02/23 13:44
    witam, szukałam informacji na temat skórki ogórka ponieważ zastanawiam się czy jest ona zdrowa czy nie, informacje na ten temat są sprzeczne, jedni pisali, że w skórce jest najwięcej witamin, inni, że najwięcej szkodliwego syfu z uprawy. Proszę więc o wypowiedź wykształconą dietetyczkę , panią Izabelę :).
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2015/02/23 14:59
    @oliii1111: Ogórek spożywany wraz ze skórką dostarczy większej ilości błonnika, witamin i mikroelementów w porównaniu do surowego warzywa. Jednak należy zwracać uwagę na jego pochodzenie. Większość dostępnych (szczególnie tych poza sezonem) ogórków poddawana jest zabiegom, które mogą spowodować, iż na powierzchni ogórka będą znajdować się substancje niekorzystne dla organizmu, np.pestycydy, woski.
    Najpewniejsze w takim przypadku będą ogórki ze sprawdzonego ogródka albo uprawy biologicznej.
  • \"na powierzchni ogórka będą znajdować się substancje niekorzystne dla organizmu, np.pestycydy, woski.
    Najpewniejsze w takim przypadku będą ogórki ze sprawdzonego ogródka albo uprawy biologicznej.\"

    Zwłaszcza te eko ogórki z Hiszpanii z salmonellą są korzystne dla organizmu... Nie mogę zrozumieć tej religii, przepraszam, mody na ekologię i wszystkiego co ekologiczne zapominając całkowicie o konsekwencjach, np ryzyku które wiąże się z brakiem chemicznej ochrony żywności przed bakteriami.
  • jak można jeść ze skórką... najbardziej denerwuje mnie jak ktoś w barze kroi ogórka ze skórką i wrzuca do kebaba, hamburgera, sałatki itd
  • Kiedyś mogłam jeść kilogramami, teraz są dla mnie bardzo ciężkostrawne. Brakuje mi tych pysznych mizerii, szczególnie latem.
  • necia
    przepyszne są te domowe ! .
  • Ijon
    masz racje, w zasadzie wszystko co domowe i dobrze zrobione jest pyszne!
  • Ogóra zawsze jem ze skórką, moim zdaniem to najsmaczniejsza część ogórka ;) Szoruję pod bieżącą wodą, a następnie kroję w kostkę/ćwiartki/plasterki i używam do przygotowania różnych potraw.
    Pyszny jest też na ciepło, sprawdzi się idealnie jako zamiennik cukinii w sosach, leczo, obkład na zapiekankę itp.
  • Króliczę 2016/05/03 09:27
    Skórkę toleruję jedynie w kiszonych, bo świeże swojskie - nieobrane - mają charakterystyczną goryczkę, zaś te kupione... no... nie mam odwagi zjeść skórki ogórków ze sklepu; nawet dokładnie umytej.
  • Mam pytanie: czy ogórek zawiera coś szczególnie wartościowego, jakąś witaminę, minerały itp.? Ostatnio mam obsesję na punkcie tego warzywa, dodaję do wszystkiego: do leczo, na kanapki; a nawet ogórek pokrojony w plasterki zamiast chipsów jako zagryzka do browara...
    Zastanawiam się, czy organizm mi sygnalizuje brak jakiegoś składnika, czy to po prostu zwykła zachcianka smakowa ;)
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2016/10/02 08:03
    @Tvk_91: "a nawet ogórek pokrojony w plasterki zamiast chipsów jako zagryzka do browara..." Wow... rzeczywiście oryginalne połączenie ;)
    "Mam pytanie: czy ogórek zawiera coś szczególnie wartościowego, jakąś witaminę, minerały itp.?" Ogórek aż w 96% składa się z wody. Warzywo to nie jest zasobne w składniki mineralne i witaminy. W ogórkach znajduje się niewielka ilość witaminy C, witamin z grupy B oraz potas.
    Korzyść jaką przyjmuje się z reguły przy spożywaniu ogórków, to ich niska wartość energetyczna, a także wysoka zawartość wody (np. pomocne przy schorzeniach dróg moczowych, opuchliznach)
    Z mojej strony porada: przyjrzyj się, jaką ilością płynów nawadniasz na co dzień swój organizm wartościowymi napojami ?

Dodaj komentarz na temat ważenia

Oceń smak i właściwości produktu. Podziel się ciekawym przepisem, napisz jak wykorzystujesz go w kuchni. Jeśli produkt jest dla Ciebie nowością nie krępuj się pytać o sposób przyrządzania czy dostępność.

Możesz dodać komentarz jako niezalogowany lub zaloguj się albo zarejestuj aby w pełni korzystać z ileważy.pl

Zobacz jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu

Jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu?

  • powiąż komentarze z Twoim kontem użytkownika
  • nie czekaj na moderację komentarzy
  • zarezerwuj swój podpis / pseudonim
  • dla zalogowanych użytkowników nazwa przy komentarzu prowadzi do profilu gdzie możesz promowac swoją stronę / bloga
  • podstawowe konto jest darmowe a rejestracja trwa ok. minutę