Sałata

Główka sałaty masłowej waży 210 g.

  100g na zdjęciu (210 g)
Energia 14 kcal 29 kcal
Białko 1,4 g 2,9 g
Tłuszcz 0,2 g 0,4 g
Węglowodany 2,9 g 6,1 g
Błonnik 1,4 g 2,9 g

Sałata kalorie w 100g: 14kcal

Zobacz więcej: główka sałata sztuka 210g masłowa

Ostatnia aktualizacja: 2015.08.24

Ważenie dodano: 2013.09.28 w kategorii Warzywa i ich przetwory

Dzienne zapotrzebowanie

Porcja ze zdjęcia dla 2000 kcal
pokaż dla mojego zapotrzebowania

Inne ważenia tego produktu:

Mamy 23 opinie na temat ważenia - napisz własną

  • Nie spodziewałam się Bóg wie jakiej wartości, ale 30kcal? Tym bardziej, że zawiera sporo błonnika i jest zapychająca. Pokroić z słupki, dodać tuńczyka, odrobinę soku z cytryny i pomidorki koktajlowe. Idealna kolacja czy lunch do pracy :)
  • hahaha o rany! 29kcal? przecież to są śmieszne kalorie :) uwielbiam wszelkie sałaty! <3
    @Marcado całkowicie się zgadzam! ;)
  • ale super mało kcal :D
  • ee? sałatę w słupki? że niby jak?
  • zważcie roszponkę:3 proooooszę
  • cuckoo@ haha!:) Faktycznie to brzmi nietypowo, Po prostu biorę liście, układam jeden na drugim, spłaszczam i kroje takie paseczki, wizualnie to wygląda jak makaron. Dodaje do tego np sos winegret i jakąś rybkę :) Więcej roboty, niż zwykłe szarpanie, ale naprawdę na talerzu prezentuję się super, a w końcu jemy też oczami :)
  • Wczoraj zjadłam pół takiej na obiadek bez niczego i sie najadłam ! pycha
  • @Marcado sałatę się nie kroi tylko rwie.
  • Naprawdę macie zamiar drążyć temat? Zdaje sobie sprawę, że moje przyzwyczajenie nie wpływa korzystnie na zdrowotny aspekt tej sałaty, ale czy to ma znaczenie -,- Po prostu z mężem lubimy jeść pokrojoną w słupki, jakkolwiek to brzmi. I nie interesuję mnie czy wy ją rwiecie, wycinacie kwiatki czy jecie w całości. Chodzi o produkt, a nie sposób, w jaki go podajemy -,-Cokolwiek by się ostatnio nie napisało, to zawsze znajdą się osoby szukające dziury w całym.
  • @Kasia21 - pół sałaty? Jako obiad...? Mam nadzieję, że nie jest to u Ciebie codzienność. I zarazem jedyny posiłek.
  • Sałata jest pyszna, małokaloryczna i do przyrządzenia na wiele sposobów.
    Ja najbardziej lubię z oliwkami, serem feta i łyżką oliwi z oliwek. Pychotka.
    Albo do obiadku pokroić sałatę, dodać łyżkę jogurtu naturalnego, koperek i pyszna suróweczka :)
  • cookiemonster 2013/09/29 10:49
    o ja cię..... nie doceniałam, chyba zacznę częściej jeść :)
  • @Kasia21 nie szalej tak z tym jedzeniem :O żebys sie nie przejadła czasem
  • @Marcado: dzieki! fajny pomysl z tymi slupkami :)
  • Marcado, oddychaj, relaaaaaks ;) dzięki za wyjaśnienia
  • A ja masłowej nigdy jej nie lubilam. Tylko lodową, bo jest soczysta i chrupiąca - lodową mogę jeść codziennie :) a czasami kupuję jeszcze tę karbowaną, bo ładnie wygląda na talerzu.
  • a, właśnie przypomniało mi się coolstory w związku z tą sałatą.
    W moim domu rodzice namiętnie robili tę sałatę z pokrojonym jajkiem i sosem majonezowym na obiad (masakra, nigdy nie lubiłam). A w zasadzie to zawsze mama robiła. Kiedyś tata postanowił sam przygotować obiad i dodał do sosu majonezowego... cukier wanilinowy. Bo mu się wydawało, że się daje :D
    Smak waniliowej sałaty niezapomniany... Każdy zjadł trochę, żeby nie robić tacie przykrości i go nie zrazić do gotowania, ale ciężko było ;)
  • @Kasia21: to nie powód do dumy, pamiętaj, że anoreksja może zabić
  • Tak z ciekawosci: czemu salaty sie nie powinno kroic? Tez wole ja w formie jaka proponuje Marcado. Chodzi o to ze wycieka w ten sposob z niej wiecej "soku", wiec traci sie przez to wiecej witamin?
  • raczej jakiś rodzaj kulinarnego savoir-vivre'u
  • makarena 2013/09/29 20:14
    a teraz porównajcie sobie z ostatnim ważeniem na stronie - jedna taka sałata to dwie i pół łyżki płatków zbożowych o smaku czekoladowym Nesquik Alphabet :D nie mówiąc o wartościach ;)
  • Ja przyrządzam na ciepło jak szpinak, kroję drobno i podduszam na wodzie i maśle. Z przypraw sól,pieprz,czosnek do smaku.
  • @TatiQ
    Ciekawy pomysł, a do czego taką sałatę później podajesz? Nadaje się np. z ryżem albo makaronem? Jak długo się ją dusi, chyba krócej niż szpinak?
    Nieraz zostanie mi reszta sałaty i nie mam pomysłu na jej wykorzystanie, a wersji na ciepło jeszcze nie jadłam ;)

Dodaj komentarz na temat ważenia

Oceń smak i właściwości produktu. Podziel się ciekawym przepisem, napisz jak wykorzystujesz go w kuchni. Jeśli produkt jest dla Ciebie nowością nie krępuj się pytać o sposób przyrządzania czy dostępność.

Możesz dodać komentarz jako niezalogowany lub zaloguj się albo zarejestuj aby w pełni korzystać z ileważy.pl

Zobacz jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu

Jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu?

  • powiąż komentarze z Twoim kontem użytkownika
  • nie czekaj na moderację komentarzy
  • zarezerwuj swój podpis / pseudonim
  • dla zalogowanych użytkowników nazwa przy komentarzu prowadzi do profilu gdzie możesz promowac swoją stronę / bloga
  • podstawowe konto jest darmowe a rejestracja trwa ok. minutę