Patisony mini

5 patisonów mini waży 110 g.

  100g na zdjęciu (110 g)
Energia 16 kcal 18 kcal
Białko 1,0 g 1,1 g
Tłuszcz 0,2 g 0,2 g
Węglowodany 3,3 g 3,6 g
Błonnik 1,9 g 2,1 g

Patisony mini kalorie w 100g: 16kcal

Zobacz więcej: patisony mini 110g porcja

Ostatnia aktualizacja: 2017.08.16

Ważenie dodano: 2016.05.16 w kategorii Warzywa i ich przetwory

Dzienne zapotrzebowanie

Porcja ze zdjęcia dla 2000 kcal
pokaż dla mojego zapotrzebowania


Mamy 9 opinii na temat ważenia - napisz własną

  • Wyglądają uroczo, a jak w smaku? Do czego je można wykorzystać?
  • Są przepyszne ! Można je zakonserwować, ale najlepsze są takie usmażone/ uduszone na patelni tak jak cukinia :) Świetne są też grillowane. Wystarczy dodać troszkę soli, pieprzu i ziół :)
  • marynowane patisony - jedno niewielu przykrych kulinarnych wspomnień z dzieciństwa :P
  • dokładnie, raz kupiłam w słoiku, nie wspominam mile tego i już nigdy od tamtego czasu nie wrociłam po ten produkt.
  • Marynowanych nigdy nie jadłam, ale ogólnie nie lubię marynowanych rzeczy, więc pewnie nie przypadną mi do gustu. Te maluchy ze zdjęcia fajnie by pasowały smażone/grillowane razem z talarkami ziemniaków i czerwoną papryką. Jak gdzieś je trafię, to muszę spróbować takie połączenie
  • Wielokolorowa 2016/05/18 03:25
    Hmm... Patisony jadłam zawsze jedynie w wersji marynowanej (po domowemu) i mogę śmiało zaznaczyć, że świetnie smakują razem z ostrą papryczką. "Na żywca z octu" ich smak określam jako podobny do ogórków konserwowych, ale są delikatniejsze. Mnie osobiście świetnie komponują się z karkówką z grilla i tostem z domowym masłem czosnkowym.
  • Ja bardzo lubie marynowane...słodkawa zalewa z kurkumą i kruche chrupiące patisonki..pyszne! Poza tym podstawa warzyw z patelni,dodatek do potraw duszonych, zup, placków(np. pół na pół z ziemniakami),grillowane,większe-faszerowane i zapiekane...tak samo jak cukinia-nie wyobrażam sobie bez nich kuchni.
  • aniula1912 2017/08/14 22:04
    A ja zawsze jadłam gotowane. Najczęściej babcia gotowała fasolkę szparagową razem z kilkoma patisonami, bo mają podobny czas gotowania (coś koło 15 min od zagotowania takie średniej wielkości) i wszyscy się o nie zabijali ;) Kilka lat zajęło mojej mamie znalezienie nasion i w tym roku sama się nimi cieszę :) Im mniejsze tym smaczniejsze, dlatego gdy po latach poszukiwań znalazłam w sklepie cieszyłam się jak szalona, ale były to patisony giganty, które niestety po ugotowaniu do niczego się nie nadawały. Teraz przeprowadzam się do dużego miasta to może gdzieś znajdę i mniejsze, które zawsze są smaczne.
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2017/08/16 16:16
    Moja Babcia wiele lat temu uprawiała patisony w ogrodzie. Miały podobną wielkość, ale nie były tak urocze, jak te na zdjęciu ;) Posiadały miętowy kolor. Jednak w słoiku prezentowały się ciekawie i co najważniejsze, były bardzo smaczne !

Dodaj komentarz na temat ważenia

Oceń smak i właściwości produktu. Podziel się ciekawym przepisem, napisz jak wykorzystujesz go w kuchni. Jeśli produkt jest dla Ciebie nowością nie krępuj się pytać o sposób przyrządzania czy dostępność.

Możesz dodać komentarz jako niezalogowany lub zaloguj się albo zarejestuj aby w pełni korzystać z ileważy.pl

Zobacz jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu

Jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu?

  • powiąż komentarze z Twoim kontem użytkownika
  • nie czekaj na moderację komentarzy
  • zarezerwuj swój podpis / pseudonim
  • podstawowe konto jest darmowe a rejestracja trwa ok. minutę