Kapusta kiszona

Szklanka kapusty kiszonej waży 110g.

  100g na zdjęciu (110 g)
Energia 16 kcal 18 kcal
Białko 1,1 g 1,2 g
Tłuszcz 0,2 g 0,2 g
Kwasy tłuszczowe nasycone 0,0 g 0,0 g
Węglowodany 1,3 g 1,4 g
Błonnik 2,1 g 2,3 g
Sól 0,7 g 0,7 g

Kapusta kiszona kalorie w 100g: 16kcal

Zobacz więcej: 110g szklanka kapusta kiszona

Ostatnia aktualizacja: 2019.02.19

Ważenie dodano: 2010.01.28 w kategorii Warzywa i ich przetwory

Dzienne zapotrzebowanie

Porcja ze zdjęcia dla 2000 kcal
pokaż dla mojego zapotrzebowania


Producent: Dominik

Mamy 52 opinie na temat ważenia - napisz własną

  • Kasiunia 2010/12/25 20:06
    Witam ;) Mam pytanie, czy kapusta kiszona zatrzymuje wodę w organizmie? Słyszałam, że dzieje się tak np. przez ogórki kiszone, więc zastanawiam się czy z kapustą sprawa wygląda podobnie? Pani Izabelo, czy poleca Pani tą potrawę w codziennej diecie? Pozdrawiam!
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2010/12/28 22:54
    @Kasiunia: zatrzymanie wody w organizmie zapewne nie wystąpi tylko po spożyciu kapusty kwaszonej, a jeżeli ma to miejsce - najczęściej przyczyna tkwi głębiej. Rzeczywiście jeżeli osoba posiada takie problemy powinna zmniejszyć udział sodu w diecie, ale o tym po badaniach decyduje lekarz bądź dietetyk.
    Owszem, polecam włączyć kapustę kiszoną do menu, ale nie codziennie - tylko urozmaicając dietę zamiennie z innymi dostępnymi świeżymi lub mrożonymi warzywami.
  • czy kapustna postna ma tyle sam kcal?
  • Dziwne, na moim opakowaniu kapusty kiszonej jest napisane, że całe 520g ma 41,5 kcal !
  • ..ale w zasadzie pierwszy raz kupiłam coś z tej firmy, więc pewnie jakieś oszukaństwo:P
  • czy całe opakowanie liczone jest z wodą? jeśli tak, to pewnie owszem, cała kapusta zawarta w tym opakowaniu ma 41,5 kcal, bo waży ok. 200g, a reszta to woda, której nie wliczyli, bo podali wartość energetyczną kapusty. ;)
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2011/06/09 13:21
    @sylwia: nie rozumiem Twojego zdziwienia. Zakupiona przez Ciebie kapusta mogła mieć w rzeczywistości np. 12, 15 lub 20 kcal / 100 g. Przecież producent nie musi nawet poddawać badaniu takiej kapusty (może wziąć dane z dostępnych źródeł), a gdyby nawet badał, to przecież nie za każdym razem każdą partię. Na opakowaniu musi być zawsze podana masa po odcieku, dlatego łatwo też możesz sobie sama przeliczyć.
    W przypadku kapusty kiszonej rozpatrujemy jej przydatność dla organizmu, ale nie liczymy kcal !. Przecież nie będziesz jej spożywać kilogramami.
  • jak ja nienawidze takiej kapuchy :/
  • Filemonkowa 2011/06/09 14:17
    a ja bardzo lubię :)
    najlepsza jest gdy do szklanki doda się pół małego jabłka, łyżeczkę oliwy z oliwek, szczyptę soli, pieprzu i cukru pycha
  • Ja niestety potrafię zjeść w ciągu dnia nawet 1kg:( Czy odciek też ma kalorie, też go liczymy? bo nigdy nie wiem?
  • Dlaczego nie powinno się jej jeść codziennie?
  • Czy taka kapusta straci dużo na swej wartości odżywczej jeśli ją podduszę?
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2012/01/10 17:13
    @Domino: "Czy taka kapusta straci dużo na swej wartości odżywczej jeśli ją podduszę?" Każdy rodzaj obróbki (nawet niekoniecznie termicznej), powoduje zmiany w żywności. Ale zmiany mogą być zarówno korzystne, jak i niekorzystne. W przypadku kapusty kiszonej poddanej duszeniu (czyli rozumiem, że najpierw ją obsmażasz, a następnie dolewasz wody / bulionu i dusisz ?) negatywną konsekwencją może być zmniejszenie się ilości wrażliwej na działanie tlenu i temperatury witaminy C. Czym dłuższa obróbka, tym większe straty. Ważne też, aby tłuszcz był przeznaczony do wysokich temperatur, a także by użyć go w niewielkiej ilości Korzyści to między innymi: rozrzedzenie się w porcji ilości sodu, polepszenie strawności (dzięki min. rozluźnieniu struktury błonnikowej).
  • Uwielbiam surówkę z kapusty kiszonej. W moim domu rodzinnym często podawano ją z rybą lub kaszanką i ziemniakami.
  • Witam mam pytanie od paru dni się odchudzam chodzę na siłownie mój trener powiedział ,że doskonałym odchudzaczem za równo zapychaczem jest kapusta kiszona i w zasadzie co najmniej 2 razy dziennie dokładam ją dojakiegoś posiłku np do obadu i kolacji bo posiada mało kalori a dużo białka . I moje pytanie brzmi czy aby moge tak często jeść kapuste kiszoną dodam ,że mi zasmakowała jak nigdy .
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2012/08/26 09:23
    @Adrian: Według mnie, dieta = styl życia. Czyli powinno się spożywać podczas jej trwania większość takich produktów, które będzie się konsumowało w trakcie stabilizacji, a także przez całe swoje życie.
    "posiada mało kalori a dużo białka"
    Kapusta kiszona, owszem dostarcza niewielką ilość kcal. Jeżeli chodzi o białko, dostarcza śladowych ilości - około 1 g / 100 g. Poza tym, jest to białko niepełnowartościowe. Śmiało można włączyć ją w menu, ale jako urozmaicenie, a nie produkt, dzięki któremu miałbyś uzyskać jakieś spektakularne efekty. Poza tym, co za dużo to niezdrowo - dotyczy to nawet najbardziej zalecanych produktów.
  • ile miałby kapuśniak z takiej kapusty i czy można zaliczyć taką zupę do dietetycznych?
  • Pani Izabelo czy kapusta kiszona to to samo co kapusta kwaszona ? Na opakowaniach można spotkać i takie i takie określenie.. Niektórzy twierdzą, że to to samo, inni znów, że nie
  • @123 - Nie wiem czy można podawać tutaj odnośniki do innych stron, jednakże - http://www.gramzdrowia.pl/jedzenie/diety/kapusta-kiszona-czy-kwaszona.html lektura na ten temat :)
  • tak czytałam, ale miałam wątpliwości, bo Pani Izabla wyżej w komentarzu chyba też użyła słowa kwaszona w sensie kiszonym :] Wychodzi na to, że kwaszona już nie jest taka zdrowa ? Jej wartości są zbliżone do zwykłej białej kapusty, czy jednak do tej kiszonej ?
  • C6H12O6-->2CH3CHOHCOOH mniam :D
  • a takiej wigilijnej ze smietanką, grzybami i śliwkami?
  • ciekawe ile kcal bedzie w kapuśniaku z takiej kapusty? :/
  • ludzie, jeśli chcecie wiedzieć ile mają potrawy które jecie, to po prostu spiszcie składniki które dodajecie i policzcie po kolei- to nie takie trudne przecież;) np. kapusta+kilka łyżek śmietany+parę śliwek+grzyby+tłuszcz i cukier - bardzo prosty rachunek.
    Cieżko by było wymagać od Pani Izabeli, żeby przerobiła i przeliczyła wszystkie potrawy z \\\"kuchni polskiej\\\", najlepiej jeszcze uwzględniając wszystkie możliwe modyfikacje które wprowadzamy do swoich dań;P Po coś nas uczyli tej matematyki w szkole...
  • maddie89 2013/11/10 18:03
    W związku z tym, że właśnie kupiłam słój kapuchy i wpierdzieliłam juz pół ^^ mam pytanko: skąd firma Vertus wzięła takie brednie, że w 100g kiszonki jest 68kcal i 4.7g tłuszczu!? to dla mnie jakieś liczby z kosmosu, tym bardziej, że w składzie podali: kapusta, woda, marchew 5%, sól.
    Ktoś ma jakiś trop??? ;) z góry thx!
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2013/11/11 10:22
    @maddie89: Według mnie, to pomyłka ze strony producenta. Zawsze też możesz się z nim skontaktować, aby rozwiać swoje wątpliwości :)
  • Maddie, jesteś pewna, że to dane dla 100 gramów? Może chodzi o "porcję", "szklankę" itp.?
  • wikihejka 2014/07/01 08:01
    a jest różnica kaloryczna między KWASZONĄ a KISZONĄ kapustą czy taka sama kaloryczność??? PROSZĘ O SZYBKĄ ODPOWIEDZ
  • Czy ta kwaszona jest z octem? Jeżeli nie to, ta sama kalorycznosc bo to ten sam produkt. Natomiast taka z octem moze z 2-3 kcal więcej.
  • grobasinski 2016/10/28 02:09
    kalorie i kalorie ja mysle ze zjedzenie kapusty kiszonej, nie pozostawi zadnego znaczenianna temat przywagi, mysle ze produkt jest dosc ciezko strawny i na brzusiu wiecej spali na strawienie kwasidelka jak wchlonie tych kalorii, biorac takze pod uwage ilosc tetych kalorii to mysle zososoba jedzaca 1 kilogra jedzonka dziennie by schudla w super tempie bop powiedzmy 200 kalori dziennie tomniej jak ponczek:) i to tyle
  • @grobasinski kompletnie nic nie zrozumiałam z tej wypowiedzi. To jest jedno zdanie?
  • Grobasiński ? kosmita z innej planety ? . Kiszona kapusta sama dobroć , dzisiaj moja mama kupiła słoik takowej z podgrzybkiem Runolandu , pycha :-) .
  • Czy kapustę czerwona może jeść diabetyk i ile ma taka kapusta cukru w 100g
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2016/12/08 07:52
    @Lussi: Kapusta czerwona zawiera w 100 g: 7 g węglowodanów ogółem, w tym 4 g cukry. Diabetycy mogą spożywać kapustę czerwoną - oczywiście w rozsądnych ilościach i z odpowiednimi dla nich dodatkami :)
  • czy taka kapusta zawiera duzo soli ?
  • Barbara[autor ilewazy.pl] 2017/09/04 11:25
    @MalyKsiaze zaktualizowałam dane, dodałam zawartość soli.
  • Temat bardzo na czasie :-) . Choć my zimą jadamy ją kilka razy w tygodniu , min . trzy razy :-) , w postaci surówki , zasmażanej , zupy , duszonej z jabłkami i grzybami bez mięsa i oczywiście bigosu .
    Uwielbiam ją jest przepyszna , także nie rozumiem jak można jej nie lubić :-) . Ostatnio najlepszą kupujemy w plastikowym kubełku 1 kg w Biedronce . Nie jest przekiszona za słona i bardzo dobrze poszatkowania . Paluchy lizać ! .
  • Barbara[autor ilewazy.pl] 2017/12/22 08:59
    @Ijon ach te zakupy w Biedronce ;). Grunt, żeby była kiszona nie kwaszona!
    Kapusta kiszona – jest żółtawa, kwaśna, czuć lekko kwaskowaty zapach wynikający z fermentacji.

    Kapusta kwaszona – jest biała, pachnie wyraźnie octem, nie jest tak kwaśna w smaku, bywa wręcz słodkawa.
  • Barbara
    Ta jest zdecydowanie kiszona , składniki : kapusta biała . marchew , sól .
    Marka " Swojska Chata " .
  • cytując Wikipedię: "Kiszenie i kwaszenie są równoważnymi terminami, które mogą być używane zamiennie. Kapusta kwaszona i kapusta kiszona to synonimy oznaczające dokładnie ten sam produkt: (...) (Nie można wykluczyć, że niektórzy nieuczciwi producenci żywności, aby skrócić cały proces dodają kwas octowy celem szybkiego zakwaszenia surowej kapusty. Jednakże nawet wtedy nie ma tutaj znaczenia nazwa, której później użyje taki nieetyczny producent: zafałszowana może być zarówno kapusta „kiszona”, jak i „kwaszona”."
  • cuckoo
    Rzeczywiście tak zostało napisane w Wikipedii . Cóż mój organizm momentalnie wyczuwa i reaguje na kwas octowy wzmożoną potliwością , także wiem czy jest zafałszowana czy nie . Zresztą wystarczy że powącham :-) .
  • Ja mam kapustę "kwaszoną" z Kauflandu, w składzie nie ma octu, jest żółtawa i smakuje jak normalna kiszona kapusta.
    Moja Mama od dwóch lat robi na Wigilię zamiast kapusty z grochem, z czerwoną soczewicą. O wiele lepsze od oryginału i szybciej się robi ;)
  • BarszczoŻerca 2018/01/08 12:17
    Gdzie jest Durian ja się pytam?
  • Barbara[autor ilewazy.pl] 2018/01/08 13:44
    @BarszczoŻerca nie ma :). Ciężko przywieźć.
  • Taka kapusta jest pyszna z ziemniakami z masłem i smażoną rybą albo panierowanym tofu, szybki i prosty obiad :)
  • Barbara[autor ilewazy.pl] 2018/01/14 10:29
    @Tvk_91 połączenie klasyk, ale zawsze cieszy.
  • Zapytam tu, bo nie wiem, gdzie. Pojechałam na ferie, z wyżywieniem. Kuchnia polska, wszystko pływa w majonezie, tłuszczu, sosach, panierkach. Czuje się ciężko, po powrocie chciałabym jakoś oczyścić ten mój biedny organizm (I zmusić jelita do pracy). Co jeść i przez ile czasu? Dzień, dwa, trzy?

    Same warzywa (dużo kiszonek, wiem!), czy np. z fermentowanym nabiałem? A może raczej z orzechami i ziarnami? A może z chudymi rybami? Kaszą jaglaną? Płatkami owsianymi? A może...?

    Nie zależy mi na glodowce odchudzajacej, chcę coś oczyszczajacego, z małą ilością tluszczu. Chcę pomóc organizmowi, nie szkodzić!

    Z góry dziękuję! Mam do rad p. Barbary niepodważalne zaufanie! I pozdrawiam z rzeczonych ferii :)
  • Barbara[autor ilewazy.pl] 2019/02/08 08:36
    @maggaw ja jestem przeciwniczką "oczyszczania" za pomocą soków czy diety warzywno-owocowej.
    Jeśli chcesz poczuć się lepiej możesz postawić na posiłki na bazie warzyw, kasz gruboziarnistych i chudego białka z dodatkiem oliwy, oleju lnianego czy rzepakowego. Dobrym rozwiązaniem jest także zwiększenie udziału dań półpłynnych po takim okresie obciążenia. Można np na śniadania robić koktajle mleczno-owocowe z dodatkiem kaszy jaglanej, obiad zjeść normalny, a na kolację zupę warzywną z pestkami, grzankami razowymi lub kaszą gryczaną. Do tego 2 mniejsze przekąski np. owoc i porcja orzechów oraz dużo płynów. Po tygodniu będziesz jak nowo narodzona.
  • Dziękuję bardzo! Cieszę się, że potwierdza Pani moją intuicje - też nie mam żadnego przekonania (ani sily woli) do ograniczania się do warzyw. Zrobię jak Pani pisze, tylko nie wiem, czy te tłuszcze dam radę tak od razu... Jestem przetluszczona! ;)

    Dla rozrywki menu z dzisiaj:
    Sniadanie: krokiety z kapustą (panierowane, ociekajace tłuszczem), kanapki
    Obiad: zupa na bazie tłustej śmietany, krokiety ziemniaczane (panierowane, ociekajace tłuszczem), surówka
    Kolacja: śledzie plus jajka z majonezem (więcej majonezu niż jajek), sałatka z groszku w majonezie, kanapki.

    Ja nie żartuję! I w tym stylu codziennie... :/ To powinno byc zakazane :)

    Pozdrawiam j jeszcze raz dziękuję, jest Pani niezawodna!
  • Tydzień minął, a ja doszłam do siebie nawet wcześniej - stosowałam się do porad Pani Basi :) Dziękuję!

    Efekty są i takie, że po pierwsze schudłam (przynajmniej wróciłam do stanu sprzed "polskich" ferii, ale chyba więcej...), a po drugie wcale nie mam ochoty wracać do cięższej diety. Taka mojemu organizmowi najwyraźniej wystarcza. I wszystko byłoby pięknie, gdyby nie to, że wydaje mi się, że jestem poniżej mojego teoretycznego zapotrzebowania kalorycznego. A jednocześnie wcale nie jestem głodna i w ogóle mam się świetnie. No i nie wiem, co robić...?

    A co do tytułowej kapusty kiszonej, którą uwielbiam i jem codziennie rano: teraz odkryłam wersję z cytrusami. Wieczorem poprzedniego dnia pół pomarańczy kroję, drugie pół wyciskam i mieszam wszystko z miską kapuchy. Czasem dodaję jeszcze bakalii. Rety, jakie to jest dobre! :D:D:D
  • @maggaw, kurczę zadroszczę, ja nie mogę za bardzo ani kapusty kiszonej ani zwykłej, w ogóle mój organizm coraz częściej reaguje wzdęciami na kasze i warzywa :(. Nie wiem już co jeść, żeby było dobrze. A kapusta kiszona jest przecież i zdrowia i smaczna...
  • Barbara[autor ilewazy.pl] 2019/02/19 09:15
    @maggaw najlepiej sprawdzić ile energii w ciągu dnia zjadasz. Hop do naszego kalkulatora, policz średnią z tygodnia i daj znać.

    Przyznam, że połączenie kapusty kiszonej z pomarańczą brzmi ciekawie! Muszę spróbować!

    @Sybi może warto zrobić diagnostykę w kierunku zaburzeń mikrobioty jelitowej? W celu złagodzenia objawów pomocna może być dieta FODMAP, ale tylko prowadzona przez doświadczonego dietetyka.

Dodaj komentarz na temat ważenia

Oceń smak i właściwości produktu. Podziel się ciekawym przepisem, napisz jak wykorzystujesz go w kuchni. Jeśli produkt jest dla Ciebie nowością nie krępuj się pytać o sposób przyrządzania czy dostępność.

Możesz dodać komentarz jako niezalogowany lub zaloguj się albo zarejestuj aby w pełni korzystać z ileważy.pl

Zobacz jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu

Jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu?

  • powiąż komentarze z Twoim kontem użytkownika
  • nie czekaj na moderację komentarzy
  • zarezerwuj swój podpis / pseudonim
  • podstawowe konto jest darmowe a rejestracja trwa ok. minutę