Kapusta pekińska

Kapusta pekińska waży 700 g.

  100g na zdjęciu (700 g)
Energia 12 kcal 84 kcal
Białko 1,2 g 8,4 g
Tłuszcz 0,2 g 1,4 g
Węglowodany 3,2 g 22,4 g
Błonnik 1,9 g 13,3 g

Kapusta pekińska kalorie w 100g: 12kcal

Zobacz więcej: sztuka kapusta 700g pekińska

Ostatnia aktualizacja: 2016.05.29

Ważenie dodano: 2010.04.28 w kategorii Warzywa i ich przetwory

Dzienne zapotrzebowanie

Porcja ze zdjęcia dla 2000 kcal
pokaż dla mojego zapotrzebowania

Inne ważenia tego produktu:

Mamy 12 opinii na temat ważenia - napisz własną

  • karolinka 2010/04/28 22:21
    super!! :D
  • czekałam już na pojawienie się pekinki :D
  • DZIĘKUJĘ! jesteście wspaniali :)
  • super! a ile wazy jeden sredni lisc?
  • juz znalazlam. dziekuje :-)
  • ooo ile błonnika ;D a jakie smakołyki z niej wychodzą!
  • Nemulek1997 2013/01/14 20:51
    Jak jestem głodna, a jeszcze nie czas na następny posiłek to potrafię taką całą wsunąć :P Mało kcal, dużo błonnika i jeszcze więcej witamin i innych minerałów. Warzywa i mięso to najlepsze co może być ^^
  • Jak to jest, że jest taka dość spora różnica w kaloriach między kapustą białą i pekińską? Pekinka naprawdę ma tak mało? :D Trudno mi uwierzyć
  • Maciej[autor ilewazy.pl] 2013/10/30 18:00
    @Fishhh: Różnica praktyczna jest żadna. Liczby są różne, ale nie można tak tego porównywać, to są za małe wartości i różnica 17 kcal (tutaj 12 kcal tam 29 kcal na 100 g) jest absolutnie nieznacząca. Wartości odżywcze są zawsze wartościami średnimi i nigdy nie wiadomo ile dokładnie dany posiłek dostarczy energii. Wystarczy kapusta dłużej przechowywana, która utraci trochę wody i już wartości będą wyższe w przeliczeniu na 100 g.
  • Ja kupiłam kapustę, i była cn. dwa razy taka jak ta ze zdjęcia, a kosztowała aż 2 złote ;) Używam jako zamiennik sałaty do sałatki greckiej, albo młode listki + oliwa + przyprawy jako dodatek do obiadu, fajnie pasują do ryżu i panierowanego tofu. Uwielbiam kapustę duszoną z sosem a'la teriyaki; ja robię tak: sos sojowy + czosnek + imbir + dosłownie szczypta cukru, a zazwyczaj go pomijam, wolę "wytrawne" obiady. Taką kapuchę najczęściej łączę z fasolką i zieloną soczewicą lub tofu, i do tego chiński makaron, obiad w niecałe 10 minut :) Została mi resztka, kilka listków; wykombinuję coś z marchewką, imbirem i pędami bambusa; powinno wyjść ciekawie ;)
  • bayaderka 2016/05/29 17:43
    Mogę zapytać skąd wartość 12 kcal / 100g skoro, zgodnie z danymi w tabeli, już z samych węglowodanów mamy prawie 13 kcal / 100g ? To czysta ciekawość. Poza tym czy w aktualnych ważeniach uwzględniacie Państwo kilokalorie z błonnika (zdaje się, że zgodnie z aktualnym rozporządzeniem 1g błonnika = 2 kcal). Pozdrawiam!
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2016/05/29 18:21
    Dane dotyczące wartości odżywczej i energetycznej pochodzą z tabel wartości odżywczych produktów spożywczych i potraw. Kunachowicz Hanna i inni. Warszawa 2005
    Wówczas wyliczenia wyglądały w następujący sposób: Od węglowodanów ogółem, czyli 3,2 g odjęto błonnik - 1,9 g. Otrzymano wynik 1,3 g. 1,3 g * 4 kcal = 5,2 kcal. Białko 1,2 g * 4 kcal = 4,8 kcal; Tłuszcz 0,2 g * 9 kcal = 1,8 kcal. Suma = 11,8 kcal czyli po zaokrągleniu 12 kcal.
    W tamtym okresie nie funkcjonowały przepisy, na podstawie których należało uwzględniać 2 kcal z błonnika.

    W wydaniu PZWL z roku 2012: Hanna Kunachowicz i inni. Wartość odżywcza wybranych produktów spożywczych i typowych potraw, wartość energetyczna kapusty pekińskiej = 16 kcal / 100 g. Czyli do liczby 11,8 kcal dodano kcal z błonnika (3,8).

    W powyższym ważeniu dane nie zostały jeszcze zmienione. Będziemy czynić to sukcesywnie do surowców / produktów u których zachodzi taka potrzeba.
    Zgodnie z przepisami prawnymi mamy jeszcze czas, aby zmienić tego typu informacje na ilewazy.pl Rozporządzenie jeszcze nie obowiązuje.

    "Poza tym czy w aktualnych ważeniach uwzględniacie Państwo kilokalorie z błonnika" Do systemu dane najczęściej wpisuję z etykiety surowca / produktu. Czyli jeżeli producent uwzględnia błonnik, to takie dane również znajdą się na ilewazy.pl

Dodaj komentarz na temat ważenia

Oceń smak i właściwości produktu. Podziel się ciekawym przepisem, napisz jak wykorzystujesz go w kuchni. Jeśli produkt jest dla Ciebie nowością nie krępuj się pytać o sposób przyrządzania czy dostępność.

Możesz dodać komentarz jako niezalogowany lub zaloguj się albo zarejestuj aby w pełni korzystać z ileważy.pl

Zobacz jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu

Jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu?

  • powiąż komentarze z Twoim kontem użytkownika
  • nie czekaj na moderację komentarzy
  • zarezerwuj swój podpis / pseudonim
  • dla zalogowanych użytkowników nazwa przy komentarzu prowadzi do profilu gdzie możesz promowac swoją stronę / bloga
  • podstawowe konto jest darmowe a rejestracja trwa ok. minutę