Szpinak

Szklanka rozmrożonego z tafli szpinaku waży 220g.

  100g na zdjęciu (220 g)
Energia 15 kcal 33 kcal
Białko 2,3 g 5,1 g
Tłuszcz 0,4 g 0,9 g
Węglowodany 2,7 g 5,9 g
Błonnik 2,3 g 5,1 g

Szpinak kalorie w 100g: 15kcal

Zobacz więcej: szklanka 220g szpinak

Ostatnia aktualizacja: 2014.11.29

Ważenie dodano: 2009.10.23 w kategorii Warzywa i ich przetwory

Dzienne zapotrzebowanie

Porcja ze zdjęcia dla 2000 kcal
pokaż dla mojego zapotrzebowania

Inne ważenia tego produktu:

Mamy 37 opinii na temat ważenia - napisz własną

  • kikikikikiki 2010/07/27 19:50
    ła! ale on mało kaloryczny! :D super :)
  • czarna6kijana 2010/09/12 11:56
    Musi być mało kaloryczny, w końcu ma wiele wspólnego z sałatą, listki nie mogą być wysokokaloryczne. :) W dodatku jedno z najlepszych warzyw... Dla mnie na pierwszym miejscu, razem z brokułkiem. :D
  • Pycha zawsze jem z pomidorem, cebula, odrobina jogurtu i serkiem wiejskim light :)
  • Filemonkowa 2011/06/09 14:18
    omlet ze szpinakiem, i zupa ze szpinakiem są pyszne,
  • Filemonkowa 2011/06/09 14:19
    a, i jeszcze pizza :]
  • uwielbiam <3 również z serem wiejskim lekkim i piersią z kurczaka :D
  • surowy, czy gotowany. Konsystencja mnie lekko przeraża, a bardzo chciałabym spróbować. Jak się do tego zabrać?
  • najlepiej nie patrz, bo widok szpinaku faktycznie nie jest zachęcający. jak małe dziecko: łyżeczka po łyżeczce i zjesz (ew. poproś, żeby ktoś Cię nakarmił. Wiem, że brzmi to dziwnie, ale jeśli Cię przeraża to trzeba znaleźć inne rozwiązania :)) Smacznego!!
  • hmmm a dla mnie nie wyglada on niesmacznie :)
  • Mi też się bardzo podoba. Uwielbiam wszelkiego rodzaju "papki", więc moim zdaniem wygląda zachęcająco.
  • gotowane, tarte buraczki też nie są piękne, ale szpinak wygląda jak zmielona trawa. I tak przez tyle lat się przekonałam, że w tym przypadku nie liczy się aspekt wizualny, tylko skład. Czy znajdę osobę, która próbowała delikany szpinak z ziemiaczkami firmy Gerber (przepraszam za reklamę, ale zależy mi na opiniach)?? czy to ma jakiś smak??
  • podjadlam troche od mojej siostry. powiem szczerze- niedobre nie czuc szpinaku tylko same ziemniaki i choc nie uzywam soli to jednak troche by sie tam przydało.
    Co do szpinaku to wygląda jak wygląda ale ubóstwiam zupę szpinakową (z brykietu szpinakowego)
  • nawet producent podaje inf, że nie zawiera soli. Lepiej dosolić, niż się męczyć z gotowaniem w czasie wakacji :)
  • Z gerberowych papek dla dzieci kupuje tylko owocowe :) są przepyszne :D
    @Lacri tak sobie pomyślałam, ze moglabys zrobić np cukinie faszerowana szpinakiem, na to położyć plastrki sera żółtego (albo kupić taki pokruszony) i położyć to na chwile do piekarnika/na grilla - jak ser sie rozpusci to przykryje szpinak i nie będziesz go widziała, ale smak poznasz ;)
  • Haruka, Twój pomysł na szpinak mi się podoba :D
  • Opcja, którą ja wybieram: szpinak rozmrożony na teflonie, wymieszany z jajkiem i ząbkiem czosnku, można zabielić łyżką jogurtu - pycha!
    To była zawsze dla mnie zagadka: całość ma nie więcej niż 150 kalorii, a jak się zje to człowiek czuje się dobrze nasycony. Nie mniej jednak nie wnikam w to, tylko pałaszuję na kolację - unikam później nocnego podjadania :) :)
  • Jeśli ktoś nie lubi szpinaku, czy innego warzywa a chciałby z jakiegoś powodu wrzucić je do diety to polecam zmiksowac z bananem i mlekiem + ewentualnie jeszcze jakimś owocem. Natknelam sie na podobny przepis w necie i dziś sprawdzilam właśnie z bananem i szpinakiem (akurat i tak lubię szpinak, ale nie w ramach "testu" wrzuciłam ;) ) - smakuje jak zwykły koktajl bananowy tylko jest zielony. Podobno właśnie banan jest tu najważniejszy bo zabija smak praktycznie wszystkich warzyw :] zawsze to jakiś sposób na nielubiana zielenine hehe
  • mariszszka 2012/01/09 00:09
    to ciekawostka, bo sam ma w sumie smak dosyć nijaki. może spróbuję z selerem naciowym, jedyną zieleninę, której nie lubię...
  • Mam pytanie. Kupiłam paczkę szpinaku mrożonego 450g, czy po rozmrożeniu zmieni się jego waga?
  • n-neutrino 2012/03/19 18:32
    Trochę na pewno zmaleje, a po podgrzaniu w np. garnku tym bardziej, gdyż częśc wody odparuje.
  • ok, dzieki ;)
  • kocham szpinak i pomyśleć, że poznałam jego smak dopiero jakieś 5 lat temu..
  • Hm a ja miesiąc temu :) I przyznam że nie jest zły jeśli się go dobrze przyrządzi
  • zawsze w przedszkolu był szpinak-nienawidziłam go. Teraz jem go bardzo często, bo poprostu mi zasmakował :))
  • Pani Izabelo, czy taki szpinak mrożony jest tak samo lub prawie tak samo wartościowy dla organizmu, co w postaci świeżych listków? Mam na myśli głównie ilość żelaza, jestem anemiczką i zależy mi na podniesieniu poziomu hemoglobiny we krwi.
  • Majek, szpinak nie ma zbyt wiele żelaza. Jest bardzo zdrowy (ma m.in. sporo błonnika i wit.A), ale to o żelazie to ściema. Mówi się, że jakiś naukowiec źle wstawił przecinek i tak właśnie powstał mit o ogromie tego pierwiastka w szpinaku. Poza tym żelazo z roślin jest słabo wchłanialne. Przy anemii zalecane jest czerwone mięso (np. wołowinka, która nie musi być wcale tłusta), wątróbka.
  • czy jeśli zrobię z tego zupę krem na wodzie i dodam marchewkę oraz zagęszcze jagurtem naturalnym to mocno zmieni się kaloryczność?
  • zmieni- o kaloryczność marchewki i jogurtu...
  • Maciej[autor ilewazy.pl] 2013/02/26 14:59
    @kama: Nie znam Ciebie i nie wiem jaka była Twoja motywacja do zadania takiego pytania, ale jeśli na serio w przypadku tych składników pytasz o zmianę kaloryczności to jest dla mnie przerażające.. Nie wiem w związku z tym jakiej odpowiedzi Ci udzielić, bo skoro już takie pytanie padło to obawiam się o skutki, które może wywołać moja odpowiedź. Czy odpowiadając sucho, liczbowo i merytorycznie nie nakręcam Ciebie i innych do zadawania podobnych pytań i tego typu rozważań? Czy jest szansa, że widząc liczby stwierdzisz, że zmiana jest kosmetyczna i uświadomisz sobie jak dziwne jest takie pytanie w kontekście podanych składników? Gdzie jest granica ciekawości, którą zawsze z chęcią zaspokajam jak tylko mam okazję, a gdzie zaczyna się obsesja, przy której liczby zaczynają rządzić?...
  • maja45678 2013/06/02 10:14
    szpinak w każdym rodzaju, ze spaghetti, z czosnkiem, z jajkiem :3 kocham. no i jest zdrowy :D
  • Uwielbiam szpinak! Najlepszy w koktajlu lub jako dodatek do obiadu-moja ukochana wersja tego posiłku to kasza z kurczakiem, szpinakiem, czosnkiem i ricottą + duuuużo pieprzu <3
  • Tralalo9 2014/05/26 19:31
    Ohydna papka dla dzieci. Jak to okropieństwo można jeść do cirrusa?!
  • Jedna z niewielu dietetycznych rzeczy, które lubię. Postanowiłam, ze od jutra dieta:) Możecie polecić jeszcze jakieś dietetyczne pokarmy/ proste przepisy? Nie lubię brokułu i kalafiora, a ileż można jeść w kółko marchewkę szpinak i jogurt... Pomóżcie! :)
  • @LostHighway91, ogólnie polecam warzywa ;) cukinia, papryka (każdy kolor), pomidor, ogórek, avocado (z niego możesz sobie zrobic pastę do smarowania chleba zamiast masła). Zamiast jogurtu czasem zjedz sobie serek wiejski, twarożek. Jedz chleb pełnoziarnisty (bardziej nasyci), owsiankę, pij wodę, herbatę zieloną (ale nie do posiłku, bo utrudnia wchłanianie składników odżywczych).
  • @LostHighway91 lepiej zdrowo się odżywiać przez większość czasu niż ciągle robić jakieś "diety", naprawdę, na mnie to podziałało :P Produkty wielozbożowe, pełnoziarniste, kasze, płatki owsiane( owsianka z bananem na śniadanie - pycha!), różnego rodzaju warzywa, owoce (szczególnie jagody, maliny itp). Pamiętać o zdrowych tłuszczach w postaciach ryb (łosoś), olejów np. rzepakowy, olej z pestek winogron itp, awokado... Jakieś chude proteiny typu serek wiejski, pierś kurczaka, indyka, jajka. No i bardzo dużo wody!
  • Imho trzeba znależć swój prywatny sposób na dietowane, każdy jest inny. O tej zabójczej porze roku radziłabym nie rzucać się na niskokaloryczne wyziębiające potrawy ;)
  • wracajac do tematu: pierogi z nadzieniem szpinakowo-czosnkowym umaczane w keczupie, mniam!

Dodaj komentarz na temat ważenia

Oceń smak i właściwości produktu. Podziel się ciekawym przepisem, napisz jak wykorzystujesz go w kuchni. Jeśli produkt jest dla Ciebie nowością nie krępuj się pytać o sposób przyrządzania czy dostępność.

Możesz dodać komentarz jako niezalogowany lub zaloguj się albo zarejestuj aby w pełni korzystać z ileważy.pl

Zobacz jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu

Jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu?

  • powiąż komentarze z Twoim kontem użytkownika
  • nie czekaj na moderację komentarzy
  • zarezerwuj swój podpis / pseudonim
  • dla zalogowanych użytkowników nazwa przy komentarzu prowadzi do profilu gdzie możesz promowac swoją stronę / bloga
  • podstawowe konto jest darmowe a rejestracja trwa ok. minutę