Kotlet schabowy w panierce smażony

Kotlet schabowy z panierką (mąka, jajko, bułka) usmażony w niewielkiej ilości tłuszczu waży 130g (surowy waży 100g).

  100g na zdjęciu (130 g)
Energia 316 kcal 411 kcal
Białko 14,8 g 19,2 g
Tłuszcz 23,8 g 30,9 g
Węglowodany 12,0 g 15,6 g
Błonnik 0,7 g 0,9 g

Kotlet schabowy w panierce smażony kalorie w 100g: 316kcal

Zobacz więcej: sztuka 130g kotlet schabowy

Ostatnia aktualizacja: 2020.11.18

Ważenie dodano: 2009.10.22 w kategorii Mięso, wędliny i dania mięsne

Dzienne zapotrzebowanie

Porcja ze zdjęcia dla 2000 kcal
pokaż dla mojego zapotrzebowania


Mamy 70 opinii na temat ważenia - napisz własną

  • Najlepsza stronka jaką widziałam dziękuję bardzo, że jesteście. Pozdrawiam serdecznie
  • jak zmienia sie kalorycnosc gdy nie dodajemy bułki??
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2010/03/08 14:15
    Jeżeli kotlet zostanie usmażony w niewielkiej ilości tłuszczu saute, czyli bez panierki, wówczas przybliżona wartość energetyczna będzie się kształtować jak w poniższym linku:
    http://www.ilewazy.pl/kotlet-schabowy-bez-panierki
    Przy uwzględnianiu wartości spożywanej porcji, warto wziąć pod uwagę wielkość kotleta znajdującego się na talerzu i spojrzeć do przelicznika znajdującego się pod zdjęciem, aby sprawdzić ile przeciętnie kcal i wartości odżywczych zawiera kotlet lub wpisać w kalkulatorze odpowiednią liczbę, aby otrzymać ilość kcal.
    Izabela
  • proszę o kotleta z piersi kurczaka!
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2010/09/19 17:37
    Filet z piersi kurczaka w panierce znajduje się w poniższym linku: http://www.ilewazy.pl/filet-z-kurczaka-w-panierce
  • mam pytanie do pani. Jaki kotlet schabowy nasiąknie mniejszą ilością tłuszczu? Taki smażony bez panierki, czy smażony z panierką, ale gdyby tą panierkę potem zdiąć?
  • podłączam się do pytania oli!!
  • ponawiam pytanie :)
  • najlepsze są takie z głebokiego tłuszczu- szybciej się robią dzięki czemu tracą mniej wartościowych składników + nie zyskują tłuszcu aż do wewnątrz (tam dociera jedynie ciepło) i wtedy zdejmując panierkę traci sie jescze kilkadziesiąc gram tłuszczu
  • Weronika 2011/04/27 15:04
    Pani Izabelo , zabierze pani głos? :)
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2011/04/27 16:48
    @ola says: "Jaki kotlet schabowy nasiąknie mniejszą ilością tłuszczu? Taki smażony bez panierki, czy smażony z panierką, ale gdyby tą panierkę potem zdiąć?"
    Mniej nasiąknie kotlet bez panierki, często się mówi: "panierka chłonie tłuszcz jak gąbka" Nie rozumiem intencji, po co w ogóle smażyć z panierką, skoro później i tak się ją zdejmie? Poza tym, wbrew pozorom nawet zdjęcie panierki i osuszenie ręcznikiem papierowym nie zlikwiduje całego tłuszczu.
    Jeżeli chodzi o kwestię żywieniową, to podczas smażenia zachodzi szereg reakcji, które mogą wywierać niekorzystny wpływ na zdrowie (między innymi tworzenie się wolnych rodników, akroleiny, związków kancerogennych i / lub toksycznych, zmniejszenie stopnia strawności i przyswajalności, utlenianie kwasów tłuszczowych, witamin itd...).
  • Podejrzewam że nikt nie smaży kotletów w panierce,żeby potem ją zdjąć :) chodziło mi głównie o sytuacje gdy jestem w pracy gdzie dostarczają nam posiłki z cateringu, za każdym razem są 3-4 opcje do wyboru ale zdarzają się dni gdzie nic nie brzmi "zdrowo" - wtedy zastanawiam się czy wziąć schaboszczaka i go ogołocić , czy innego rodzaju mięso
    ps. dziś akurat miałam taką sytuację, ale za nic w świecie nie dało się oskrobać go z tej paniery :P zostawiłam kotleciora a do obiadu dorzuciłam wędline drobiową pozostałą ze śniadania
  • aha, dziekuje. teraz wiem zeby nie zawracac sobie głowy panierką przy smażeniu. (zapytałam bo być moze panierka zadziałała by jak ścianka, ze ona by wciagneła cały tłuszcz nie dopuszczajac go do miesa)
  • ola-miałam taką samą nadzieje :(
  • Proszę o odpowiedź - a kotlet panierowany w otrębach? Ile kalorii? (chodzi mi o same kcal, już nie muszę znać węgli itp.) ;)
  • u mnie w domu rodzina jada na obiad 2 razy większe kotlety xd co za bomba kaloryczna!!!
  • ale być może 2 razy cieńsze ;]
  • U mnie w domu tez zawsze jadlo się ze 2 razy większe i naprawdę grube. Ogólnie zawsze mięsa szło dużo :)
  • o niestety... duzo kcal
  • Czy wartość kaloryczna takiego schabowego zmieni się jeżeli po krótkim podsmażeniu na patelni podpiekam go w piekarniku? Podczas pieczenia zawsze wytapia się spora ilość tłuszczu, a podsmażam na patelni, którą przecieram ręcznikiem nasączonym w oleju, więc tłuszcz, który się wytapia nie jest tym, na którym kotlet się wcześniej smażył. Ciekawi mnie czy ma to jakikolwiek wpływ na zawartość kalorii?
    Z góry dziękuję za odpowiedz i pozdrawiam serdecznie :)
  • Maciej[autor ilewazy.pl] 2012/02/20 20:08
    @auwera: Na pewno jakaś różnica będzie, nie sądzę jednak, żeby warto było się tym przejmować (szczególnie, że nie ma możliwości, żeby to jakoś obiektywnie zmierzyć).
  • jak zjecie 1 kotleta, badz 2 na obiad(same) to nic wam sie nie stanie przy dobrej diecie
  • Wydaję mi się Pani Izabelo, że powinna Pani do smażenia używać więcej tłuszczu, tak jak to robi większość Polaków, gdzie tradycyjny schabowy ocieka olejem. A niewiele jest takich osób jak pani, którzy prowadzą aż tak zdrowy tryb życia. W końcu ta strona jest po to stworzona, by było można sobie porównać to jedzenie do własnego domowego :).
  • Karolinna 2012/08/14 21:25
    Kotlet ten jest z jakiego mięsa? :)
  • SCHABOWY -,-
  • Karolinna, ze schabu = ze świni ;D
  • sweetmedicine 2013/03/10 17:02
    Pani Izabelo mam gorącą prośbę, zważylibyście, ile waży i kalorii ma kotlet de volaille? Bardzo ładnie proszę :)
  • u mnie kotlety wyglądają zupełnie inaczej...
  • Ja bym chciała prosić o zważenie takiego kotleta, lecz przygotowanego w piekarniku :)
  • @Juliette, pozwolę sobie odpowiedzieć - wystarczy odjąć od powyższego wartości dodane przez tłuszcz, na którym kotlet został usmażony. Niczym więcej nie będą się różniły. Co prawa nie widzę w tym ważeniu informacji o ilości tłuszczu, na jakiej usmażony był kotlet. Ale to chyba i tak nie ma znaczenia, bo każdy przygotowuje tę potrawę według własnego sposobu i sam ten fakt sprawia, że wahania wartości mogą być naprawę duże. Np. kotlety robione w moim domu na pewno bardzo się różnią od tego wykonanego przez Panią Izabelę, bo nawet zupłenie inaczej wyglądają.
  • Trochę byłam przerażona, że taki mały kotlecik ma aż 400 kcal, zwłaszcza że w moim domu robi się zawsze ze dwa razy większe! Dziś postanowiłam jednak jednego zjeść, okazało się, że mimo swojego rozmiaru, waży mniej niż ten na zdjęciu :) Polecam wszystkim wagi kuchenne, bo szacowanie na oko często może znacznie odbiegać od prawdy :) Sama wyceniałam swoje schabowe na 700 kcal :d
  • Panierka na pewno podnosi walory smakowe, ale ja osobiście nie lubię schabu. Te wszystkie żyłki mnie obrzydzają...Już wolę panierować pierś z kurczaka. Przynajmniej trochę zdrowiej. A tak w ogóle to dziś z powodu minimalnej ilości bułki tartej zrobiłyśmy z mamą panierkę z otrębów i była naprawdę super. :)
  • mam pytanie, czy kotlet na zdjęciu jest z kurczaka czy ze schabu?
  • jak sama nazwa wskazuje kotlet jest ze schabu
  • Witam!
    Strona jest super, jedno mnie jednak ciekawi, jak to jest, że wg was muszę dłużej biegać niż jeździć na rowerze żeby spalić tą samą ilość kalorii? Z tego co wiem to jest odwrotnie. A jeśli chodzi o kotlet to chyba musze sobie sam policzyć bo mój wyrób ma dużo cieńszą panierkę.
  • gggaaaaab 2013/08/11 16:25
    jak zrobić takiego kotleta że panierka odstaje?
  • "podejrzewam że nikt nikt nie smaży kotletów w panierce,żeby potem ją zdjąć" - jak się smaży dla całej rodziny to wygodniej jest usmazyc wszystkie w panierce niz bawić sie z jednym dodatkowym bez. To jak myślicie, ile w tym kotlecie ubędzie kalorii po zdjęciu panierki?
  • Panierka ma 15,6g WW a więc to 62,4kcal. Załóżmy że tłuszcz który wchłonęła to 15g czyli 135kcal. To razem daje 197,4kcal. Tak więc 411 - 197 = 214kcal <- i to jest ten kotlet bez panierki.
  • dzięki :>
  • Panierka dodaje aż tyle kalorii?:( Jak mozna inaczej przyrządzić mieso żeby bylo smaczne a nie mialo tyle kcal? Ugotować z warzywami...ale czy będzie dobre?
  • daybreak 2014/07/14 23:56
    @klara99 - przecież jest tyle możliwości...smażenie bez panierki z mniejszą ilością oleju (albo w ogóle bez), pieczenie, duszenie, gotowanie...poza tym można zrobić inną wersję panierki np. z płatków owsianych.
  • Dzięki @daybreak :)
  • wielki ten kotlet 130g, jakby się tak przyjrzeć to ten kotlet bez panierki ma tylko 45g, ale gdyby miał 130g to już otrzymujemy 360 kcal, różnica to tylko ok. 50kcal czyli nawet jabłko ma więcej :)

    Ogólnie wypadają identycznie, a ten z panięrką zwyczajnie smaczniejszy :)
  • Wszystko jest dla ludzi, schabowe też. Ja uwielbiam je i nie mam zamiaru się ich wystrzegać, jak raz na 2 tygodnie zjem schabowego to chyba mi od razu w biedra nie pójdzie. Robie go zawsze w panierce z płatków owsianych , i niewielkiej ilości jajka. Smaże normalnie na tłuszczu lecz po usmażeniu dokładnie wycieram kotleta na chusteczce ;) zawsze to mniej kalorii :)
  • Na obiad powinno przypadac jakieś 600kcal, więc taki schabowy + dajmy na to surówka z surowych warzyw (bez majonezu!) to idealny obiadek.
  • @byarenlight może i tak, ale chyba powinno się uwzględniać jakieś złożone węglowodany w posiłku :)

    Ach schabowy, pamiętam zawsze u babci na niedzielny obiad :D
  • noo, ale czasem można sobie pozwolic na obiad bez złożonych węgli, nie dajmy się zwariowac, od czasu do czasu nie zaszkodzi :P słowo "idealny" po prostu niepotrzebnie wystąpiło w moim poprzednim poście.
  • @byarenlight, no w takim razie oczywiście masz rację :D Zdawało mi się, że chodzi o taki codzienny obiad :P
  • Dzisiaj obdarłam skubańca z panierki, pokroiłam w kosteczkę, wymieszałam z brązowym ryżem, sałatą lodową, oliwą z oliwek i przyprawami, prawie zapomniałam że jem świnię <3
  • Kłapouchy 2015/05/24 15:12
    Trochę większy schabowy, do tego ziemniaki i mizeria ze śmietaną, razem 1500 Kcal
    A, zapomniałem o piciu i deserze!:d
  • Jaki wpływ na potrawy ma smażenie na oleju kokosowym? Bardzo dużo pozytywnych informacji czytałam o tym oleju i zaczęłam go używać do smażenia jak również smaruję nim chleb zamiast masłem. Czy rzeczywiście jest tak cenny i zdrowy jak czytałam?
  • Jedna z tych potraw, których bardzo nie lubię, i chyba nic mnie nie przekona :P Jak dla mnie, te mięso jest twarde, tłuste, żylaste i ogólnie nieapetyczne; u mnie w domu zazwyczaj były kotlety z kurczaka,ale jak już się trafił schabowy, to jadłam tylko panierkę, a resztę zjadał mój Tata ;)

    Dużo kalorii. W większości domów nie jest smażony " w niewielkiej ilości tłuszczu", więc można przyjąć, że taki przeciętny duży kotlet ma jakieś 500 kcal; do tego porcja ziemniaków 150-200 kcal, polane 2 łyżkami tłuszczu ze smażenia - kolejne 150-200 kcal, + sałatka z tłustą śmietaną lub majonezem, lub zasmażana kapusta + kompot do picia = bomba jakieś 1100-1300 kcal ;)
  • duży kotlet potrafi być 2 razy większy od tego na obrazku... 500 kcal to nader optymistyczna wersja :P
  • Pani Izabelo, czy ten kotlet schabowy jest grubszy czy taki cieńszy? Moja mama zawsze robi takie ponad dwa razy dłuższe, niż ten na zdjęciu, ale zarazem raczej cienkie (ok. 6 mm grubości). Ten jest tak samo cienki, czy raczej powinnam więcej niż podwoić takiego kotleta kaloryczność do 900kcal gdzieś?
  • Podbijam moje pytanko :).
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2016/04/28 18:19
    @marta1630: Niestety, po 6 latach od zważenia nie pamiętam już jakiej grubości był surowy kotlet...
    Możemy dojść do tego na podstawie następującej informacji znajdującej się pod ważeniem: "(surowy waży 100g)."
    http://www.ilewazy.pl/porcja-schabu
    Czyli był to plaster o podobnej grubości, najprawdopodobniej delikatnie rozbity.
  • Mateoxxxxxxx 2017/12/16 18:30
    Super stronka, duże zaplecze produktów . Bardzo pomocna przy liczeniu kalorii :)
  • Barbara[autor ilewazy.pl] 2017/12/18 09:07
    @Mateoxxxxxxx dziękujemy, takie słowa napędzają do działania.
  • Jak to możliwe że kotlet smażony w bułce tartej(50gr) 1.5 jajku, 4 lyzkach oleju kokosowego (40gr) według aplikacji do liczenia kalorii ma 202kcal/100 gram?
  • Barbara[autor ilewazy.pl] 2018/03/13 20:52
    @Ivar rozumiem, że te 50 g bułki, 1,5 jajka i 4 łyżki oleju kokosowego zostały zużyte na większą porcję mięsa. Pytanie jaką porcję mięsa i jakiego mięsa.
  • @Barbara mięsa jest podane 1.5kg wszystko podzielone na 5 porcji a mięso to wieprzowina, schab bez tłuszczu surowy. Tyle wiem:)
  • Barbara[autor ilewazy.pl] 2018/03/14 09:03
    @Ivar to jak na taką ilość mięsa użyto stosunkowo mało tłuszczu, jajek i bułki. Przy chudym mięsie i takiej recepturze taka kaloryczność jest możliwa.
  • @ Barbara dziękuję bardzo za odpowiedź:) Miłego dnia życzę.
  • Alicja19 2018/11/12 15:52
    " Nie rozumiem intencji, po co w ogóle smażyć z panierką, skoro później i tak się ją zdejmie? Poza tym, wbrew pozorom nawet zdjęcie panierki i osuszenie ręcznikiem papierowym nie zlikwiduje całego tłuszczu. "pisze Pani Izabela, to jest bardzo proste, nie dajmy sie zwariowac, taki kotlet w panierce moze pytajaca o to Ola zjesc smialo!!jest o wiele smaczniejszy, wilgotny wszystkie wartosci zostaja pod panierka a nie na petelni!!Zjesc taki kotlet w panierce /nie podwojnej/ bez ziemniakow!! tylko do tego pol glowki salaty z sosem bez tluszczu .100gramowy kotlet i ta salata to niecaly obiad wiec smialo do salaty dorzuc kilka oliwek i pomidora:) ja tak jadam i chudne jak powinnam przy diecie przez 4.5miesiaca 9kg! wiec nie boj sie Olu kotleta schabowego w panierce albo z indyka,kartofle odstaw lepiej,po co ci one?/oczywiscie nie codziennie/
  • Jeżeli już jem coś w panierce to razem z panierką , absolutnie nie zdejmuję jej gdyż takie postępowanie to absurd ! . Najczęściej panieruję w mące orkiszowej i tartej bułce też orkiszowej . Używam także panierek z orzechów laskowych ,włoskich , płatki migdałowe które smacznie się komponują ze smażonym w nich karpiem . Pestami też nie gardzę np. słonecznika czy dyni :-) .
  • O wiele zdrowiej jest gdy się je nie wiem upieczony bo przy smażeniu w wysokiej temperaturze powstają tak samo szkodliwe tłuszcze co np. hamburgerze { nie dotyczy pizzy } czyli oleje uwodornione, utwardzane, {tłuszcze trans} a z panierką jest jeszcze gorzej bo mąka pszenna nie ma wartości odżywczych a jedynie co ma to tłuszcz i węglowodany proste. Oczywiście jak użyjesz zdrowej panierki to rzeczywiście będzie zdrowsze ale nadal ma tyle samo kalorii . Można jeść jeśli przestrzegasz zapotrzebowania energetycznego;)
  • przepraszam złożone ale nie zmienia faktu że szkodliwy
  • komentarz o złożonych jest nieważny ;(

  • A jakby zrobić schabowego tylko raz w bułce tartej? Nasiąknął by mniej tłuszczem i zmniejszyła by sie jego kaloryczność?
  • Ewa1401[autor ilewazy.pl] 2020/11/18 09:24
    @Ktosss Różnice nie będą duże - panierka, pojedyncza czy podwójna, wchłania tłuszcz jak gąbka, do tego podczas smażenia zachodzą reakcje chemiczne, w efekcie których powstaje sporo szkodliwych dla zdrowia związków. Lepiej schab piec lub dusić! A kotlet schabowy - tylko raz na jakiś czas ;)
    Przy okazji porównaj, jak zmienia się kaloryczność kotleta schabowego bez panierki: http://www.ilewazy.pl/kotlet-schabowy-bez-panierki

Dodaj komentarz na temat ważenia

Oceń smak i właściwości produktu. Podziel się ciekawym przepisem, napisz jak wykorzystujesz go w kuchni. Jeśli produkt jest dla Ciebie nowością nie krępuj się pytać o sposób przyrządzania czy dostępność.

Możesz dodać komentarz jako niezalogowany lub zaloguj się albo zarejestuj aby w pełni korzystać z ileważy.pl

Zobacz jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu

Jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu?

  • powiąż komentarze z Twoim kontem użytkownika
  • nie czekaj na moderację komentarzy
  • zarezerwuj swój podpis / pseudonim
  • podstawowe konto jest darmowe a rejestracja trwa ok. minutę