Ryż brązowy

Szklanka ryżu brązowego waży 180g.

  100g na zdjęciu (180 g)
Energia 322 kcal 580 kcal
Białko 7,1 g 12,8 g
Tłuszcz 1,9 g 3,4 g
Węglowodany 76,8 g 138,2 g
Błonnik 8,7 g 15,7 g

Ryż brązowy kalorie w 100g: 322kcal

Zobacz więcej: 180g szklanka ryż brązowy

Ostatnia aktualizacja: 2016.03.13

Ważenie dodano: 2010.02.23 w kategorii Produkty zbożowe

Dzienne zapotrzebowanie

Porcja ze zdjęcia dla 2000 kcal
pokaż dla mojego zapotrzebowania

Producent: Sonko

Mamy 25 opinii na temat ważenia - napisz własną

  • słyszłam , ze ryż brażowy jest łatwostrawny , to dlaczego aż tyle ma kcal ? ; (
  • Natalia, ugotowany ma mniej, bez paniki http://www.ilewazy.pl/szklanka-ugotowanego-ryzu-brazowego :D
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2011/08/31 11:27
    @Natalia: wartość energetyczna powyższego produktu zależna będzie od jego składu chemicznego oraz z budowy ziarna. Kcal nie decydują o tym, czy produkt należy zaklasyfikować do złych bądź dobrych :)
    Lekkostrawnosć też będzie zależna od tego, czy jest to ryż oczyszczony czy posiada zewnętrzną łuską zawierającą dość sporą zawartość błonnika.
    Myślę również, że spożywasz jednorazowo znacznie mniejszą ilość, niż ta ze zdjęcia.
  • zawsze myślałam, że ryż brązowy i pełnoziarnisty to jest to samo ale zrobiliście dwa ważenia więc jednak czymś się różnią? który jest zdrowszy?
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2012/05/16 19:57
    @emilka: przeczytaj proszę moją odpowiedź, która znajduje się w tym komentarzu: http://www.ilewazy.pl/szklanka-ugotowanego-ryzu-pelnoziarnistego#comment-11492
  • Miałam dzis na obiad : od czasu kiedy wlaczylam do mojej diety, ryz brazowy, kasze jeczmienna i gryczania, swiat jest piekniejszy :D Oczywiscie nadal wcinam, stare, dobre ziemniaczki ;p
  • @tobeskinny97 ja też tak mam! :) Do tego jeszcze kasza jaglana i sporadycznie makaron durum/pełnoziarnisty. Mniam!
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2013/04/08 13:38
    @tobeskinny97: "od czasu kiedy wlaczylam do mojej diety, ryz brazowy, kasze jeczmienna i gryczania, swiat jest piekniejszy" Ale spodobało mi się to zdanie, aż musiałam o tym napisać :) Pozdrawiam !
  • na stronie producenta są inne dane wartości odżywczych :/
  • Krzysztof 2013/07/22 18:48
    A ja mam pytanie czy kaloryczność jest policzona razem z błonnikiem czy bez. bo jeżeli z to trzeba sobie odjąć te parę kcal
  • KateKl91 - też zwróciłem na to uwagę. Na opakowaniu ryżu Sonku (obecnie Risana) oraz na ich stronie jest podana zawartość błonnika 2,3g/100g. Pisałem kiedyś do tej firmy aby się upewnićm skąd wogóle taka mała ilość i ryżu naturalnym, ale nikt mi nie odpowiedział. Także po pierwsze - informacja na tej stronie jest błędna, a po drugie - to i tak za mało błonnika jak na ryż naturalny. On ma go znacznie więcej. A poza tym, tak na marginesie - ryż z biedronki ma aż 13g błonnika/100g!! Nie wiem skąd takie rozbieżności, ale chyba taka firma jak biedronka też ma laboratoria w których robi badania na skład swoich produktów i widocznie aż tyle im wyszło. Od dłuższego czasu kupuję tylko ryż naturalny z biedronki. Ma deklarowaną wyższą zawartość błonnika, jest tańszy od Rsiany (kosztuje 2,19zł) a poza tym ma dużo mniej twardych łusek, niż znajdowałem w Risanie (nieoczyszczone ziarna).

    Krzysztof - kaloryczność na opakowaniu nie uwzględnia energii zawartej w błonniku. Więc nie muszisz niczego odejmować.
  • W Selgrosie sprzedają ryż brązowy długi firmy Cenos w workach po 5 kg :)
  • A, warto wiedzieć, że należy uważać z ilością soli dodawanej do tego ryżu podczas gotowania, bo może wyjść za twardy. Tak przynajmniej napisali na opakowaniu wyżej wspomnianego ryżu Risana ;)
  • Czegoś nie rozumiem, kiedy podliczam oddzielnie kaloryczność białka, ww i tłuszczu i sumuję to wychodzi mi 352,7 kcal na 100g, a tutaj jest 322. Porównałam kilka marek ryżu brązowego i często ilość białka, ww i tłuszczu podana na opakowaniu jest taka sama na każdym, a ilość kalorii jest różna (322, 346, 353..) i komu wierzyć? Skąd takie rozbieżności? Sumując nie wliczałam błonnika, przeliczałam białko-4kcal, ww 4kcal, tłuszcz 9kcal (na gram). O co chodzi?
  • noCommentpls 2014/06/24 13:17
    @mmmmw o ten tramwaj co nie chodzi .... czy ważne są te 20 kcal w jedną czy drugą ???? m
  • nutrifun 2014/11/29 14:49
    dla dietetyków którzy rozpisują diety na bazie tych produktów jest to dość istotne....
  • http://www.ilegotowac.pl/rice-brown-rice <-- W moim przypadku 2 szklanki wody to nawet trochę za dużo, ale może to dlatego, że z lenistwa po wypłukaniu ryżu w wodzie zimnej zalewam go wrzątkiem ? :P
  • kurczę, nie ten topic...
  • A ja nie mogę się nauczyć jedzenia ryżu brązowego:( Jego smak (lekko orzechowy i konsystencja są dla mnie nie do przejścia. Może ktoś ma jakiś pomysł, jak rozwiązać ten problem...?
  • @milkcoffee jak Ci nie smakuje to nie jedz, nie ma sensu zmuszać się jedzenia poszczególnych produktów. Możesz zamiast tego eksperymentować z różnego rodzaju kaszami ;)
  • Oj, przynajmniej kasze uwielbiam, ale ryż biały również:-(
  • dlaczego każdy producent ryżu brązowego podaje inne kcal w 100 g ? ja mam ryż brązowy z innej firmy i pisze 353 kcal w 100g ...
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2015/02/22 21:01
    @marty_martyna: Nie ma jednej, jedynej "słusznej" wartości liczbowej kcal / 100 g brązowego ryżu. To, ile ryż będzie posiadać poszczególnych makroskładników zależy od wielu czynników, np. gatunku, gleby, nasłonecznienia, wilgotności ziaren itd... A to, ile ostatecznie kcal dostarczy ryż, będzie zależało również od organizmu poszczególnego osobnika. Dlatego tak ważne jest szacowanie kcal, a nie dosłowne ich liczenie. Poza tym, istotniejsze jest przyjrzenie się, jakie wartości odżywcze wprowadza konsumowany przez nas produkt, w jakiej ilości i z jaką częstotliwością występuje w naszym menu.
  • marta19967 2016/03/12 12:30
    Witam :) czy wie może Pani jaka będzie kaloryczność ryżu pieczonego brazowego (tak jak czasem się robi w piekarniku z kurczakiem np) na 100g (juz gotowego do jedzenia)?
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2016/03/13 08:53
    @marta19967: Nie przeprowadzałam obliczeń. Proponuję brać pod uwagę surowce / składniki przed obróbką termiczną.

Dodaj komentarz na temat ważenia

Oceń smak i właściwości produktu. Podziel się ciekawym przepisem, napisz jak wykorzystujesz go w kuchni. Jeśli produkt jest dla Ciebie nowością nie krępuj się pytać o sposób przyrządzania czy dostępność.

Możesz dodać komentarz jako niezalogowany lub zaloguj się albo zarejestuj aby w pełni korzystać z ileważy.pl

Zobacz jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu

Jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu?

  • powiąż komentarze z Twoim kontem użytkownika
  • nie czekaj na moderację komentarzy
  • zarezerwuj swój podpis / pseudonim
  • dla zalogowanych użytkowników nazwa przy komentarzu prowadzi do profilu gdzie możesz promowac swoją stronę / bloga
  • podstawowe konto jest darmowe a rejestracja trwa ok. minutę