Szklanka ryżu z algami i soczewicą

Ryż z algami i soczewicą

Szklanka ryżu z algami i soczewicą waży 180 g.

  100g na zdjęciu (180 g)
Energia 335 kcal 603 kcal
Białko 10,7 g 19,3 g
Tłuszcz 2,1 g 3,8 g
Węglowodany 68,3 g 122,9 g
Błonnik b.d. -

Ryż z algami i soczewicą kalorie w 100g: 335kcal

Zobacz więcej: 180g szklanka ryż soczewica algi

Ostatnia aktualizacja: 2013.04.04

Ważenie dodano: 2011.08.30 w kategorii Produkty zbożowe

Dzienne zapotrzebowanie

Porcja ze zdjęcia dla 2000 kcal
pokaż dla mojego zapotrzebowania


Skład: ryż pełnoziarnisty 75 %, brązowa soczewica 20 %, algi atlantyckie: morskie spaghetti 5 %.
Producent: Algamar

Mamy 15 opinii na temat ważenia - napisz własną

  • A co to za cudeńko :P Nigdy się z takim ryżem nie spotkałam :) Różni się w smaku od zwyczajnego ryżu pełnoziarnistego ?
  • Maciej[autor ilewazy.pl] 2011/08/31 08:25
    A.: Nie pamiętam już smaku, bo dość dawno go próbowaliśmy, ale dzisiaj mamy go na obiad, także dam znać po zjedzeniu ;)
  • Gabriela 2011/08/31 10:55
    O, takiego wynalazku jeszcze nie widziałam. Ale składniki brzmią pysznie, więc na pewno wypróbuję. :D
    Bardzo ciekawe ważenie.

    Osobiście polecam połączyć z soczewicą kaszę gryczaną i dodać trochę cebuli i/lub kilka suszonych śliwek. Smakuje świetnie.
  • Dziwi mnie brak błonnika...
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2011/08/31 12:16
    @drugsx: W przypadku błonnika, nie było podanej informacji na opakowaniu.
    Niestety, ale nasza obecna platforma nie rozróżnia słowa “brak danych” i w takich przypadkach nadpisuje 0. W planach mamy rozwiązać tę sytuację, ponieważ zdaję sobie sprawę, że może być to dla niektórych z Was mylące.
  • Maciej[autor ilewazy.pl] 2011/08/31 14:58
    Zgodnie z obietnicą wrażenia smakowo/zapachowe. Brzydko pachnie podczas gotowania (zapach zbliżony do ryb, chociaż nie tak intensywny). Smakowo ciekawe, połączenie soczewicy z ryżem jest dobrym pomysłem w takim wydaniu, roli alg w tym zestawieniu nie rozumiem (i ich smaku nie wyczułem). Na talerzu prezentuje się oryginalnie, do podania gościom super sprawa, na codzień zgrabna odmiana.
  • i gdzie takie cudo można dostać? rozejrzałam się po sklepach w trakcie zakupów i niestety nigdzie nie znalazłam :(
  • Właśnie dorwałam:) ten produkt na tej stronie: http://bioantidotum.pl/pl,product,517093,ekologiczny,ryz,soczewica,i,wodorosty,500g.html pewnie w każdym sklepie ze zdrową żywnością jest dostępny.swoją drogą bardzo ciekawa jestem smaku:) pozdrawiam
  • A ja znalazłam na półce z Bio rzeczami!
  • W Carrefour są i w Tesco też widziałam ;) Pyszne:D
  • marchewka 2011/08/31 18:14
    Zastanawia mnie po co komu takie ważenie? Przecież wiadomo, że nikt nie je surowego ryżu. Bardziej przydatne były by wartości odżywcze tego produktu po ugotowaniu. Nie miej jednak uwielbiam wasza stronę. Powodzenia
  • To chyba bardziej oczywiste po co wazenie nieugotowanego ryżu :| skąd ktoś ma wiedzieć ile go w ogóle do gotowania nasypac...
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2011/08/31 19:20
    @marchewka: ważenie przydatne jest z wielu różnych powodów. Poza tym, nie każda wchodząca na nasz portal osoba liczy skrzętnie kcal ;)
    Jeżeli rozmawialibyśmy na temat wartości odżywczej zbóż, to przecież tylko te wartości bralibyśmy pod uwagę (surowych ziaren).
    Obliczając wartość energetyczną całego dania, najczęściej jednak liczymy ilość użytego surowca przed obróbką termiczną (tylko w ten sposób dokonuję obliczeń układając jadłospisy).
    Przeglądając inne ważenia, łatwo zauważyć, że kasze, ryże, makarony podczas gotowania powiększają swą objętość od 2,5 do 3,5 raza :)
    "Nie miej jednak uwielbiam wasza stronę" Miło nam, dziękujemy :)
  • oj zgodzę się w 100% z Maciejem. zapach wydzielany przez algi podczas gotowania jest nie do wytrzymania (zabrzmi to dziwnie, ale cierpię na ichtiofobię i nie znoszę zapachu/widoku ryb ani owoców morza) :S
  • Bardzo dziękuję, Macieju :)

Dodaj komentarz na temat ważenia

Oceń smak i właściwości produktu. Podziel się ciekawym przepisem, napisz jak wykorzystujesz go w kuchni. Jeśli produkt jest dla Ciebie nowością nie krępuj się pytać o sposób przyrządzania czy dostępność.

Możesz dodać komentarz jako niezalogowany lub zaloguj się albo zarejestuj aby w pełni korzystać z ileważy.pl

Zobacz jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu

Jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu?

  • powiąż komentarze z Twoim kontem użytkownika
  • nie czekaj na moderację komentarzy
  • zarezerwuj swój podpis / pseudonim
  • podstawowe konto jest darmowe a rejestracja trwa ok. minutę