Szklanka mąki z pszenicy płaskurka Typ 2000

Mąka z pszenicy płaskurka Typ 2000

Szklanka mąki z pszenicy płaskurka Typ 2000 waży 120 g.

  100g na zdjęciu (120 g)
Energia 334 kcal 401 kcal
Białko 14,4 g 17,3 g
Tłuszcz 2,9 g 3,5 g
Węglowodany 69,0 g 82,8 g
Błonnik b.d. -

Mąka z pszenicy płaskurka Typ 2000 kalorie w 100g: 334kcal

Zobacz więcej: szklanka mąka pszenica płaskurka 120g typ 2000

Ostatnia aktualizacja: 2016.06.04

Ważenie dodano: 2016.06.04 w kategorii Produkty zbożowe

Dzienne zapotrzebowanie

Porcja ze zdjęcia dla 2000 kcal
pokaż dla mojego zapotrzebowania

Producent: Diogra

Mamy 2 opinie na temat ważenia - napisz własną

  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2016/06/04 07:41
    Powyższą mąkę wykorzystałam do własnego wypieku chleba.

    Pomocnicy: mikser planetarny oraz multicooker.
    Składniki:
    mąka z pszenicy płaskurka typ 2000: 200 g
    mąka pełnoziarnista 3 zboża: 600 g
    woda: 450 ml
    mleko 2% tłuszczu: 50 ml
    olej: 4 łyżki
    drożdże suszone: 1 opakowanie + łyżeczka (10 g)
    czarnuszka: 2 łyżki
    cukier: 1 łyżka
    sól: 1 łyżeczka

    Sposób przyrządzania:
    obie mąki łączymy ze sobą, dodajemy suszone drożdże, dokładnie mieszamy. Dodajemy pozostałe suche składniki, a następnie mleko i wodę. Wyrabiamy ciasto (ja to uczyniłam w robocie planetarnym - około 5 minut, na "1"). W trakcie dodajemy olej. Wyrabiamy, aż ciasto będzie odchodzić od ścianek naczynia.
    Pieczemy. Ja piekłam w multicookerze - program bake (trwa 3 godziny, po 2 godzinach chleb należy przewrócić na drugą stronę).

    Chleb wyszedł o odpowiedniej strukturze (charakterystycznej dla użytych składników). Nawet po kilku dniach nie kruszył się podczas krojenia. Mi osobiście bardzo smakował. Wyczuć w nim było delikatny inny posmak, zapewne wynikający z dodatku mąki z pszenicy płaskurka, ale było to pozytywne odczucie. Czarnuszka również dawała o sobie znać ;)

    Pierwsza fotka dotyczy chleba z dodatkiem mąki z pszenicy płaskurka, natomiast druga - dla porównania: chleb głównie na bazie mąki żytniej typ 720 + mąka pełnoziarnista 3 zboża.





  • Ten chleb aż kusi żeby go zjeść!! :D

Dodaj komentarz na temat ważenia

Oceń smak i właściwości produktu. Podziel się ciekawym przepisem, napisz jak wykorzystujesz go w kuchni. Jeśli produkt jest dla Ciebie nowością nie krępuj się pytać o sposób przyrządzania czy dostępność.

Możesz dodać komentarz jako niezalogowany lub zaloguj się albo zarejestuj aby w pełni korzystać z ileważy.pl

Zobacz jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu

Jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu?

  • powiąż komentarze z Twoim kontem użytkownika
  • nie czekaj na moderację komentarzy
  • zarezerwuj swój podpis / pseudonim
  • dla zalogowanych użytkowników nazwa przy komentarzu prowadzi do profilu gdzie możesz promowac swoją stronę / bloga
  • podstawowe konto jest darmowe a rejestracja trwa ok. minutę