Łyżka mąki żytniej Typ 720

Mąka żytnia Typ 720

Łyżka mąki żytniej Typ 720 waży 13 g.

  100g na zdjęciu (13 g)
Energia 336 kcal 44 kcal
Białko 5,9 g 0,8 g
Tłuszcz 1,7 g 0,2 g
Węglowodany 71,0 g 9,2 g
Błonnik 6,4 g 0,8 g

Mąka żytnia Typ 720 kalorie w 100g: 336kcal

Zobacz więcej: łyżka mąka żytnia typ 720 13g

Ostatnia aktualizacja: 2015.03.15

Ważenie dodano: 2015.03.12 w kategorii Produkty zbożowe

Dzienne zapotrzebowanie

Porcja ze zdjęcia dla 2000 kcal
pokaż dla mojego zapotrzebowania

Inne ważenia tego produktu:

Mamy 12 opinii na temat ważenia - napisz własną

  • Da radę zrobić z tego omleta/naleśniki? Nie rozwalają sie? Używam od jakiegoś czasu mąki gryczanej i wychodzą super ale myślę, zeby spróbować czegoś innego.
  • Naleśniki z takiej mąki będą strasznie przywierać do patelni.. nie polecam.. najlepiej mieszać ja z pszenną zwykłą
  • Ja osobiście robię naleśniki z mąki razowej typ 2000 takie Polskie, jak i placuszki typu pancakes i sie nie rozwalaja :)
  • Niewiedząca 2015/03/14 09:36
    Z tej mąki uwielbiam robić pizzę. :)

    Naleśniki też robiłam kilka razy, były smaczne, ale niestety bardzo się rwały, choć może to kwestia braku jajka - nie zastąpiłam go niczym i zrobiłam naleśniki tylko z mąki, wody, mleka i tłuszczu. Co do ich smażenia...
    Moje się nie przyklejały, ale miałam odwagę próbować tylko na patelni, do której absolutnie nic nie przywiera, choćby było bez tłuszczu (a zawsze smażę na suchej patelni). Doświadczenie w kuchni jednak mówi mi, żeby nie próbować na "zwykłej" patelni.
  • koteczeeeeeeek 2015/03/14 12:58
    Jaki chleb będzie zdrowszy? Z mąki żytniej zwykłej czy z pszennej, ale za to pełnoziarnistej? Od jakiegoś czasu bardzo mnie to zastanawia, proszę o odpowiedź :)
  • Niewiedząca - jakiej patelni używasz ? jaka "absolutnie nic nie przywiera"?
  • Ja mam Tefalowskie patelnie i nie przywierają. Gdzieś tak dopiero po roku zaczęła się powierzchnia mi z nich ścierać i zaczęły wymagać dodawania tłuszczu.
  • OliwiaKalinowska- podaj jakiegoś linka do Twojej patelni bo z tefalowskich jest spory wybór a stoję właśnie przed decyzją zakupu :) pozdrawiam.

    Koteczek- nie wiem który chlebek zdrowszy ale np. moje kubki smakowe zdecydowanie bardziej wolą wszystko co żytnie :) pycha!
  • Mam różne modele- byle miały powłokę Resis Plus i to czerwone kółeczko w środku. Piszą niby że można je myć w zmywarce, z moich obserwacji jednak szybciej się wtedy niszczą i zaczyna przywierać.
  • Niewiedząca 2015/03/14 21:05
    Maly Ksiaze
    Niestety nie mam pojęcia. Mam tą patelnię z jakiegoś bazaru, kosztowała 40zł i jest genialna. Wygląda na zwykłą, teflonową. Ale ja już wykończyłam z 10 patelni, niektóre kosztowały mnie prawie 200zł, były wśród nich teflonowe, ceramiczne, sama już nie pamiętam jakie, ale żadna nie równa się tej, która nie ma chyba żadnej marki. Wszystkie po czasie się zużywają, a ta jest nie do zdarcia, a ma już parę lat. Chyba drugi raz na taką nie trafię. :(
  • z tej maki myślę, że naleśniki wyjdą spokojnie - warto spróbować np zrobićz polowy porcji.
    Patelni tefala tez nie polecam, mi też się wszystkie po roku rozwaliły - przywierało tragicznie, mimo litrów olejów. a miałam tezz takie najdroższe co je można niby nożem szorować - za 200 zl.
    Dużo lepsze ceramiczne.
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2015/03/15 20:41
    @koteczeeeeeeek: "Jaki chleb będzie zdrowszy? Z mąki żytniej zwykłej czy z pszennej, ale za to pełnoziarnistej?"
    Mi po przeczytaniu Twojego komentarza, nasuwają się dwa pytania. Pierwsze - zdrowszy dla kogo ? W zależności od naszego aktualnego stanu zdrowia, może się okazać, że będzie korzystniejszy chleb upieczony z mąki z pełnego przemiału, ale w innym przypadku więcej korzyści wniesie chleb z mocno oczyszczonej mąki. Ostatni przypadek dotyczy na przykład pewnej części osób ze schorzeniami przewodu pokarmowego. Jeżeli nie ma zdrowotnych przeszkód, warto spożywać chleby z niskiego przemiału, ponieważ dostarczymy wraz z nim więcej błonnika, witamin czy składników mineralnych. Drugie pytanie, które mi się nasunęło, to - co masz na myśli pisząc "zwykłej" ? Domniemam, że chodzi o mąkę w postaci typ 720 ? Mąka z pełnego ziarna w porównaniu do mąki z wysokiego przemiału, będzie się charakteryzować większą zawartością witamin, składników mineralnych i błonnika. Z czego to wynika ? Biorąc pod uwagę budowę ziarna pszenicy czy żyta, w jego okrywie znajdują się substancje w postaci błonnika, witamin czy składników mineralnych. Zarodek znajdujący się we wnętrzu ziarniaka - bogaty jest w substancje odżywcze. Uzyskując mąkę jasną (wysoki przemiał), pozbywamy się zarówno okrywy, jak i zarodka. Zostaje przede wszystkim bielmo, bogate w skrobię. Gdy poddamy obróbce całe ziarno, wówczas do mąki przejdą substancje, o których wcześniej była mowa.
    Można jeszcze się zastanowić czy spożywać chleb z mąki pszennej, czy żytniej. Według mnie, wartościowsze pieczywo będzie wyprodukowane z mąki żytniej (chociażby z uwagi na inne frakcje błonnika pokarmowego). Jednak istotniejsze będzie przede wszystkim to, jaką metodą ten chleb zostanie wyprodukowany. Najbardziej sprzyjające organizmowi będzie pieczywo wyprodukowane na naturalnym zakwasie.

Dodaj komentarz na temat ważenia

Oceń smak i właściwości produktu. Podziel się ciekawym przepisem, napisz jak wykorzystujesz go w kuchni. Jeśli produkt jest dla Ciebie nowością nie krępuj się pytać o sposób przyrządzania czy dostępność.

Możesz dodać komentarz jako niezalogowany lub zaloguj się albo zarejestuj aby w pełni korzystać z ileważy.pl

Zobacz jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu

Jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu?

  • powiąż komentarze z Twoim kontem użytkownika
  • nie czekaj na moderację komentarzy
  • zarezerwuj swój podpis / pseudonim
  • dla zalogowanych użytkowników nazwa przy komentarzu prowadzi do profilu gdzie możesz promowac swoją stronę / bloga
  • podstawowe konto jest darmowe a rejestracja trwa ok. minutę