Szklanka ugotowanego ryżu brązowego

Ryż brązowy ugotowany

Szklanka ugotowanego ryżu brązowego waży 140g.

  100g na zdjęciu (140 g)
Energia 118 kcal 165 kcal
Białko 2,6 g 3,6 g
Tłuszcz 0,7 g 1,0 g
Kwasy tłuszczowe nasycone 0,2 g 0,2 g
Węglowodany 23,9 g 33,5 g
Błonnik 3,0 g 4,2 g
Sól 0,0 g 0,0 g

Ryż brązowy ugotowany kalorie w 100g: 118kcal

Zobacz więcej: szklanka ryż 140g brązowy

Ostatnia aktualizacja: 2018.10.03

Ważenie dodano: 2010.02.23 w kategorii Produkty zbożowe

Dzienne zapotrzebowanie

Porcja ze zdjęcia dla 2000 kcal
pokaż dla mojego zapotrzebowania


Mamy 66 opinii na temat ważenia - napisz własną

  • a liczba kalorii w 100gramach też dotyczy ryżu po ugotowaniu????

    Proszę o szybką odpowiedź...
  • Ile kalorii ma 1 torebka ryżu brązowego po ugotowaniu? ważące przed ugotowaniem 100g?
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2010/10/06 10:46
    Olu, odpowiedź na Twoje pierwsze pytanie brzmi: tak.
    Odpowiedź na drugie pytanie: 322 kcal.
  • Czyli cała torebka ugotowanego brązowego ryżu ma 322 kcal ?
  • Tak.
  • ola (inna) 2011/01/23 19:28
    o to malutko, ja tam calej torebki nigdy zjesc nie moge zjadam pol zawsze, a ryz zdrowy... jutro do sklepu :)
  • Jak te wartości mają się do zawartych w tym linku? Gdzie jest błąd? http://www.tabele-kalorii.pl/kalorie,Ry%C5%BC-naturalny-br%C4%85zowy-%28po-ugotowaniu%29-Sonko.html
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2011/03/15 10:28
    @bronek: wszystkie zamieszczone na ilewazy.pl ugotowane ryże, kasze, makarony itp... zostały zbadane przeze mnie empirycznie. Co to oznacza? pod uwagę brałam czas gotowania zalecany przez producenta na opakowaniu i przeliczałam z wartości dla suchego produktu. Ryże podczas gotowania powiększają swoją objętość od 2,5 do 3,5 raza (najczęściej dietetycy uśredniają do 3). W przypadku powyższego ryżu - zwiększył on swoją objętość 2,5 raza. Według informacji z linka wynika, że 5,7. W przypadku ryżu brązowego jest to niemożliwe. Jeżeli w dalszym ciągu nurtuje Cię ta informacja - zadzwoń proszę do serwisu konsumenta Sonko.
  • Z moich skromnych wyliczeń wyszło, że i łyżka ma ok 20 kcal, prawda to?
    Bo skoro: 100g - 129kcal
    To: 15g - 19,35kcal
    ;)
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2011/04/11 15:03
    @LadyFit: dokładnie :) Ta prosta proporcja jest bardzo pomocna przy tego typu i podobnych obliczeniach.
  • Przepraszam, ja też się gubię... zadam do pytanie tutaj, dotyczyć będzie zarówno białego i brązowego ryżu, kupuję i ten i ten, chociaż częściej powinienem brązowy, ale... na chłopski rozum - w takiej szklance mieści się jedna torebka wyjęta z pudełka sonko, tak? W sensie jak ugotuje jedną torebkę to wyjdzie mi właśnie taka porcja ugotowanego ryżu o kaloryczności w granicach 190, a nawet mniej, bo ja nie lubię solić ryżu ani makaronu. Z drugiej strony mogę poświęcić jedną torebkę przy jakiejś okazji i zobaczę, ile to będzie :)
  • Grzesiek 2011/08/16 10:59
    A czy ryż ten nie ma ~80g węgli na 100g ?
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2011/08/31 11:07
    @Aron: w tym przypadku, ryż brązowy podczas gotowania zwiększył swą objętość 2,5 x. Woreczek brązowego ryżu przed gotowaniem waży 100 g, ale po ugotowaniu ważyć będzie ok. 250 g (biorąc pod uwagę czas gotowania podany przez producenta). Czyli zapełnilibyśmy nim prawie 2 powyższe szklanki (dokładniej 1,8).
    "W sensie jak ugotuje jedną torebkę to wyjdzie mi właśnie taka porcja ugotowanego ryżu o kaloryczności w granicach 190, a nawet mniej, bo ja nie lubię solić ryżu" nie rozumiem, co miałeś na myśli ? że sól zwiększy kcal ?
    @Grzesiek: obliczenia są prawidłowo wykonane, przeczytaj wszystkie powyższe komentarze. Około 80 g węglowodanów posiadają suche ziarenka ryżu brązowego http://www.ilewazy.pl/szklanka-ryzu-brazowego lub około 250 g ugotowanych powyższych ziaren.
  • Mam pytanie , czy ryz brazowy jest bardziej kaloryczny niz bialy, bo z panstwa obliczen wyglada na to ze tak??
  • @pami77 Szklanka ugotowanego brązowego ryżu waży więcej niż szklanka ugotowanego białego ryżu.
  • tak ryż brązowy ma więcej kalori.( łyzka stoława białego ryżu to 15 kcal, a brązowego ok.19 kcal, więc róznica jest niewielka, ale brązowy ryż jest dużo zdrowszy.:)
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2012/05/16 20:20
    @pami77: "czy ryz brazowy jest bardziej kaloryczny niz bialy, bo z panstwa obliczen wyglada na to ze tak??"
    Dobra rada dla Ciebie i wszystkich pozostałych użytkowników: kcal nie są głównym miernikiem podejmowania decyzji o wyborze żywności. Patrzymy głębiej w produkt, analizujemy jakie składniki zawiera, jakie korzyści wniesie dla organizmu itd…
  • Jaka była waga przed ugotowaniem?
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2012/05/28 18:12
    @Aron: "Jaka była waga przed ugotowaniem? Waga wynosiła około 55 g.
  • Czyli połowa torebki : )
    Dziękuję
  • to ja nie rozumiem jak jest napisane ze w 100g ryzu po ugotowaniu jest 129 kcal a przed gotowaniem w jest 322 to ja nierozumiem
    bo jak ja ugotowalam ta torebke 100g i zwazylam po ugotowaniu to mialam 200g to znaczy ze zjadam 258kcal czy 644 ????
  • Jeśli przed ugotowaniem torebka waży 100g - zjadasz (według tej strony) 322kcal. Po gotowaniu ryż wsiąknie wodę, zatem napęcznieje i będzie ważył więcej. Woda "rozcieńczy" kalorie w 100g ugotowanego produktu, ale torebka dalej będzie mieć te 322 kcal.
  • słyszałam i czytałam, że zmienia się kaloryczność i indeks glikemiczny produktów po obróbce termicznej:100 g surowej a gotowanej marchwi ma bardzo dużą różnice w kcal a marchewka nie wchłania wody po ugotowaniu i nie powiększa swej objętości.Nie sa kompletnie miarodajne te wszyskie obliczenia.Fajna stronka niby ale co do fachowości to mam duże wątpliwości...szkoda:(pozdrawiam
  • Wczoraj jadłam pierwszy raz ryż brązowy. Po prostu staram się zdrowo odżywiać i np. wszystko co białe powoli zamieniam na brązowe.. Ryż smakuje dobrze, jest smaczny , jest też twardszy ale to przez powłokę owocowo-nasienną którą posiada. To dzięki niej jest zdrowszy i w niej też zawarty jest błonnik. Teraz mogę dodawać ryż do dań i jeść go bez wyrzutów, że dokonałam złego wyboru :)
  • Z brązowym ryżem mam problem - już mi się nie raz zdarzyło, że po 35 minutach gotowania (czas zalecany przez producenta) jest nadal twardy i jest go bardzo mało. No i się zraziłam. Od bardzo dawna żadnego ryżu nie jadłam, bo biały też nie dla mnie - zaparcia i te sprawy. Czy myślicie, że moczenie w wodzie na noc pomoże w gotowaniu pełnoziarnistego ryżu? Mam wielką ochotę go kupić i zjeść, ale pod warunkiem, że będzie wyglądał jak na zdjęciu powyżej, a nie jak to u mnie bywało, jakby był prawie wcale nie gotowany. Może ktoś ma jakiś patent inny, jak ugotować ten ryż na miękko?
  • Kitek, próbowałaś gotować bez soli?
  • i bez oleju
  • @Kitek pisze, że gotuje 35 min i jest twardy, ja mam pełnoziarnisty uncle ben's, który gotuje się 10 minut i jest bardzo dobry. Zaczęłam się zastanawiać czy ryż brązowy i pełnoziarnisty to to samo?
  • Już znalazłam odpowiedź na moje pytanie, Pani Izabela już kiedyś jej udzieliła, gdyby kogoś interesowało: http://www.ilewazy.pl/szklanka-ugotowanego-ryzu-pelnoziarnistego#comment-11492
  • cuckoo, oleju to nigdy nie dodaje do takich rzeczy, ale co do soli to nie pamiętam. Ale dlaczego sól miałaby tak wpływać na ryż? Tak czy siak następnym razem jak będę gotować, to będę pamiętać żeby soli nie dodawać i zobaczę.

    karoltex, trochę teraz namieszam, ale mi chodzi właśnie o gotowanie ryżu brązowego, a nie pełnoziarnistego (kiedy napisałam w komentarzu wyżej "pełnoziarnisty", miałam na myśli brązowy). Zależy mi na dużej ilości błonnika, a brązowy ma go znacznie więcej niż pełnoziarnisty.
  • @Kitek on zawsze pozostanie lekko twardy, nie sądzę, że da się go ugotować na tak miękko jak zwykły, biały ryż.
    A co do soli to gotowałam z i bez, ale różnicy przez to nie było...

    Zawsze możesz jeszcze potem go zapiec, ostatnio robiłam zapiekankę ryżową właśnie z tego ryżu (po uprzednim zagotowaniu go) i było stosunkowo bardziej miękki. :)
  • Przynajmniej wg. danych na tej stronie. Chociaż patrząc na podlinkowany komentarz Pani Izabeli, ja zgłupiałam. Skoro brązowy to prawie to samo co pełnoziarnisty, to skąd taka rozbieżność w ilości błonnika? W suchym brązowym ma być 8,7 gramów błonnika/100g., a w suchym pełnoziarnistym tylko 3,2 gramów/100g.
  • pastelova, dzięki, może wypróbuję patent z zapiekaniem. Ale co do miękkości, to jestem pewna, że albo ja coś robię źle, albo na jakiś trefny ryż trafiałam, bo nawet po wyglądzie tego na zdjęciu mogę to stwierdzić. Na kilka opakowań ryżu raz (jeden!) udało mi się ugotować go tak, że wyglądał jak na powyższej fotografii po 35 min. Kilka razy wyszedł mi taki w miarę zjadliwy, choć "al dente", powiedzmy. Natomiast wiele razy po 35 minutach prawie wcale nie zwiększał objętości i był twardy, niejadalny. No ale cóż, będę kombinować. Namoczę wcześniej, spróbuję pogotować dłużej, zapiekę - może coś wyjdzie z tego.
  • Jeśli rozchodzi się o ryż brązowy, to od nadmiaru soli może być zbyt twardy, o czym wspomniałam tutaj: http://www.ilewazy.pl/szklanka-ryzu-brazowego#komentarz-53559 :P Dlatego teraz gotuję bez soli.
  • http://www.ilegotowac.pl/rice-brown-rice <-- W moim przypadku 2 szklanki wody to nawet trochę za dużo, ale może to dlatego, że z lenistwa po wypłukaniu ryżu w wodzie zimnej zalewam go wrzątkiem
  • (jeśli to ma jakieś znaczenie: używam ryżu firmy Cenos - takiego w worach po 5kg)
  • cuckoo, dzięki :) Skorzystam koniecznie z rady dot. soli, ale 5 kg ryżu na razie nie kupię, będę kombinować z paczką o.5 kg na początek :-)
  • Ostatnio doszlifowałam swoją metodę gotowania: 1,5 szklanki wody na szklankę ryżu. Ryż opłukany w zimnej wodzie zalewam zimną wodą, doprowadzam do wrzenia na "dziewiątce" (maksimum), zmniejszam ogień na "trójkę", lekko wstrząsam "w poziomie" (może to błąd), przykrywam (przykrywka z dziurką - bo nie mam innej) i gotuję 40-45 minut, oczywiście nie daję soli
  • * gdy doprowadzam do wrzenia jednak używam przykrywki, chociaż lekko uchylonej - szkoda mi prądu ;)
  • Niewiedząca 2015/05/11 22:33
    A co sądzicie o gotowaniu ryżu w szybkowarze? Ile by to zajęło? Gotowałam w ten sposób dzisiaj sorgo po raz pierwszy (i ryż i sorgo gotuję zawsze w zwykłym garnku i zajmuje to 40-50 min.), nastawiłam je na 10 min., ale nadal było twarde, koniec końców już pod zwykłą pokrywką gotowałam je jeszcze przez 20 minut. Myślę, że dla ryżu potrzeba tyle samo czasu, tylko ile? Dotychczas używałam szybkowaru tylko do gotowania dużych, twardych strączków i były mięciutkie w 18-20min., niemożliwe chyba, by ryż wymagał tyle samo?
  • Też jestem ciekawa, w instrukcji mojego szybkowaru informacji o ryżu brak (nielicząc zupy ryżowej). Chociaż konieczność powolnego gotowania ma swój urok.
  • Ryż się pieni podczas gotowania, może nie nadaje się do szybkowaru?
  • Niewiedząca 2015/05/19 21:41
    Ugotowałam ostatnio w szybkowarze, nie pamiętam na ile minut go nastawiłam, coś pomiędzy 15-18, był miękki i smaczny, od teraz będę go przygotowywać w ten sposób, bo jak dla mnie mniej z tym roboty. ;)
  • mia123456 2017/04/01 17:58
    Ile suchego ryżu potrzeba na taką porcję?
  • wyżej Pani Iza już odpowiedziała na to pytanie. "Jaka była waga przed ugotowaniem? Waga wynosiła około 55 g."
  • marcin0218 2018/08/17 11:39
    Dziwne, na opakowaniu mojego ryżu brązowego z biedronki jest napisane, że w 100 gramach ma plus minus 11 gram białka a nie 2? To jak to jest w końcu?
  • Barbara[autor ilewazy.pl] 2018/08/17 11:40
    @marcin0218 to jest ważenie ryżu ugotowanego, a na opakowaniu masz podaną wartość dla 100 g ryżu suchego.
  • Eh, latka lecą... teraz gotuję ryż z solą, bez specjalnych zabiegów chyba, po prostu tak długo aż się ugotuje :P
  • Też próbowalem takiego ryżu , jak dla mnie za twardy , wolę zdecydowanie biały jest o wiele bardziej miękki . Zresztą azjaci też zdecydowanie preferują biały . Sam najbardziej lubię basmati .
  • Barbara[autor ilewazy.pl] 2018/08/20 09:00
    Ja zaś wolę brązowy :), ma lekko orzechowy, ciekawy smak.
  • Gosia 3484 2018/09/27 17:37
    Ryż gotuje sie od 10 do 20 min.az bedzie miekki lub aldente.To głupie zeby nie dawac zadnego tłuszczu oleju lub masełka ryz sam w sobie jest zdrowy nie ma sensu meczyc sie i jesc suchego.pozdrawiam.
  • Mnie tam smakuje suchy, zarówno biały jak brązowy, bez żadnych cierpień.
  • Barbara[autor ilewazy.pl] 2018/09/28 08:26
    Ja również jadam suchy ryż, bez dodatku tłuszczu na etapie gotowania.Przeważnie danie, do którego ryż jest dodatkiem ma jakiś sos i to pozwala go zwilżyć. Nie widzę w tym nic głupiego.
  • Ryż najlepiej gotować tak jak to czynią hindusi czyli obsmażamy ryż suchy na ghee z przyprawami takimi jak kurkuma , imbir i cayenne , może też być cynamon i kardamon albo cała mieszanka przypraw np. garam masala , następnie zalewamy odpowiednią ilością wody ok 1.5 do 2 szklanek wody na szklankę ryżu i gotujemy na bardzo małym ogniu przez ok 20-30 min , w tedy cała ta woda zostanie wchłonięta przez ryż . Oczywiście to dotyczy białego ryżu , brązowego nie uznaję i nie lubię .
  • Ja uwielbiam brązowy ryż, białego w sumie nie jadam - kilka lat temu przestałam kupować i już nie zauważam różnicy ;-). Ale często korzystam z ryżu brązowego wcześniej odpowiednio preparowanego termicznie, którego czas przygotowania nie przekracza 10-15 min - takie ryże w ofercie ma Uncle Bens i Biedronka.
    Najsmaczniejsza forma to wg mnie podobna do tej, którą podał Ijon, aczkolwiek z pewną modyfikacją - zamiast zalewania wodą lepiej jest zalać wodą 50/50 z bulionem. Jest wtedy przepyszny i właśnie można go jeść bez sosu - jedynie z np. grillowanym mięsem i warzywami ;-).
  • @stand a jak wygląda taki ryż brązowy [opakowanie] z biedronki który wymaga gotowania 15 minut?
  • @stand ! opakowanie widziałam takie ale nie było na nim tego napisu....hm. czy on jest tam gdzie ryże czy gdzieś indziej trzeba szukać? jest w stałej ofercie ?
  • U mnie jest ciągle, więc raczej w stałej ofercie - tam gdzie ryże :) Ale często widzę braki, więc dużo go schodzi - może spróbuj w innym sklepie?
  • stand- jutro lece do biedronki-promka na cytryny i kiełki wiec spojrzę. dziękuje Ci.
  • Barbara[autor ilewazy.pl] 2018/10/01 09:14
    O proszę jaki ruch na ryżu! :)
    @stand następnym razem wypróbuję Twój sposób + przyprawy, które zaproponował ljon - w moje wyobraźni smakuje pysznie!

    Ja również na co dzień używam brązowego ryżu ze skróconym czasem gotowania Uncle Ben's, ale tego biedronkowego jeszcze nie próbowałam.
  • Pani Barbaro i inni użytkownicy! byłam w biedronce i faktycznie jest ryż brązowy i paraboliczny EXPRESS. z krótszym czasem gotowania! Stand! dziękujemy za informację!
  • Przekonałyście mnie dziewczyny i dzisiaj kupiłem ten ryż w Biedronce :-) . Na opakowaniu jest napis expres i tylko dziesięć minut gotowania . Jest tylko o 30 gr droższy od tego który wymaga aż 35 min gotowania .
  • lijon daj znać po degustacji ! Czy rzeczywiście te 10min wystarczy ! ?
  • wystarcza, bo mam inny z tej serii. aczkolwiek nie rozpadał się na niejadalną papkę jak go przytrzymałam dłużej

Dodaj komentarz na temat ważenia

Oceń smak i właściwości produktu. Podziel się ciekawym przepisem, napisz jak wykorzystujesz go w kuchni. Jeśli produkt jest dla Ciebie nowością nie krępuj się pytać o sposób przyrządzania czy dostępność.

Możesz dodać komentarz jako niezalogowany lub zaloguj się albo zarejestuj aby w pełni korzystać z ileważy.pl

Zobacz jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu

Jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu?

  • powiąż komentarze z Twoim kontem użytkownika
  • nie czekaj na moderację komentarzy
  • zarezerwuj swój podpis / pseudonim
  • podstawowe konto jest darmowe a rejestracja trwa ok. minutę