Szklanka ugotowanego ryżu brązowego

Ryż brązowy ugotowany

Szklanka ugotowanego ryżu brązowego waży 140g.

  100g na zdjęciu (140 g)
Energia 129 kcal 181 kcal
Białko 2,8 g 3,9 g
Tłuszcz 0,8 g 1,1 g
Węglowodany 30,7 g 43,0 g
Błonnik 3,5 g 4,9 g

Ryż brązowy ugotowany kalorie w 100g: 129kcal

Zobacz więcej: szklanka ryż 140g brązowy

Ostatnia aktualizacja: 2015.05.19

Ważenie dodano: 2010.02.23 w kategorii Produkty zbożowe

Dzienne zapotrzebowanie

Porcja ze zdjęcia dla 2000 kcal
pokaż dla mojego zapotrzebowania

Producent: Sonko

Mamy 43 opinie na temat ważenia - napisz własną

  • a liczba kalorii w 100gramach też dotyczy ryżu po ugotowaniu????

    Proszę o szybką odpowiedź...
  • Ile kalorii ma 1 torebka ryżu brązowego po ugotowaniu? ważące przed ugotowaniem 100g?
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2010/10/06 10:46
    Olu, odpowiedź na Twoje pierwsze pytanie brzmi: tak.
    Odpowiedź na drugie pytanie: 322 kcal.
  • Czyli cała torebka ugotowanego brązowego ryżu ma 322 kcal ?
  • Tak.
  • ola (inna) 2011/01/23 19:28
    o to malutko, ja tam calej torebki nigdy zjesc nie moge zjadam pol zawsze, a ryz zdrowy... jutro do sklepu :)
  • Jak te wartości mają się do zawartych w tym linku? Gdzie jest błąd? http://www.tabele-kalorii.pl/kalorie,Ry%C5%BC-naturalny-br%C4%85zowy-%28po-ugotowaniu%29-Sonko.html
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2011/03/15 10:28
    @bronek: wszystkie zamieszczone na ilewazy.pl ugotowane ryże, kasze, makarony itp... zostały zbadane przeze mnie empirycznie. Co to oznacza? pod uwagę brałam czas gotowania zalecany przez producenta na opakowaniu i przeliczałam z wartości dla suchego produktu. Ryże podczas gotowania powiększają swoją objętość od 2,5 do 3,5 raza (najczęściej dietetycy uśredniają do 3). W przypadku powyższego ryżu - zwiększył on swoją objętość 2,5 raza. Według informacji z linka wynika, że 5,7. W przypadku ryżu brązowego jest to niemożliwe. Jeżeli w dalszym ciągu nurtuje Cię ta informacja - zadzwoń proszę do serwisu konsumenta Sonko.
  • Z moich skromnych wyliczeń wyszło, że i łyżka ma ok 20 kcal, prawda to?
    Bo skoro: 100g - 129kcal
    To: 15g - 19,35kcal
    ;)
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2011/04/11 15:03
    @LadyFit: dokładnie :) Ta prosta proporcja jest bardzo pomocna przy tego typu i podobnych obliczeniach.
  • Przepraszam, ja też się gubię... zadam do pytanie tutaj, dotyczyć będzie zarówno białego i brązowego ryżu, kupuję i ten i ten, chociaż częściej powinienem brązowy, ale... na chłopski rozum - w takiej szklance mieści się jedna torebka wyjęta z pudełka sonko, tak? W sensie jak ugotuje jedną torebkę to wyjdzie mi właśnie taka porcja ugotowanego ryżu o kaloryczności w granicach 190, a nawet mniej, bo ja nie lubię solić ryżu ani makaronu. Z drugiej strony mogę poświęcić jedną torebkę przy jakiejś okazji i zobaczę, ile to będzie :)
  • Grzesiek 2011/08/16 10:59
    A czy ryż ten nie ma ~80g węgli na 100g ?
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2011/08/31 11:07
    @Aron: w tym przypadku, ryż brązowy podczas gotowania zwiększył swą objętość 2,5 x. Woreczek brązowego ryżu przed gotowaniem waży 100 g, ale po ugotowaniu ważyć będzie ok. 250 g (biorąc pod uwagę czas gotowania podany przez producenta). Czyli zapełnilibyśmy nim prawie 2 powyższe szklanki (dokładniej 1,8).
    "W sensie jak ugotuje jedną torebkę to wyjdzie mi właśnie taka porcja ugotowanego ryżu o kaloryczności w granicach 190, a nawet mniej, bo ja nie lubię solić ryżu" nie rozumiem, co miałeś na myśli ? że sól zwiększy kcal ?
    @Grzesiek: obliczenia są prawidłowo wykonane, przeczytaj wszystkie powyższe komentarze. Około 80 g węglowodanów posiadają suche ziarenka ryżu brązowego http://www.ilewazy.pl/szklanka-ryzu-brazowego lub około 250 g ugotowanych powyższych ziaren.
  • Mam pytanie , czy ryz brazowy jest bardziej kaloryczny niz bialy, bo z panstwa obliczen wyglada na to ze tak??
  • @pami77 Szklanka ugotowanego brązowego ryżu waży więcej niż szklanka ugotowanego białego ryżu.
  • tak ryż brązowy ma więcej kalori.( łyzka stoława białego ryżu to 15 kcal, a brązowego ok.19 kcal, więc róznica jest niewielka, ale brązowy ryż jest dużo zdrowszy.:)
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2012/05/16 20:20
    @pami77: "czy ryz brazowy jest bardziej kaloryczny niz bialy, bo z panstwa obliczen wyglada na to ze tak??"
    Dobra rada dla Ciebie i wszystkich pozostałych użytkowników: kcal nie są głównym miernikiem podejmowania decyzji o wyborze żywności. Patrzymy głębiej w produkt, analizujemy jakie składniki zawiera, jakie korzyści wniesie dla organizmu itd…
  • Jaka była waga przed ugotowaniem?
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2012/05/28 18:12
    @Aron: "Jaka była waga przed ugotowaniem? Waga wynosiła około 55 g.
  • Czyli połowa torebki : )
    Dziękuję
  • to ja nie rozumiem jak jest napisane ze w 100g ryzu po ugotowaniu jest 129 kcal a przed gotowaniem w jest 322 to ja nierozumiem
    bo jak ja ugotowalam ta torebke 100g i zwazylam po ugotowaniu to mialam 200g to znaczy ze zjadam 258kcal czy 644 ????
  • Jeśli przed ugotowaniem torebka waży 100g - zjadasz (według tej strony) 322kcal. Po gotowaniu ryż wsiąknie wodę, zatem napęcznieje i będzie ważył więcej. Woda "rozcieńczy" kalorie w 100g ugotowanego produktu, ale torebka dalej będzie mieć te 322 kcal.
  • słyszałam i czytałam, że zmienia się kaloryczność i indeks glikemiczny produktów po obróbce termicznej:100 g surowej a gotowanej marchwi ma bardzo dużą różnice w kcal a marchewka nie wchłania wody po ugotowaniu i nie powiększa swej objętości.Nie sa kompletnie miarodajne te wszyskie obliczenia.Fajna stronka niby ale co do fachowości to mam duże wątpliwości...szkoda:(pozdrawiam
  • Wczoraj jadłam pierwszy raz ryż brązowy. Po prostu staram się zdrowo odżywiać i np. wszystko co białe powoli zamieniam na brązowe.. Ryż smakuje dobrze, jest smaczny , jest też twardszy ale to przez powłokę owocowo-nasienną którą posiada. To dzięki niej jest zdrowszy i w niej też zawarty jest błonnik. Teraz mogę dodawać ryż do dań i jeść go bez wyrzutów, że dokonałam złego wyboru :)
  • Z brązowym ryżem mam problem - już mi się nie raz zdarzyło, że po 35 minutach gotowania (czas zalecany przez producenta) jest nadal twardy i jest go bardzo mało. No i się zraziłam. Od bardzo dawna żadnego ryżu nie jadłam, bo biały też nie dla mnie - zaparcia i te sprawy. Czy myślicie, że moczenie w wodzie na noc pomoże w gotowaniu pełnoziarnistego ryżu? Mam wielką ochotę go kupić i zjeść, ale pod warunkiem, że będzie wyglądał jak na zdjęciu powyżej, a nie jak to u mnie bywało, jakby był prawie wcale nie gotowany. Może ktoś ma jakiś patent inny, jak ugotować ten ryż na miękko?
  • Kitek, próbowałaś gotować bez soli?
  • i bez oleju
  • @Kitek pisze, że gotuje 35 min i jest twardy, ja mam pełnoziarnisty uncle ben's, który gotuje się 10 minut i jest bardzo dobry. Zaczęłam się zastanawiać czy ryż brązowy i pełnoziarnisty to to samo?
  • Już znalazłam odpowiedź na moje pytanie, Pani Izabela już kiedyś jej udzieliła, gdyby kogoś interesowało: http://www.ilewazy.pl/szklanka-ugotowanego-ryzu-pelnoziarnistego#comment-11492
  • cuckoo, oleju to nigdy nie dodaje do takich rzeczy, ale co do soli to nie pamiętam. Ale dlaczego sól miałaby tak wpływać na ryż? Tak czy siak następnym razem jak będę gotować, to będę pamiętać żeby soli nie dodawać i zobaczę.

    karoltex, trochę teraz namieszam, ale mi chodzi właśnie o gotowanie ryżu brązowego, a nie pełnoziarnistego (kiedy napisałam w komentarzu wyżej "pełnoziarnisty", miałam na myśli brązowy). Zależy mi na dużej ilości błonnika, a brązowy ma go znacznie więcej niż pełnoziarnisty.
  • @Kitek on zawsze pozostanie lekko twardy, nie sądzę, że da się go ugotować na tak miękko jak zwykły, biały ryż.
    A co do soli to gotowałam z i bez, ale różnicy przez to nie było...

    Zawsze możesz jeszcze potem go zapiec, ostatnio robiłam zapiekankę ryżową właśnie z tego ryżu (po uprzednim zagotowaniu go) i było stosunkowo bardziej miękki. :)
  • Przynajmniej wg. danych na tej stronie. Chociaż patrząc na podlinkowany komentarz Pani Izabeli, ja zgłupiałam. Skoro brązowy to prawie to samo co pełnoziarnisty, to skąd taka rozbieżność w ilości błonnika? W suchym brązowym ma być 8,7 gramów błonnika/100g., a w suchym pełnoziarnistym tylko 3,2 gramów/100g.
  • pastelova, dzięki, może wypróbuję patent z zapiekaniem. Ale co do miękkości, to jestem pewna, że albo ja coś robię źle, albo na jakiś trefny ryż trafiałam, bo nawet po wyglądzie tego na zdjęciu mogę to stwierdzić. Na kilka opakowań ryżu raz (jeden!) udało mi się ugotować go tak, że wyglądał jak na powyższej fotografii po 35 min. Kilka razy wyszedł mi taki w miarę zjadliwy, choć "al dente", powiedzmy. Natomiast wiele razy po 35 minutach prawie wcale nie zwiększał objętości i był twardy, niejadalny. No ale cóż, będę kombinować. Namoczę wcześniej, spróbuję pogotować dłużej, zapiekę - może coś wyjdzie z tego.
  • Jeśli rozchodzi się o ryż brązowy, to od nadmiaru soli może być zbyt twardy, o czym wspomniałam tutaj: http://www.ilewazy.pl/szklanka-ryzu-brazowego#komentarz-53559 :P Dlatego teraz gotuję bez soli.
  • http://www.ilegotowac.pl/rice-brown-rice <-- W moim przypadku 2 szklanki wody to nawet trochę za dużo, ale może to dlatego, że z lenistwa po wypłukaniu ryżu w wodzie zimnej zalewam go wrzątkiem
  • (jeśli to ma jakieś znaczenie: używam ryżu firmy Cenos - takiego w worach po 5kg)
  • cuckoo, dzięki :) Skorzystam koniecznie z rady dot. soli, ale 5 kg ryżu na razie nie kupię, będę kombinować z paczką o.5 kg na początek :-)
  • Ostatnio doszlifowałam swoją metodę gotowania: 1,5 szklanki wody na szklankę ryżu. Ryż opłukany w zimnej wodzie zalewam zimną wodą, doprowadzam do wrzenia na "dziewiątce" (maksimum), zmniejszam ogień na "trójkę", lekko wstrząsam "w poziomie" (może to błąd), przykrywam (przykrywka z dziurką - bo nie mam innej) i gotuję 40-45 minut, oczywiście nie daję soli
  • * gdy doprowadzam do wrzenia jednak używam przykrywki, chociaż lekko uchylonej - szkoda mi prądu ;)
  • Niewiedząca 2015/05/11 22:33
    A co sądzicie o gotowaniu ryżu w szybkowarze? Ile by to zajęło? Gotowałam w ten sposób dzisiaj sorgo po raz pierwszy (i ryż i sorgo gotuję zawsze w zwykłym garnku i zajmuje to 40-50 min.), nastawiłam je na 10 min., ale nadal było twarde, koniec końców już pod zwykłą pokrywką gotowałam je jeszcze przez 20 minut. Myślę, że dla ryżu potrzeba tyle samo czasu, tylko ile? Dotychczas używałam szybkowaru tylko do gotowania dużych, twardych strączków i były mięciutkie w 18-20min., niemożliwe chyba, by ryż wymagał tyle samo?
  • Też jestem ciekawa, w instrukcji mojego szybkowaru informacji o ryżu brak (nielicząc zupy ryżowej). Chociaż konieczność powolnego gotowania ma swój urok.
  • Ryż się pieni podczas gotowania, może nie nadaje się do szybkowaru?
  • Niewiedząca 2015/05/19 21:41
    Ugotowałam ostatnio w szybkowarze, nie pamiętam na ile minut go nastawiłam, coś pomiędzy 15-18, był miękki i smaczny, od teraz będę go przygotowywać w ten sposób, bo jak dla mnie mniej z tym roboty. ;)

Dodaj komentarz na temat ważenia

Oceń smak i właściwości produktu. Podziel się ciekawym przepisem, napisz jak wykorzystujesz go w kuchni. Jeśli produkt jest dla Ciebie nowością nie krępuj się pytać o sposób przyrządzania czy dostępność.

Możesz dodać komentarz jako niezalogowany lub zaloguj się albo zarejestuj aby w pełni korzystać z ileważy.pl

Zobacz jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu

Jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu?

  • powiąż komentarze z Twoim kontem użytkownika
  • nie czekaj na moderację komentarzy
  • zarezerwuj swój podpis / pseudonim
  • dla zalogowanych użytkowników nazwa przy komentarzu prowadzi do profilu gdzie możesz promowac swoją stronę / bloga
  • podstawowe konto jest darmowe a rejestracja trwa ok. minutę