Szklanka ugotowanego ryżu pełnoziarnistego

Ryż pełnoziarnisty ugotowany

Szklanka ugotowanego ryżu pełnoziarnistego waży 120g.

  100g na zdjęciu (120 g)
Energia 156 kcal 187 kcal
Białko 3,6 g 4,3 g
Tłuszcz 1,0 g 1,2 g
Węglowodany 33,2 g 39,8 g
Błonnik 1,5 g 1,8 g

Ryż pełnoziarnisty ugotowany kalorie w 100g: 156kcal

Zobacz więcej: 120g szklanka ryż pełnoziarnisty

Ostatnia aktualizacja: 2014.11.05

Ważenie dodano: 2010.01.09 w kategorii Produkty zbożowe

Dzienne zapotrzebowanie

Porcja ze zdjęcia dla 2000 kcal
pokaż dla mojego zapotrzebowania


Producent: Uncle Ben's

Mamy 16 opinii na temat ważenia - napisz własną

  • ile było ryżu przed ugotowaniem, czy okolo 2 gardsci nieugotowanego ryzu to ugotowana szklanka, jak powyżej?
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2011/05/19 16:36
    Ryż pełnoziarnisty podczas gotowania powiększył swoją objętość 2,2 razy. Czyli, aby uzyskać 120 g ugotowanego ryżu, należy wziąć ok. 55 g surowych ziaren, co stanowią prawie 4 łyżki http://www.ilewazy.pl/lyzka-ryzu-pelnoziarnistego
  • czy to prawda, ze ugotowanego ryzu nie powinno sie przechowywac w lodowce dluzej niz 12 godzin?
  • Nie wiem, ale ja ostatnio ugotowałam ryż z przyprawami i leżał w garnku w kuchni przez dwa dni, zjadłam go, był pycha, a rewolucji w żołądku nie miałam:)
  • żadneo ryżu, ani kasz nie można długo trzymac.
    Iza myśle że twój ryż mógł byc mocno "zachemiczony" dlatego nie było rewolucji. Jakiej firmy i jaki ryż miałaś?
  • ja w sumie tez nigdy nie narzekalam na smak ryzu na drugi dzien od ugotowania, tylko slyszalam, ze on po 6h juz zaczyna sie psuc. Troche kiepsko - nie bede przeciez gotowac pol torebki :|
  • czy ryż pełnoziarnisty = ryż brązowy? Bo ja już się gubie...
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2011/08/05 21:07
    @aś: Generalnie można tak uznać. Oba ziarna ryżu po zbiorze zostają poddane zabiegom czyszczenia tzw. czarnego (czyli pozbycie się kurzu, nieczystości, innych ziaren itp...). Następnie, w obu przypadkach usuwana jest zewnętrzna, twarda, niejadalna warstwa (ale już kolejne, bogate w błonnik pokarmowy pozostają). Producent ryżu pełnoziarnistego Uncle Ben's (swoją drogą jestem uzależniona od tego ryżu i niechętnie kupuję z innych firm), posiada patent w zakresie technologii produkcji i przy zachowaniu wartości odżywczych gotuje się tylko 10 min. Oba rodzaje ryżu posiadają zbliżone wartości odżywcze. Uważam, że warto spożywać je zamiennie :)
  • Bardzo Ci dziękuje za odpowiedź. :) nigdzie tak konkretnej odpowiedzi na moje pytanie nie uzyskałam. Mam dwa rodzaje ryżu w domu: pełnoziarnisty uncle bens'a i naturalny ryż brązowy Kupca - tak więc bez żadnych obaw będę je stosować zamiennie.

    Jesteś niezastąpiona, jeszcze raz dziękuje. :)
  • Dlaczego szklanka ugotowanego ryżu pełnoziarnistego ma więcej kalorii i węglowodanów niż szklanka ugotowanego ryżu białego, skoro powinno być na odwrót? To znaczy - według wszelkich zaleceń dla odchudzających, czytałam wielokrotnie, że należy wykluczyć ryż biały i zastąpić go pełnoziarnistym. Bo tak zdrowiej, bo pomoże w odchudzaniu... A tutaj przeżyłam szok!
  • Bo to prawda, ale.. tak jak z pieczywem pelnoziarnistym! Tez wiele z nich ma wiecej kcal i innych wartości ale jednak jest zdrowsze niż biala zapychająca bula.
  • Biały ryż i białe pieczywo nie sycą tak bardzo jak produkty pełnoziarniste, więc chcąc nie chcąc zjada się ich więcej.. Poza tym zawierają cenny błonnik ;)
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2011/09/07 14:39
    @ eM. says: "według wszelkich zaleceń dla odchudzających, czytałam wielokrotnie, że należy wykluczyć ryż biały i zastąpić go pełnoziarnistym. Bo tak zdrowiej, bo pomoże w odchudzaniu… "
    Tak, to jest prawda. Ryż pełnoziarnisty bądź brązowy jest idealny nie tylko dla osób odchudzających się, ale dla wszystkich pozostałych również :) (chyba, że są jakieś przeciwwskazania ku temu).
    "Dlaczego szklanka ugotowanego ryżu pełnoziarnistego ma więcej kalorii i węglowodanów niż szklanka ugotowanego ryżu białego, skoro powinno być na odwrót?"
    Dam świetną radę dla Ciebie i pozostałych osób czytających ten komentarz: kcal nie są głównym miernikiem podejmowania decyzji o wyborze żywności. Patrzymy głębiej w produkt, analizujemy jakie składniki zawiera, jakie korzyści wniesie dla organizmu itd...
    Idąc dalej Twoim tokiem myślenia, spójrz:
    suchy ryż pełnoziarnisty razowy zawiera 344 kcal / 100 g http://www.ilewazy.pl/szklanka-ryzu-pelnoziarnistego, suchy ryż biały zawiera 344 kcal / 100 g http://www.ilewazy.pl/szklanka-ryzu-bialego. Ilość węglowodanów zbliżona. Dlaczego więc, szklanka ryżu białego posiada mniej kcal ? Ponieważ podczas gotowania pochłonął więcej wody, napęczniał, bardziej się rozrzedził (3,5 razy), natomiast ryż pełnoziarnisty z racji swojej łuski nie pozwolił wtargnąć wodzie do swojego wnętrza w tak dużej ilości i w związku z tym mniej pochłonął wody (2,2 razy). I stąd ta różnica w kcal po przeliczeniach na 100 g ugotowanego ryżu. Gdybyś ugotowała oba woreczki po 100 g suchego surowca, to w jednym i drugim byłoby po ugotowaniu ok. 344 kcal. Rozumiesz ? Jednak, czy taka analiza daje nam odpowiedź, który ryż będzie dla nas lepszy ? Czy zbliża nam wybór ? Nie. Bo pokazuje jedynie samą liczbę. Należy się w takiej sytuacji zastanowić, czym różnią się oba rodzaje ziaren. Skoro ryż "biały" jest jaśniejszy, to musiał zajść jakiś proces, który to spowodował. Usunięcie okrywy z ziarna, powoduje, że tym samym eliminujemy dużą (a czasami całkowitą) ilość błonnika pokarmowego, witamin oraz składników mineralnych. Widać to zresztą po zawartości błonnika w 100 g suchego wyrobu. Zresztą wszelkie porównania dla tego typu produktów analizuje się na podstawie suchych ziaren, a nie poddanych obróbce cieplnej.
  • dziękuję za odpowiedzi :) czytałam o kwestii błonnika i witamin w produktach pełnoziarnistych i im podobnych. Po prostu nie mogłam uwierzyć, że w ramach kalorii i węglowodanów tak niewiele się różnią. Podejrzewam, że wbiłam sobie po prostu do głowy, że "zdrowe produkty" są o wiele, wiele mniej kaloryczne i mają mniej węglowodanów, że skoro rezygnuję z białego pieczywa, tłustych potraw, fast foodów, słodyczy i tym podobnych, zamieniając to na zdrowe produkty, to nagle waga cudownie spadnie sama ;) w każdym razie dziękuję Izabelo za wyczerpującą odpowiedź :)
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2011/09/09 21:59
    @eM.says: "dziękuję Izabelo za wyczerpującą odpowiedź :)"
    Proszę bardzo. Cieszę się, że pomogłam Ci rozwiązać ten dylemat.
  • gunia1106 2014/11/05 07:16
    "Dlaczego szklanka ugotowanego ryżu pełnoziarnistego ma więcej kalorii i węglowodanów niż szklanka ugotowanego ryżu białego, skoro powinno być na odwrót? To znaczy - według wszelkich zaleceń dla odchudzających, czytałam wielokrotnie, że należy wykluczyć ryż biały i zastąpić go pełnoziarnistym. Bo tak zdrowiej, bo pomoże w odchudzaniu... A tutaj przeżyłam szok!"
    Produkty pełnoziarniste takie jak ryż czy mąka pomimo tego że czasem mają nieco więcej kalorii są polecane dla osób redukujących wagę ze względu na mniejszy indeks glikemiczny np. ryż biały IG=64 ryż brązowy IG=50, przez co jest dłużej trawiony przez organizm i nie powoduje gwałtownych wyrzutów insuliny. Czujemy się dłużej syci i nie sięgamy po przekąski pomiędzy posiłkami.

Dodaj komentarz na temat ważenia

Oceń smak i właściwości produktu. Podziel się ciekawym przepisem, napisz jak wykorzystujesz go w kuchni. Jeśli produkt jest dla Ciebie nowością nie krępuj się pytać o sposób przyrządzania czy dostępność.

Możesz dodać komentarz jako niezalogowany lub zaloguj się albo zarejestuj aby w pełni korzystać z ileważy.pl

Zobacz jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu

Jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu?

  • powiąż komentarze z Twoim kontem użytkownika
  • nie czekaj na moderację komentarzy
  • zarezerwuj swój podpis / pseudonim
  • podstawowe konto jest darmowe a rejestracja trwa ok. minutę