Szklanka ugotowanego makaronu razowego spaghetti

Makaron razowy spaghetti ugotowany

Szklanka ugotowanego makaronu razowego spaghetti waży 120 g.

  100g na zdjęciu (120 g)
Energia 154 kcal 185 kcal
Białko 5,7 g 6,8 g
Tłuszcz 1,1 g 1,3 g
Węglowodany 28,9 g 34,7 g
Błonnik 3,0 g 3,6 g

Makaron razowy spaghetti ugotowany kalorie w 100g: 154kcal

Zobacz więcej: makaron 120g razowy szklanka ugotowany

Ostatnia aktualizacja: 2013.04.04

Ważenie dodano: 2011.09.22 w kategorii Produkty zbożowe

Dzienne zapotrzebowanie

Porcja ze zdjęcia dla 2000 kcal
pokaż dla mojego zapotrzebowania

Skład: Mieszanka razowa Misura FibrExtra (mąka razowa z pszenicy twardej durum 99 %, rozpuszczalny błonnik pszenny 1 %).
Producent: Misura Italia

Mamy 16 opinii na temat ważenia - napisz własną

  • te 120g ugotowanego makaronu, to 50g surowego, zaprezentowanego na poprzednim zdjęciu??
  • świetne ważenie! ostatnio jem tylko razowy makaron :) ale mam takie samo pytanie - czy porcja, którą fotografujecie przed ugotowaniem to tyle samo makaronu, ile pokazujecie po ugotowaniu? to by bardzo ułatwiło sprawę :) bo jak się patrzy na taką szklankę ugotowanego, to nie wiadomo, ile takich nitek włożyć do garnka ;)
  • I'm fine 2011/09/22 18:50
    w szklance jest chyba troszkę więcej, niż tamta porcja- wystarczy popatrzeć na kcal :)
  • Bardzo dobry makaron !!
  • @jo says: Wygląda na to, ze to mniej więcej ta sama porcja. Wystarczy (właśnie!) popatrzeć na kalorie. Woda, w której ugotowano makaron (i którą nasiąkł w tym procesie) nie ma kalorii.
  • Inestrella 2011/09/23 14:22
    Ale ja mam dzisiaj farta! Gotuję sobie właśnie mój makaronik razowy i wchodzę na ileważy.pl, a tu waga i wartości odżywcze mojego obiadku na pierwszej stronie! :)
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2011/09/25 15:03
    @jo; @chiyeko: "120g ugotowanego makaronu, to 50g surowego, zaprezentowanego na poprzednim zdjęciu ?" Prawie, bo dokładnie w tym przypadku, 50 g makaronu suchego = 115 g gotowanego. Tak wychodzi również z obliczeń. Więcej info poniżej.
    @chiyeko: "czy porcja, którą fotografujecie przed ugotowaniem to tyle samo makaronu, ile pokazujecie po ugotowaniu?"
    Nie. W tym przypadku akurat tak się zdarzyło, że 50 g suchego, to prawie szklanka ugotowanego. Ale nigdy świadomie tego nie czyniłam. Ważenie zarówno suchego, jak i gotowanego produktu ma swoje zalety i przeznaczenie. Waga suchego produktu pozwala nam dowiedzieć się o wartościach odżywczych i energetycznych, służy do samodzielnego obliczania wartości potraw, całodziennego menu i tak dalej. Zarówno suche, jak i gotowane surowce pokazane są w tych samych miarkach (najczęściej łyżka, szklanka). Gdybyśmy chcieli zważyć ten sam produkt suchy i po ugotowaniu, nie zmieściłby się w wyznaczonych naczyniach (tzn. np. z jednej szklanki surowej kaszy uzyskujemy 3 szklanki ugotowanego produktu).
    Ugotowany produkt służyć będzie między innymi tym osobom, które zastanawiają się, ile dostarczyły składników w ciągu dna z pożywieniem, ale jadły w restauracji, bądź po przygotowaniu przez kogoś i łatwiej im określić, że np. zjadły około połowy szklanki gotowanego ryżu, niż zastanawiać się, z ilu surowych ziaren został on przygotowany.
  • dokładnie tego dziś potrzebowałam!
    jadłam obiad u koleżanki i pół dnia się głowiłam ile zjadłam tego makaronu i ile kcal...
    jesteście niezastąpieni.
  • tangeska 2012/05/06 20:50
    a ile waży makaron zwykły, pszenny?:)
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2012/05/06 22:04
    @tangeska: według mnie - podobnie jak ten ze zdjęcia. Spójrz również na szklankę ugotowanego, kolorowego makaronu z pszenicy durum: http://www.ilewazy.pl/szklanka-ugotowanego-makaronu-spaghetti-z-pomidorem-i-szpinakiem. Również waży 120 g.
  • ,,Ugotowany produkt służyć będzie między innymi tym osobom, które zastanawiają się, ile dostarczyły składników w ciągu dna z pożywieniem, ale jadły w restauracji, bądź po przygotowaniu przez kogoś i łatwiej im określić, że np. zjadły około połowy szklanki gotowanego ryżu"
    To powinniście pokazywać na talerzu ryże, makarony itd. a nie w szklankach! Kto dostaje makaron w szklance? Mi jest trudno patrząc na talerz zgadnąć ile szklanek tam jest. A informacja ile jest makaronu ugotowanego w szklance nie jest do niczego potrzebna :D
  • Maciej[autor ilewazy.pl] 2012/07/29 16:14
    @ann: "To powinniście pokazywać na talerzu ryże, makarony itd. a nie w szklankach!" Szklanki są w miarę uniwersalna miarą i dość łatwo używać jej jako punktu odniesienia, dlatego są jedną z naszych podstawowych jednostek.

    Ze zdjęciami na talerzu dochodzi kwestia wielkości talerza, którą ciężko oddać na zdjęciu, czy sposobu ułożenia porcji (różny będzie odbiór zdjęcia jak ryż na talerzu będzie w kupce a inaczej jak rozsypany płasko, mimo, że będzie go tyle samo). Mam świadomość, że szacowanie ze szklanek nie zawsze może być praktyczne (szczególnie poza domem), ale przy szacowaniu z talerzy błąd byłby trudniejszy do oszacowania a samo określenie wielkości porcji trudniejsze.

    Jeśli zależy Ci na określeniu relacji między porcjami w szklankach a na talerzu, spróbuj odmierzyć ryż/makaron w szklance a następnie wysypać go na talerz. W ten sposób powinnaś wizualnie "złapać" relację między porcją w szklance, a porcją na talerzu dla swoich naczyń (i potem już nie musisz odnosić się do szklanek tylko bazować na swoich porcjach z talerza). Nie rozwiąże to problemu szacowania poza domem, np. w restauracjach, ale na to nie ma uniwersalnego sposobu. Można ewentualnie podpytać kelnera, czy wizualnie samodzielnie próbować szacować, ale i tak najważniejszy zawsze będzie rozsądek i zdrowe podejście do szacowania kaloryczności (jest bardzo dużo zależności i nie warto popadać w skrajności, czy szukać nadmiernej dokładności).
  • @ann @Maciej: warto jeszcze jedno zauważyć, porcje w restauracjach zwykle są opisane w gramach :)
  • niestety jeśli chodzi o kalorie nie ma dużej różnicy między zwykłym makaronem a razowym :/
  • ile kalorii ma taki makaron tylko ze przenny?
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2013/01/07 13:24
    @dzasta1555: zapewne pszenny makaron dostarczałby zbliżonych wartości energetycznych, różniłby się zawartością błonnika.

Dodaj komentarz na temat ważenia

Oceń smak i właściwości produktu. Podziel się ciekawym przepisem, napisz jak wykorzystujesz go w kuchni. Jeśli produkt jest dla Ciebie nowością nie krępuj się pytać o sposób przyrządzania czy dostępność.

Możesz dodać komentarz jako niezalogowany lub zaloguj się albo zarejestuj aby w pełni korzystać z ileważy.pl

Zobacz jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu

Jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu?

  • powiąż komentarze z Twoim kontem użytkownika
  • nie czekaj na moderację komentarzy
  • zarezerwuj swój podpis / pseudonim
  • dla zalogowanych użytkowników nazwa przy komentarzu prowadzi do profilu gdzie możesz promowac swoją stronę / bloga
  • podstawowe konto jest darmowe a rejestracja trwa ok. minutę