Chleb Lorenca

Kromka chleba żytniego razowego na naturalnym zakwasie z dodatkiem sezamu, dyni, słonecznika, płatków owsianych, mąki z amarantusa, kaszy jęczmiennej waży 40 g.

  100g na zdjęciu (40 g)
Energia 153 kcal 61 kcal
Białko 4,0 g 1,6 g
Tłuszcz 3,3 g 1,3 g
Węglowodany 33,3 g 13,3 g
Błonnik 7,0 g 2,8 g

Chleb Lorenca kalorie w 100g: 153kcal

Zobacz więcej: 40g dynia słonecznik kromka żytni sezam amarantus chleb lorenca

Ostatnia aktualizacja: 2016.01.26

Ważenie dodano: 2010.05.28 w kategorii Produkty zbożowe

Dzienne zapotrzebowanie

Porcja ze zdjęcia dla 2000 kcal
pokaż dla mojego zapotrzebowania

Skład: mąka żytnia 2000* (54%), woda, słonecznik*, płatki owsiane*, syrop jęczmienny maltozowy*, sól atlantycka, kasza jęczmienna*, pestki dyni*, sezam niełuskany*, mąka z amarantusa*, olej słonecznikowy* do smarowania formy.
Informacje: *produkt rolnictwa ekologicznego.
Producent: P.P.H. TAST Jan Tabiński

Mamy 9 opinii na temat ważenia - napisz własną

  • halfsara 2010/05/29 11:21
    tu jest napisane ,ze ma 261 na 100 g http://www.tast.pl/?id=440d44ffc8ac9
  • 29 kcal, faktycznie można umrzeć od ilości... dajcie spokój!
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2010/05/29 22:27
    Moi Drodzy
    Przede wszystkim pragnę Wam zwrócić uwagę na to, iż wartość odżywcza i energetyczna gotowego wyrobu, może ulegać odchyleniom nawet w przypadku zastosowania surowców i ich ilości zgodnie z recepturą.
    Skład chemiczny naturalnych surowców może ulegać zmianom np. wynika to z rodzaju użytego plonu, wilgotności zboża itd…
    Jednak chcąc precyzyjnie rozwiać wątpliwości czytających ten komentarz osób, w dniu dzisiejszym zadzwoniłam do producenta firmy Tast. Miałam przyjemność rozmawiać bezpośrednio z właścicielem firmy, Panem Janem Tabińskim, który bardzo szczegółowo odpowiedział mi na kilka zadanych pytań :)

    Otóż, informacje znajdujące się na stronie pochodzą z badań laboratoryjnych, natomiast te widniejące na etykiecie zostały obliczone na podstawie używanych surowców. Jak widzimy, różnica jest niewielka i praktycznie w każdych produktach sporządzonych z naturalnych składników wartości mogą ulegać niewielkim odchyleniom.
    Od producenta dowiedziałam się również, że ilość błonnika w chlebie kształtuje się na poziomie 8 g / 100 g (informacji tej nie znaleźlibyście ani na etykiecie, ani na stronie ;))
    Izabela
  • halfsara 2010/05/30 08:56
    ja rozumiem, zawsze kalorie są raczej podawane w przybliżeniu,zwłaszcza jeżeli chodzi o wyroby typu pieczywo,ciastka itd.
    Nie napisałam tego żeby się czepiać, po prostu trafiłam tam na inną wartość i to napisałam.
    Fajnie ,ze się Panie zainteresowała i zadzwoniła tam:)

    Pozdrawiam
  • Qwerty11111 2015/12/17 09:42
    Dzien dobry, a ktos moze wie ile ważyłaby takiej wielkości kromka chleba żytniego (takiego ciężkiego i wilgotnego zrobionego na zakwasie) bez dodatkow?
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2015/12/17 11:00
    @Qwerty11111: Myślę, że można szacować średnio 40 g. Możesz dla porównania sprawdzić, ile ważą różne kromki chleba: http://www.ilewazy.pl/produkty/page/1/q/kromka%20chleba
  • Pani Izo, pytam bo ciężko mi w to uwierzyć. PRoducent podjae bardzo niskie wartości chlebów na swojej stronie :
    http://www.tast.pl/?id=42e4c282795cf&;wpk=44f436bed4e5c&showip=459,0

    Wyslalam rownież zapytanie czy aby napewno sa poprawne, odpowiedz brzmiała :
    " Wartości odżywcze chleba lorenca bez kminku prezentują się następująco:
    w. energetyczna 644 kJ (153 kcal), tłuszcz 3,3g w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0,5g, węglowodany 33g w tym cukry 0,9g, białko 4g i sól 0,8g.

    Są to wartości skrupulatnie wyliczane i różnice, które od czasu do czasu wynikają z naszej strony polegają na zmianie składu procentowego produktów użytych do wyrobu chleba. Jednakże odchyłki od tego co podałam Panu teraz są nieznaczne i zawsze prawidłowe umieszczone na etykiecie.
    Kaloryczność wynika z procentowego doboru składników, które bilansują się w taki sposób by zachować niski jej poziom. Dla przykładu: gdybyśmy zwiększyli procentowy udział pestek dyni to wartość kalorii poszła by w górę.
    Tak jak kolega już wspomniał nie jesteśmy w stanie zweryfikować wszystkich stron na których umieszczone są nasze produkty, a powiem szczerze, że dopiero wczoraj zwróciłam na to uwagę choć dotyczyło to innego produktu.
    W razie jakichkolwiek wątpliwości bądź pytań tyczących tego lub innego naszego produktu najlepiej zwracać się bezpośrednio do nas, a na pewno postaramy się pomóc i udzielimy odpowiedzi w jak najkrótszym czasie. "
    ogolnie firma odpisala mi odrazu, bez jakiegos zbywania...ale mimo to ciężko mi uwierzyć w te wartości. Pani IZo ? co mysleć ?
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2016/01/26 11:44
    @MalyKsiaze: Skontaktowałam się przed chwilą z producentem. Wpisałam do systemu skład oraz zmienione wartości odżywcze.
    "Pani IZo ? co mysleć ?" Ja nie dostrzegam żadnych zastrzeżeń po przeczytaniu wiadomości od pracowników firmy Tast.
  • @ Izabela - dziękuję !

Dodaj komentarz na temat ważenia

Oceń smak i właściwości produktu. Podziel się ciekawym przepisem, napisz jak wykorzystujesz go w kuchni. Jeśli produkt jest dla Ciebie nowością nie krępuj się pytać o sposób przyrządzania czy dostępność.

Możesz dodać komentarz jako niezalogowany lub zaloguj się albo zarejestuj aby w pełni korzystać z ileważy.pl

Zobacz jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu

Jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu?

  • powiąż komentarze z Twoim kontem użytkownika
  • nie czekaj na moderację komentarzy
  • zarezerwuj swój podpis / pseudonim
  • dla zalogowanych użytkowników nazwa przy komentarzu prowadzi do profilu gdzie możesz promowac swoją stronę / bloga
  • podstawowe konto jest darmowe a rejestracja trwa ok. minutę