Szklanka ugotowanego pełnoziarnistego czarnego ryżu

Ryż czarny pełnoziarnisty ugotowany

Szklanka ugotowanego pełnoziarnistego czarnego ryżu waży 160 g.

  100g na zdjęciu (160 g)
Energia 151 kcal 242 kcal
Białko 3,0 g 4,8 g
Tłuszcz 1,1 g 1,8 g
Węglowodany 31,6 g 50,6 g
Błonnik b.d. -

Ryż czarny pełnoziarnisty ugotowany kalorie w 100g: 151kcal

Zobacz więcej: szklanka ryż czarny pełnoziarnisty ugotowany 160g

Ostatnia aktualizacja: 2015.12.18

Ważenie dodano: 2015.11.26 w kategorii Produkty zbożowe

Dzienne zapotrzebowanie

Porcja ze zdjęcia dla 2000 kcal
pokaż dla mojego zapotrzebowania

Producent: Bio Planet

Mamy 5 opinii na temat ważenia - napisz własną

  • ddddddddddd 2015/11/26 18:43
    Chyba mały błąd w tabelce w kolumnie \"na zdjęciu\"? :)
    W 20 gramach jest 30 kcal, a nie w 160, o ile dobrze zrozumiałam.
  • Maciej[autor ilewazy.pl] 2015/11/26 19:35
    @ddddddddddd: Racja, poprawione.
  • Chciałabym wiedzieć, jaki ten ryż ma IG bo wbrew pozorom ryż ryżowi nierówny. Najniższy ma dziki, potem basmati (wersja pełnoziarnsta byćmoże (?) jest lżejsza od zwykłego), inne gatunki plasują się już dużo większymi indeksami. Jednak na liście jaką czytałam czarnego ryżu nie było, dlatego jestem ciekawa.
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2015/11/30 15:13
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2015/12/18 09:19
    Podzielę się z Wami swoimi spostrzeżeniami odnośnie pełnoziarnistego ryżu czarnego.
    Otóż nadmienię na początku, że jestem wielbicielką ryżu. Kupuję różne gatunki w wersji pełnoziarnistej. Widząc w sklepie powyższy ryż, bardzo się ucieszyłam, ponieważ po pierwsze jeszcze takiego nie konsumowałam, a po drugie to dobra okazja, aby ukazał się na ilewazy.pl.
    Dziki ryż który bardzo lubię, podczas gotowania wyzwala z siebie intensywny zapach. Akceptuję to, pomimo że nie należy dla mnie do tych z kategorii przyjemnych. Ale woń z powyższego ryżu jest kilka razy intensywniejsza...
    Pierwszy raz gotowałam go w celu wykonania zdjęć na ilewazy. Okap (ze świeżo wymienionym filtrem węglowym ;)) ustawiony był na maksymalną moc, po gotowaniu przez dłuższy czas pootwierane były okna, włączony był wentylator kuchenny (sprawny ;)), a mimo wszystko intensywny zapach tego ryżu utrzymywał się w mieszkaniu przez blisko 2 dni...
    Na szczęście był też jakiś korzystny aspekt :) Otóż ryż po ugotowaniu posiada intensywną czarną barwę, pięknie komponującą się w sałatce z kontrastowymi kolorami. Przykładowo ryż dziki znacznie bardziej "płowieje" po ugotowaniu.
    Drugi raz postanowiłam wykorzystać go jako dodatek do zupy pomidorowej. Raczej nigdy nie przygotowuję dodatków takich jak ryż, makaron, kasze osobno, tylko wrzucam bezpośrednio do gotującej się zupy.
    Gdy Maciej zasiadł do stołu, spytał się: "O, jakaś nowa zupa dzisiaj ?". Nie, po prostu ryż zabarwił zupę na kolor bordowo - fioletowy ;)
    Gdy używam dzikiego, pogłębia barwę zupy, nie zmieniając jej i w dalszym ciągu na pierwszy rzut oka kojarzy się z pomidorową ;)
    Zapach i tym razem unosił się przez około 2 dni w mieszkaniu.
    No cóż, zostanę jednak przy ryżu dzikim ;)
    A Wy, jakie macie doświadczenia z tym ryżem ?

Dodaj komentarz na temat ważenia

Oceń smak i właściwości produktu. Podziel się ciekawym przepisem, napisz jak wykorzystujesz go w kuchni. Jeśli produkt jest dla Ciebie nowością nie krępuj się pytać o sposób przyrządzania czy dostępność.

Możesz dodać komentarz jako niezalogowany lub zaloguj się albo zarejestuj aby w pełni korzystać z ileważy.pl

Zobacz jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu

Jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu?

  • powiąż komentarze z Twoim kontem użytkownika
  • nie czekaj na moderację komentarzy
  • zarezerwuj swój podpis / pseudonim
  • dla zalogowanych użytkowników nazwa przy komentarzu prowadzi do profilu gdzie możesz promowac swoją stronę / bloga
  • podstawowe konto jest darmowe a rejestracja trwa ok. minutę