Łyżka ugotowanego makaronu rurki

Makaron rurki ugotowany

Łyżka ugotowanego makaronu rurki (z pszenicy Durum) waży 15g (przed ugotowaniem 5g).

  100g na zdjęciu (15 g)
Energia 117 kcal 18 kcal
Białko 4,0 g 0,6 g
Tłuszcz 0,5 g 0,1 g
Węglowodany 24,0 g 3,6 g
Błonnik 1,3 g 0,2 g

Makaron rurki ugotowany kalorie w 100g: 117kcal

Zobacz więcej: łyżka makaron 15g rurki

Ostatnia aktualizacja: 2014.03.12

Ważenie dodano: 2009.11.30 w kategorii Produkty zbożowe

Dzienne zapotrzebowanie

Porcja ze zdjęcia dla 2000 kcal
pokaż dla mojego zapotrzebowania

Mamy 21 opinii na temat ważenia - napisz własną

  • ale kaloryczne!!! A ja tak jem ten makaron....
  • Mam pytanie.... Skoro zawsze liczy się kaloryczność produktu przed ugotowaniem (woda nie ma kalorii), to dlaczego wyszło aż tyle kalorii? 1 sucha rurka waży ok. 1,25, stąd łyżka ugotowanego makaronu powinna mieć 17, 5 kcal... A nie 53. Chyba że ja coś pomyliłam. Na opakowaniach przeważnie jest napisane - kaloryczność suchego produktu, więc raczej liczy się suchy produkt.
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2010/07/20 20:05
    Kali, dziękuję za spostrzeżenie. Błąd polegał na tym, że wartości podałam dla suchego makaronu, a nie po ugotowaniu. Już poprawiłam.
  • Mam pytanie , czy wyżej został zważony makaron Lubella ?
    I czy taka łyżka ( 4sztuki) makaronu Lubella z pszenicy durum tylko że świderków ma taką samą wartość kaloryczną ?
  • Coś tu się nie zgadza. Skoro przed ugotowaniem ważą 5g to paczka 400g powinna zawierać 320 sztuk, a zawiera 200 co najwyżej. Wprowadzacie państwo w błąd, a różnice są calkiem spore.
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2012/08/06 11:32
    @ann: w powyższym ważeniu nie ma żadnego błędu w obliczeniach. Makaron w trakcie gotowania pochłonął wodę 3 x. Czyli z 5 g przed ugotowaniem zrobiło się 15 g po ugotowaniu.
  • Więc 4 rurki przed ugotowaniem ważą 5g. W opakowaniu jest 400g czy 320 rurek Państwa zdaniem. Tak naprawdę jest ich około 200. Makaron przed ugotowaniem musiał więc ważyć więcej niż 5g.
  • *czyli 320 rurek
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2012/08/06 14:01
    @ann: "W opakowaniu jest 400g czy 320 rurek Państwa zdaniem"
    Hmmm, to nie moje słowa - ja nigdzie nie napisałam takiego, ani podobnie brzmiącego zdania. Nie mam potrzeby liczenia ilości sztuk makaronu znajdującego się w opakowaniu (mam również nadzieję, że nikt tego nie czyni).
    Warto wiedzieć, że rurki od różnych producentów mogą mieć różne gramatury. Jedne będą większe, inne mniejsze.
    Poza tym, pod zdjęciem nie podałam nazwy producenta, więc skąd wiesz, jakiego makaronu użyłam do wykonania zdjęcia ? Najprawdopodobniej był z innej firmy, niż zakupiony przez Ciebie.
  • Różnią się aż tyle? Z moich obliczeń wynika, że 4 rurki ważą 8g, a nie 5g (przed ugotowaniem).
    Nie mówię, że Pani to gdzieś napisała, po prostu tak wynika z waszych danych.
    Jakiej więc produkcji był ten konkretny makaron?
  • [komentarz usunięty] – na ilewazy.pl nie używamy wulgaryzmów. Izabela
  • [komentarz usunięty] - nie na temat. Maciej
  • Mam pytanie: czy makaron z tej pszenicy rózni sie czymś od zwykłego ? A jeżeli tak to ile ten zwykły makaron rurki ma kalorii ?
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2012/08/26 15:00
    @ann: "Jakiej więc produkcji był ten konkretny makaron?" produkt ważony był w 2009 roku. Wówczas nie zawsze jeszcze wpisywałam do rubryki producenta. A po tak długim czasie nie pamiętam już.
    @ Alexa: "Mam pytanie: czy makaron z tej pszenicy rózni sie czymś od zwykłego ?"
    Z twardej pszenicy durum uzyskuje się mąkę semolinę. Zawiera ona nieznacznie więcej białka w porównaniu do pszenicy zwyczajnej. Makaron z pszenicy durum występuje w handlu zarówno pod postacią razową, jak i oczyszczoną (białą).
    Makarony z pszenicy durum (szczególnie w wersji razowej) w porównaniu do wyprodukowanych z pszenicy zwyczajnej, bogatsze są w błonnik i składniki mineralne. Po ugotowaniu makaron z pszenicy durum jest sprężysty, nie skleja się.
    Wysoka zawartość barwników karotenoidowych w pszenicy durum powoduje, że wytworzone z niej produkty łatwo rozpoznać po żółtawym zabarwieniu. Makarony ze zwykłej mąki są bielsze, a czasami nawet szarawe.
    "to ile ten zwykły makaron rurki ma kalorii ?" Zarówno makaron z pszenicy durum, jak i z pszenicy zwyczajnej, będą dostarczać zbliżoną wartość kcal.
  • Chciałam sprawdzić, jak bardzo różnią się wartości odżywcze tego "białego" makaronu typu penne od rurek pełnoziarnistych, które również Państwo ważyliście. Bo z reguły kupuję pełnoziarniste, bo zdrowsze.
    Wzięłam pod uwagę wartości przypadające na 100 g ugotowanego produktu. Jak to jest, że 100 g ugotowanych "białych" rurek ma 117 kcal i 24 g węglowodanów, a 100 gram rurek pełnoziarnistych ma 157 kcal i 31 g węglowodanów?

    Czy na korzyść pełnoziarnistego przemawia tylko o wiele większa zawartość błonnika?

    I jeszcze jedno pytanie, które mnie nurtuje. Posiadam w domu dokładną wagę kuchenną. Zawsze przed gotowaniem makaronu ważę suchy i przeliczam sobie kaloryczność uwzględniając tabelkę na opakowaniu dotyczącą wartości suchego produktu. Podczas gotowania dochodzi tylko woda. Więc czy moje obliczenia są trafne?

    P.s. Bardzo dziękuję za tę stronkę, jest mega pomocna :) Pozdrawiam
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2012/10/13 19:03
    @Milka: "Jak to jest, że 100 g ugotowanych “białych” rurek ma 117 kcal i 24 g węglowodanów, a 100 gram rurek pełnoziarnistych ma 157 kcal i 31 g węglowodanów?"
    Wartość odżywcza dla 100 g ugotowanego makaronu będzie uzależniona od ilości pochłoniętej przez niego wody. Makaron penne pełnoziarnisty posiada więcej kcal, ponieważ pochłonął mniej wody (2,2 x) niż makaron penne biały (3 x). Czyli gdy pochłonął mniej wody, jego wartości będą bardziej zagęszczone po przeliczeniach dla 100 g. Związanie większej ilości wody przez makaron biały, spowodowały zwiększenie się jego masy, co jednocześnie spowodowało, że w 100 g ugotowanego jest mniej kcal. Czy zrozumiałaś te informacje ? Czy zobrazować to jeszcze w inny sposób ?
    "Czy na korzyść pełnoziarnistego przemawia tylko o wiele większa zawartość błonnika?" Nie tylko, ale między innymi. Błonnik posiada wiele zalet. Dlatego wybór takiego makaronu jest strzałem w dziesiątkę :) W makaronie pełnoziarnistym zawarta będzie również większa ilość witamin i składników mineralnych.
    "Zawsze przed gotowaniem makaronu ważę suchy i przeliczam sobie kaloryczność uwzględniając tabelkę na opakowaniu dotyczącą wartości suchego produktu. Podczas gotowania dochodzi tylko woda. Więc czy moje obliczenia są trafne?" Tak. Obliczenia są poprawne.
  • Tak, zrozumiałam :) i wreszcie wiem, jak to z tym makaronem jest.

    Bardzo serdecznie dziękuję za pomoc i informacje :) Pozdrawiam
  • chciałam się dowiedzieć , dlaczego 100g suchego produktu ma 343 kcal (przykład) a po ugotowaniu traci swoją kaloryczność . Przepraszam , że o to pytam ale zawsze jak liczyłam to dla 100g ugotowanego makaronu liczyłam tak samo jak dla 100g suchego .
  • WiFiRiFi 2012/11/28 17:33
    @kasia Makaron nie traci kaloryczności tylko chłonie wodę(która- tak na wszelki wypadek-kalorii nie ma) i zwiększa swoją objętość- czytaj 100g suchego makaronu po ugotowaniu nie będzie ważyło 100 g.
  • Jestem bardzo zaskoczona gdy porównuję wartości odżywcze makaronu i ryżu! Prawdę mówiąc wolę zjeść makaron patrząc na ilość węglowodanów i kalorii - prawie takie same jak przy ryżu. Zawsze podczas diet zaleca się rezygnację lub ograniczenie makaronu, za to zalecane są kasze i ryże i stosowałam się do tej zasady nie weryfikując jej nawet. Tak patrzę i widzę, że wielkiej różnicy w wartościach odżywczych nie ma, a skoro tak, to osobiście wolę makaron bo jest o wiele smaczniejszy niż ryż czy kasza, no i jest bardziej sycący. Jutro na obiad zatem makaron ;)
  • @Dietetyczka01, wydaje mi sie, ze chodzi nie tyle o kalorie, a o mineraly i inne skladniki, które znajdziesz w ryżu, kaszy czy makaronie pelnoziarnistym, a w zwyklym, produkowanym z oczyszczonej maki juz nie. Poza tym dania makaronowe są zwykle bardzo kaloryczne ze względu a sosy. No ale wiadomo ze raz na jakiś czas nie zaszkodzi :)

Dodaj komentarz na temat ważenia

Oceń smak i właściwości produktu. Podziel się ciekawym przepisem, napisz jak wykorzystujesz go w kuchni. Jeśli produkt jest dla Ciebie nowością nie krępuj się pytać o sposób przyrządzania czy dostępność.

Możesz dodać komentarz jako niezalogowany lub zaloguj się albo zarejestuj aby w pełni korzystać z ileważy.pl

Zobacz jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu

Jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu?

  • powiąż komentarze z Twoim kontem użytkownika
  • nie czekaj na moderację komentarzy
  • zarezerwuj swój podpis / pseudonim
  • dla zalogowanych użytkowników nazwa przy komentarzu prowadzi do profilu gdzie możesz promowac swoją stronę / bloga
  • podstawowe konto jest darmowe a rejestracja trwa ok. minutę