Szklanka ugotowanego ryżu parboiled

Ryż parboiled ugotowany

Szklanka ugotowanego ryżu parboiled waży 140g.

  100g na zdjęciu (140 g)
Energia 118 kcal 165 kcal
Białko 2,6 g 3,6 g
Tłuszcz 0,3 g 0,4 g
Węglowodany 26,3 g 36,8 g
Błonnik 0,8 g 1,1 g

Ryż parboiled ugotowany kalorie w 100g: 118kcal

Zobacz więcej: szklanka ryż parboiled 140g

Ostatnia aktualizacja: 2016.04.15

Ważenie dodano: 2010.01.06 w kategorii Produkty zbożowe

Dzienne zapotrzebowanie

Porcja ze zdjęcia dla 2000 kcal
pokaż dla mojego zapotrzebowania


Producent: Sonko

Mamy 11 opinii na temat ważenia - napisz własną

  • Z jakiej ilości suchego ryżu jest ugotowana ta porcja?
  • ugotuj worek i wsyp do szklanki i mniej wiecej bedzie wiadomo ale pół worka tu będzie
  • ten ryz ugotowany ma prawie o 200 kcla mniej niz surowy ???? na stronach innych kalkulatorów nie ma nawet rozdzielenia na ugotowany i nie i wszedzie podawane jest na 100 g te ok 380 kcal !!! to bardzo duza roznica - CZY ABY NA PEWNO 100 G UGOTOWANEGO MA mniejsza kaloryczność ???
  • @holo: Było już mnóstwo komentarzy na ten temat przy innych ważeniach ryżu. :)

    Ugotowany ryż jest cięższy od surowego, ponieważ wchłania wodę. Ilość kalorii się nie zmienia, ale waga już tak. Stąd "rozrzedzenie" wartości energetycznej w 100g.
  • Czy ten ryz jest zdrowszy niz brazowy?
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2014/08/29 18:28
    @kasaa: Ryż brązowy będzie wartościowszy od ryżu parboiled. Dlaczego ? Ponieważ dostarcza między innymi więcej błonnika oraz witamin i składników mineralnych: http://www.ilewazy.pl/szklanka-ryzu-brazowego. A skąd taka różnica ? Otóż z ryżu brązowego usuwana jest tylko zewnętrzna warstwa stwardniałej łuski, natomiast ryż parboiled pozbawiony jest kilku warstw zewnętrznych, a tym samym usuwana jest znaczna część błonnika pokarmowego i substancji w postaci witamin i substancji mineralnych. Ryż parboiled zalicza się do ryżu białego. Jednak porównując te oba ryże, parboiled dzięki zastosowaniu specjalnych procesów termicznych, zachowa więcej składników niż "klasyczny" biały. Ten proces termiczny powoduje również, że ziarna po ugotowaniu nie sklejają się. Ponadto nadaje mu lekko żółtawą barwę - niektórzy cenią sobie te cechy w ryżu parboiled.
  • Ryż jest pyszny, pasuje praktycznie do wszystkiego. Można użyc zarówno do chińszczyzny, jak i do warzyw prowansalskich. Została mi porcja 1/3 woreczka, akurat na podwieczorek; chodzi mi po głowie połączenie: ryż + masło orzechowe + czekolada, opcjonalnie trochę mleka. Obawiam się, że to może wyjść aż zbyt smaczne ;)
  • No i zrobiłam ;) Ryż ok. 1/3 woreczka + 3 łyżeczki masła orzechowego + 2 kostki czekolady, do podgrzanego ryżu dodałam resztę składników i wymieszałam. Wyszło pyszne i bardzo sycące, pomimo niewielkiej objętości. Polecam! :)
  • Aleksandra0423 2016/04/11 10:46
    Nie mogę wyszukać informacji, czy taki ryż to węgle proste czy złożone. Byłabym wdzięczna za odpowiedź :)
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2016/04/13 19:06
    @Aleksandra0423: W każdym ryżu (niezależnie od procesu przetworzenia) dominuje skrobia należąca do węglowodanów złożonych.
    W bardzo niewielkiej (wręcz śladowej w stosunku do ogólnej zawartości węglowodanów) ilości występują cukry proste i dwucukier sacharoza.
    W zależności od rodzaju (i sposobu przetworzenia) ryżu występuje większa bądź mniejsza zawartość błonnika.
  • Aleksandra0423 2016/04/15 18:03
    Ślicznie dziękuję za konkretną odpowiedź :)!

Dodaj komentarz na temat ważenia

Oceń smak i właściwości produktu. Podziel się ciekawym przepisem, napisz jak wykorzystujesz go w kuchni. Jeśli produkt jest dla Ciebie nowością nie krępuj się pytać o sposób przyrządzania czy dostępność.

Możesz dodać komentarz jako niezalogowany lub zaloguj się albo zarejestuj aby w pełni korzystać z ileważy.pl

Zobacz jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu

Jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu?

  • powiąż komentarze z Twoim kontem użytkownika
  • nie czekaj na moderację komentarzy
  • zarezerwuj swój podpis / pseudonim
  • podstawowe konto jest darmowe a rejestracja trwa ok. minutę