Siemię lniane

Łyżka siemienia lnianego waży 10g.

  100g na zdjęciu (10 g)
Energia 534 kcal 53 kcal
Białko 18,3 g 1,8 g
Tłuszcz 42,2 g 4,2 g
Kwasy tłuszczowe nasycone 3,7 g 0,4 g
Węglowodany 28,9 g 2,9 g
Cukry proste 0,2 g 0,0 g
Błonnik 27,3 g 2,7 g
Sól 0,0 g 0,0 g

Siemię lniane kalorie w 100g: 534kcal

Zobacz więcej: łyżka 10g lniane siemie

Ostatnia aktualizacja: 2016.10.23

Ważenie dodano: 2009.10.18 w kategorii Bakalie i nasiona

Dzienne zapotrzebowanie

Porcja ze zdjęcia dla 2000 kcal
pokaż dla mojego zapotrzebowania

Inne ważenia tego produktu:

Mamy 57 opinii na temat ważenia - napisz własną

  • sicksicksick 2010/05/06 15:38
    podobno łupinka siemienia lnianego jest tak mocna, że żołądek nie może jej przetrawić a co za tym idzie nie przyjmujemy żadnych kalorii.
  • Polecam prażone nasiona. Świetny dodatek! :]
  • cos tu sie nie zgadza, na opakowaniu siemienia firmy Alnatura podano nastepujace wartosci:
    100g - 376kcl, bialko - 24,4; tluszcz - 30,9
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2010/11/12 13:55
    @gosza: nie spisywałam wartości z opakowania firmy "Alnatura", stąd mogą być rozbieżności pomiędzy danymi - co zresztą nie powinno dziwić :)
  • siemie to siemie, bez wzgledu na firme powinno miec tyle samo kcl. to nie jogurt, gdzie skald moze sie zmieniac.
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2010/11/13 18:03
    @gosza Jeżeli producent zamieścił taką informację na opakowaniu, proszę mu wierzyć.
    W związku z tym, że siemię lniane jest surowcem naturalnym, mogą występować w nim wahania wartości energetycznej. Zależne jest to od wielu czynników, m.in. miejsca uprawy, gatunku, nasłonecznienia, gleby, ilości węglowodanów itd…
  • Agnieszka 2011/01/28 19:57
    ja dodaje siemie do mleka na sniadanie - mialam nasiona ale je zmielilam przez maszynke :D czy w takiej postaci tez je moge jesc? slyszalam ze trzeba je gotowac aby uzyskac jak najwiecej skladnikow odzywczych...
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2011/01/28 22:04
    @Agnieszka: siemię lniane ma szerokie zastosowanie i w zależności od oczekiwanego przez nas rezultatu wykorzystuje się je w formie surowej, namoczonej, gotowanej lub zmielonej (używany w formie sypkiej, bądź namoczony).
    Jeżeli używamy w formie zmielonej, to warto pamiętać, aby mielić go bezpośrednio przed spożyciem, albo niewielką ilość zmielić i zamknąć w szczelnym pojemniku z dala od światła i źródeł ciepła. Zabiegi te pozwolą na zatrzymanie większych ilości istotnych z punktu widzenia żywieniowego kwasów tłuszczowych omega 3.
  • Pani Izabelo, czy to co napisał(a) sicksicksick jest prawdą?
  • @anna tak ale te siemie bys musiała polykac, bo jesli bys zmielila albo pogryzla to by kcal juz byly,
    ja uwielbiam dodawac lyzeczke siemienia do owsianki- pycha i zdrowo
  • Siemie lniane to to samo co len mielony?
  • tak
  • słyszałam już taką opinię ale nie mogę w nią uwierzyć, na prawdę jeśli popiję takie całe ziarna siemienia bez gryzienia/mielenia to kalorie nie wchłoną się wcale? albo nawet prawie wcale?
    zapytam w takim razie jeszcze jaka forma spożycia jest najlepsza jeśli chcemy dzięki niemu pozbyć się zaparć? właśnie taka w całości czy jednak zmielona?
    z góry dziekuję za odpowiedź :)
  • no ja tez słyszalam, że ta naturalna skorupka ziaren jest za twarda żeby ludzki żołądek ją strawił, Więc może ktoś jest pewny jak to jest i podzieli sie opinią?!
  • A może pani Izabela lub pan Maciej się wypowiedzą na ten temat?
    Lub ktoś inny kto zna się na rzeczy?
    Zarówno na temat najlepszej formy spożycia jak i trawienia łupinki przez organizm?
  • czy siemie lniane to przydatny dodatek do diety odchudzającej.? niby zdrowe, pęcznieje w żołądku ale prawie 50 % tłuszczu.. dobry dodatek jeśli chce schudnąć czy nie.?
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2011/10/10 18:31
    Siemię lniane ma bardzo szerokie zastosowanie. Występuje w postaci całych ziaren lub zmielone. Generalnie uznaje się, że ma on właściwości osłaniające, regenerujące, a także regulujące pracę przewodu pokarmowego. Najczęściej wykorzystuje się je w schorzeniach przewodu pokarmowego (działanie osłaniające i regenerujące), w czasie obniżania masy ciała (wypełnia żołądek oraz redukuje uczucie głodu), w zaparciach i podobnych problemach (usprawnia wypróżnianie). Zawarte w nim dobrej jakości kwasy tłuszczowe, pomagają w regulacji poziomu cholesterolu (działanie antymiażdżycowe itp).
    W zależności od stopnia rozdrobnienia bądź sposobu przyrządzania siemienia, można oczekiwać różnych rezultatów. Całe ziarna są najmniej polecane, ze względu na to, iż po pierwsze mogą silnie podrażniać śluzówkę jelita, część ze spożytych ziaren zostanie wydalona bez żadnego naruszenia struktury (można zauważyć w toalecie po spożyciu pieczywa z dodatkiem ziaren lnu). Przeciwwskazaniem będą tu też na pewno wszelkie niedrożności bądź zapalenia jelit. Według mnie, taką formę można zalecić tylko w uzasadnionych przypadkach. Całe ziarna możemy również ugotować. Powstanie wówczas gęsty żel, który będzie wspaniałą osłoną dla przewodu pokarmowego. Są to takie specyficzne przezroczyste "glutki". Niewielu osobom to smakuje, ale czasami ważniejsze są względy zdrowotne. A taki wywar z nasion będzie wskazany we wszelkich problemach z układem pokarmowym i nie tylko jelitowym, bo także pomocny jest przy wrzodach żołądka lub dwunastnicy, refluksie, stanach zapalnych przewodu pokarmowego itp...
    Kolejną formą siemienia jest proszek, chyba najbardziej Wam znany i najczęściej stosowany. Ze względu na swoją powierzchnię, łatwiej wchłania i wiąże wodę niż całe ziarna, co przejawia się większymi korzyściami. Można zrobić z niego napar, zalewając gorącą wodą lub dodawać do różnych produktów (musli, zupy mleczne, koktajle, sałatki). Jego zastosowanie będzie miało dobroczynny wpływ w wyżej wymienionych dysfunkcjach.
    W przypadku wywaru i naparu, warto mieć na uwadze, że substancje śluzowe oprócz tego, że pomagają, utrudniają wchłanianie różnych substancji (leki, składniki pożywienia). Dlatego należy spożywać go na czczo (np. pół godziny przed posiłkiem) lub między posiłkami.
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2011/10/10 18:34
    @Marika: "czy siemie lniane to przydatny dodatek do diety odchudzającej.? niby zdrowe, pęcznieje w żołądku ale prawie 50 % tłuszczu.. dobry dodatek jeśli chce schudnąć czy nie.?" Zalety przeczytasz powyżej. Proponuję wprowadzić go do menu w odpowiedniej ilości. Np. 1 bądź 2 łyżki dziennie jako dodatek do potraw lub sporządzony napar.
  • "Całe ziarna możemy również ugotować. Powstanie wówczas gęsty żel, który będzie wspaniałą osłoną dla przewodu pokarmowego. Są to takie specyficzne przezroczyste “glutki”. Niewielu osobom to smakuje, ale czasami ważniejsze są względy zdrowotne. "
    Może coś ze mną jest nie tak, ale uwielbiam te glutki ;) Taki kisiel ^^
  • Czy wartość kaloryczna płatków owsianych (błyskawicznych) zmienia się, gdy są ugotowane? Na opakowaniu jest napisane, że mają 370kcal na 100g. Dziwi mnie to, bo gotuję na wodzie zawsze ok. 30g i wychodzi mi pełen mały garnek. Nie mogę uwierzyć, że miałby mieć nieco ponad 100kcal.
  • Aleksandra 2013/02/05 15:24
    Chciałabym zadać pytanie Pani Izabeli jako eksperta. Mianowicie, kupiłam sobie siemię lnianę i miałam zamiar codziennie rano na czczo wypijać łyżeczkę lub dwie, śmieżo zmielonego i zalanego poprzedniego dnia wieczorem ciepłą wodą. Niestety naczytałam się wiele o zarawtości cjanku w siemieniu i o tym, że nie wolno spożywać go zmielonego bez zagotowania, czy zalewania gorącą wodą. Z kolei podobno parzenie, czy zalewanie wrzątkiem powoduje w siemieniu utratę jego zdrowotnych właściwości i staje się bezwartościowe. W takim razie jak bezpiecznie spożywać siemię codziennie, aby spokojie dostarczyć sobie wszystkich witamin w nim zawartych? Dodam, że głównie zależy mi na zmniejszeniu wypadania włosów i poprawie cery, ale nie chcę się z tego powodu zatruć cjankiem. Proszę o radę.
  • A ja z kolei gdzieś przeczytałam, że na siemię trzeba uważać, bo to dostępne w większości sklepów, nie posiada tych właściwości prozdrowotnych, z których słynie. Tzn. jest tańsze, bo jest genetycznie modyfikowaną odmianą sprowadzaną z Kanady czy coś takiego. Wie coś pani, pani Izo, na ten temat?
  • @Aleksandra polecam lekturę tej strony http://www.primanatura.pl/czy-siemie-lniane-jest-toksyczne/, jest tam wszystko o domniemanej toksyczności siemienia;)
  • Czy sam wywar z siemienia (ten kisiel) ma jakieś kalorie? pozdrawiam
  • Czy sam wywar z siemienia (ten kisiel) ma jakieś kalorie? pozdrawiam
  • Pamiętać należy ,że pożądane kwasy tł. typu Omega 3 (których brakuje nam zwykle, w przeciwieństwie do Omega 6 i 9) wchłoniemy efektywnie tylko na zimno po zmieleniu.
  • Ile kalorii ma napar z jednej łyżki siemienia?? tyle samo co siemie ?
  • Z czego może wynikać aż tak duża rozbieżność w ilości węglowodanów siemienia lnianego innych producentów? Siemię lniane firmy Sante ma ok 1g węgli na 100g, a u Państwa czy firmy Bakalland jest to ok 30g.
  • Maciej[autor ilewazy.pl] 2013/09/10 11:33
    @Toster: Kwestia sposobu podawania węglowodanów. W niektórych źródłach podawane są węglowodany całkowite a w niektórych przyswajalne (całkowite - błonnik).
  • Tutaj jest aż tyle błonnika, a na każdych innych jakie udało mi się zdobyć to wartość ta oscyluje pomiędzy 5 a 7g na 100g. Skąd państwo mają te siemię lniane?
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2014/02/21 21:15
    @dorkub: "Skąd państwo mają te siemię lniane?". Niestety, nie pamiętam już gdzie zakupiłam te nasiona.
    "Tutaj jest aż tyle błonnika"
    Średnia zawartość błonnika w siemieniu lnianym kształtuje się na poziomie ok. 28 g / 100 g. Potwierdza to fachowa literatura (np. monografia z 2012 roku: A. Czech, K. Stachyra, K. Ognik, R. Klebaniuk "Skład i właściwości nasion lnu" Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie; Katedra Biochemii i Toksykologii, Instytut Żywienia Zwierząt i Bromatologii) oraz Amerykańskie Ministerstwo Rolnictwa: http://ndb.nal.usda.gov/ndb/foods/show/3757?fg=&man=&lfacet=&format=Abridged&count=&max=25&offset=&sort=&qlookup=flaxseed
    "wartość ta oscyluje pomiędzy 5 a 7g na 100g." Najprawdopodobniej w przypadku zakupionego przez Ciebie produktu chodziło o to, iż porcja zawiera ok. 5 g błonnika ?
  • Właśnie nie, napisane jest że na porcję 100g kaloryczność wynosi 500 kcal i zawiera 5.3g błonnika (firma Rolmak Staszów) czy 5.7g (firma Bafra). Stąd moje zaskoczenie, bo to bardzo duża różnica.
  • Pani Izabelo, a czy mogłaby mi pani powiedzieć, czy 4 łyżki siemienia plus 2 łyżki płatków owsianych i gryczanych plus jakiś dżem, owoc itp. to dobre śniadanie? Dowiedziałam się, że optymalna ilość siemienia to jakieś 3 łyżeczki, więc mocno przekraczam tą granicę :) I czy to jest bardzo szkodliwe dla zdrowia? A jeśli tak, to czym mogę to zamienić, aby nie tracić błonnika? Niestety jestem na diecie bezglutenowej (celiakia) więc niektóre zboża odpadają.
  • dorkub nie jestem panią Izabelą ale uważam, że to chyba za mało. Podane przez Ciebie rzeczy mają ok 300 kcal. Brakuje jakiegoś źródła białka jogurt, serek,kefir etc.. ;)
  • @dorkub coś ci się nie zgadza w zeznaniach - dieta bezglutengowa i płatki owsiane? Z tego co wiem to one mają gluten.
  • @niccoer owies sam w sobie nie ma glutenu, jednak często jest nim zanieczyszczony. Czasem jednak można dostać bezglutenowe płatki owsiane, szczególnie w eko sklepach lub w specjalnych bezglutenowych sklepach.
  • @niccoer , tak jak mówi @kalincia istnieje firma PROVENA, która produkuje płatki owsiane bezglutenowe i sprowadza je z Finlandii. Niestety, ale za taka przyjemność trzeba słono zapłacić.
  • @kasikk dzięki za odpowiedź, i czasami dodaje mleko, ale tu akurat chodziło mi o same siemię lniane :) Nie mam na myśli kcal tylko wartości odżywcze
  • @dorkub jeszcze Big Oz produkuje bezglutenowe płatki :)
  • julliette08 2014/04/17 09:40
    jeżeli to siemie które mam w domu ma 513 kcal na 100g to ile to będzie w 10 g?
  • @julliette08 żartujesz? ;) Przecież to logiczne, wystrczy odjąć jedno zero. Czyli 51,3 kcal. :)
  • czy sam kisiel z siemienia lnianego po odcedzeniu nasion ma jakieś kalorie?
  • bardzo chciałabym uzyskać jakieś informację na temat kisielu z siemienia lnianego i jego kaloryczności? Proszę również o napisanie czy ugotowane/ wygotowane nasiona siemienia lnianego mają jakieś wartości odżywcze(np czy są pomocne w pozbyciu się zaparć), czy mozna je wyrzucić i spozywać tylko kisiel? Bardzo proszę o bliższe informacje odnośnie moich pytań
  • Podbijam pytanie o kaloryczność samego glutka :)
  • na zdjęciu łyzka siemienia.
    podana w tabelce obok wartość KCAL dla 10g - pona d500
    czas potzreby na spalnie 5 minut jazdy rowerem
    chyba jakies totalne bzdury
  • Maciej[autor ilewazy.pl] 2014/07/31 08:03
    @Gag: Wartość ponad 500 kcal dotyczy 100 g co jest wyraźnie opisane w tabelce: https://db.tt/svkXCP83
  • Ponawiam pytanie kilkakrotnie już zadane: jak wygląda kaloryczność samego ''kisielu'' po wygotowaniu nasion? I czy nasiona mają wtedy jeszcze jakieś wartości odżywcze?
  • szallona 2015/04/19 19:21
    Pani Izabelo, czy może pani odpowiedzieć na wielokrotnie wcześniej zadane pytaniu o kaloryczność samego naparu ,, kiślu \"?
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2015/04/19 20:00
    @szallona: Niestety, nie posiadam wartości liczbowych odnoszących się do wywaru z nasion lnu.
  • i tu po raz pierwszy chyba brakuje mi zważonej opcji pt. "płaska łyżka"...
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2015/08/13 11:25
    @cuckoo: Płaska łyżka ważyłaby zapewne 5-7 g.
  • karola122 2015/10/25 18:22
    Chciałam zapytać, czy można (np.nie jest szkodliwe, zatykające przewód pokarmowy, niezdrowe...) naczczo zjeść łyżkę siemienia lnianego( dokładnie pogryzionego) i popić to ok. pół szklanki wody? Nie mam młynka, studenckie warunki życia uniemożliwiają mi miksowanie, mielenie wcześnie rano :) Lnu mielonego nie lubię. Z góry dziękuję za odpowiedź :)
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2015/11/08 17:35
    @karola122: Sposób spożywania siemienia o którym wspominasz, nie będzie wywierać tak korzystnego wpływu na organizm jak zmielone ziarna (optymalnie tuż przed spożyciem).
    Każdy organizm indywidualnie zareaguje na błonnik uzyskany poprzez przedstawiony sposób. Obserwuj zatem reakcje ze strony przewodu pokarmowego i w razie wątpliwości zachęcam do zmodyfikowania podaży: zalej ziarna ciepłą, przegotowaną wodą i odstaw na minimum godzinę. Wypij kisiel i ziarenka, które będą w tej postaci delikatniejsze, ponieważ zdążą nieco napęcznieć.
  • Pani Izabelo, czy prażenie siemienia lnianego na suchej patelni ma wpływ na jego wartości lub ich wchłanialność?
  • Michulek 2016/10/22 11:13
    A jeśli piję sam wywar (zalewam nasionka wrzątkiem, a później odcedzam), a nasiona wyrzucam, wychodzi mi jakoż z 3/4 kubka, to jak obliczyć wartość kaloryczną? Nigdzie nie mogę znaleźć takich informacji. :(
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2016/10/23 14:58
    @rysio.snajper: Podwyższona temperatura może mieć negatywny wpływ na labilne składniki znajdujące się w ziarnach siemienia. Jeżeli taką obróbkę będziesz stosować raz na jakiś czas, nie powinno to mieć jakiś większych konsekwencji na zdrowie.

  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2016/10/23 15:00
    @Michulek: Niestety, nie posiadam informacji odnoszących się do liczb. Ja na Twoim miejscu nie wliczałabym takiego płynu do dziennego bilansu. Zapewne będzie to niewielka wartość energetyczna.

Dodaj komentarz na temat ważenia

Oceń smak i właściwości produktu. Podziel się ciekawym przepisem, napisz jak wykorzystujesz go w kuchni. Jeśli produkt jest dla Ciebie nowością nie krępuj się pytać o sposób przyrządzania czy dostępność.

Możesz dodać komentarz jako niezalogowany lub zaloguj się albo zarejestuj aby w pełni korzystać z ileważy.pl

Zobacz jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu

Jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu?

  • powiąż komentarze z Twoim kontem użytkownika
  • nie czekaj na moderację komentarzy
  • zarezerwuj swój podpis / pseudonim
  • dla zalogowanych użytkowników nazwa przy komentarzu prowadzi do profilu gdzie możesz promowac swoją stronę / bloga
  • podstawowe konto jest darmowe a rejestracja trwa ok. minutę