Migdały ziemne

Garść ziemnych migdałów waży 40 g.

  100g na zdjęciu (40 g)
Energia 496 kcal 198 kcal
Białko 4,6 g 1,8 g
Tłuszcz 24,9 g 10,0 g
Węglowodany 63,6 g 25,4 g
Błonnik 33,0 g 13,2 g

Migdały ziemne kalorie w 100g: 496kcal

Zobacz więcej: garść ziemne migdały 40g

Ostatnia aktualizacja: 2017.03.19

Ważenie dodano: 2016.11.11 w kategorii Bakalie i nasiona

Dzienne zapotrzebowanie

Porcja ze zdjęcia dla 2000 kcal
pokaż dla mojego zapotrzebowania


Skład: migdały ziemne suszone.
Informacje: Kraj pochodzenia: Niger
Producent: Tigernuts Traders

Mamy 2 opinie na temat ważenia - napisz własną

  • Migdał ziemny? A co to za cudo? Smakuje migdałami? :o
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2017/03/19 09:22
    @Racuch: Migdały ziemne. Inne nazwy, z którymi możemy się spotkać, to orzechy tygrysie, cibora jadalna lub chufa.
    W pierwszej kolejności kupiłam migdały ziemne w skórce:
    http://www.ilewazy.pl/garsc-ziemnych-migdalow
    http://www.ilewazy.pl/lyzka-ziemnych-migdalow-
    Na etykiecie znajdowała się informacja, iż możemy spożywać je również na surowo. Próbowałam rozgryźć owego migdała, ale nie udało mi się. Zadzwoniłam do producenta. Kobieta stwierdziła, że na surowo najlepsze będą migdały ziemne bez skórki. Po rozłączeniu się, zakupiłam zaproponowane migdały oraz mąkę.
    Wprawdzie migdały ziemne pozbawione skórki okazały się mniej twardsze niż te ze skórką, jednak nadal bardzo twarde (znacznie twardsze niż zwykłe migdały czy inne orzechy). Mi taka struktura nie stwarza przyjemności w konsumpcji. Trzeba je dłuuugo przeżuwać.
    Z ciekawości namoczyłam je. Wprawdzie zmiękły w nieznacznym stopniu, ale w dalszym ciągu to nie mój styl.
    Jeżeli chodzi o smak, to tylko w niewielkim stopniu przypominają smak "klasycznych" migdałów. Pasuje mi do nich określenie ziemiste ;) Są lekko słodkie. Poczęstowałam znajomą i stwierdziła, że wyczuwa delikatną, kokosową nutę.
    Po degustacji migdały ziemne oddałam bratu. Zamierzał sporządzić z nich "mleko". Jednak w tej chwili nie wiem, czy to uczynił.

Dodaj komentarz na temat ważenia

Oceń smak i właściwości produktu. Podziel się ciekawym przepisem, napisz jak wykorzystujesz go w kuchni. Jeśli produkt jest dla Ciebie nowością nie krępuj się pytać o sposób przyrządzania czy dostępność.

Możesz dodać komentarz jako niezalogowany lub zaloguj się albo zarejestuj aby w pełni korzystać z ileważy.pl

Zobacz jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu

Jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu?

  • powiąż komentarze z Twoim kontem użytkownika
  • nie czekaj na moderację komentarzy
  • zarezerwuj swój podpis / pseudonim
  • dla zalogowanych użytkowników nazwa przy komentarzu prowadzi do profilu gdzie możesz promowac swoją stronę / bloga
  • podstawowe konto jest darmowe a rejestracja trwa ok. minutę