Łyżka siemienia lnianego prażonego

Siemię lniane prażone

Łyżka siemienia lnianego prażonego waży 10 g.

  100g na zdjęciu (10 g)
Energia 483 kcal 48 kcal
Białko 23,0 g 2,3 g
Tłuszcz 43,0 g 4,3 g
Węglowodany 1,0 g 0,1 g
Błonnik 27,0 g 2,7 g

Siemię lniane prażone kalorie w 100g: 483kcal

Zobacz więcej: łyżka 10g lniane siemie prażone len

Ostatnia aktualizacja: 2016.01.29

Ważenie dodano: 2011.12.04 w kategorii Bakalie i nasiona

Dzienne zapotrzebowanie

Porcja ze zdjęcia dla 2000 kcal
pokaż dla mojego zapotrzebowania

Skład: siemię lniane prażone.
Producent: Instytut Włókien Naturalnych i Roślin Zielarskich
Inne ważenia tego produktu:

Mamy 16 opinii na temat ważenia - napisz własną

  • Ścieźla 2011/12/04 21:02
    ZNT (czy jakoś tam podobnie), czyli zdrowe, niezbędne tłuszcze ;)
    W smaku podobne to do sezamu, o ile dobrze pamiętam?
    Widziałem te siemię z instytutu w moich pobliskich delikatesach. Muszę sobie je kupić, bo ostatnio jestem jakiś "niedotłuszczony" ;)
  • mariszszka 2011/12/05 00:13
    Pani Izabelo, czy wie Pani z czego wynika taka różnica w ilości węglowodanów w siemieniu prażonym i "świeżym"? ogólnie porównując wartości odżywcze wychodzi na to, że prażone jest zdrowsze i korzystniejsze - nie mylę się?
  • wydaje mi się, że prażenie powoduje po prostu spalenie tych węglowodanów (składają się one z węgla, wodoru i tlenu) do samego węgla - dlatego brak jest tych wartości, za to siemie ma ten charakterystyczny brązowy kolor ;)
  • Gabriela 2011/12/05 16:01
    O, a siemię lniane od Sante zawiera 1g węglowodanów w "świeżej", nieprażonej wersji.
    Dziwne, skąd wynikają tak duże różnice? Czy naprawdę proces produkcyjny może być aż tak odmienny w zależności od producenta, że różnice w wartościach odżywczych są rzędu 20g?...

    Co do siemienia prażonego - czy używa się go tak samo, jak zwykłego? Można sobie robić z niego "prozdrowotny kisielek"? A może lepiej smakuje z płatkami owsianymi, niż zwykłe?
  • Nieee, różnice biorą się stąd, że niektórzy producenci od zawartości węglowodanów od razu odejmują błonnik i podają tylko węgle przyswajalne, czyli właśnie ok. 1 grama. A gdzie indziej przeczytacie: W - 28gr, Błonnik - 27 gr. Wychodzi na to samo :)
  • do czego go dodajecie?
  • Gabriela 2011/12/05 18:13
    @Eia - dzięki za informację. :) I myślę, że powinno się to jakoś ujednolicić, żeby wszyscy producenci określali to jednakowo i żeby nie było nieporozumień. :|
  • Ano powinno... ale póki co producenci nie mają obowiązku zamieszczania wartości BTW na opakowaniu. Niestety :(
  • Szczurka 2011/12/05 20:49
    O, takiego jeszcze nie próbowałam - czy też robi się z niego taki fajny kisielek?
  • Lilka1991 2013/06/11 21:16
    Kisielek nie, ale świetnie pasuje do sałatek. Nadaje taki lekko orzechowy smak.
  • Lilka1991 2013/06/11 21:16
    Kisielek nie, ale świetnie pasuje do sałatek. Nadaje taki lekko orzechowy smak.
  • Ja robię kisiel (zawsze to nazywałam budyniem, ale nieważne) z mielonego siemienia. Mieszam z zimnym mlekiem 0% i słodzikiem ilościowo na oko, potem na kuchenkę i zagotowuję mieszając, aż będzie odpowiednia konsystencja :) Bardzo dobry pomysł na śniadanie, bo i sycące i zdrowe :)
  • Pani Izabelo czy mogła by Pani napisać w jakiej postaci najlepiej spożywać siemię lniane(mielone,w postaci gotowanej-kisiel czy może ziarna np.dodając je do jogurtu) aby zachować jego właściwości? jaka ilość dziennie jest zalecana oraz kiedy do spożywać(rano,wieczór). z góry dziękuję
  • nie jestem Panią Iza, ale wiem,że najlepiej kupic siemie tuz przed podaniem zmiksowac [zmielnic] ziarenka :) Taką formą można posypac sałatki, kanapki wszystko :)
  • @MalyKsiaze - dziś wypiłam szklankę ugotowanych ziaren (1.5 łyżki na szklankę wody) siemienia.Ledwo mi przez gardło przeszły. ciekawa jestem co Pani Izabela odpowie (tzn.w jakiej postaci najlepiej je spożywać ) bo na te gotowane już mnie raczej nikt nie namówi.moje ziarna są nie prażone (bynajmniej na opakowaniu nic o prażeniu nie napisano)
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2016/01/29 15:06
    @Olcia86: Zacytuję komentarze, których treść napisałam pod innymi ważeniami. Mam nadzieję, że okażą się pomocne. Jeśli w dalszym ciągu będziesz posiadać wątpliwości, zadaj kolejne pytanie.

    "Siemię lniane ma bardzo szerokie zastosowanie. Występuje w postaci całych ziaren lub zmielone. Generalnie uznaje się, że ma on właściwości osłaniające, regenerujące, a także regulujące pracę przewodu pokarmowego. Najczęściej wykorzystuje się je w schorzeniach przewodu pokarmowego (działanie osłaniające i regenerujące), w czasie obniżania masy ciała (wypełnia żołądek oraz redukuje uczucie głodu), w zaparciach i podobnych problemach (usprawnia wypróżnianie). Zawarte w nim dobrej jakości kwasy tłuszczowe, pomagają w regulacji poziomu cholesterolu (działanie antymiażdżycowe itp).
    W zależności od stopnia rozdrobnienia bądź sposobu przyrządzania siemienia, można oczekiwać różnych rezultatów. Całe ziarna są najmniej polecane, ze względu na to, iż po pierwsze mogą silnie podrażniać śluzówkę jelita, część ze spożytych ziaren zostanie wydalona bez żadnego naruszenia struktury (można zauważyć w toalecie po spożyciu pieczywa z dodatkiem ziaren lnu). Przeciwwskazaniem będą tu też na pewno wszelkie niedrożności bądź zapalenia jelit. Według mnie, taką formę można zalecić tylko w uzasadnionych przypadkach. Całe ziarna możemy również ugotować. Powstanie wówczas gęsty żel, który będzie wspaniałą osłoną dla przewodu pokarmowego. Są to takie specyficzne przezroczyste "glutki". Niewielu osobom to smakuje, ale czasami ważniejsze są względy zdrowotne. A taki wywar z nasion będzie wskazany we wszelkich problemach z układem pokarmowym i nie tylko jelitowym, bo także pomocny jest przy wrzodach żołądka lub dwunastnicy, refluksie, stanach zapalnych przewodu pokarmowego itp...
    Kolejną formą siemienia jest proszek, chyba najbardziej Wam znany i najczęściej stosowany. Ze względu na swoją powierzchnię, łatwiej wchłania i wiąże wodę niż całe ziarna, co przejawia się większymi korzyściami. Można zrobić z niego napar, zalewając gorącą wodą lub dodawać do różnych produktów (musli, zupy mleczne, koktajle, sałatki). Jego zastosowanie będzie miało dobroczynny wpływ w wyżej wymienionych dysfunkcjach.
    W przypadku wywaru i naparu, warto mieć na uwadze, że substancje śluzowe oprócz tego, że pomagają, utrudniają wchłanianie różnych substancji (leki, składniki pożywienia). Dlatego należy spożywać go na czczo (np. pół godziny przed posiłkiem) lub między posiłkami."

    "siemię lniane ma szerokie zastosowanie i w zależności od oczekiwanego przez nas rezultatu wykorzystuje się je w formie surowej, namoczonej, gotowanej lub zmielonej (używany w formie sypkiej, bądź namoczony).
    Jeżeli używamy w formie zmielonej, to warto pamiętać, aby mielić go bezpośrednio przed spożyciem, albo niewielką ilość zmielić i zamknąć w szczelnym pojemniku z dala od światła i źródeł ciepła. Zabiegi te pozwolą na zatrzymanie większych ilości istotnych z punktu widzenia żywieniowego kwasów tłuszczowych omega 3."

    " "czy siemie lniane to przydatny dodatek do diety odchudzającej.? niby zdrowe, pęcznieje w żołądku ale prawie 50 % tłuszczu.. dobry dodatek jeśli chce schudnąć czy nie.?" Zalety przeczytasz powyżej. Proponuję wprowadzić go do menu w odpowiedniej ilości. Np. 1 bądź 2 łyżki dziennie jako dodatek do potraw lub sporządzony napar."

    "Siemię lniane mielone, które można zakupić w aptece lub sklepie spożywczym, zawsze poddawane jest procesowi odtłuszczania. Dlaczego ? Otóż w całych ziarnach znajduje się duża ilość nienasyconych kwasów tłuszczowych (w tym omega 3), które w łatwy sposób mogą się utlenić, powodując niepożyteczne reakcje chemiczne, doprowadzające do jełczenia, które jest niekorzystne nie tylko ze względów wyczuwania nieprzyjemnego smaku i zapachu, ale przede wszystkim z punktu widzenia żywieniowego. Taki proszek na półce sklepowej byłby bardzo nietrwały. Czyli odtłuszczenie pozwala na dłuższy termin przydatności do spożycia. Poza tym, odtłuszczone siemię lniane wykorzystuje się przede wszystkim w celu osłony przewodu pokarmowego (substancje śluzowe o właściwościach powlekających i osłaniających), w zaparciach, mogą je włączyć do menu osoby aktualnie obniżające masę ciała (oczywiście również w rozsądnych ilościach). Są osoby, które uważają, że świeżo zmielony len ma charakterystyczny oleisty posmak. A po odtłuszczeniu ma dla nich znacznie przyjemniejszy smak.
    Jeżeli chcemy uzyskać korzyści z kwasów tłuszczowych znajdujących się w siemieniu lnianym, ale najbardziej przypadła nam postać proszku, nie pozostaje nic innego, jak samodzielnie mielenie nasion tuż przed spożyciem (można znaleźć wiele informacji na temat długości terminów przechowywania samodzielnie zmielonego siemienia - w tym zamrażanie, jednak czym krócej tym lepiej). Pamiętajmy też, że to siemię będzie wrażliwe na temperatury (czyli nie możemy już liczyć, że upieczone ciasteczka ze świeżo zmielonego lnu dostarczą nam omega 3)."

    Pytanie: http://www.ilewazy.pl/lyzka-siemienia-lnianego#komentarz-124632
    Odpowiedź: http://www.ilewazy.pl/lyzka-siemienia-lnianego#komentarz-125532

Dodaj komentarz na temat ważenia

Oceń smak i właściwości produktu. Podziel się ciekawym przepisem, napisz jak wykorzystujesz go w kuchni. Jeśli produkt jest dla Ciebie nowością nie krępuj się pytać o sposób przyrządzania czy dostępność.

Możesz dodać komentarz jako niezalogowany lub zaloguj się albo zarejestuj aby w pełni korzystać z ileważy.pl

Zobacz jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu

Jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu?

  • powiąż komentarze z Twoim kontem użytkownika
  • nie czekaj na moderację komentarzy
  • zarezerwuj swój podpis / pseudonim
  • dla zalogowanych użytkowników nazwa przy komentarzu prowadzi do profilu gdzie możesz promowac swoją stronę / bloga
  • podstawowe konto jest darmowe a rejestracja trwa ok. minutę