Łyżeczka orzeszków sojowych

Orzeszki sojowe

Łyżeczka orzeszków sojowych waży 5 g.

  100g na zdjęciu (5 g)
Energia 467 kcal 23 kcal
Białko 40,0 g 2,0 g
Tłuszcz 22,0 g 1,1 g
Węglowodany 25,0 g 1,3 g
Błonnik 10,0 g 0,5 g

Orzeszki sojowe kalorie w 100g: 467kcal

Zobacz więcej: łyżeczka 5g sojowe orzeszki

Ostatnia aktualizacja: 2014.06.19

Ważenie dodano: 2011.04.28 w kategorii Bakalie i nasiona

Dzienne zapotrzebowanie

Porcja ze zdjęcia dla 2000 kcal
pokaż dla mojego zapotrzebowania

Skład: nasiona soi. Produkt może zawierać śladowe ilości nasion sezamu i zbóż zawierających gluten.
Producent: Marek Kubara
Marka: dobra kaloria

Mamy 20 opinii na temat ważenia - napisz własną

  • Dziękuję za zważenie. Ja takie orzeszki sama sobie robię, choć te z 'Dobrej Kalorii' też są pyszne ;)

    Pozdrawiam
  • Karolcia 2011/04/28 21:06
    Asiu a możesz napisać w jaki sposób robisz sama takie orzeszki?
  • Nic prostszego. Kupuję soję, wrzucam na patelnię, dodaję oliwę/olej i smażę. Orzeszki pękają i voila ;) Są pyszne i chrupiące - jem ich strasznie, strasznie dużo ;)
  • Karolcia 2011/04/28 21:30
    Z chęcią bym spróbowała ale ten olej na którym się smaży trochę mnie zniechęca. dużo musi być tego oleju? Dużo wsiąka do tych orzeszków?
  • Ooo a to ciekawostka, nie słyszałam o czymś takim... Muszę spróbować :D
  • Możesz spróbować bez oleju, ale będa wtedy suche i nie wiem czy tak ładnie popękają. Oliwa nie szkodzi, więc nie widzę problemu.
  • @ Asia, no niestety, ale SMAŻENIE na oliwie szkodzi. ;]
  • To musi być surowa soja, czy może taka z puszki? Jak surowa to czy można ja kupić w normalnych warzywniakach albo supermarketach? Właśnie sobie uświadomiłam, ze chociaż lubię sojowe produkty to nigdy jeszcze surowej soi nie kupowałam :)
  • surowa soja jest smaczna, tylko trzeba ją odpowiednio długo moczyć i potem ugotować, bo inaczej jest gorzka :)
    a takie orzeszki sojowe to pierwsze widze :P
  • Mi kupuje babcia, na jakimś targu chyba. Ją się kupuje na wage, tak jak kaszę czy ziarenka kukurydzy ;) W sklepach też są w takich opakowaniach, z firmy Sante bodajże, ale gorzej smakują ;)
  • @Asia mam soje surowa :D ale ona jest jakaś mega twarda, coś jak fasola... Taka mam wrzucić na patelnie, czy najpierw moczyc?
  • Wrzucić normalnie. Bo ona jest taka twarda, przecież to są ziarenka ;) Wrzucić i ona zacznie po jakichś 3/4 minutach tak fajnie strzelać i zrobi się taka mięciutka ;) Polecam ją jeszcze trochę tak przysmażyć, żeby zrobiła się taka fajna ciemna, wtedy jest jeszcze smaczniejsza ;)
  • Karolcia 2011/05/04 13:26
    @haruka wyszły Ci te orzeszki???
  • Wyszły :] i zrobiłam je prawie bez tłuszczu - tylko pare kropli oleju dałam na patelnie i rozprowadzilam po niej recznikim papierowym. Były troche twardszw niż normalne orzeszko, ale bez przesady zębów na nich sie nie polamie napewno ;) ja sobie potem jeszcze posypalam czerwona papryka słodka zmierzają z pieprzem cayenne :)
  • Karolcia 2011/05/04 14:29
    No to cieszę się bardzo że praktycznie bez oleju też wyjdą :))
  • Ania1105 2011/05/06 15:10
    ja dziś robiłam tak, jak ktoś radził przy ważeniu garści ;-) - namoczyłam przez noc, pół godziny temu wyrzuciłam na blachę, obsypałam papryką i piekłam 15 minut. teraz mam pyszną przekąskę, idealna na mój maturalny stres ;-)
  • o nie wiedzalam ze cos takiego istnieje ale mam pytnie, czy te sojowe orzeszki są zdrowsze od zwyklych typu wloskie, migdaly etc?
  • kupiłam je dzisiaj i na opakowaniu, a także na stronie producenta podają 467kcal/100g ;)
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2013/08/28 18:17
    @annie: dziękuję za zwrócenie uwagi. Rzeczywiście, praktycznie każda wartość uległa zmianie. Wpisałam nowe dane ze strony producenta.
  • Próbowałam tych orzeszki niedawno, są nawet niezle

Dodaj komentarz na temat ważenia

Oceń smak i właściwości produktu. Podziel się ciekawym przepisem, napisz jak wykorzystujesz go w kuchni. Jeśli produkt jest dla Ciebie nowością nie krępuj się pytać o sposób przyrządzania czy dostępność.

Możesz dodać komentarz jako niezalogowany lub zaloguj się albo zarejestuj aby w pełni korzystać z ileważy.pl

Zobacz jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu

Jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu?

  • powiąż komentarze z Twoim kontem użytkownika
  • nie czekaj na moderację komentarzy
  • zarezerwuj swój podpis / pseudonim
  • dla zalogowanych użytkowników nazwa przy komentarzu prowadzi do profilu gdzie możesz promowac swoją stronę / bloga
  • podstawowe konto jest darmowe a rejestracja trwa ok. minutę