Orzeszki sojowe

Garść orzeszków sojowych waży 25 g.

  100g na zdjęciu (25 g)
Energia 467 kcal 117 kcal
Białko 40,0 g 10,0 g
Tłuszcz 22,0 g 5,5 g
Węglowodany 25,0 g 6,3 g
Błonnik 10,0 g 2,5 g

Orzeszki sojowe kalorie w 100g: 467kcal

Zobacz więcej: garść 25g sojowe orzeszki

Ostatnia aktualizacja: 2013.08.28

Ważenie dodano: 2011.04.28 w kategorii Bakalie i nasiona

Dzienne zapotrzebowanie

Porcja ze zdjęcia dla 2000 kcal
pokaż dla mojego zapotrzebowania

Skład: nasiona soi. Produkt może zawierać śladowe ilości nasion sezamu i zbóż zawierających gluten.
Producent: Marek Kubara
Marka: dobra kaloria

Mamy 9 opinii na temat ważenia - napisz własną

  • Karolcia 2011/04/28 20:19
    Gdzie takie orzeszki można kupić?
  • wydaje mi się, że w stokrotce widziałam kiedyś
  • Karolcia 2011/04/28 20:29
    Chyba nie ma u mnie stokrotki....
  • W sklepach ze zdrową żywnością lub w większych marketach z takim działem. W Kuchniach Świata też widziałam.
  • tak wygląda opakowanie: http://www.dobrakaloria.com/images/jpg/orzeszki_sojowe_mal.jpg

    są całkiem niezłe, jednak dla mnie trochę za twarde. wolę zwykłe orzechy pochrupać ;)
  • Karolcia 2011/04/28 20:49
    Jak twardsze od innych orzechów to koniecznie muszę spróbować.
  • Karolina 2011/04/29 03:54
    Są zupełnie inne niż zwykłe orzechy, ja na początku zraziłam sie przez to, ale później mi zasmakowały i schrupałam całą paczkę. Plusem jest to, że mają mniej kalorii od tradycyjnych orzeszków a też są zdrowe i można nimi urozmaicać dietę :)
  • Ale takie orzeszki można samemu zrobić w domu - sprawdzone, robiłam :) Wystarczy suszone ziarno soi, np. z Sante. Należy zostawić na noc do namoczenia w wodzie z solą (lub jeśli ktoś woli neutralny smak - bez niej). Następnie nasiona wysypujemy na blachę i pieczemy jakieś 20 minut, dzięki pieczeniu nasiona zyskują bardziej orzeszkowy smak :) Gotowe, można je obtoczyć wedle upodobać w papryce i soli z odrobiną tłuszczu, zatopić w karmelu lub schrupać bez dodatków. Polecam, bardzo dobre i zdrowe!
  • Czy smażenie ziaren soi wpływa negatywnie na zawarty w nasionach tłuszcz nienasycony? Czy zmienia się on pod wpływem temperatury?

Dodaj komentarz na temat ważenia

Oceń smak i właściwości produktu. Podziel się ciekawym przepisem, napisz jak wykorzystujesz go w kuchni. Jeśli produkt jest dla Ciebie nowością nie krępuj się pytać o sposób przyrządzania czy dostępność.

Możesz dodać komentarz jako niezalogowany lub zaloguj się albo zarejestuj aby w pełni korzystać z ileważy.pl

Zobacz jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu

Jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu?

  • powiąż komentarze z Twoim kontem użytkownika
  • nie czekaj na moderację komentarzy
  • zarezerwuj swój podpis / pseudonim
  • dla zalogowanych użytkowników nazwa przy komentarzu prowadzi do profilu gdzie możesz promowac swoją stronę / bloga
  • podstawowe konto jest darmowe a rejestracja trwa ok. minutę