Wątroba wieprzowa

Porcja wątroby wieprzowej waży 100 g.

  100g na zdjęciu (100 g)
Energia 131 kcal 131 kcal
Białko 20,4 g 20,4 g
Tłuszcz 4,3 g 4,3 g
Kwasy tłuszczowe nasycone 1,8 g 1,8 g
Węglowodany 2,6 g 2,6 g
Błonnik 0,0 g 0,0 g
Sól 0,2 g 0,2 g

Wątroba wieprzowa kalorie w 100g: 131kcal

Zobacz więcej: 100g porcja wieprzowa wątroba

Ostatnia aktualizacja: 2016.06.01

Ważenie dodano: 2011.04.29 w kategorii Mięso, wędliny i dania mięsne

Dzienne zapotrzebowanie

Porcja ze zdjęcia dla 2000 kcal
pokaż dla mojego zapotrzebowania


Mamy 53 opinie na temat ważenia - napisz własną

  • hmm.. super duzo białka i mało kalorii! ;)
  • i same toksyny... Kiedyś uczono mnie, że wątróbka taka zdrowa. Mam jednak co do tego poważne wątpliwości, w końcu to tu gromadzą się wszystkie toksyny. a co Pani Izabela myśli o spożywaniu wątróbki?
  • Czy wątróbka wieprzowa również jest bogata w żelazo najlepiej przyswajające jak w przypadku wątróbki od drobiu ? A tak poza tym to dość chude, same białko prawie że.
  • Sebisław 2011/04/30 09:32
    Toksyny są tu metabolizowane, a nie magazynowane, oczyszczasz przecież wątrobę z pęcherzyka żółciowego, a co do żelaza, to zawiera ona więcej lepiej przyswajalnego żelaza od wątróbek drobiowych. Btw toksyny mogą się np. gromadzić w innych tkankach, np. tłuszczowej i podczas jej spalania mogą być uwalniane. Wątroba to również jedno z najcenniejszych źródeł witamin z grupy B.
  • aliceglass 2011/04/30 09:55
    uwielbiam z cebulką i pieczonymi jabłkami... no i oczywiście kiszoną kapustą:D
  • Mademoiselle 2011/04/30 10:05
    czy bardzo różni się w smaku od wątróbki drobiowej? :D
  • Ooo...mniam! Choc ja wolę wątrobę wołową-jest trudniej dostępna ale smak to wynagradza:) Smażona z cebulką, papryką i pieprzem-cudo!
  • Karolina 2011/04/30 12:50
    Wątróbka jest BARDZO, BARDZO zdrowa ma bardzo dużo witamin i zawiera niektóre sole mineralne. Ale niestety trzeba ją kupować w sklepach gdzie mamy pewność, że krówka lub kurczak nie były karmione hormonami i innymi tego rodzaju specyfikami
  • niby malutko kcal i dużo białka i jest skarbnicą witamin ale jakoś się nie mogę przemóc żeby to zjeść..niestety:P
  • BaŁaMuTkA 2011/04/30 15:32
    od małego jakoś nie bardzo przepadałam za wątróbką niestety...
    zawsze wyjadałam cebulke z sosu hehe ;D
  • @BaŁaMuTkA to dokladnie tak jak ja :D
  • przepraszam że to napisze, ale bleee... Ostatnio zrobiłam duszoną (myślałam że będzie dobra bo drobiowa jest pycha. Ale ona tak waliła świnią że ja nie mogę. Moczyłam ją jakieś 5 godzin wymieniając wode co godzine (gdy kroiłam strasznie dużo śluzu powstało). Myślałam że bedzie dobrze bo już tak nie śmierdziała, nie było śluzu i kolor sie zupełnie zmienił. Ale to był błąd gdy zrobiłam gulasz powstał mętny, gęsty sos (nie zagęszczałam nawet) a sama wątróbka smakowała zbyt mocno świnią. Cała świnia była dobrej jakości bo to nie był jakiś knur ze sklepu tylko prawdziwa świnia (samica) od wujka ze wsi.
  • UWIELBIAM z cebulką! dobrze wiedzieć, że ma w sobie tyle białka. tylko pewnie to smażenie jej nie wpływa na nią korzystnie.. :P
  • kaligula 2011/04/30 19:51
    Wątroba oprócz grasicy jest jednym z produktów zwierzęcych zawierających witaminę C - w 100 g jest jest 12000 mg - 2,5 razy więcej niż w 100 g jabłek. 300-400 g wątróbki wieprzowej wyatarczy by pokryć zapotrzebowanie na witaminę C.
  • @ola ja wlasnie tez zauwazylam, ze wieprzowa watroba strasznie smierdzi - ja jej nie lubie, ale moja mama czesto sobie robi i zawsze wiem o tym juz od progu :/ swoja droga fajnie masz z tym wujkiem - eko swiniak :D
  • Właśnie dlatego jestem wegetarianką!!
  • a czy posiada ktoś wiedzę jak przedstawia się kaloryczność wątróbki drobiowej, babci poczęstowała mnie pasztetem domowym i tak mnie zastanowiło. :)
  • W wątrobie wieprzowej jak i w innych wątrobach drobiu, gromadzą się toksyny. Lecz raz na tydzień można sobie ją przyrządzić na obiad, ponieważ zawiera dużo witaminy A oraz PP, żelazo itp... Jednak jest jest wskazane jedzenie jej często gdyż wiemy że 'świnka' posiada dużo cholesterolu. Pozdrawiam.
  • @smakosz: Stek bzdur za przeproszeniem. Wątroba odpowiada za oczyszczanie organizmu z toksyn, a nie ich gromadzenie.

    IMO nie ma żadnych przeciwwskazań dla spożycia raz na jakiś czas takiego mięska.
  • @M: litości! http://www.ilewazy.pl/watrobka-drobiowa
  • Dorota, spójrz na datę wpisu M i na datę wstawiania ważenia wątróbki. :P
    Też mi mama dziś zrobiła pasztecik akurat z wieprzowej z dużą ilością marchewy.
  • @Domi: półtora roku różnicy :)
  • wolę drobiową ale ta też jest ok
  • Pieprzna 2012/07/06 13:17
    @Val: owszem, wątroba odpowiada za oczyszczanie i właśnie dlatego jest pełna zanieczyszczeń. Wątroba to nie torba w której coś się zbiera i wypływa, przez jej miąższ wszystko jest filtrowane, więc nie ma wyjścia - syfy w niej zostają tak jak kurz na kratce wentylacyjnej. Tak jak i płuca palacza zatrzymują zanieczyszczenia, stając się marmurkowe co tego najlepiej dowodzi, tak wątroba swoje dostaje. Zauważ też ile masz w wątróbce witamin rozpuszczalnych w tłuszczach (zwłaszcza witaminy A), a tłuszcz jest idealnym środowiskiem do "przechowywania" nie tylko witamin ale i toksyn. Gdyby wątroba tylko oczyszczała, nie magazynując tego co w organizmie się znajdzie, to nie byłoby w niej witamin. I właśnie dlatego można ją jeść nie codziennie a tylko raz na jakiś czas - dłuższy lub krótszy - to już zależy od upodobań i przekonań (bo jednak obfitość składników odżywczych przemawia za jej wartościowością).
  • te swiniaki z tesco to dopiero musza byc wypasione, bo w 100g maja ~257kcal i 22g tluszczu :O
  • przecierz to ochydne jest :/ a tak wogole skad tam sie wziely weglowodany??o.O
  • a smazona ile bedzie miala?
  • dodajesz do siebie kalorie z tluszczu zuzytego na smazenie + watrobke
    logiczne.
  • chyba, ze chodzi o wage to wtedy nie wiem ile by wody z niej odparowalo :D ale pewnie podobnie jak w drobiowej
  • Nemulek1997 2013/01/08 12:39
    Uwielbiam wątróbkę zarówno wieprzową jak i drobiową :D
    Jeżeli przeszkadza Wam jej specyficzny ,,zapach" to radzę wymoczyć w wodzie, a potem w mleku i znowu w wodzie. Mleko wyciąga całą żółć jaka pozostała w wątrobie i już ładnie pachnie. Najlepsza według mnie jest duszona z cebulką i szpinakiem.
  • Pytanko ponieważ tutaj są trzy zdjęcia i każde inne na jednym watróbka większa na drugim mniejsza na którym znajduje się100g?
  • Maciej[autor ilewazy.pl] 2013/07/04 22:20
    @Pablito: Na wszystkich zdjęciach jest ten sam kawałek, tylko pod różnym kątem.
  • Węglowodany pochodzą z glikogenu, który jest magazynowany w wątrobie.
  • W anemii zalecana jest wątróbka drobiowa czy wieprzowa? a może to bez znaczenia? bo lekarz niestety mi tego nie zróżnicował ... bardzo proszę o odpowiedz!
  • epileptyk - ohydna to jest Twoja ortografia ;)
  • Zastanawiam się jak duża jest różnica między watróbkami wieprzowymi i drobiowaymi, a na przykład watrobą rybną choćby z dorsza.
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2015/06/18 11:32
    @TatiQ: Poniżej przedstawiam linki prowadzące do szczegółowych wartości odżywczych dla surowej wątroby wieprzowej oraz dla surowej wątroby z dorsza:
    http://www.foodcomp.dk/v7/fcdb_details.asp?FoodId=0146
    http://www.foodcomp.dk/v7/fcdb_details.asp?FoodId=0313

    Jakie istotne różnice można wyszczególnić pomiędzy wymienionymi wątrobami ? (średnie wartości dla 100 g):

    WĄTROBA WIEPRZOWA SUROWA:

    - bardzo duża zawartość witaminy A - 14125 RE (ekwiwalent retinololu)
    - bardzo duża zawartość witaminy B12 - 40 µg
    - bardzo duża zawartość folianów - 1000 µg
    - duża zawartość witaminy B2 - 2,95 mg
    - duża zawartość niacyny - 16 mg
    - duża zawartość biotyny - 44 µg
    - duża zawartość żelaza - 13,4 mg
    - duża zawartość cynku - 6.78 mg
    - duża zawartość miedzi - 1,01 mg
    - duża zawartość cholesterolu - 300 mg
    - duża zawartość białka - 21 g
    - niska zawartość tłuszczu - 3,4 g

    WĄTROBA Z DORSZA SUROWA:

    - bardzo duża zawartość tłuszczu - 66,6 g
    - bardzo duża zawartość kwasów tłuszczowych omega 3 - 13,8 g
    - bardzo duża zawartość witaminy D - 100 µg
    - bardzo duża zawartość jodu - 500 µg
    - duża zawartość witaminy A - 5100 RE (ekwiwalent retinololu)
    - duża zawartość witaminy E - 20 mg równoważnika α - tokoferolu
    - duża zawartość folianów - 300 µg
    - niska zawartość białka - 5,1 g
  • Dużo zgrabnych cyferek, bardzo dziekuję. Może te 14g omega 3 przekona moją żonę, że wątroba dorsza to nie tylko tłuste fuj i 1 puszka tygodniowo to nic złego ;) A zwykła wieprzowa dobrze się nada dla krwiodawcy.
  • To jak to jest? W wątrobach magazynują się "toksyny" i inne "trucizny" czy nie ?
  • cuckoo Wątroba nie magazynuje trucizn tylko zbiera je z krwi i metabolizuje do nieszkodliwych produktów wydalanych przez organizm, a jej jedzenie jest zdecydowanie zdrowe ;)
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2015/06/20 14:25
    @TatiQ: Powyższe wartości dotyczyły surowej wątroby z dorsza. Tutaj znajdują się średnie wartości dla wątroby z dorsza w puszce: http://www.foodcomp.dk/v7/fcdb_details.asp?FoodId=0314
    Właśnie sprawdziłam w systemie i okazuje się, że nie mamy zważonej wątróbki z dorsza. Trzeba będzie to zmienić ! Tym bardziej, że sama lubię ją zjeść od czasu do czasu ;)
  • Czy wątróbka nadaje się na posiłek przed lub po treningowy?
  • Lepsza wątróbka drobiowa nie zalatuje wieprzem , posiłek z niej to raczej posiłek pośmiertny , zwierzęcia z którego został zrobiony :-0 .
  • @ljon w drobiowej jest wiecej tluszczu
  • shinigami
    Dlatego jest smaczniejsza i znacznie bardziej delikatna w smaku choć i tak daleko jej do foie gras ktorego już nie lubię , za tłuste .
  • @shinigami, raczej po treningu, bo przed to będzie za długo zalegać.
    Tłuszcz po treningu tez jest korzystny, a nie tylko samo białko, no i do tego przydałoby się jakieś węglowodany na przykład ziemniaczki.
    A co do smaku, to Ijion ma racje, drobiowa jest dużo smaczniejsza,
  • @Jurek ja wszedzie slysze ze tluszcz w okolotreningowych posilkach przez to iz spowalnia wchlanianie bialka i weglowodwaow nie jest porządany
  • @shinigami, to dość stary mit związany z tym, że tłuszcz trawi się dwunastnicy i dłużej zalega w przewodzie pokarmowym, przez to wydaje się, że cały posiłek tam zalega i się nie wchłania. Jak to z mitami bywa, ciągle krąży i będzie krążył jeszcze przez lata.
    Polecam zresztą ten artykuł (co ważne, oparty na badaniach):
    http://potreningu.pl/articles/224/czy-po-treningu-mozna-jesc-tluszcz
  • @Jurek dziękuję za artykuł :) zaraz się biorę za czytanie
    Akurat zgodzę się ze tłuszcz spowalnia gdyż rzeczywiscie czuję się pożniej ociężała a metabolizm spowalnia gdy jem 'cięższe' dania, aczkolwiek nie jestem ekspertem i nie mam pojęcia jak to może działać na samą wchłanialność
  • miałabym takie pytanie czy możliwe jest umieszczenie wartości odżywczych i kalorii dla wątróbki z dzika, oraz innych rodzai mięs czy podrobów właśnie z dzika. Ciężko znaleźć takie dane więc piszę z prośbą o pomoc :)
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2016/05/30 18:23
    @Ola1612: Niestety, nie spotkałam nigdy w sklepie wątróbki z dzika. Inne rodzaje mięs oferowane z dzika są dostępne w formie zamrożonej w Makro (przynajmniej dawno temu je faktycznie widziałam). Być może w przyszłości się ukażą, jednak nie nie mogę zagwarantować czy i kiedy.
  • W sumie z wątróbką może być problem bo myśliwi nie zalecają mrożenia tylko robienia na świeżo, więc tutaj myślę że można dać sobie spokój, jednak gdyby się udało znaleźć dane na mięsko byłabym wdzięczna
    Pozdrawiam
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2016/06/01 11:51
    @Ola1612: Ze swojej strony mogę zaproponować tylko takie dane do mięsa z dzika:
    https://ndb.nal.usda.gov/ndb/foods/show/5257?fgcd=&manu=&lfacet=&format=&count=&max=35&offset=&sort=&qlookup=boar
    https://ndb.nal.usda.gov/ndb/foods/show/5258?fgcd=&manu=&lfacet=&format=&count=&max=35&offset=&sort=&qlookup=boar
    Nie posiadam wartości liczbowych do innych części mięsa.

    Chcąc uzyskać dane dla innych części mięs, proponuję w tym przypadku samodzielnie poszperać po tabelach w internecie:
    wpisując np. wild boar meat leg oraz nutritional values bądź calories. Przykładowy wynik: http://www.myfitnesspal.com/food/calories/lidl-wild-boar-leg-279718860

Dodaj komentarz na temat ważenia

Oceń smak i właściwości produktu. Podziel się ciekawym przepisem, napisz jak wykorzystujesz go w kuchni. Jeśli produkt jest dla Ciebie nowością nie krępuj się pytać o sposób przyrządzania czy dostępność.

Możesz dodać komentarz jako niezalogowany lub zaloguj się albo zarejestuj aby w pełni korzystać z ileważy.pl

Zobacz jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu

Jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu?

  • powiąż komentarze z Twoim kontem użytkownika
  • nie czekaj na moderację komentarzy
  • zarezerwuj swój podpis / pseudonim
  • podstawowe konto jest darmowe a rejestracja trwa ok. minutę