Porcja mielonego mięsa wieprzowego z szynki

Mielone mięso z szynki

Porcja mielonego mięsa wieprzowego z szynki waży 100 g.

  100g na zdjęciu (100 g)
Energia 128 kcal 128 kcal
Białko 19,5 g 19,5 g
Tłuszcz 5,4 g 5,4 g
Węglowodany 0,6 g 0,6 g
Błonnik 0,0 g 0,0 g

Mielone mięso z szynki kalorie w 100g: 128kcal

Zobacz więcej: 100g mięso porcja wieprzowina z szynki

Ostatnia aktualizacja: 2018.10.16

Ważenie dodano: 2011.10.13 w kategorii Mięso, wędliny i dania mięsne

Dzienne zapotrzebowanie

Porcja ze zdjęcia dla 2000 kcal
pokaż dla mojego zapotrzebowania


Mamy 23 opinie na temat ważenia - napisz własną

  • Mielone mięso z szynki? Hmm.
  • @ A.: a co w tym dziwnego?

    hm, kaloryczne to mieso, ja zawsze kupuję mięso świeżo zmielone, wtedy liczę tyle, ile faktycznie ma szynka, bo tu pewnie jest dodatkowy tłuszcz... z takich zmielonych gotowców wybieram tylko to z indyka, jeśli nie mam wyboru, bo ono aż tak bardzo kaloryczne nie jest.
  • papryczqa 2011/10/14 09:54
    Więcej tłuszczu niż białka :o Przecież normalne 100g szynki ma z 8g tłuszczu, a tu 18g... Sporo musieli dołożyć
  • Niemożliwe, ze to sama szynka :| przecież nie jest taka tlusta
  • rany, chyba słoninę zmielili z tą szynką!
  • W Biedronce jest mięso mielone z szynki (Morliny) o zupełnie innych wartościach, mianowicie: B - 19g, T - 5g, W - 1,2g, energia - 128 kcal. Uważam że jest rewelacyjne w smaku. A te zaprezentowane wyżej z jakiej jest firmy?
  • @ Ania: dzięki za reklamę mięsa, już wiem, gdzie kupować :)
  • Ania1105 2011/10/14 18:07
    Ania: zgadzam się z Tobą! zwykle jadam tylko mięso drobiowe, innych nie lubię, ale wyjątkiem jest to z biedronki - naprawdę smaczne i chude
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2011/10/16 12:18
    Gdybyśmy zakupili sobie kawałek mięsa w postaci surowej szynki wieprzowej, to średnia wartość odżywcza kształtowałaby się następującą (na 100 g): E: 261 kcal, B: 18 g, T: 21,3. Nie ma się co dziwić, że w szynce w sposób naturalny występuje pewna zawartość tłuszczu. Dla zobrazowania załączam linki. Szczególnie warto kliknąć w pierwszy z podanych. Na fotografii znajduje się suwaczek - przesuwając go myszką w prawo lub lewo, zobaczycie obracające się mięso: http://porcine.unl.edu/porcine2005/pages/index.jsp?what=subprimal&hs=Ham&subprimalId=12
    http://portiusdelikatesy.pl/img.php?image=19022&width=300
    http://www.victoriapacking.com/images/pork/ham.gif
    http://www.meatshop101.com/wp-content/uploads/2010/04/pig-ham-tenderloin-pot-pork-crock-ribs.jpg
    W związku z tym, że powyższe mięso zakupiłam od ujawnionego producenta, skontaktowałam się z z Dyrektorem ds Produkcji oraz Działem Jakości firmy Mróz S.A., uzyskując następujące informacje. Po rozbiorze mięsa wieprzowego w zakładzie mięsnym tegoż producenta, szynka przed pakowaniem zostaje poddana procesowi odtłuszczania. Dzięki temu jak widzicie w zmienionych przeze mnie wartościach odżywczych, mamy znacznie mniejszy udział tłuszczu, niż miałoby to miejsce pierwotnie. Badania wykonywane są w akredytowanym laboratorium. Uważam, że to świetna sprawa z tym odtłuszczaniem. Dzięki temu mamy duży udział pełnowartościowego białka przy niewielkiej zawartości tłuszczu, szczególnie wśród mięsa wieprzowego :)
  • Pani Izabelo, a więc 100g zmielonego mięsa z szynki ma mniej kalorii niż 100g zmielonego mięsa indyka? Czy złudnie rozumuję więc, że należałoby wybrać mięso z szynki, gdyż ma więcej mięsa w mięsie i mniej tłuszczu? Podejrzewam jednocześnie, że mięso z szynki nie każdej firmy ma taką "obniżoną" kaloryczność, ale skoro te dane są sprawdzone to chyba lepiej wybrać ową szynkę od indyka...? Z góry dziękuję za odpowiedź :-)
  • to jest wg was tłuste mięso? nie jest tłuste,wygląda super, rzadko można takie dostać :/
  • Do kalkulatora dodają się zawyżone ilości kcal na porcję (na 1 porcję kcal z 2 porcji)
  • Ile taka porcja (100g) może ważyć po obróbce cieplnej (gotowanie, smażenie bez tłuszczu)???
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2012/07/25 13:51
    @Emilia: "Pani Izabelo, a więc 100g zmielonego mięsa z szynki ma mniej kalorii niż 100g zmielonego mięsa indyka? Czy złudnie rozumuję więc, że należałoby wybrać mięso z szynki, gdyż ma więcej mięsa w mięsie i mniej tłuszczu? Podejrzewam jednocześnie, że mięso z szynki nie każdej firmy ma taką “obniżoną” kaloryczność, ale skoro te dane są sprawdzone to chyba lepiej wybrać ową szynkę od indyka…?
    Nie można udzielić tu jednoznacznej odpowiedzi, ponieważ istnieje kilka zależności.
    Spójrz proszę na ważenie mielonego mięsa z indyka: http://www.ilewazy.pl/szklanka-mielonego-miesa-z-indyka. Posiada on zbliżone wartości do mielonego mięsa z szynki, O ILE zostało one poddane odtłuszczaniu przez producenta (bądź przez nas samych). Jednak nie można za każdym razem zakładać, że zakupione mięso z indyka czy z szynki będzie miało powtarzalne wartości. Inny producent mniej odtłuści szynkę, albo doda tłustego mięsa do mielonego z indyka.
    Różnice będą też, gdy samodzielnie zmielisz mięso z indyka i użyjesz np. tylko samego fileta. Wówczas 100 g takiego mięsa dostarczy około 100 kcal / 100 g i śladowych ilości tłuszczu. W wielu sklepach można skorzystać ze zmielenia wybranego przez siebie mięsa (albo można uczynić to samodzielnie w domu). Wówczas mamy największą pewność, jakiego rodzaju mięsa użyto.
    Zachęcam też do urozmaicenia przy wyborze. Czyli raz mięso z szynki, innym razem z indyka, a jeszcze kiedy indziej z wołowiny czy cielęciny.
    @ agata: "Ile taka porcja (100g) może ważyć po obróbce cieplnej (gotowanie, smażenie bez tłuszczu)???"
    Nie napiszę Ci wartości liczbowych, ponieważ nie przeprowadzałam takiego doświadczenia. Ale jeżeli nie użyjesz do takiego mięsa dodatkowego tłuszczu, to wartości nie ulegną zmianie, a po prostu skurczy się, ponieważ wyparuje część wody. Dlatego 80 g gotowego wyrobu, który ważył przed obróbką 100 g (jako surowe mięso) będzie miało tyle samo np. kcal. Dopiero gdybyś chciała przeliczyć na 100 g gotowego wyrobu wyjdą inne wartości (dlatego, że wyparowała woda).


  • @emma co Ty w ogole mowisz, jakie kaloryczne?
  • @Magda - przeczytaj pierwszy komentarz pani Izabeli. kaloryczność tego mięsa została zmieniona. gdy emma komentowała miało jeszcze wpisaną dwukrotnie wyższą kaloryczność
  • Jak wygląda proces odtłuszczania mięsa z szynki "przez producenta bądź przez nas samych"? W szynce wiepszowej włókna mięśniowe są gęsto poprzerastane tkanką tłuszczową, nie wyobrażam sobie ręcznego wykrawania tych małych kawałków tłuszczu, tak, żeby z 20 g zrobiło się 5 g.
  • Witam, czy mogłabym prosić o podanie kaloryczności szynki wieprzowej świeża porcja z lidla? kupiłam dziś w lidlu myśląc że to ta odtliszczona ale pomyliłam się i wzięłam normalną. Nie jest jakaś bardzo tłusta,jednak ma fragmenty tłuste. Niestety mój egzemplarz ma z tyłu oderwana informacje o wartościach odżywczych (zachowała się tylko ilość soli...). Czy byłaby taka możliwość?
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2015/06/22 17:25
    @Tralala87: W internecie znalazłam przed momentem: 135 kcal / 100 g. Czyli swobodnie do oszacowywania można brać pod uwagę powyższe wartości :)
  • Macie jakieś ciekawe przepisy z wykorzystaniem takiego mięsa? Oprócz smażonych klopsów :D
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2015/09/15 18:12
    @.missmurder.: Wprawdzie może nie będzie to jakiś wyrafinowany przepis, ale mielone mięso z szynki wykorzystałam dzisiaj do sporządzenia spaghetti. Przepis: Na niewielkiej ilości oleju zeszkliłam cebulę. Zdjęłam z patelni. Wrzuciłam mięso (już bez dodawania tłuszczu). Obracałam kilkukrotnie, aby przestało być surowe. Dodałam przecier pomidorowy, pomidory krojone w soku, koncentrat pomidorowy. Po pewnym czasie dosypałam przyprawy. Ugotowałam makaron spaghetti pełnoziarniste. Na talerz wyłożyłam makaron, polałam serem, posypałam serem pecorino romano (można parmezanem albo innym podpuszczkowym) i udekorowałam listkami świeżej bazylii. Bardzo lubimy z Maciejem to danie.
  • Dziękuję Pani Izabelo, skorzystałam z tego przepisu (pierwszy raz robiłam spaghetti z mięsem!) i wyszło przepyszne. :)
    Gdyby ktoś szukał inspiracji, moi znajomi podsunęli mi jeszcze takie pomysły: *mięso zapiekane w formie "pizzy" w piekarniku w formie na tartę, na to pomidory, papryka, pieczarki, ser, *cannelloni, *faszerowane mięsem, zapiekane warzywa (papryka, cukinia, pomidor), *chili con carne, *gołąbki, *zapiekanki makaronowe.
    Przekonałam się, że zastosowań jest mnóstwo. :)
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2015/10/31 12:09
    @.missmurder.: "Dziękuję Pani Izabelo, skorzystałam z tego przepisu (pierwszy raz robiłam spaghetti z mięsem!) i wyszło przepyszne. :)" Cieszę się. Bardzo mi miło :)

Dodaj komentarz na temat ważenia

Oceń smak i właściwości produktu. Podziel się ciekawym przepisem, napisz jak wykorzystujesz go w kuchni. Jeśli produkt jest dla Ciebie nowością nie krępuj się pytać o sposób przyrządzania czy dostępność.

Możesz dodać komentarz jako niezalogowany lub zaloguj się albo zarejestuj aby w pełni korzystać z ileważy.pl

Zobacz jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu

Jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu?

  • powiąż komentarze z Twoim kontem użytkownika
  • nie czekaj na moderację komentarzy
  • zarezerwuj swój podpis / pseudonim
  • podstawowe konto jest darmowe a rejestracja trwa ok. minutę