Udo z kurczaka bez skóry

Udo z kurczaka bez skóry waży 100 g. Mięso pozbawione kości waży 85 g.

  100g na zdjęciu (85 g)
Energia 125 kcal 106 kcal
Białko 17,8 g 15,1 g
Tłuszcz 6,0 g 5,1 g
Węglowodany 0,0 g 0,0 g
Błonnik 0,0 g 0,0 g

Udo z kurczaka bez skóry kalorie w 100g: 125kcal

Zobacz więcej: sztuka mięso 85g kurczak bez skóry udo

Ostatnia aktualizacja: 2016.10.01

Ważenie dodano: 2013.03.12 w kategorii Mięso, wędliny i dania mięsne

Dzienne zapotrzebowanie

Porcja ze zdjęcia dla 2000 kcal
pokaż dla mojego zapotrzebowania

Mamy 27 opinii na temat ważenia - napisz własną

  • Mmm... pycha! :)
  • Czyli taka skóra ma ok 60kcal, nieźle. Zawsze ją ściągam;)
  • to chyba jakaś kpina, jak czymś co ma wielkość zaledwie 3cm można się najeść :/ nierozumiem i jak udko to tylko ze skórą + kość! bez to jest filet nie udko
  • Maciej[autor ilewazy.pl] 2013/03/12 22:06
    @noi: nikt nie wspomina nawet słowem, że to porcja do najedzenia, więc nie rozumiem skąd ten wniosek.
    Niby dlaczego nie można powiedzieć udo bez skóry? Fakt, że skóra została zdjęta sprawia, że to już nie jest udo? Co do kwestii kości to ważymy udo z kością, natomiast dla celów praktycznych wartości podajemy dla części jadalnej, czyli bez kości (Cytat z podpisu: "Udo z kurczaka bez skóry waży 100 g. Mięso pozbawione kości waży 85 g.").
  • Bardzo przydatne ważenie. Często zjadam udko z zupy, uprzednio usuwając skórę. Fajnie, że to taka prawie okrągła liczba :-)
  • jeeej, nareszcie :) dzięki :)
  • Ale maleńkie, w sklepach sprzedają 2x większe...
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2013/03/13 09:40
    @Pinka: to udo zostało również zakupione w sklepie.
  • paula978 2013/03/13 10:28
    to jest ta górna część udka bez pałki? czyli tak jaby tylko połówka udka ;/
    ale i tak dziękiza zważenie bo zawsze byłam ciekawa ile ma udko bez skóry kcal :)
  • @Pinka zależy w jakim sklepie. Np. skrzydełka w marketach (pakowane na tackach) są malusieńkie, a ja u rzeźnika kupuję ogromne (trudno je nazwać skrzydełkami, toć to wręcz skrzydła:p)
  • super że podajecie wartości bez skóry ponieważ ja zawsze ściągam przed obróbką termiczną skórę.
  • Produktu nie da się dodać do kalkulatora.
  • malutko :)
  • A ja z mamą właśnie robimy taką grecką zapiekanką, na którą dostałyśmy przepis od mojego rehabilitanta. Ciekawe co z teg wyjdzie. Układa się warstwami - 1 - ziemniaki, pokrojone na plastry, leko polane oliwą, poyspane ziołami, 2 - cebula, posiekana, 3 - pomidory z puszki, doprawione solą, pieprzem i oregano, 4 - te udka ( obrane ze skóry ) posypane przyrawą do kurczaka. Obie zgodziłyśmy się, ze fajna byłaby jezcze warstawa fety lub koziego sera, jednakone czekają na jutrzjszy makaron z tuńczykiem :) Zapiekanę piec pod przykryciem z folii
  • Jesteśmy już po zapiekance. Mała poprawka: feta absolutnie nie jest potrzebna. Zapiekanka jest PRZEPYSZNA !!!! Polecam każdemu. Piec w 220 C przez 1 h pod przykryciem z folii i potem bez folii 1/2 h
  • A jak dużo kcal ma takie udo pieczone, bez skóry?
  • faith94 - podłączam się do pytania.
  • o matko... ile kcal ma TAKIE udko pieczone? pieczone czyli rozumiem wsadzone do piekarnika bez dodatku tłuszczu i innych rzeczy, a więc jaką może mieć kaloryczność...? taką samą jak to ze zdjęcia, wyparuje z niego trochę wody, tłuszcz się raczej nie wypali bo i tak jest go malutko, a już na pewno nie takie ilości żeby jakoś widocznie wpływały na kaloryczność.
    uprzedzam: zmieni się kaloryczność w przeliczeniu na 100g produktu (surowego i pieczonego).
  • @nana kurczak (i indyk) to jedno z najbardziej dietetycznych dań jakie istnieją, polecany przy chyba kazdej diecie odchudzajacej, pieczony dodatkowo zgubi tluszczyk pozostaly, wiec wcinasz samo bialko.
  • Bardzo przydatne ważenie - udka kurczaka bez skóry i bez kości można kupić w Biedronce, smakują świetnie duszone ze szpinakiem, czosnkiem i ostrą papryczką!
  • To wszystko jedno kiedy ściągniemy skórę, przed, czy po ugotowaniu?
  • @nika^ jeżeli ma mieć takie wartości jak w tabeli to musisz ściągnąć skórę przed gotowaniem. jeżeli ściągniesz po gotowaniu kaloryczność będzie większa
  • A mnie zawsze nurtuje - jeżeli jest podana energia 106kcal/100g, to mowa jest o 100g sdamego mięsa (bez kości), czy 100g udka z kośćmi, jak na początku, przed ich wyjęciem?
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2015/03/17 09:05
    @Ronja: Z reguły w przypadku mięsa wartości podawane są dla części jadalnych pozbawionych kości.
  • Jak dla mnie to najlepsza część kurczaka. ;) Fajnie, że sprzedają je już bez kości.
  • Króliczę 2016/09/30 21:10
    ...a ja najbardziej lubię tzw maczugi - czyli podudzie :)
  • Z kurczaka wszystko lubię włącznie ze stópkami :-) .

Dodaj komentarz na temat ważenia

Oceń smak i właściwości produktu. Podziel się ciekawym przepisem, napisz jak wykorzystujesz go w kuchni. Jeśli produkt jest dla Ciebie nowością nie krępuj się pytać o sposób przyrządzania czy dostępność.

Możesz dodać komentarz jako niezalogowany lub zaloguj się albo zarejestuj aby w pełni korzystać z ileważy.pl

Zobacz jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu

Jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu?

  • powiąż komentarze z Twoim kontem użytkownika
  • nie czekaj na moderację komentarzy
  • zarezerwuj swój podpis / pseudonim
  • dla zalogowanych użytkowników nazwa przy komentarzu prowadzi do profilu gdzie możesz promowac swoją stronę / bloga
  • podstawowe konto jest darmowe a rejestracja trwa ok. minutę