Szyja indycza

Szyja indycza waży 330g. Mięso bez kości waży 150g.

  100g na zdjęciu (150 g)
Energia 135 kcal 203 kcal
Białko 20,1 g 30,2 g
Tłuszcz 5,4 g 8,1 g
Węglowodany 0,0 g 0,0 g
Błonnik 0,0 g 0,0 g

Szyja indycza kalorie w 100g: 135kcal

Zobacz więcej: sztuka 330g szyja indyk

Ostatnia aktualizacja: 2017.08.21

Ważenie dodano: 2010.01.11 w kategorii Mięso, wędliny i dania mięsne

Dzienne zapotrzebowanie

Porcja ze zdjęcia dla 2000 kcal
pokaż dla mojego zapotrzebowania


Mamy 23 opinie na temat ważenia - napisz własną

  • czy jesli bym na takiej szyji ugotowała rosołek to bedzie mniej tłuszczu (tz. wygotuje sie, a białko zostanie?)
  • So Lovely 2011/07/28 15:34
    fuuuu, wygląda koszmarnie.
  • Czy kości w szyi indyczej po ugotowaniu stają się lżejsze niż są przed ugotowaniem?
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2012/10/13 21:09
    @A: Przykro mi, ale nie rozumiem sensu tego pytania. Proszę o więcej szczegółów.
  • chodzi mi o to czy przed ugotowaniem beda wazyly wiecej, niz po ugotowaniu (zmniejsza swoja mase ze wzgledu na to ze wyplucza sie z nich mineraly)
    pytam bo szyja indycza ktora ugotowalam wazyla wiecej niz przed ugotowaniem i zastanawiam sie dlaczego.
  • wazyla mniej niz przed ugotowaniem*
  • Trzeba było jeszcze w trakcie gotowania zważyć:D
    Jakie to ma znaczenie?
  • dla mnie przy obliczaniu zapotrzebowania kalorycznego akurat ma znaczenie. chce w koncu wiedziec, ile tak naprawde zjadlam miesa podczas obgryzania takiej ugotowanej szyi, prawda?
    a odrywanie miesa od kosci przed gotowaniem mija sie z celem bo zle odchodzi a dwa - cala frajda przy obgryzaniu znika.

    wiec chce po prostu dowiedziec sie, o ile % waga kosci sie zmniejsza zeby moc wyliczyc ile bylo miesa w szyi.
  • Maciej[autor ilewazy.pl] 2012/10/14 23:08
    @A: Nie wydaje mi się, żeby waga kości zmieniała się w sposób znaczący a już na pewno nie przez "wypłukiwanie minerałów"..

    Przy opisie ważenia masz podaną masę mięsa (150 g) w stosunku do całości (330 g). To jest odpowiedź na pytanie ile mniej więcej jest mięsa w szyi indyczej: ok. 40-50% - na tej podstawie można szybko oszacować wartości odżywcze (co jest zresztą zrobione w tabelce powyżej).

    Nie trzeba kombinować z dodatkowymi ważeniami, czy uwzględnieniam zmian wagi podczas gotowania. Moim zdaniem nakład czasu i energii potrzebny na takie kombinacje związane z próbą uwzględnienia dodatkowych zmiennych jest niewspółmierny do efektu. Polecam branie pod uwagę orientacyjnych wartości przed ugotowaniem bo tak jest łatwiej (gotowanie nie wpływa oczywiście na kaloryczność, jednak zmienia się ilość wody w produkcie co wpływa na obliczenia np. na 100 g i uwzględnianie tego w takim codziennym szacowaniu może być utrudnione i niepraktyczne). Nie jesz codziennie tej szyi i nie ma sensu poświęcanie więcej niż chwili uwagi na szacowanie z niej kalorii. Po prostu następnym razem porównaj wizualnie szyję do naszego zdjęcia, podziel oszacowaną wagę całości przez 2 i dodaj do kalkulatora i tyle.
  • jak byłam mała to uwielbiałam ogryzać gotowaną indyczą szyję :D zawsze u babci! muszę sobie kiedyś kupić i ugotować, bo już nie pamiętam jak to smakowało :/
  • Zastanawialam sie nad ich waga, bo skoro 50-60% masy szyi stanowia kosci, a po ugotowaniu kosci z calej szyi wazyly zaledwie 50g (przy szyi wazacej przed ugotowaniem ~350g) to zwyczajnie mnie to zastanowilo i chcialam sie dowiedziec na przyszlosc takze w celu edukacyjnym czy kosci faktycznie zmniejszaja swoja mase podczas gotowania.
  • czy te 135kcal/100g to czystego mięsa czy miesa z kością ?
  • uwielbiam! często gotuję rosół z np. 2 ćwiartek z kurczaka, czy udek plus ew. kawałek piersi i kawałek (ok 1/3) takiej indyczej szyi. Szyja bardzo fajnie dopełnia smak zupy, polecam :)
    Jolmec- "Przy opisie ważenia masz podaną masę mięsa (150 g) w stosunku do całości (330 g)\" (z komentarza Macieja), więc 135 kcal to kaloryczność mięsa bez kości.
  • O kurcze, uwielbiam je! Szkoda tylko, ze stosunkowo długo trzeba je gotować... No i wyuczyłam się już budowy każdego kręgu odcinka szyjnego przy obieraniu
  • rosół na szyjach indyczych jest znaaaaaaaakomity!!! Polecam!!!!!
  • To w Trójmieście oraz na Warmii musimy mieć jakieś kolosy. Szyje indycze, czy to kupione w mięsnym, czy w Realu, ważą ok 500-600 g. Sama golutka kość ok. +100 g.
  • Weronikaalala 2016/01/30 20:52
    Rosół na szyjce indyczej nie tylko jest pyszny ale podobno także MEGA ODŻYWCZY :) polecam na grypę:)
  • a szyja z kurczaka jaka ma wartosc?
  • Barbara[autor ilewazy.pl] 2017/08/11 10:37
    @MalyKsiaze sprawdzę i dam znać po urlopie, bo obecnie nie mam dostępu do tabel wartości odżywczej.
  • dziękuję będę czekać :) udanego odpoczynku Pani Barbaro!
  • Barbara[autor ilewazy.pl] 2017/08/21 08:59
  • dziękuje Pani Barbaro za pamięć
  • Każda szyja wartościowa dla topora ;-) .

Dodaj komentarz na temat ważenia

Oceń smak i właściwości produktu. Podziel się ciekawym przepisem, napisz jak wykorzystujesz go w kuchni. Jeśli produkt jest dla Ciebie nowością nie krępuj się pytać o sposób przyrządzania czy dostępność.

Możesz dodać komentarz jako niezalogowany lub zaloguj się albo zarejestuj aby w pełni korzystać z ileważy.pl

Zobacz jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu

Jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu?

  • powiąż komentarze z Twoim kontem użytkownika
  • nie czekaj na moderację komentarzy
  • zarezerwuj swój podpis / pseudonim
  • podstawowe konto jest darmowe a rejestracja trwa ok. minutę