Ugotowane udko z kurczaka

Ugotowana noga z kurczaka waży 340 g. Mięso wraz ze skórą bez kości waży 230 g. Wartość energetyczna oraz odżywcza została obliczona dla mięsa wraz ze skórą.

  100g na zdjęciu (230 g)
Energia 136 kcal 313 kcal
Białko 14,5 g 33,4 g
Tłuszcz 8,8 g 20,2 g
Węglowodany 0,0 g 0,0 g
Błonnik 0,0 g 0,0 g

Ugotowane udko z kurczaka kalorie w 100g: 136kcal

Zobacz więcej: sztuka udko 340g

Ostatnia aktualizacja: 2018.11.09

Ważenie dodano: 2010.06.05 w kategorii Mięso, wędliny i dania mięsne

Dzienne zapotrzebowanie

Porcja ze zdjęcia dla 2000 kcal
pokaż dla mojego zapotrzebowania


Mamy 62 opinie na temat ważenia - napisz własną

  • a ile waży i jaką wartosc energetyczna ma takie udko bez skóry? wtedy powinno mieć raczej mniej kalorii...
  • również jestem ciekawa
  • Agnieszka 2010/06/06 20:06
    a jaki rodzaj kury? taki brojler przykładowo ma zdecydowanie wiecej kcal niż kokoszka znosząca jaja..
  • a surowe?
  • Dzięki śliczne, o to właśnie mi chodziło.Pozdrawiam.
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2010/06/07 11:47
    Anna:
    Nie ważyłam samej skóry, ale oszacowując, że stanowi ona 20 %, wartość energetyczna oraz odżywcza dla samego mięsa, będzie kształtować się w następujący sposób:
    Energia: 231 kcal / 185 g
    Białko: 33 g / 185 g
    Tłuszcz: 11 g / 185 g
    (Powyższe obliczenia dokonałam na podstawie danych z bazy – dotyczących mięsa z ud kurczaka bez skóry i kości)
    Ps. Nie tylko takie mięso będzie zawierało mniej kalorii, ale również mniej nasyconych kwasów tłuszczowych oraz cholesterolu. Zdecydowanie polecam ściągać skórę przed każdą obróbką termiczną :)

    Agnieszka:
    Podana średnia wartość odżywcza oraz energetyczna dotyczy kurczaków, które możemy zakupić na każdym stoisku z mięsem (zdając sobie sprawę, że wartości mogą oscylować w dwie strony) Oczywiście, kura - tuszka będzie bardziej kaloryczna w stosunku do kurczaka - tuszki:
    Kura (tuszka)
    Energia: 202 kcal / 100 g
    Białko: 18, 5 g / 100 g
    Tłuszcz: 14,3 g / 100 g

    Kurczak (tuszka)
    Energia: 158 kcal / 100 g
    Białko: 18,6 g / 100 g
    Tłuszcz: 9,3 g / 100 g

    Ewa:
    Wartość odżywcza oraz energetyczna dla surowego udka z kurczaka znajduje się tutaj:
    http://www.ilewazy.pl/udko-z-kurczaka
    I można w kalkulatorze podstawiać sobie dowolną ilość spożytych gram, natomiast udko (bez kości - mięso i skóra) znajdujące się na tej stronie zawiera:
    Energia: 316 kcal / 200 g
    Białko: 33, 6 g / 200 g
    Tłuszcz: 20,4 g / 200 g

    Izabela
  • Iza,
    Ta strona jest nieziemska!
    Powodzenia w dalszej pracy.
    Pozdrawiam
    lila
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2010/06/26 09:38
    Dziękuję Ci Lila za miłe słowa :)
    Również pozdrawiam
    Izabela
  • Mademoiselle Anna 2010/08/10 12:33
    bardzo dziękuję za te rzetelne informacje, jesteś niesamowita, Izabela. Ja również życzę powodzenia w dalszej pracy bo strona, owszem, jest genialna i przydatna w 100%. Pozdrowionka.
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2010/08/12 12:42
    Anno, dziękuję i bardzo się cieszę, że fotograficzny przelicznik wag http://www.ilewazy.pl podoba Ci się i jest przydatny w codziennym przyrządzaniu posiłków oraz określaniu wartości energetycznej i odżywczej pożywienia.
    Jestem ciekawa, czy zaglądałaś już na naszą stronę z przepisami ? Oto link: http://www.zdroweconieco.pl
    Znajdują się tam przepisy na smaczne i odżywcze potrawy :)
  • Josephine 2011/02/02 11:36
    Ratujecie mi życie:) Najlepsza strona jaka znalazłam w necie
  • Patrycja 2011/02/17 20:35
    Dzień Dobry :) Chciałabym się dowiedzieć ile waży i jaką wartość kaloryczną ma takie same udko jak na zdjęciu , tylko że upieczone ?
  • gosia2326 2011/02/27 06:56
    a jak się takiego kurczaka upiecze? ile to będzie miało kcal, tłuszczu, etc? :)
    pozdrawiam
  • aliceglass 2011/03/05 11:17
    czy orientuje się ktoś ile kcal będzie miała upieczona pałka z kurczaka bez skóry?
  • Czy udko przyrządzone na parze będzie się różniło kalorycznością od gotowanego?
  • do Anna
    nie, kaloryczność będzie taka sama, zresztą te udko chyba było zrobione w parowarze, a przynajmniej na takie wygląda, gdy ja sobie je zrobiłam wyglądało tak samo
  • a jak gotowane bylo te udko i jak roznic sie bedzie mieso gotowane z ponizszych sposobow:
    wrzucic mieso do zimnej wody i gotowac
    wrzucic do wrzacej wody i gotowac
    wiem ze bedzie roznica, w 1 sposobie w miesie bedzie chyba mniej tluszczu, ale niestety tez mniej bialka
  • @ola, generalnie wszystko zależy na czym nam zależy. Jeśli zależy na na wywarze wówczas gotujemy wszystko od wody zimnej. Wtedy wywar jest bardziej aromatyczny, lepszy w smaku. Jeśli zależy nam na mięśnie, to gotujemy od wrzątku, wówczas najmniej mięso traci na wartości - mniej przechodzi do wywaru. Jak się to odnośnie co wartości odżywczej, to niestety ciężko mi powiedzieć.
  • nie lubie udek, bo trzeba sie z nimi "bawic" przy konsumpcji ;) piersi sa lepsze. Pozatym nienawidze skóry - dla mnie smakuje jak taki glut :| bleee
    A co do gotowania tego miesa, to mi sie wydaje, ze lepiej smakuje takie wrzucone do goracej wody, bo nie jest takie "rozlazle" jak gotowane od zimnej. Chociaz moim zdaniem najlepiej zrobic na parze :)
  • haruka rzeczywiscie piersi sa lepsze ale tez drozsze. poza tym gdy moja babcia robi niedzielny obiad (czyli tradycyjnie rosoł i schabowe z ziemniakami) to ja zamiast smazonego schabowego zamawiam dla siebie wlasnie udka z rosołu (to chyba lepsze wyjscie)
  • ps skory oczywiscie zawsze zdejmuje (to zamawia moj pies) :)
  • u mnie w domu jak gotuje się zupę, to zazwyczaj na udkach bez skóry.
    no i w przypadku niedzielnych obiadków u babci robię to samo, co ola :D.
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2011/07/10 18:58
    @haruka: o tak, udka gotowane na parze to jest to!
    @goaway: ja też gotuję zupy na udkach bądź nóżkach bez skóry. Zresztą przed jakąkolwiek obróbką termiczną najpierw ją ściągam.
  • So Lovely 2011/07/27 15:25
    A ja mam tak - ściągam skórę tuż przed jedzeniem, czyli udko piecze sie wraz ze skórą... Ile wtedy będzie miało kcal mięso bez skóry? na pewno tłuszcz sie przedostanie, bo obróbka termiczna była ze skórą.
  • a czy pieczone udko bedzie mialo podobne wartosci?"?
  • A sama pałka to mniej więcej połowa? Około sto kcal bez skóry?
  • cherry90 2012/01/24 13:17
    ja mam pytanko ile takie udko ma ale bez paleczki ugotowane wczesniej zapeklowane czerwona slodka papryka ?
  • dołączam się do pytania N. czy sama pałka to połowa?
  • ile to udko ważyło przed obróbką ( gotowaniem)?
  • Dołączam się do powyższych próśb...Czy moglibyście sprawdzić jakie wartości ma udko po upieczeniu:)
  • Pani Izabelo!
    Chciałabym bardzo prosić żeby mogła pani zamieścić informacje dotyczące:
    Ile kalorii ma tzw. dramstik(pałka z kurczaka) gotowana,smażona lub pieczona. Bardzo proszę o pilną odpowiedź!!!
  • wydaje mi się, że to jest ćwiartka kurczaka, która dzieli się na podudzie (pałkę) i udko.
  • Dlaczego udko z kurczaka gotowane ze skórą ma na 100g więcej kalori niż filet gotowany bez skóry?
  • @Magda - ponieważ pod skórą na udku znajduje się znaczna ilość tłuszczu, którego w filecie jest praktycznie zero.
  • dlatego wydaje mi się ze te udko (ze skórą) powinno miec więcej kalori niz filet bez
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2013/03/12 21:02
    W związku z tym, że w dniu dzisiejszym ukazało się ważenie uda z kurczaka, postanowiłam uporządkować nazewnictwo dotyczące elementów z kurczaka i zmieniłam w powyższym ważeniu słowo "udko" na "noga".
  • Noga (udo) kurczaka BTWK z kością: 10,8 6,5 0,0 101
  • To co tu ważycie to nie noga, to ćwiartka kurczaka.
  • Witam jestem pierwszy raz i chciałbym znać odpowiedź dlaczego tak jest...

    Z tego co wiem to woda nie ma kalorii, więc dlaczego kurczak ugotowany na wodzie ma więcej kalorii od surowego?? Przecież tłuszczu nie przybywa. Tyle samo jest w surowym co ugotowanym. Nawet powinno być mniej bo podczas gotowania tłuszcz opuszcza mięso i wycieka do wody więc powinno być mniej kalorii....

    Takie samo wrażenie mam na przykładzie kiełbasy z grilla. Surowa ma mniej kalorii niż upieczona, a przecież na grilla kładzie się surową kiełbasę nie marynowaną. W takim razie nie ogrniam czemu upieczona kiełbasa ma więcej kalorii, skoro podczas pieczenia na grillu tłuszcz poprzez nacięcia wycieka do węgla bądź ognia...

    Proszę kogoś kto się zna dobrze na tym o odpowiedź bo od dłuższego czasu nurtuje mnie to pytanie...
  • Oczywiście mówiąc "kurczak" mam na myśli "udko". Co Do kiełbasy mówię o tradycyjnym grillu węglowym bądź nad paleniskiem. Ogólnie rzecz ujmując, chodzi mi o grill w którym podczas pieczenia tłuszcz jest odprowadzany.

    No i chciałbym jeszcze wiedzieć ile ma kalorii udko ugotowane bez skóry..

    Pozdrawiam ;) Super stronka..
  • @dajkam2 @dajkam2 przy obróbce w temperaturze zachodzą różne procesy chemiczne, które zwyczajnie zmieniają kaloryczność. Zależy też w czym gotujesz/marynujesz, bo jak np w jakimś bulionie czy przyprawach, to zawsze coś wsiąknie w mięso
  • No tak, co do marynaty to się zgodzę, do gotowania w bulionie też. Ale nie rozumiem dlaczego kalorii jest więcej jeśli gotuje się na czystej wodzie. Czyżby aż tak przybywało kalorii??
  • TO NIE UDKO TO ĆWIARTKA LUDZIE NAUCZCIE SIĘ ROZPOZNAWAĆ LEMENTY KURCZAKA.
  • @TheArt: Problem w tym, że ćwiartka może być przednia lub tylna. Udko jest tylko jedno. A że z dodatkiem? Od tego masz zdjęcie, żeby wiedzieć konkretnie o jakim fragmencie mowa. :)
  • Udko gotowane było w zwykłej wodzie bez dodatków?
  • Poproszę o ważenie takiego udka pieczonego na oliwie z oliwek. Dziękuję!
  • A samemu nie można policzyć? Surowe udko + dwie łyżki oliwy z oliwek...
  • Witam,
    Ponawiam pytanie zadane przez dajkam2. Dlaczego udko ugotowane w wodzie ma więcej kalorii niż surowe? Czy mgłaby na to pytanie odpowiedzieć pani Izabela? :)
    Dziekuje!
  • Magda2 - nie jestem pania Izabela, ale odpowiedz jest prosta : zostały zważone 2 udka o różnej wadze - wnioskuje tak po datach wstawienia na stronę i po zawartości tłuszczu (wśród prezentowanych na stronie: gotowane ma więcej tłuszczu niż surowe, a wiadomo że gdy gotujemy to część tłuszczu i białka z udka przejdzie do roztworu). Generalnie 100 g gotowanego udka ma mniej kcal, białka i tłuszczu niż 100g surowego, ale to są znikome różnice
  • lukasz206 2014/03/26 19:08
    Witam. Musze powiedzieć, że także uwielbiam tą stronę bo dzięki niej bardzo łatwo prowadzi mi się moją dietę masową więc jak widzicie mężczyzną też bardzo się ona przydaje;) pozdrawiam i proszę o więcej :)
  • Wartosci kaloryczne surowego mięsa z kurczaka różni się od tego ugotowanego ponieważ mięso ugotowane jest lżejsze od surowego wiec wartości najlepiej podawać dla surowego bo ono po ugotowaniu jest lżejsze. Np. 100g surowego to 65g udotowanego podając wartości dla 100g ugotowanego mamy na myśli okolo 135g surowego. Dlatego dla ugotowanego wychodzi więcej kalorii niż dla surowego. Najlepiej ważyć surowe. Podobnie jest z ryżem tylko w drugą stronę 100g surowego to 220g ugotowanego ryżu:)) makaron podobnie. Najlepiej ważyć przed obróbką wtedy unikniemy przekłamań.
  • Ania_laik 2015/05/09 11:24
    Witam! Proszę o pomoc.
    surowe udko z kurczaka ma 420g duże
    po ugotowaniu w rosole ma 220g (tak dużo ubyło z wagi)ze skórą i kością. Czyli jak jeszcze odejmę niejadalną skórę i kość ,to bedzie ugotowane mięso miało ze 170g. Jak zatem obliczyć jej wartość kaloryczną>?w bilans wrzucić wartość surowego czy ugotowanego mięsa?
  • Ania_laik 2015/05/09 11:30
    Z tego co tu wynika zważone i ugotowane udko ma mniej kalorii 136kcal na 100 g niż zważone surowe 158kcal na 100g. a powinno mieć więcej gotowane na 100g...wiec jak jest dokładnie bo inaczej tu wychodzi niż Tomzo opisuje.?
  • polaksandra 2015/05/19 19:21
    Ile kcal ma samo bioderko lub pałka. Czy podczas obróbki termicznej ze skórą mięso bardzo nasączone się tłuszczem?
  • A ile kalorii będzie miał wywar z takiego 1 udka, powiedzmy, że ugotowane w 3-4 litry wody taki średni garnek...?Bo to mniej chyba niż rosół taki który z kilku różnych części kurczaka ugotowany?
  • IIII
    Taka ćwiartka to co najwyżej na 1 l wody , wtedy będzie odpowiednio esencjonalny i smakowity . Na taki średni garnek to lepiej z całej kury rosół gotować .
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2016/04/14 07:58
    @llll: Woda nie dostarcza kcal, w związku z czym wywar dostarczy kcal w zależności od włożonych do wody składników. Aby dowiedzieć się, jakie średnie wartości będą reprezentowały gotową zupę, włóż poszczególne składniki do naszego kalkulatora znajdującego się w lewym górnym rogu strony.
  • Martiii4421 2017/12/06 01:25
    Czy na zdjęciu jest to samo udko (tylko po obróbce), które jest oznaczone jako "Udko z kurczaka" http://www.ilewazy.pl/udko-z-kurczaka? Próbuję obliczyć wydajność procesu po obróbce termicznej.
  • Barbara[autor ilewazy.pl] 2017/12/07 08:44
    @Martiii4421 nie, to są dwa różne kawałki mięsa.
  • Ciekawe jak duze macie te kosci ze wam wychodzi 110g za nie. Jak sama waze udko ktore wazy dajmy 300g to same kosci czy po ugotowaniu czy pieczeniu w piekarniku bez tluszczu waza zazwyczaj ok 50g. Nigdy nie mialam udka ktorego kosci byly by lzejsze.
    Kalorie z bialka nie sa zle ale mozna by bylo dokladne wazenie dodac bo jako osoba czesto uzywajaca waszej strony czuje sie przez wyzej wymienone wazenie ( udko i udko gotowana ) w pewnym sensie wprowadzona w blad a jestem osoba ktora musi bardzo uwazac na to co je, a niestety nie zawsze ma mozliwosc wazenia wszystkiego
  • Barbara[autor ilewazy.pl] 2018/10/26 08:29
    @Tina 95 to jest jedno ze starszych ważeń wykonane przez poprzednich właścicieli strony, którzy są ludźmi bardzo dokładnymi i z pasją realizowali ważenia. Nie mam powodu, by stwierdzać, że jest to ważenie niedokładne czy błędne.
    Jak zawsze przy ważeniach różnice indywidualne będę, bo każdy kawałek mięsa, każda cukinia i każda mandarynka są inne. Nie da się tu uwzględnić udek każdego rozmiaru.
  • Ja zazwyczaj ważę udko przed obróbką, a potem dodaję do niego kalorie z np oliwy. Tak jest mi najprościej bo po obróbce udko zyskuje wagę, zdobywa lub traci kalorie dzięki innym składnikom, a zazwyczaj i tak interesuje mnie wartość "mniej więcej" :)

Dodaj komentarz na temat ważenia

Oceń smak i właściwości produktu. Podziel się ciekawym przepisem, napisz jak wykorzystujesz go w kuchni. Jeśli produkt jest dla Ciebie nowością nie krępuj się pytać o sposób przyrządzania czy dostępność.

Możesz dodać komentarz jako niezalogowany lub zaloguj się albo zarejestuj aby w pełni korzystać z ileważy.pl

Zobacz jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu

Jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu?

  • powiąż komentarze z Twoim kontem użytkownika
  • nie czekaj na moderację komentarzy
  • zarezerwuj swój podpis / pseudonim
  • podstawowe konto jest darmowe a rejestracja trwa ok. minutę