Udko z kurczaka

Noga z kurczaka o wielkości pokazanej na zdjęciu waży 250 g. Noga bez kości waży 160 g.

  100g na zdjęciu (160 g)
Energia 159 kcal 254 kcal
Białko 16,8 g 26,9 g
Tłuszcz 10,2 g 16,3 g
Kwasy tłuszczowe nasycone 2,9 g 4,6 g
Węglowodany 0,0 g 0,0 g
Cukry proste 0,0 g 0,0 g
Błonnik 0,0 g 0,0 g
Sól 0,0 g 0,0 g

Udko z kurczaka kalorie w 100g: 159kcal

Zobacz więcej: mięso porcja noga kurczak 250g

Ostatnia aktualizacja: 2023.10.25

Ważenie dodano: 2009.07.20 w kategorii Mięso, wędliny i dania mięsne

Dzienne zapotrzebowanie

Porcja ze zdjęcia dla 2000 kcal
pokaż dla mojego zapotrzebowania


Mamy 52 opinie na temat ważenia - napisz własną

  • Ja mam takie pytanko.. Więc sama pałeczka z kurczaka (ta w mojej lodówce ma ok. 110g) będzie miała jakoś 180kcal? I to jest ze skórą, prawda? A ile bez skóry?
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2010/05/27 14:10
    Kasiu, jeżeli udko z kurczaka, które posiadasz będzie całe ważyło 110 g, to można oszacować, że bez kości jego masa będzie wynosiła 70 g i taką ilość bierzesz pod uwagę do obliczania wartości odżywczej mięsa wraz ze skórą. Przyjmując, że bez skóry mięso będzie ważyło 60 g, wartość energetyczna w przybliżeniu będzie wyglądać następująco:
    Energia: 75 kcal / 60 g
    Białko: 10,7 g / 60 g
    Tłuszcz: 3,6 g / 60 g
    Powyższe obliczenia dokonałam na podstawie danych z bazy - dotyczących mięsa z ud kurczaka bez skóry i kości.
    Izabela
  • A ile miałoby kcal takie udko, tylko upieczone w piekarniku bez żadnych dodatków? Wydaje mi się że trochę mniej, jakieś 200?
  • Witajcie nie przykładajcie zbytniej uwagi do kalorii skupcie się na dostarczeniu organizmowi wartości odżywczych jak białko,węglowodany , tłuszcze kalorie z mięsa nie są szkodliwe co innego jak sie zje w mc ustalcie sobie zapotrzebowanie kaloryczne ale nie musicie go przestrzegać rygorystycznie jeżeli odżywiacie się czysto .
  • ile kalorii ma takie udko wędzone jakie mozna kupic w wielu sklepach ??? czy to bedzie taka wartość kaloryczna czy ulegnie zmianie???
  • czy to jest to samo co cwiartka?
  • caroline 2011/08/24 18:30
    Zastanawia mnie ile kalorii ma takie udko pieczone bez tłuszczu natarte przyprawami do kurczaka. ;)
  • Może to dziwne, ale uwielbiam sobie obrać ze skóry i po prostu ugotować, a potem zjeść z kalafiorem. Smaku prawie w ogóle, ale jest tak cudownie delikatne mięso...
  • nakrettka 2011/08/24 21:11
    o, caroline, dobre pytanie :)
  • nakrettka 2011/08/24 21:12
    .
  • caroline- jak już było przy milione zreczy: zawsze musisz dodać kcal ze wszytskie co dodajesz. Nie liczyłabym ich w przypadku ziół czy przypraw (kwestia kilku gram) wiec taki kurczak ma tyle samo kcal co surowy przed pieczeniem, i tyle. Ewentualnie wytopi się część tluszczu ale ro zależy z jakiej części mięsa i ile.
  • a jak będzie z tą górną częścią tzw.pałką czy tam tez część niejadalna (kości) wynosi 30% wagi czy mniej?
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2012/05/28 15:00
    @pola: według źródła które posiadam - wartości będą zbliżone.
  • martabeata 2012/06/02 15:47
    A ja mam pytanie. Upiekłam w folii pierś z kurczaka. Puściła ona "soki" i czy te soki to tłuszcz??? (Pierś byla wczesniej zamrożona)
  • @martabeata tłuszcz, ale nie tylko! przecież te "soki" były wodniste a tłuszcz jest olisty. W tych sokach więc znajduje się również para wodna, płyny które znajdowały się w tej piersi.
  • a ile na 100g ma ,,pałka'' czyli udko z grilla bez skóry tak mniej więcej ??? Bardzo proszę o odpowiedz :)
  • a ile kalorii ma sama skórka bo ja ją zawsze zdejmuje:)
  • Dobre pytanie Asia też mnie to ciekawi, ile kalorii pozbędziemy się nie jedząc skórki ?
  • a właśnie, też się zawsze zastanawiałam nad tą skórą...
  • A sama ćwiartka bez 'palki' oraz sama 'palka' ile waza?
  • Mam pytanko, ile mogą ważyć kości w udku kurczaka?
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2012/12/10 22:53
    @Pawloo: pod zdjęciem znajduje się informacja: "Udko z kurczaka o wielkości pokazanej na zdjęciu waży 250 g. Udko bez kości waży 160 g." Czyli w tym przypadku kości ważyły 90 g.
  • A może któregoś pięknego dnia pojawiłaby się cała tuszka kurczaka? :)
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2013/03/12 21:01
    W związku z tym, że w dniu dzisiejszym ukazało się ważenie uda z kurczaka, postanowiłam uporządkować nazewnictwo dotyczące elementów z kurczaka i zmieniłam w powyższym ważeniu słowo "udko" na "noga".
  • To nie udko a ćwiartka kurczaka. Można prosić o zważenie samego podudzia?
  • Poza tym co to za ćwiartka która waży 130g, normalna ćwiartka waży 250-300g.
  • No to przecież to właśnie waży 250g. Raczej w sklepie wagi bez kości Ci nie podadzą O_o
  • Maciej[autor ilewazy.pl] 2013/03/25 21:16
    @TheArt, @Patra: Na tą chwilę nie mamy zaimportowanych opisów ważeń ze starego ilewazy. W przypadku tego ważenia w tym opisie była informacja ile ważyło całe udko, a ile części jadalne, stąd to zamieszanie z wagami. Pracujemy nad tym, żeby opisy przywrócić.
  • Ja miałam dwa takie udka (nie same pałki tylko właśnie takie "ćwiartki").
    Obie ważyły z kością ok. 530g a bez kości 400g (czyli waga kości wynosi prawie równe 25%).
  • W dodatku nie wiem czy tu kalorie się zgadzają. Dane z bazy USDA:

    Udko z kurczaka (ze skórą):
    http://nutritiondata.self.com/facts/poultry-products/730/2

    Udko z kurczaka (bez skóry):
    http://nutritiondata.self.com/facts/poultry-products/735/2

    "Pałka" z kurczaka (ze skórą):
    http://nutritiondata.self.com/facts/poultry-products/705/2

    "Pałka" z kurczaka (bez skóry):
    http://nutritiondata.self.com/facts/poultry-products/710/2

    Trzeba jeszcze zaznaczyć "Serving size" na "100 grams"
  • A jak będzie wyglądała ilość kcal po upieczeniu w piekarniku?
  • jak to jest ze udko gotowane ma niej kalorii?
  • @dzasta1555 chyba za sprawą tego, że część tłuszczu pozostanie w wodzie...
  • Adrian989898 2014/02/12 21:23
    Co ja widzę za głupoty? Nie trzeba liczyć kalorii ze zdrowego jedzenia? Przecież jeśli wyjdziemy po za zapotrzebowanie kaloryczne, to przytyjemy nawet na sałacie, a jak nie wyjdziemy to możemy chudnąć na pączkach. Jestem kulturystą na poziomie amatorskim i o diecie wiem sporo.
  • Adrian989898 Taka prawda. Jeden pączek jest lepszy niż 1 kg jabłek. Ilość cukru z jabłek jest kilka razy większa niż w pączku, co prawda pączek tłuzczu ma więcej ale kalorii i cukru mniej. Niby na logikę kalorie kaloriom nierówne ale wiem sama po sobie, że odżywiałam się długi czas bardzo zdrowo a okazało się, że nie chudłam bo jadłam za dużo owoców (ok 5 różnych dziennie) i jednocześnie razowego pieczywa (ok 3 kanapki dziennie) a co za tym idzie moja dieta była zbyt bogata w cukier, który zawiera się przecież oprócz tego w warzywach, mleku, kefirach itd. Przy ich ograniczeniu (bez ograniczania ogólnie ilości jedzenia - po prostu je zastąpiłam czymś innym) waga ruszyła skokiem w dół. Także udko choć zdrowe i nieprzetworzone to nie powinno być jedzone bez ograniczeń :)
    Europejka u mnie jedno waży 315 g z kością czyli po odjęciu Twoich 25% zostaje 230g ale jest trochę większe niż to ze zdjęcia. Także to by się zgadzało z danymi na tej stronce. Na Twojej stronie mowa o jakimś kawaku ważącym 57g więc chyba chodzi o samą "pałkę".
  • malasala 2014/02/17 16:02
    a ile kalorii będzie miało pieczone udko kurczaka?ciężko mi to oszacować
  • Czy 100g ugotowanej nogi będzie miało tą samą ilość kcal?
  • @Julla nie, bo podczas obróbki termicznej waga zmienia się. Pani Izabela wyjaśnia to pod prawie każdym ważeniem mięsa, np. http://www.ilewazy.pl/gotowana-piers-z-kurczaka
  • To nie jest UDO, to jest NOGA z kurczaka!!! ĆWIARTKA zawiera kość krzyżową, ten element nie zawiera.
  • A ile może ważyć kurczak w ziołach bez kości?
  • zapamietajcie sobie, dla latwego liczenia, elementy kurczaka jak nozka, udko, cwiartka maja 11gB i 7gT na kazde 100g surowca (wazymy surowy produkt z koscmi), czyli srednio jedno udko (niewazne czy pieczone, smazone, grillowane czy gotowane) o wadze 400g ma 44gB i 28gT (tluszcz zwierzecy przypomne jest zdrowy) wiec nie patrzcie slepo na te tutejsze wazenia bo to smiech
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2016/07/27 11:42
    @TheArt: A to ciekawe... Spożywasz również kość z danego drobiowego elementu ?
  • Udko też jest bardzo dobre oczywiście ze smakowitą przypieczoną skórką , oprócz tego uwielbiam ogryzać i rozgryzać kości kurczaka by wyssać z nich szpik :-) .
  • @ljon Ty wampirze!! :)))
  • Pyszne są też kurze stópki gotowane w wolnowarze z warzywami :-) .
  • Karolina1988 2017/07/24 09:12
    takie udko jak na zdjęciu ale upieczone w piekarniku bez dodatku tłuszczu zwieksza sie kaloryczność?
  • Barbara[autor ilewazy.pl] 2017/07/24 10:56
    @Karolina1988 kaloryczność nie zwiększy się, bo nie ma z czego, jeśli nie dodajesz tłuszczu. Może wręcz przeciwnie zmaleć, gdyż niewielka część tłuszczu z udka po prostu się wytopi.
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2017/07/24 10:57
    @Karolina1988: Jeżeli nie dodasz do udka składników posiadających kcal, to w porcji nie zwiększy się wartość kcal. A jeżeli wytopiłaby się pewna ilość tłuszczu, to nawet w porcji zmniejszy nieco wartość energetyczna.
  • Barbara[autor ilewazy.pl] 2017/07/24 11:43
    O proszę mówimy jednym głosem :)
  • Dzisiaj mamy na obiad górną część udka z kurczaka , marynowanego w jogurcie , sokiem z cytryny , czosnkiem i sól ipieprz . Do tego ziemniaki z wody i surówka z kiszonej kapusty z jabłkiem i cebulą polane lnianka doprawione solidnie pieprzem . Zależnie od tego na ile słona jest kapusta można dodac odrobinę soli . Będzie pysznie :-) .
  • pogubiona 2023/10/24 22:40
    Próbuję oszacować ile de facto jest kalorii w mięsie takiej nogi jak na zdjęciu (BEZ SKÓRY i BEZ KOŚCI)? Zakładając, że kupuję surowe o wadze 250gr czyli ok 160gr (=250kacl) ma ta noga ze skórą. Ile zatem odejmuje się skóry? To szacowane w % ?
  • Ewa1401[autor ilewazy.pl] 2023/10/25 11:18
    @pogubiona Mięso z udka kurczaka bez skóry (i bez kości, oczywiście) ma 125 kcal/100 g.
    Mamy na ten temat nawet ważenie:
    http://www.ilewazy.pl/udo-z-kurczaka-bez-skory
    Porównaj oba ważenia i zawartość tłuszczu w mięsie ze skórą i bez niej. Po obliczeniach przyjąć można, że kaloryczność mięsa kurczaka bez skóry jest około 20% mniejsza niż tego ze skórą.

Dodaj komentarz na temat ważenia

Oceń smak i właściwości produktu. Podziel się ciekawym przepisem, napisz jak wykorzystujesz go w kuchni. Jeśli produkt jest dla Ciebie nowością nie krępuj się pytać o sposób przyrządzania czy dostępność.

Możesz dodać komentarz jako niezalogowany lub zaloguj się albo zarejestuj aby w pełni korzystać z ileważy.pl

Zobacz jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu

Jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu?

  • powiąż komentarze z Twoim kontem użytkownika
  • nie czekaj na moderację komentarzy
  • zarezerwuj swój podpis / pseudonim
  • podstawowe konto jest darmowe a rejestracja trwa ok. minutę