Pierś z kurczaka gotowana

Gotowana pierś z kurczaka waży 170g. Przed obróbką cieplną mięso ważyło 260g.

  100g na zdjęciu (170 g)
Energia 151 kcal 257 kcal
Białko 32,9 g 55,9 g
Tłuszcz 2,0 g 3,4 g
Węglowodany 0,0 g 0,0 g
Błonnik 0,0 g 0,0 g

Pierś z kurczaka gotowana kalorie w 100g: 151kcal

Zobacz więcej: sztuka 170g pierś kurczak filet

Ostatnia aktualizacja: 2023.02.10

Ważenie dodano: 2010.01.31 w kategorii Mięso, wędliny i dania mięsne

Dzienne zapotrzebowanie

Porcja ze zdjęcia dla 2000 kcal
pokaż dla mojego zapotrzebowania


Mamy 130 opinii na temat ważenia - napisz własną

  • Dlaczego w 100 g gotowana pierś ma 151 kcal ,a surowa w 100 g ma 99kcal???
    Skoro przy przyrządzaniu nie są wykorzystane inne produkty.
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2010/01/31 21:11
    Witam serdecznie,
    Surowa pierś z kurczaka zawiera dużą ilość wody (ok. 75%). Podczas gotowania część z niej ulega wyparowaniu, powodując ubytek masy piersi (przed 260g po 170g), stąd zarówno wartość energetyczna, jak i odżywcza ulega skoncentrowaniu.
    Pozdrawiam
    Izabela
  • w 100 g 32,9 g białka. a pozostałe 66,1 g czym jest? woda?
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2010/01/31 22:44
    Witam
    Składniki wnoszące wartość odżywczą i zarazem energetyczną (białko oraz tłuszcz) stanowią w gotowanej piersi 34,9 g / 100g, natomiast pozostała ilość to woda, składniki mineralne oraz witaminy.
    Pozdrawiam
    Izabela
  • A ja dalej nie rozumiem dlaczego według tych przypisów gotowana pierś kurczaka ma więcej kcal niż surowa :/
  • bo zmienia wage, to tak jak ryz "suchy"-bez wody ma wiecej kcal niż ten ugotowany, napecznialy- z woda. oczywiscie w przeliczeniu na 100g produktu
  • Dla mnie to równiez bezsensu. Mowi sie, ze piers z kurczaka ma najmniej kalorii a tu wychodzi ze ma calkiem duzo! I ze lepiej zjesc kotleta ;]
  • na taki wielki kawal to nie jest duzo... wkoncu to caly obiad, ja nigdy nie zjadam calej takiej piersi
  • Trochę pomyśleć trzeba, a nie pisać że bez sesnu. 200g piersi surowej ma 200 kcal, ale po ugotowaniu to 200g waży 150g i wciąż ma 200 kcal, stąd wynika, że 100g ugotowanej ma 150kcal. Podobnie jest z ryżem i makaronem!
  • z takiej piersi to ze trzy kotlety wyjdą ,tak na oko ;)
  • A ja mam pytanie dotyczące ważenia przy diecie redukcyjnej, kiedy należy ważyć posiłki przed obróbką termiczną czy po. Po prostu troszkę się w tym pogubiłam, zawsze ważyłam wszystko (warzywa, owoce, różnego rodzaju kasze, ryż, ziemniaki, mięso) przed obróbką a oglądając niedawno program o odchudzaniu, mówiono iż mięso należy ważyć po obróbce termicznej i przy tej wadze wyliczyć kalorie. Mam nadzieję, ze wszystko jasno napisałam. Z niecierpliwością czekam na odpowiedź. Serdecznie pozdrawiam i dziękuję za tak fajną stronę i włożoną w nią pracę.
  • To zależy czy rzeczone mięsko zamierzasz spożywać na surowo czy po obróbce termicznej :)

    Rety! Zawsze się zastanawiałem jakim cudem dietetycy mają rację bytu. Tak łatwo przecież znaleźć informacje o składzie i kaloryczności wszystkich produktów. Tak było aż do dziś. Po przeczytaniu wielu komentarzy użytkowników tej znakomitej strony wszystko zrozumiałem :)
  • Dlaczego w 100 g gotowana pierś ma 151 kcal ,a surowa w 100 g ma 99kcal???
    Skoro przy przyrządzaniu nie są wykorzystane inne produkty.

    Witam serdecznie,
    Surowa pierś z kurczaka zawiera dużą ilość wody (ok. 75%). Podczas gotowania część z niej ulega wyparowaniu, powodując ubytek masy piersi (przed 260g po 170g), stąd zarówno wartość energetyczna, jak i odżywcza ulega skoncentrowaniu.
    Pozdrawiam
    Izabela

    To skoro podczas gotowania część z niej ulega wyparowaniu,powodując ubytek masy piersi.W takim razie po ugotowaniu powinno być mniej kalorii w piersi niż przed?
  • Nie, ponieważ rozpatrujemy teraz wartość energetyczną na 100g. A skoro podczas gotowania masa się zmiejszyła, to potrzebujesz wiecej piersi (co za tym idzie wiecej kalorii) aby efekt końcowy, po ugotowaniu, ważył tyle samo.
  • Poza tym wyparowuje woda, która nie ma rzecz jasna kalorii, a zostaje białko (4kcal/g) i tłuszcze (7kcal/g), więc na logikę ugotowana pierś będzie miała więcej kalorii przy mniejszej masie. Zresztą, podobnie jest z większością ugotowanych/upieczonych produktów (najlepiej widać to po tym, ile wody wyparowuje podczas smażenia pieczarek).
  • a ja mam pytanie dlaczego gotowana ma wiecej kcal od surowej a grillowana tudziez pieczona mniej? przeciez tez ulega koncentracji...
  • Kimuśka 2011/02/13 14:30
    Ja dzisiaj na obiad zjadłam 2 razy tyle, ale było pyszne, lubie pierś z kurczka...mniam xD
  • Ile może ważyć jedna polędwiczka z piersi z kurczaka?
  • nimfa says:
    2011/02/04 at 08:56

    Poza tym wyparowuje woda, która nie ma rzecz jasna kalorii, a zostaje białko (4kcal/g) i tłuszcze (7kcal/g)

    tłuszcze --> 9 kcal/g
  • Ile kalorii będzie miała opiekana pierś z kurczaka w 100g?
    Proszę o bardzo szybką odpowiedź!
  • z pewnością tyle samo, woda ucieknie, która i tak jest pozbawiona kalorii. chyba że posmarujesz ją jakimś tłuszczem, zrobisz marynatę. wtedy liczysz kalorie tych produktów których użyłaś.
  • atomercki 2011/06/03 12:47
    piers 31g białka??!! Pani Izabelo!! Ja chętnie z Pania o tym podyskutuje!!! pierś ma 21g jak juz!!!
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2011/06/03 13:07
    @atomercki 21 g białka znajduje się w surowej piersi kurczaka; spójrz tutaj: http://www.ilewazy.pl/porcja-piersi-z-kurczaka
  • Jest dobrze :P po ugotowaniu cyc sie skurczyl wiec ma wiecej białka i kcal w 100g. Przed obróbka ważył 260g, a po ugotowaniu waży 170. Zatem 55.9/2,6=21,5g - tyle białka na 100g miał surowy :) mam nadzieje, ze w miarę sensownie to napisałam...
  • Pani Izabelo? Czy zna Pani jakieś ciekawe przepisy z wykorzystaniem piersi gotowanej? Z czym, jak ją podawać? Bądź ktoś inny wie?
  • możesz zrobić np. sałatkę z kukurydzą i, jeśli nie liczysz obsesyjnie kalorii, majonezem :)
  • lubię sałatkę z brązowym ryżem, mango i piersią kurczaka. opcjonalnie można dorzucić kukurydzę. co prawda nigdy nie przepadałam za łączeniem mięsa z owocami, ale o dziwo ten zestaw mi pasuje. ;)
  • Karolcia 2011/06/05 11:50
    A ja kroję pierś w kosteczkę, podsmażam na teflonie, dodaję warzywa na patelnię i jest pycha ;)
  • Karolcia, chyba nie podsmażasz ugotowanej piersi, tylko surową?
  • Czemu nie? Ja czasem podsmazam ugotowana, właśnie taka pokrojona w kostkę ;)
  • Ugotowana nigdy nie przykleja sie do teflonu (smaze bez żadnego tłuszczu)
  • mmm to jestem zdziwiona, bo jak dla mnie ugotowana pierś jest delikatniejsza w smaku i nie widzę sensu, żeby później podsmażać
  • Właśnie za bardzo nie lubię gotowanej, ale przez wode lepiej nasiaka przyprawami niż taka zwyczajnie podsmazona bez oleju. Dlatego najczęściej kroje w kostkę wrzucam na patelnie (mam całkiem spora), przyprawiam, zalewam woda tak żeby ledwie wystawala ponad mięso i tak "podgotowuje" chwile pod przykryciem. Potem odlewam wode i podsmazam :) wiem, ze to może dziwne, ale cóż... Chyba mam nietypowe wyczucie smaku ;) w końcu tez chyba niewiele osób lubi kurczaka z curry posypanego wiorkami kokosowymi, albo mięso z cynamonem itd, itp :)
  • gotując powstaje skutek uboczny pod tytułem rosół ;)
    mięso nz wiórkami, cynamonem albo owocami wzbudza we mnie odrazę, tak samo jak pierś z zalewy miodowej (niby ma być delikatniejsza, ale ta słodycz zostaj). fuj
  • dla mnie fuj jest wlasnie ten skutek uboczny, czyli rosol - nienawidze poprostu :P
    mieso na slodko lubie, szczegolnie suszone, a jeszcze bardziej szczegolnie suszona wolowine :D ale z drugiej strony lubie tez na bardzo pikantno i takie wlasciwie robie najczesciej (pieprz cayenne wymiata). Zreszta czerwone mieso na pikantno jest najlepsze, zwlaszcza taki stek w wersji lekko krwistej :)
    Nie lubie za to takiego lekko przyprawionego - ani pikantnego ani slodkiego - dla mnie bez wyrazu. Ale ponoc o gustach sie nie dyskutuje ;)
  • no oczywiście, że każdy ma inny gust, ale warto się czasem podzielić wrażeniami, żeby potrawy nie były monotonne.

    a co do rosołu, zależy jak doprawisz :) (chociaż powiem szczerze, że ja tylko jem zrobiony przeze mnie, albo przez moją mamę, bo inne są okropne ;P)
    zwolenniczką czerwonego mięsa też nie jestem. Jem w sumie tylko drób i to w 90% piersi.
  • Ja pierniczę... rosół z piersi kurczaka. Życzę smacznego jedząc taki "rosół".
  • dziękuję.
    miłego objadania się tłuszczem.
  • W komentarza zawsze muszą się robić wycieczki prywatne ? Lubię pierś z kurczaka, kiedyś jadłem częściej, teraz bardziej z indyka. Gotowana/grillowana + warzywa + opcjonalnie ryż i jest dobry obiad.
  • nie wyraze sie jak qwerty ale sie z nim troche zgadzam, nie da sie ugotowac rosołu z samej piersi. Najlepsze do rosołu są ćwiartki udka lub pałki. Skrzydełka nie bo sama nie lubie ;)
  • to może ja mam jakiś spaczony gust, bo mi najbardziej smakuje ugotowany z piersi :)
  • Karolcia 2011/06/05 18:48
    Ja tam robię rosół z kostki rosołowej, wrzucam do kubka, zalewam wrzątkiem i gotowe ;) I znam bardzo dużo osób które tak robią, albo gotują tak jak @jo z piersi.
  • to ja już wole z piersi niż z kostki. Sory ale uważam że to dziwne jak ktos robi coś z kostki jako pełne danie tj. rosół. Używam czasem kostek, ale tylko jako dodatek (np gotuje na kostce piers, kroje ją wrzucam do miseczki z wazywami i zalewam tym wywarem z łyżeczką żelatyny.
  • Karolcia 2011/06/05 21:54
    @ola to nie jest jako jakiś tam główny posiłek tylko raczej w formie "gorącego kubka" bo smakuje tak samo ;)
  • Filemonkowa 2011/06/05 22:30
    spróbuję z cynamonem i ananasem z puszki, dam znać jak wrażenia :]
  • Z ananasem surowym i kawalkami brzoskwin albo rodzynkami wychodzi lepiej :) ale może tylko ja tak mam bo zdecydowanie wole surowego ananasa niż tego zapuszkowanego
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2011/06/06 11:42
    @carol: odkąd posiadam parowar, gotowana pierś spada na drugi plan ;)
    Zdecydowanie soczyściejsza i jędrniejsza jest gotowana na parze :)
    A wykorzystuję ją na wiele sposobów: np. do 2 dania wraz z różnymi kaszami, ryżem, makaronami, ziemniakami + warzywa na parze lub surówki. Można ją dodawać do wielu sałatek. Kilka pomysłów zostało przedstawionych powyżej. Życzę smacznego :)
  • A ja ponawiam pytanie zadane wcześniej: jeśli stosuję dietę redukcyjną i zapisuję swoje posiłki w tabelach kalorii, to np. w przypadku piersi z kurczaka, powinnam wpisać wagę piersi przed obróbką cieplną czy wagę takiej piersi już ugotowanej/uparowanej? Dla przykładu, w moich tabelach widnieje: "pierś z kurczaka bez skóry - 100g/121 kcal" ale też "pierś z kurczaka bez skóry surowa - 100g/98ckal". Ja się już pogubiłam.
  • zawsze licz wartosci przed obrobka :)
  • PsełdoNim 2011/07/05 15:22
    haruka - hehe, no prosze Cie, oszczedz ...

    Podlicza ... obojetnie ktore, jak wazy przed obrobka - totez takie podlicza, jak wazy po obrobce ... to stosuje inne wartosci ... i takie oblicza. Przeciez to proste jak budowa cepa.

    100g piersi przed obrobka bedzie mialo dokladnie taka sama wartosc kaloryczna jak po obrobce (bez uzycia dodatkowych produktow) ... dlaczego bedzie tyle samo, skoro sa inne liczby? Bo przeciez gramatura po obrobce nie bedzie taka sama jak przed obrobka, zatem niewazne kiedy policzy, wazne ... zeby skorzystala z odpowiednich wartosci.

    Zatem jesli przed obrobka wyjdzie jej np. 260g x 100kcal ... a po obrobce 170g x 150kcal ... to wyniki beda takie same (nie bedziemy sie klocic o 5kcal ... prawda? ;).
  • cherrilada 2011/07/08 12:18
    Czy pierś robiona w piekarniku w żaroodpornym, bez niczego też ma tyle kcal?
  • Ja pierniczę...czytając te Wasze dochodzenia dlaczego ma więcej kalorii po ugotowaniu to się nie dziwię że matma na maturę wraca...
  • NIE ZNOSZĘ PIERSI Z KURCZAKA! Już wolę nogę, podudzie ale nie to paskudztwo suche. Poza tym wybieram na ogół mięso indycze, które jest o niebo zdrowsze i lepsze w smaku nawet pierś taką zjem :) Niestety cenowo wychodzi drożej.
  • Mięso indycze "o niebo zdrowsze"? Mogłabyś rozwinąć? :)
  • KURCZAK JE WSZYSTKO INDYK JEST TRUDNIEJSZY W CHOWIE I NIE ZJE BYLE CZEGO DLATEGO MIESO Z INDYKA JEST ZDROWSZE I POLECANE DLA MAŁYCH DZIECI A KURCZAK NIESTETY NIE
  • KURCZAKA MOZNA NASZPRYCOWAC ANTYBIOTYKAMI POZA TYM ZJE KAZDA PASZE ROWNIEZ Z DIOKSYNAMI. I NIESTETY JEST DUZO TANSZY OD INDYKA A KOGO JEST STAC W TYM CHORYM KRAJU
    POLECAM PYSZNE DANIE Z Podudzia z indyka w curry z makaronem razowym :) Pycha
  • ja tam najbardziej lubie to suche mieso z indyka :P im suchsze tym lepsze
  • w ogole uwielbiam suszone mieso :) beef jerky wymiata :D
  • Asia, bez caps locka proszę, bo oczy bolą.
    jeśli chodzi o kurczaka, to zdecydowanie wolę pierś niż inną część, bo jest delikatniejsza. Indyk też jest ok, ale lepszy pieczony (a pierś kurczaka gotowana jest b.dobra)
  • ja mam bardzo złe skojarzenia z piersią z kurczaka mój tata swego czasu kupował dużo i w dodatku przyrzadzal niesmaczne dodawał za dużo vegety a reszta zamrażał. Po prostu mi się przejadła, uwierz mi zjedz taka rozmrożoną pierś z kurczaka zbyt duża ilościa vegety :). Ja czasem robię w sosie sojowym z warzywami duszonymi :) pycha.
  • Ja jem okolo pól kg piersi z kurczaka/indyka przynajmniej 4 razy w tygodniu i mi sie nie przejścia ;) i tez mroze :P a Vegete kiedyś wyjadalam paluchem z paczki albo zasypywalam nią frytki. Teraz nie jem ani frytek ani soli wiec i z Vegeta musiałam sie pozegnac ;)
  • Dlaczego pierś z kurczaka ma inne wartości odżywcze w 100 g w tym ważeniu -> http://www.ilewazy.pl/porcja-piersi-z-kurczaka?
  • Maciej[autor ilewazy.pl] 2012/01/19 19:10
    @benek: tamta pierś jest surowa stąd inne wartości na 100 g. Jeśli weźmiesz tą samą pierś przed i po ugotowaniu to będzie oczywiścia miała tyle samo kalorii, ale jak przeliczysz dla 100 g to będzie różnica w ilośći wody przed i po gotowaniu co wpłynie na kaloryczność dla 100 g.

    Przykład: surowa pierś waży 100 g i ma 100 kcal, po ugotowaniu będzie ważyła 65 g i nadal będzie miała 100 kcal. Dla piersi surowej będzie 100 kcal na 100 g, dla piersi ugotowanej z proporcji wychodzi, że dla 100 g będzie (100 x 100)/65 = 150 kcal
  • Dzięki za wyjaśnienie :)
  • Z zawartością na 100g się zgadzam. Gotowana TRACI masę i będzie miała większą koncentrację kalorii na 100g.

    ALE nadal wymaga wyjaśnienia fakt, pierś z kurczaka surowa (cała) ma 198 kalorii, a pierś z kurczaka gotowana (cała) ma 257 kalorii? Wynika z tego, że gotowanie dodaje piersi jakieś 60 kalorii. Co nie jest możliwe. Pierś przed i po gotowaniu powinna mieć bardzo zbliżoną wartość kaloryczną.

    Jedyne wyjaśnienie, to fakt, że pierś gotowana była przed gotowaniem dużo większa niż pierś surowa. Czy tak było? (pytanie do serwisu ilewazy.pl)

    (I nie wysyłajcie mnie na lekcje matematyki, tylko potraktujcie pierś jako jednostkę.]
  • Surowa zwazona tutaj pierś z kurczaka ma 200g, pod ta ugotowana ze zdjęcia napisane jest, ze surowa ważyła 260g więc chyba jasne ze była wieksza.
  • Maciej[autor ilewazy.pl] 2012/01/23 14:10
    @andrew, @haruka: Dokładnie tak jak pisze haruka, to były dwie różne piersi, zważone w odstępie kilku tygodni.
  • Oczywiście, że jest napisane (nie zauważyłem). Przepraszam za bezsensowne pytanie i dzięki za szybką odpowiedź. Teraz wszystko się zgadza.

    Ale cała sytuacja prowadzi do smutnego wniosku, że niektóre produkty nadal należy ważyć samodzielnie, bo ciężko jest dokładnie liczyć ilość kalorii w posiłkach próbując stosować wartości uśrednione - tutaj różnica między tym samym produktem wynosi 60kcal, gdyby to przemnożyć przez np. 3 posiłki dziennie i potem przez 7 dni to wychodzi spora niedokładność.
  • @Andrew zawsze mozesz poprosic w sklepie zeby pani zwazyla Ci np. kilka podwojnych piersi osobno. Nigdy nie ma z tym problemu. A jesli kupujesz paczkowane to na opakowaniu masz juz podana wage.
  • Może i ma sporo kalorii,ale to samo białko, więc dla odchudzających to danie nr 1 :)
  • sporo kalorii, litości!
    pyszne chude, lekkie i mało kaloryczne mięso.
  • Mam pytanie. Czy ta wartość kaloryczna dotyczy również takiego mięska tylko, że gotowanego na parze?
  • mam troche dziwne pytanie ;) ile czasu mozna przechowywac zamrozone mieso, po obrobce cieplenj? :D
    Czyli jesli ugotuje/upieke/zgrillluje itd. miecho, a potem wsadze do zamrazarki to iloe moze tam spokojnie polezec? ;)
  • Haruka: ugotowane mięso można przechowywać do 3 miesięcy w temperaturze minus 18 stopni. Ponieważ nie wszystkie domowe zamrażalniki lodówkowe osiągają taką temperaturę radziłabym dla bezpieczeństwa skrócić ten czas do dwóch miesięcy i cieszyć się gotowym jedzeniem najszybciej jak to możliwe ;)
  • dzieki za odpowiedz :D moja mrozi do -20, ale 2 miesiace i tak mnie bardzo cieszy, bo dotychczas staralam sie tygodnia nie przekraczac ;) teraz bede robic wieksze zapasy :D
  • Filet z kurczaka przyprawilem ziolami i wstawilem do piekarnika, bez jakiegokolwiek dodatku tluszczu. Filet po przyzadzeniu ma 150g. Czy mam liczyc jego kalorycznosc z piersi gotowanej ? Wyglada bardzo podobnie do mojej, tylko moja pokryta jest przyprawami. Czy moze mam liczyc kalorycznosc z http://www.ilewazy.pl/piers-z-kurczaka z surowej piersi, biorac pod uwage jego wage przed/po przygotowaniu ?
  • Kamil, zawsze mam ten sam dylemat. Dlatego zawsze biorę kaloryczność z surowej piersi (wagę przed upieczenie). Potem mięso pod wpływem temperatury zmienia swoją masę, ale kalorie nie odparowują, więc można liczyć to w ten sposób. Tak uważam :)
  • Maciej[autor ilewazy.pl] 2012/04/15 13:33
    @Kamil: Najłatwiej szacować wartości odżywcze z produktów przed obróbką cieplną. Po obróbce cieplnej są sytuację, gdzie trzeba uwzględniać wpływ wody (np. przy przeliczaniu na 100 g produktu po przygotowaniu) co może komplikować obliczenia i wprowadzać zamieszanie. Czyli ważysz przed pieczeniem (lub porównujesz z naszym zdjęciem) i dla tej wagi wprowadzasz kaloryczność do kalkulatora.
  • A jak z wywarem z takiej piersi? Jeżeli zostałaby zalana wodą z porem i marchewką powiedzmy to czy ten wywar miałby tyle samo kalorii co gotowana pierś czy nadal 0- jak to woda?
  • Gabriela 2012/09/03 23:46
    @Honsiu: Ten wywar miałby nie więcej niż 10 kcal, białko z kurczaka nie "wniknie" ot tak do wody... Nie ma sensu zawracać sobie głowy takimi drobnostkami. Równie dobrze można cały wywar szacować na 0 kcal, jakby to była sama woda.
  • a jak dlugo gotuje sie piers z kurczaka na koszyku przeznaczonym do gotowania na parze? od momentu gdy woda juz paruje. prosze o odp ktos kto tak przyrzadzal piers ;)
  • nadii, ja paruję ok 20 min. Jest soczysta i delikatna. Przyrządź jeszcze do niej jakąś ciekawą marynatę i będzie pyszna. Fajnym pomysłem dla fanów czosnku jest też ponacinanie piersi i włożenie w te nacięcia kawałeczki czosnku. Po "sparowaniu" nie są już ostre i naprawdę świetnie smakują.
  • Gabriela 2012/09/04 19:23
    @Kitek: Genialny pomysł z tym czosnkiem, na pewno wypróbuję. :D
  • Gabriela, ja podpatrzyłam w telewizji i też od razu mi się spodobało :D
  • szkoda ze nie ma piersi z kurczaka z grilla.
  • jest znalazlam przepraszam,
  • @iness: a to? :http://www.ilewazy.pl/porcja-grillowanego-filetu-z-piersi-kurczaka
    chyba ze chodzi ci o coś innego
  • aa, nie zauwazyłam że znalazłaś ;D
  • @huraka mam prośbę masz jakieś smakowite przepisy bo z tego co wyczytałam mamy identyczne gusty smakowe :) ???
  • Przeczytałem komentarze i pytania na tej stronce ale nadal nurtuje mnie takie pytanie: jeżeli mam 100g surowej piersi z indyka, to ma ona 84kcal. Jeżeli ją usmażę bez tłuszczu, na teflonie, to to co mi pozostanie po obróbce termicznej (nieważne ile będzie ważyć) również będzie miało 84kcal?
  • Ania1105 2013/01/13 16:49
    ta sama pierś będzie miała tę samą kaloryczność, ale inną wagę
  • pierś z kurczaka robiona na parowniku będzie miała tyle samo kcal jak ugotowana? :)
  • Woda nie zmienia kaloryczności posiłku. Mając jedną pierś z kurczaka możesz ją zrobić w swoim parowniku i będzie miała ona tyle samo kcal jak byś ją uparowała.
    Ja zawsze robię pierś z kurczaka na parze i zawsze widać wyraźnie, iż jej objętość się zmniejszyła, więc jedyna jej zmiana to w wartościach po przeliczeniu na 100gram (Ulegają one zagęszczeniu, gdyż mięso zmniejszyło się w wyniku utraty wody)
    Gdyby ta tutaj na stronie pierś z kurczaka została uparowana to w całości miałaby tyle samo kcal, ale w przeliczeniu na 100 gram, to nie wiem. XD
    W skrócie odpowiedź brzmi: TAK :D
    Ta sama pierś z kurczaka robiona na parowniku będzie miała tyle samo kcal jak byś ją ugotowała, tak myślę. A nawet jeśli jest jakaś różnica, to jest ona naprawdę baaardzo niewielka!
  • Mając jedną pierś z kurczaka możesz ją zrobić w swoim parowniku i będzie miała ona tyle samo kcal jak byś ją uparowała. <- miało być ugotowała ^_^
  • a jak to jest z duszoną piersią?
  • Witam. Mam pytanie do pani Izabeli dotyczące węglowodanów.Zupełnie nie wiem, jak je liczyć i rozumieć. Podam prosty przykład. Będę opierała się na wadze 500g, bo tak mi łatwiej-
    kurczak gotowany- 0,00 węgli,
    korzeń pietruszki- 52,5
    wino białe- 3,0
    czekolada gorzka- 40
    Czy to znaczy, że nieszczęsna pietruszka jest najbardziej niezdrowa?:) Oczywiście żartuję, ale i tak niewiele rozumiem.Chodzi mi też o błonnik, bo czytam, że może być zły i dobry? Pomijam kalorie, bo to oczywiste, że tu wygrała czekolada. Tylko proszę nie śmiać się ze mnie za moją głupotę w tym temacie...
  • mam pytanie : czy taka piers gotowana zamiast wody w domowym rosole bedzie miala jakos wiecej kalorii , nasiaknie warzywami lub tluszczem z wczesniejszego miesa na ktorym zostal ugotowany rosol ? licze na odpowiedz , pozdrawiam :*
  • maaniax: różnice w kaloryczności będą minimalne- ile taki kurczak jest w stanie "wypić" podczas gotowania? łyżeczkę rosołu, dwie? Myślę, że nie warto się tym przejmować ;)
  • Portugalia 2013/08/30 21:18
    Pierś była gotowana w wodzie bez dodatków?
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2013/08/30 21:25
    @Portugalia: być może w wodzie znajdowały się jakieś przyprawy, jednak sądząc po wyglądzie była to najprawdopodobniej tylko sól (albo nawet nie ;)). Na pewno nie było dodatków wnoszących kcal, np. tłuszczu itp...
  • Portugalia 2013/08/30 21:32
    Ok, dziękuję za odpowiedź:)
  • Ja taki sam kawałek piersi po ugotowaniu zważyłam i miał 500g, czy ta pierś była odsączana od wody po wyjęciu z garnka ? Bo myślę, że to woda tyle ważyła ... Nie rozumiem tego.
  • Alexia, chcesz powiedzieć, że włożyłaś pierś o wadze 260g do wody i po ugotowaniu magicznie napęczniała i ważyła dwa razy tyle, czyli pół kilo? Sorry, ale to jest niemożliwe. Albo coś pokićkałaś, albo włożyłaś jakąś olbrzymią pierś która ważyła więcej niż pół kilo (chyba z indyka...) albo masz zepsutą wagę... Podczas gotowania mięso zawsze się kurczy i traci na wadze.
  • naprawde pierś kurczaka jest bardziej kaloryczna niż udko kurczaka ze skórom?[oba gotowane] bo tak pani napisała pierś gotowana 151 a udka ze skórom 136???
  • ile gotowana na parze pierś z kurczaka będzie miała kcal w 100g ?
  • @marty_martyna prawdopodobnie wartości będą podobne co do piersi gotowanej. Warto jednak zaznaczyc, ze gotowanie na parze jest korzystniejsze, poniewaz z miesa ucieka mniej mineralow.
  • Żeby zrozumieć dlaczego lepiej zjeść takiego kurczaka niżeby kotlet z patelni trzeba zrozumieć podstawowe zasady diety. 1g Białka = 4 kcal; 1g węgli = 4kcal; 1 g tłuszczu = 9 kcal.
    Z białka budujemy mięśnie, zbyt duża ilość nie wpływa negatywnie na ciało i nie odkłada się w tłuszcz tak jak robią to właśnie tłuszcz i węgle. Do tego dochodzi jeszcze IG ale tutaj przekierowywuje aby wystukać to w google. Oczywiście to co tu napisałem jest bardzo uproszczoną wersją tego o co niektórzy pytają ;p. Pozdrawiam.
  • a można prosić o takie ważenie ugotowanej lub przyrządzonej w parowarze piersi z indyka ?
  • @dymowskia bedzie miala odrobinkę mniej kcal i mniej tluszczu, ale za wiele się nie róznią.
  • manthor89 2014/03/09 19:42
    Ludzie, nauczcie się czytać i myśleć!

    "Gotowana pierś z kurczaka waży 170g. Przed obróbką cieplną mięso ważyło 260g."

    Tzn., że jak już wspomniała Iza wartości odżywcze po ugotowaniu ulegają skoncentrowaniu, bo odparowała część wody. Ubytek masy wyniósł około 35%. Więc jak ktoś liczy dla surowej piersi i ma w diecie napisane 100g to jest równe mniej więcej 65g piersi ugotowanej.
  • Witam
    dlaczego gotowana pierś z kurczaka ma więcej białka niż smażona?
    pozdrawiam
  • Pani Izabelo ile kalori bedzie miał sznycel z fileta z piersi indyka ugotowany na parze jesli przed obróbka ternmiczna miał 100 gram to ile bedzie miał gram i kalori po ugotowaniu ? tak samo z kurczakiem jesli pzred ugotowaniem ma 100 gram to ile gram i ile kalori bedzie miał po ugotowaniu w wodzie rosole lub na parze? Prosze mi wytłumaczyc liczac kalorie w diecie sugeruje sie tymi przed obrobka czy po np ryż liczę kalorie z etykiety pudełeczka ( surowego ryżu ) czy po ugotowaniu kalorie sie zmienią ?
  • Ja mam pytanko bo nie ogarniam , gotowana pierś w 100 gramach ma 32 gramy białka a smażona w oliwie z oliwek 24 , z tego co wiem , jedynie tłuszcz powinien byc wiekszy bo oliwa się wchłąnia , a dlaczego białka jest mniej ? i jeszcze jedno jak smaże kurczaka na oliwie z oliwek to moge policzycz kalorie jak dla surowego i ododac do tego kalorie z oliwy ?
  • ile kalorii ma piers smazona na wodzie? czy mam ja traktowac jak gotowana czy jak smazona saute? bardzo prosze o odpowiedz bo nigdzie nie moge znalezc informacji na ten temar
  • Nie no kompletne brednie!200 g surowej piersi 198 kcal ale 170g czyli mniejsza pierś gotowana ma 260 kcal no zero logiki.Podczas gotowania chyba nie przybywa kalorii z wody:-)?
  • @Andżi, wody ubywa (różnica masy z 260g na 170g), a więc następuje zagęszczenie składników odżywczych, stąd wyższa kaloryczność w przeliczeniu na 100g. Całkiem logiczne, było też o tym w komentarzach wyżej i na tej stronie wielokrotnie również pod innymi ważeniami.
  • Proszę o poradę. Jak dostarczyć na diecie odpowiednią podaż białka przy mojej wadze 130 kg? Aby dostarczyć minimum 1,2 g na kg m.c. musiałabym zjeść 3 porcje takiego fileta, a to już 770 kcal. Pilnuję 1500 kcal. Nie mam aktywności fizycznej ze względu na ograniczenia ortopedyczne.
  • pasjonatka47 2016/05/27 15:44
    @Natas chyba 1g/kg mc dla osoby nieaktywnej fizycznie. Poza tym moim zdaniem przy nadwadze na początku należałoby ograniczyć kalorie, ale nie zawracać aż tak uwagi na podział BTW. Ważne jest aby nauczyć się najpierw zdrowych nawyków. Gdy waga będzie mniejsza i chudnięcie będzie już trudniejsze wtedy należałoby myśleć o podziale węgli, białek i tłuszczów...
  • Natas, jak rozumiem - twoja waga wynika z nadmiaru tkanki tłuszczowej, a nie np. tego, że 200 cm wzrostu i chcesz ją zmniejszyć?
    Te książkowe normy są podawane dla osób o przeciętnych proporcjach różnych tkanek w ciele. Tłuszcz nie jest tak aktywny metabolicznie jak inne, nie potrzebuje tylu makroskladników do przeprowadzania reakcji różnych szlaków biochemicznych co np mięśnie, więc zapotrzebowanie na białko nie rośnie liniowo z masą ciała.
    Nie jestem dietetykiem więc nie jestem w stanie powiedzieć ile potrzebujesz, dobrze byłoby się z tym zwrócić do specjalisty. W sensownych źródłach w internetach też na pewno jest dużo przydatnych informacji :)
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2016/05/27 21:01
    @Natas: Przykro mi, ale portal ilewazy.pl nie służy rozwiązywaniu tego typu dylematów. Bardzo proszę pozostałych użytkowników o powrót do komentowania zważonego produktu.
  • Gotowane udko czy skrzydełka a owszem podawane w dobrze doprawionym rosole u mnie najczęściej po azjatycku są ok ale pierś jednak wolę wcześniej zamarynować a następnie usmażyć na ghee lub oleju kokosowym .
  • Jak bardzo wartości odżywcze różnią się, jeśli pierś kurczaka zostanie upieczona w piekarniku? (bez dodatków zmieniających te wartości)
  • @Mumia skoro pierś pieczona bez dodatków zmieniających jej wartości, to dlaczego wartości piersi pieczonej miałyby się różnić od piersi gotowanej? Może tylko zmniejszyć się jej waga przez odparowanie wody podczas pieczenia, ale kalorii nie przybędzie, ani nie magicznie nie ubędzie. ;)
  • Ganczar666 2018/01/31 20:29
    Lubię piersi :-)
  • Michał166 2018/04/21 19:43
    Odkopane trochę, ale dla przyszłych komentujących. : ) Wartości odżywcze sprawdzamy na surowo. Zarówno mięsa, warzyw, jak i w wielu przypadkach składnika, na którym smażymy. Protip - woda zawiera 0 kcal.
  • Barbara[autor ilewazy.pl] 2018/04/22 10:51
    @Michał166 podajemy wartości odżywcze zarówno dla surowej jak i gotowanej piersi z kurczaka. Pod zdjęciem jest także informacja:
    "Gotowana pierś z kurczaka waży 170 g. Przed obróbką cieplną mięso ważyło 260 g"

    http://www.ilewazy.pl/porcja-piersi-z-kurczaka
    http://www.ilewazy.pl/piers-z-kurczaka
  • Michał_Stary 2023/01/05 18:20
    Przeczytałem, większość komentarzy i ciągle to samo pytanie, czemu po ugotowaniu jest więcej kcal w 100g, ale nikt nie zwrócił uwagi na to co naprawdę jest dziwne czyli dlaczego ten kawałek 260g, który po ugotowaniu skurczy się do 170g zachowa swoja sumaryczną kaloryczność i makroskładniki ?

    To z tego mięsa ubędzie tylko woda ?
    Czyli jakbym zrobił rosół na indyku to po wyjęciu indyka z wody, ten rosół będzie miał 0 kcal, a całe kcal zostaną w indyku ? Coś tu nie gra.
  • Ewa1401[autor ilewazy.pl] 2023/01/09 08:51
    @Michał_Stary Ten problem jest często dyskutowany, bo rzeczywiście zrozumienie go nie jest najłatwiejsze. Przeczytaj uważnie dyskusję - odpowiedzi Izabeli, Macieja i Barbary, które w niej znajdziesz, rozwieją Twoje wątpliwości.

    Najbardziej klarownie wyłożyła to Izabela: "Surowa pierś z kurczaka zawiera dużą ilość wody (ok. 75%). Podczas gotowania część z niej ulega wyparowaniu, powodując ubytek masy piersi (przed 260g po 170g), stąd zarówno wartość energetyczna, jak i odżywcza ulega skoncentrowaniu."
  • @Michał_Stary Toś panie wyleciał z tematem po 5 latach XD Teraz to już nikt nie ma wątpliwości co do kwestii ubytku wody w kurczakejrosie????
  • Nie chodzi o koncentrację. W opisie zdjęcia czytamy: "gotowana pierś z kurczaka waży 170g. Przed obróbką cieplną mięso ważyło 260g". Według danych ilewazy.pl 260 g surowego mięcha ma 3,4 g tłuszczu a 170g ugotowanego ma również 3,4 tłuszczu. Rosół się nie udał :)

Dodaj komentarz na temat ważenia

Oceń smak i właściwości produktu. Podziel się ciekawym przepisem, napisz jak wykorzystujesz go w kuchni. Jeśli produkt jest dla Ciebie nowością nie krępuj się pytać o sposób przyrządzania czy dostępność.

Możesz dodać komentarz jako niezalogowany lub zaloguj się albo zarejestuj aby w pełni korzystać z ileważy.pl

Zobacz jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu

Jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu?

  • powiąż komentarze z Twoim kontem użytkownika
  • nie czekaj na moderację komentarzy
  • zarezerwuj swój podpis / pseudonim
  • podstawowe konto jest darmowe a rejestracja trwa ok. minutę