Golonka indycza

Golonka indycza waży 455 g. Mięso wraz ze skórą pozbawione części niejadalnych - kości i chrząstek waży 370 g.

  100g na zdjęciu (370 g)
Energia 151 kcal 559 kcal
Białko 19,0 g 70,3 g
Tłuszcz 7,5 g 27,8 g
Węglowodany 0,0 g 0,0 g
Błonnik 0,0 g 0,0 g

Golonka indycza kalorie w 100g: 151kcal

Zobacz więcej: sztuka indyk 370g golonka podudzie

Ostatnia aktualizacja: 2013.06.16

Ważenie dodano: 2012.04.24 w kategorii Mięso, wędliny i dania mięsne

Dzienne zapotrzebowanie

Porcja ze zdjęcia dla 2000 kcal
pokaż dla mojego zapotrzebowania

Skład: element indyczy uzyskany poprzez cięcie poprzeczne podudzia.

Mamy 15 opinii na temat ważenia - napisz własną

  • dziękuję za zważenie:)
    czy bez skóry zmniejszy się kaloryczność?
  • Super! Doczekałam się mojej propozycji :) Uwielbiam golonkę z indyka. Skórę zdejmuję :)
  • alice_n, jasne, odejdzie sporo tłuszczu (;
  • ooo, gotowana- pycha, a rozgotowana- niebo w gębie! :)
  • piers lepsza :]
  • Potwierdzam. Skórka to jedna z najbardziej tłustych części.
  • Połowa tej golonki to tłuszcz? Gratuluję labratorium analitycznego, które to wykazało :-)
    Każdy przedsiębiorca rolny zajmujący się hodowlą zwierząt parsknie śmiechem gdy to zobaczy. Zwierząt nie hoduje się na tłuszcz, który jest prawie bezwartości, a dla mięsa. Producent produktu finalnego z mięsa zrobi np. pierś wędzoną a nie z tłuszczu. Tłuszcz kupi ten najtańszy, palmowy (ew. wykorzysta ścinki z lini) i tym napcha wyrób. Pozdrawiam
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2012/04/27 21:43
    alice_n: "czy bez skóry zmniejszy się kaloryczność?" Oczywiście. Według różnych źródeł mięso z golonki bez skóry dostarczałoby od około 100 do 120 kcal / 100 g.
    Jako ciekawostkę podam średnie wartości dla 100 g skóry z indyka:
    Energia: 413 kcal
    Białko: 9,4 g
    Tłuszcz: 42, 4 g
    W przypadku tej golonki, skóra ważyła 25 g.

    @hodowca: "Połowa tej golonki to tłuszcz?" Nie. Spójrz proszę na wykresy.
    Na pierwszym z nich widzimy, jaki udział energii dostarczą nam poszczególne składniki odżywcze. Pomimo, że tłuszczu w tym produkcie jest mniej niż białek / 100 g, to dostarcza on więcej energii podczas spalania (9 kcal / 1 g, a białka 4 kcal / 1 g). Stąd zajmuje prawie połowę wykresu. Warto wówczas spojrzeć jeszcze na drugi wykres. Tu mamy przeniesione wartości liczbowe z tabelki. Czyli widzimy na pierwszy rzut oka, że tłuszczu jest dwukrotnie mniej niż białka.
    Jeżeli chodzi o źródło danych, to pochodzą bezpośrednio od producenta.
    A może chodziło Ci o jeszcze coś innego ?
  • Jak zmienia się waga po ugotowaniu?
  • właśnie, prosimy o gotowaną lub pieczoną w naczyniu żaro, w surowych mało kto gustuje ;D
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2012/10/13 23:04
    @MaŁa: "w surowych mało kto gustuje ;D"
    No, ja mam taką nadzieję ;) Znacznie łatwiej jest obliczać wartość odżywczą dania, gdy uwzględnia się mięso surowe. Każdy gotuje / piecze / smaży swoim sposobem, więc wartości będą się różnić. Jeżeli po ugotowaniu została zjedzona np. połowa takiej golonki, to należy do obliczeń uwzględnić pół surowej.
  • Dzisiaj wsunęłam całą taką golonkę na obiad. MNIAM.
  • a jakie wartości będzie miała taka golonka pozbawiona skóry?
  • uwielbiam pieczone golonko :D
  • @drugsx - pieczoną golonkę*

Dodaj komentarz na temat ważenia

Oceń smak i właściwości produktu. Podziel się ciekawym przepisem, napisz jak wykorzystujesz go w kuchni. Jeśli produkt jest dla Ciebie nowością nie krępuj się pytać o sposób przyrządzania czy dostępność.

Możesz dodać komentarz jako niezalogowany lub zaloguj się albo zarejestuj aby w pełni korzystać z ileważy.pl

Zobacz jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu

Jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu?

  • powiąż komentarze z Twoim kontem użytkownika
  • nie czekaj na moderację komentarzy
  • zarezerwuj swój podpis / pseudonim
  • dla zalogowanych użytkowników nazwa przy komentarzu prowadzi do profilu gdzie możesz promowac swoją stronę / bloga
  • podstawowe konto jest darmowe a rejestracja trwa ok. minutę