Stek surowy z rostbefu wołowego

Rostbef wołowy

Stek surowy z rostbefu wołowego waży 70 g.

  100g na zdjęciu (70 g)
Energia 152 kcal 106 kcal
Białko 21,5 g 15,1 g
Tłuszcz 7,3 g 5,1 g
Węglowodany 0,0 g 0,0 g
Błonnik 0,0 g 0,0 g

Rostbef wołowy kalorie w 100g: 152kcal

Zobacz więcej: stek 70g sztuka rostbef wołowy mięso

Ostatnia aktualizacja: 2016.05.29

Ważenie dodano: 2013.05.31 w kategorii Mięso, wędliny i dania mięsne

Dzienne zapotrzebowanie

Porcja ze zdjęcia dla 2000 kcal
pokaż dla mojego zapotrzebowania

Inne ważenia tego produktu:

Mamy 9 opinii na temat ważenia - napisz własną

  • Surowy to nic nie da, zawsze trzeba to jakoś przyrządzić.
  • Jak to się przyrządza, żeby nie wyszła podeszwa?
  • najlepiej żywe zostawić.
  • Mam pytanie,ile kalorii będzie miał taki stek zamarynowany po usmażeniu?
  • Michałłł 2015/01/27 18:01
    Europejka. Przyrządzasz tak: Wyjmij z lodówki na 30 - 60 min przed smażeniem. Osusz ręcznikiem. Posyp solą, pieprzem i delikatnie natrzyj oliwą. Smaż bez tłuszczu na dobrze rozgrzanej grubej patelni od 1 min do 4 na stronę w zależności od grubości i tego czy chcesz krwisty / wysmażony.

    Dla przykładu ~2 cm stek smażysz 4 min na stronę i otrzymujesz średnio wysmażony ze skazaniem na wysmażony. Zazwyczaj piszą na opakowaniu ile smażyć.
  • nie solić steku przed smażeniem :) tylko po.
    przyprawić polecam pieprzem zielonym ziarnistym (kruszy się w palcach a to co się nie skruszy też zostawić w kawałkach / całości) z obu stron. i na gorącą patelnię.
    w zależności od stopnia wysmażenia najlepiej sprawdzić stek palcem, w zależności od elastyczności tak jak pokazano tutaj http://kukbuk.com.pl/przepis/777,jak-sprawdzic-stopien-wysmazenia-steku-
    na końcu zostawiamy stek na pol minuty na talerzu przykryty i na koniec solimy.

    smacznego
  • Ja robię stek na grillu elektrycznym.
    Zasady:
    - patelnia/grill muszą być bardzo, bardzo mocno rozgrzane przed położeniem steku (na grillu elektrycznym - temperatura na maksa)
    - smażyć/grillować 3-4 min z jednej strony (góra 5, jeśli stek jest bardzo gruby i kogoś odstrasza różowe mięso - ale nie więcej, bo zrobi się twardy skurczybyk)
    - nie można nakłuwać mięsa widelcem w trakcie przyrządzania - można raz obrócić łopatką
    - zdjąć z grilla/patelni, nałożyć odrobinę masła, odstawić na chwilkę, posolić :)

    Steki są megapyszne i superszybkie w przyrządzaniu! A teraz wszystkie dyskonty sprzedają bardzo dobre steki wołowe. Raj dla amatora
  • Jaką zawartość tłuszczu można przyjąć dla 100 g po beztłuszczowym smażeniu na patelni grillowej? ok 6 g?
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2016/05/29 19:07
    @Zegson: Myślę, że takie oszacowanie nie będzie dużym błędem. Należy zdać sobie sprawę, że na dzień dobry nie wiemy, ile dokładnie tłuszczu / 100 g ma zakupiony przez nas kawałek. To jest surowiec naturalny, więc mogą być wahania w składzie.

Dodaj komentarz na temat ważenia

Oceń smak i właściwości produktu. Podziel się ciekawym przepisem, napisz jak wykorzystujesz go w kuchni. Jeśli produkt jest dla Ciebie nowością nie krępuj się pytać o sposób przyrządzania czy dostępność.

Możesz dodać komentarz jako niezalogowany lub zaloguj się albo zarejestuj aby w pełni korzystać z ileważy.pl

Zobacz jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu

Jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu?

  • powiąż komentarze z Twoim kontem użytkownika
  • nie czekaj na moderację komentarzy
  • zarezerwuj swój podpis / pseudonim
  • dla zalogowanych użytkowników nazwa przy komentarzu prowadzi do profilu gdzie możesz promowac swoją stronę / bloga
  • podstawowe konto jest darmowe a rejestracja trwa ok. minutę