Tuszka królika

Tuszka królika waży 1000 g. Po usunięciu części niejadalnych waży 800 g.

  100g na zdjęciu (800 g)
Energia 156 kcal 1248 kcal
Białko 21,0 g 168,0 g
Tłuszcz 8,0 g 64,0 g
Kwasy tłuszczowe nasycone 3,3 g 26,2 g
Węglowodany 0,0 g 0,0 g
Błonnik 0,0 g 0,0 g
Sól 0,0 g 0,3 g

Tuszka królika kalorie w 100g: 156kcal

Zobacz więcej:

Ostatnia aktualizacja: 2015.12.23

Ważenie dodano: 2014.09.12 w kategorii Mięso, wędliny i dania mięsne

Dzienne zapotrzebowanie

Porcja ze zdjęcia dla 2000 kcal
pokaż dla mojego zapotrzebowania

Mamy 55 opinii na temat ważenia - napisz własną

  • Biedne maleństwo... :(
  • A kurczak juz nie biedny?
  • Michalinaa 2014/09/12 20:42
    też mi się zaraz skojarzyło że niedawno kicał po trawce :( chociaż mięso z królika uwielbiam ;)
  • mniam!
  • I na pasztet :D
  • Mam do Państwa taką prośbę, żeby nie wyświetlać od razu zdjęć martwych zwierząt. Nie jestem wegetarianką, bo mięso drobiowe jem, chociaż okazjonalnie, ale mam w domu królika i dla mnie to zdjęcie jest po prostu obrzydliwe. Wiele wegetarian wchodzących na stronę może się oburzyć, w końcu po to nie jedzą mięsa, żeby nie mieć do czynienia z martwymi zwierzątkami, a tu takie coś...
    Może lepiej po prostu napisać "Tuszka królika" i dać ikonkę z logo strony, a dopiero po kliknięciu w ważenie wyświetlać takie, bądź co bądź, drastyczne obrazki.
    Taka mała sugestia ;-)
  • Łukasz95 2014/09/12 22:56
    @Realist: również biedny
  • anonim111111 2014/09/12 23:02
    Jejciu :(
  • Gryzipiórka. 2014/09/12 23:11
    Bez przesady, to już z Waszej strony lekka hipokryzja. Dla mnie nie ma w tym zdjęciu nic obrzydliwego, ot sprawione mięso gotowe do przyrządzenia. Drastyczne zdjęcie przedstawiałoby co najmniej królika nieoskórowanego ledwo co pozbawionego życia. A co do wartości, to w zasadzie spodziewałam się mniejszej zawartości tłuszczu, bądź co bądź to dość chude mięso. No ale zbyt czesto się go nie jada, w związku z czym ciekawe uzupełnienie diety.
  • Julietta 2014/09/13 00:11
    bellarina@: ja jestem wegetarianką i nie obrzydza mnie ten widok. On mnie smuci. Wg mnie wlaśnie powinny być wyświetlane, na niektórych może to podziala :)

    Co do królika - mięso może i jest smaczne, ale nie rozumiem jak można jeść czyjeś zwłoki.
  • @bellarina - weź się uspokój. Skrzydło kaczki, karkówka cielęca czy pierś z kurczaka też Cię tak poraziły? Twoja propozycja to wyłącznie Twoje prywatne widzimisię, nigdy nie widziałam takiej sugestii od nikogo przy żadnym innym ważeniu jakichkolwiek części zwierzęcych. Zwłaszcza, że to tak naprawdę rozebrana tuszka, a nie całe, obdarte ze skóry zwłoki z głową i oczami. Swoją drogą ciekawe czy też tak reagujesz na widok całych ryb z oczami wyłożonymi na sprzedaż w supermarkecie na ladach.

    Jadłam, bardzo lubię. W szczególności polecam w wersji pieczonej pana Okrasy, który prezentuje przepis razem z filmikiem jak dokładnie przygotować na kuchnialidla.pl Wychodzi naprawdę pyszny.
  • Straszne jak można jeść wszystkie takie kochane zwierzatka które chcą żyć i pragną życia a ktoś im je tak po prostu odbiera to okropne i okrutne. Jestem wieloletnią wegetarianka i nie wyobrażam sobie jak można być na tyle bez serca by jeść niewinne niczemu zwierzęta. Mam 2 króliki w domu i nigdy żadnego bym nie dała skrzywdzić, to są wspaniałe zwierzęta uwielbiają kontakt z człowiekiem i mu ufają a niektórzy ludzie to nie ludzie tylko bestie.
  • Bardzo proszę o usuwanie komentarzy w stylu : "to obrzydliwe", "jak można jeść zwłoki" itd. Dzięki tej stronie mamy możliwość sprawdzenia wagi i wartości odżywczych i nikt nie ma ochoty czytać, że jesteśmy "bestiami bez serca".
    Ja mam w domu dwie marchewki i też żadnej bidulki nie dam skrzywdzić. Opanujcie się już.
  • @bellarina jak wchodzisz do mięsnego to też zasłaniasz oczy? Przepraszam, że komentarz nie na temat, ale już da się zauważyć wkradającą się poprawność polityczną "bo wegetarian może to oburzać". Mnie też codziennie wiele rzeczy oburza, ale jakoś z tym żyję i nie czepiam się niczego.
  • weraaaaA 2014/09/13 11:21
    szkoda mi ludzi którzy piszą "biedactwo" a krowa to już nie biedactwo?
    Ludzie przejrzycie na oczy! Nie jedzcie biednych zwierzą. Zdajecie sobie sprawę że was organizm również na tym cierpi? Człowiek w 100% jest roślinożerny.
  • znatalkowana 2014/09/13 11:35
    Jestem wieloletnia wegetarianka i strasznie irytuja mnie komentarze o obrzydzeniu. Mieso jak mieso, kazdy moze jesc to, na co ma ochote. Tym bardziej nie rozumiem wielkiego oburzenia miesazercow - martwy kurczak, czy swinka okej, a konik, czy krolik to juz wielka zbrodnia?
  • Tequilla_88 - my wegetarianie do mięsnego nie chodzimy ani na działy z mięsem
  • króliczka11 2014/09/13 13:13
    Agataskate, bellarina jak was mięso oburzą to sugeruje pzrestać jeśc wszystkiego co żywe. Przeciez ta kapusa też ma nadzieje żeby żyć. A gruszka chciała by spaść i urosnąc w piękne drzew. Patrząc z tej perspektywy to co jecie te kamienie z solą czy bez. mnie np przeraża chudośc ręki pani trzymającej królika ale jokoś z tym żyję. Króliki to wspaniałe zwierzęta. Chodowałam je kilkanaście lat, karmiła opiekowałam się głaskałam tuliłam a jak przychodził ich czas to się je zabijało skórowała i jadło. Rozumiem że dla niektórych to drastyczne ale dla innych nie. Mięso z królika szczególnie samodzielnie chodowanego jest zdrowe chude i bardzo smaczne. Bardzo polecam. To są kochane i bardzo porzyteczne zwierzęta. ( u uprzedzam komentarz - psa i kota też bym zjadła gdyby była taka konieczność ).
  • @Agataskate jesteście sobie wege to sobie nimi bądźcie, ale nie czepiajcie się tych, co jedzą mięso! To nie jest nic nadzwyczajnego i dziwnego. Marchewka też jest żywa do momentu jej zerwania (organizm żywy autotroficzny), ale jakoś nie stwierdzisz, że jesteś bez serca bestią ją jedząc.

    Co do ważenia, to potwierdzam, że mięso z królika jest bardzo smaczne :) i aż mam ochote wypróbować ten przepis z kuchni Lidla.
  • Całkiem interesujące zdjęcia (:
  • daybreak 2014/09/13 15:08
    No właśnie, to już jakaś paranoja, żeby pisać, że zdjęcie mięsa jest obrzydliwe i by je w pewnym sensie ocenzurować. Wszystko jest dla ludzi, skoro zwierzak i tak już nie żyje to po co niepotrzebnie się rozczulać? Człowiek od wieków jada przeróżne rodzaje zwierząt, a właściwie od niedawna pojawiło się coś takiego jak wegetarianizm. Osobiście nic do niego nie mam, niech każdy je (nie je) co chce, ale nie popadajmy w przesadę.
  • Jestem mięsożerna i taki widok mnie nie przeraża, a idąc tokiem myślenia niektórych z Państwa, dodam tylko, że w pewien sposób sałata też żyje dopóty, dopóki Ktoś nie wyrwie jej brutalnie z rabatki i nie "zeżre" ;)
  • Krulikluj 2014/09/13 19:18
    Pozdrawiam. Jadłbym tonami oglądając wasze "króliczki" kicające w klatkach w domu. Wolałbym takie zjeść niż go męczyć w klatce.
  • maniokal 2014/09/13 19:25
    ballerina myslac po twojemu;
    prosze nie wrzucajcie na pierwsza strone zdjec slodyczy bo sie ich brzydze aktualnie jestem na diecie a wy mnie kusicie.
  • Przepraszam bardzo, ale w czym to zdjęcie jest odbrzydliwe? Obrzydliwe to może być zdjęcie rozjechanego przez samochód królika na drodze, ale to? Ani krwi, ani skóry, samo mięso. Nie widze w tym nic obrzydliwego.
  • majtas12 2014/09/14 16:14
    @MichalWie trzeba się pogodzić z tym że świat się zmienił i ludzią się poprzewracało w główkach od słuchania , czytania pseudo specjalistów i uleganiu pewnym modą ;) a co do ważenia , super smaczne mięso ! polecam
  • Do wszystkich mięsożerców - pisanie o biednych marchewkach czy kapuście jest delikatnie mówiąc głupie, bo chyba każdy wie, że rośliny nie mają układu nerwowego i zagłuszanie własnego sumienia podając takie "argumenty" i deprecjonowanie wegetarian jest nie stosowne.
  • @Sloan mają układ nerwowy,ale nie aż tak rozwinięty jak u zwierząt.

    nie miałam pojęcia że jest coś takiego, tzn. nie spotkałam się w żadnym markecie. nie skusiłabym się, jestem typowym mięsożercą ale królikowi jak dla mnie bliżej do zwierząt domowych tj. psa niż do świni, która no bądźmy szczerzy, ma jedno przeznaczenie
  • Naprawdę mnie dziwi, że Pan Maciej jeszcze nie uciął tej przepychanki, która się tu rozpętała.
  • Weronkastonka 2014/09/15 04:53
    Do jakiego mięsa podobny jest w smaku królik?
  • No tak, bo królik to z biednej zwierzyny, a udka, karkówka, szynka, schab z supermarketu :) Same sie materializują.
  • @weronkastonka ludzkiego
  • Weronikastonka 2014/09/15 21:05
    @kalincia precyzyjnie, precyzyjnie ! ;)
    bardziej kaczka czy kurczak?
  • @ Weronikastonka ani jedno ani drugie- mnie on bardziej podchodzi pod bardzo chudą i o wiele smaczniejszą i bardziej delikatną golonkę.
  • Żal normalnie czytać wegetarian, naprawdę niektóre z waszych wypowiedzi są po prostu żenujące. Jakoś tak się złożyło, że zazwyczaj Ci, co są tacy super dla zwierząt, okazują się podli wobec ludzi. We wszystkim trzeba zachować zdrowy rozsądek. A królik... smaczne, chude mięso, mało alergizujące, dobre dla dzieci, dbających o figurę, dla osób z wysokim cholesterolem. Rosół na króliku to był w polsce szlacheckiej jednym z najwspanialszych zup, gotowanym np dla chorych- ma mnóstwo wartości. Pozdro dla mięsożerców, a wege życze umiaru
  • Maciej[autor ilewazy.pl] 2014/09/17 17:50
    Proszę o komentowanie zważonego produktu. Komentarze nie na temat będą usuwane.
  • Liebe ist fur alle da 2014/09/17 19:31
    [komentarz usunięty - nie na temat. Maciej]
  • Jakiś czas temu kupiłem na przecenie w Tesco (50% ceny) taką króliczą tuszę, upiekłem i zjadłem na raz, ale tam nie było aż 800 gram mięsa.

    Szkoda, że takie przeceny królików nie są częściej.
  • Biedny królik :(
  • patty.slezak 2014/10/06 19:00
    Przeraszam ale w zyciu nie slyszałam wcześniej by człowiek był roślinożercą ;) odsylam do książki do biologii bo są znaczne ròznice anatomiczne pomiędzy typowymi roślinożercami którzy trwawią celuloze i potrafią wytworzyć białko z pokarmów roślinnych a człowiekiem który nie ma do tego ani odpowiedniego aparatu gębowego, ani mikroflory trawiącej celulozę ani więcej niż jednego żołądka :P
    wszystkie małpy jedzą mięso w przyrodzie a przynajmniej owady jak im się coś lepszego nie trafi ;)
  • Nie wiem co tu Was oburza ,to mięsko królika nie takiego domowego co w sklepie z rybkami sprzedają ,a tak w ogóle to ma najlepiej przyswajalne białko i poleca się je niemowlakom .Tak poza tym to jest pycha
  • Ijon.wielkopolanin do patty.slezak
    Wreszcie ktoś rozsądny i wiedzący witam ! :-) .
    Króliczki są bardzo smaczne i zdrowe , bardziej niż niejeden drób .
  • Po tych zupach z korbola najszła mnie ochota na króliczę w śmietanie :-) a tu cyk w Lidlu taka właśnie tuszka 16.99/kg . Właśnie jadę kupić .
  • Wczoraj kupiony królik wylądował bezpiecznie w garnku . Dzisiaj został zjedzony w śmietanowy sosie z pyrkami mniamniuśne :-) .
  • Może tak zamiast karpia pieczone królicze :-) .
  • Zamiast karpia to nie, Wigilia jest bezmięsna :P Jeśli chodzi po zosotałe dni świąt, to u mnie często w Boże Narodzenie znajdzie się pieczony królik z warzywami :)
  • pastelowa
    A karp to co może warzywo? . Ale słyszałem że wy katolicy dostaliście i to parę lat temu pozwoleństwo na obecność mięsa w kolacji wigilijnej .
  • A Ty co? Święta obchodzisz, ale nie katolik?
  • Nie obchodzę .
  • To już raczej o tradycje chodzi niż o religię ;)
  • Chyba o hipokryzję...
  • @Ulik mówię o tradycji jeśli chodzi o jedzenie tylko ryb (jeśli chodzi o mięso) w Wigilię, nie o nie byciu katolikiem ;)
  • no ale niewierząca osoba urządza wigilię?
  • Ulik, wielu ateistów urządza wigilię. Jest to traktowane jako część polskiej tradycji i okazja do bycia z rodziną... Myślę, że lepsza jest niejedna "ateistyczna wigilia", podczas której ludzie spędzają ze sobą miło czas będąc z najbliższymi, niż jakaś pseudo-katolicka, kiedy wszyscy skupiają się tylko na żarciu, a na końcu jest kłótnia o byle g*****. Piszę to jako uczestniczka niestety tego drugiego sposobu świętowania...
  • Tak czy siak wielu Polaków jak co roku będzie odstawiać tę szopkę wigilijną z małym w żłobie , trzema królami , klękającym bydłem i maskotką Coca Coli na tle choinki . Pasterka oczywiście pod wpływem elementu baśniowego jak to nazywał Jan Himilsbach .

Dodaj komentarz na temat ważenia

Oceń smak i właściwości produktu. Podziel się ciekawym przepisem, napisz jak wykorzystujesz go w kuchni. Jeśli produkt jest dla Ciebie nowością nie krępuj się pytać o sposób przyrządzania czy dostępność.

Możesz dodać komentarz jako niezalogowany lub zaloguj się albo zarejestuj aby w pełni korzystać z ileważy.pl

Zobacz jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu

Jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu?

  • powiąż komentarze z Twoim kontem użytkownika
  • nie czekaj na moderację komentarzy
  • zarezerwuj swój podpis / pseudonim
  • dla zalogowanych użytkowników nazwa przy komentarzu prowadzi do profilu gdzie możesz promowac swoją stronę / bloga
  • podstawowe konto jest darmowe a rejestracja trwa ok. minutę