Tuszka z kurczaka

Tuszka z kurczaka waży 2150 g. Tuszka pozbawiona części niejadalnych (kości, chrząstki itp..) waży 1700 g.

  100g na zdjęciu (1700 g)
Energia 158 kcal 2686 kcal
Białko 18,6 g 316,2 g
Tłuszcz 9,3 g 158,1 g
Kwasy tłuszczowe nasycone 2,6 g 44,5 g
Węglowodany 0,0 g 0,0 g
Cukry proste 0,0 g 0,0 g
Błonnik 0,0 g 0,0 g
Sól 0,1 g 1,0 g

Tuszka z kurczaka kalorie w 100g: 158kcal

Zobacz więcej: kurczak sztuka tuszka

Ostatnia aktualizacja: 2014.11.14

Ważenie dodano: 2013.04.14 w kategorii Mięso, wędliny i dania mięsne

Dzienne zapotrzebowanie

Porcja ze zdjęcia dla 2000 kcal
pokaż dla mojego zapotrzebowania

Mamy 9 opinii na temat ważenia - napisz własną

  • hmm... przypomniał mi się mój wójek który taką tuszkę zjada na obiad z ziemniakami i surówką a do tego zawsze jakaś zupa ;) i deser obowiązkowo! a jest chudy jak szkapa. jak to jest? też tak chcę ;(

    a tak bardziej do tematu ważenia, polecam taką tuszkę pieczoną z żurawiną suszoną i cebulką ;)
  • Paulina6584 2013/04/14 18:43
    UnhappyHippie

    Módl się o zdrowie Wujka, bo długo nie pociągnie zjadając tuszkę kurczaka na raz.
  • za jednym zamachem? Mój chłopak to je to przez tydzień ;o
  • Jestem ciekawa jak Wy policzyliście kalorie takiego kurczaka :) Jest chudy jak szkapa bo być może jest ektomorfikiem :p
  • 'tuszka pozbawiona części niejadalnych...'
    chrząstki niejadalne? toż to ja z mamą zawsze się o chrząstki bijemy! ;d
  • dlaczego upieczony ma wiecej kcal skoro obrubka termiczna nie dodaje kcal a poprzez pieczenie tłuszcz sie wytapia więc powinno być mniej nisz 2686kcal nie rozumiem
  • Witam, a jak zmieniłaby się kaloryczność tego kurczaka jeśli zdjąć skórę i zjeść go bez skóry?
  • Ponawiam pytanie "matis7": dlaczego tuszka kurczaka na surowo jest zdecydowanie mniej kaloryczna niż tuszka tego samego kurczaka z rożna - przy uwględnienieniu, że nie dodajemy do grillowania żadnego tłuszczu...? Na pewno tak jest..?

    100 g tuszki kurczaka surowego - 158kcal
    100 g tuszki kurczaka z grilla bez użycia tłuszczu - 260kcal

    To jak to w końcu jest...?
  • @iwonar to kwestia ilości wody w produkcie przed i po przyrządzeniu. Wyjaśnię to na dużo prostszym przykładzie, ze zmyślonymi liczbami.

    Jest tuszka kurczaka, ma 100 gramów i dostarczy 100 kcal. Łatwo policzyć, że ma 100 kcal w 100 gramach. Ktoś postanowił ją wrzucić na grill, nie dodaje tłuszczu, ani innych składników, więc tuszka nadal ma 100 kcal i wszystko się zgadza... Ale po grillowaniu okazuje się, że nasza tuszka waży już tylko 50 gramów. Dlaczego? Ponieważ wyparowało z niej 50 gramów wody. Łatwo policzyć, że (jeśli wciąż ma 100 kcal, ale waży 50 gramów) teraz ma już 200 kcal na 100 gramów. Czyli pozornie zwiększyła się jej kaloryczność, ale tylko w przeliczeniu. Wynika to ze zmian masy, nie kaloryczności. Mimo tego jedna sztuka przed grillowaniem ma zawsze tyle kcal, ile po tym procesie (o ile nie dodajemy innych składników, oczywiście).

Dodaj komentarz na temat ważenia

Oceń smak i właściwości produktu. Podziel się ciekawym przepisem, napisz jak wykorzystujesz go w kuchni. Jeśli produkt jest dla Ciebie nowością nie krępuj się pytać o sposób przyrządzania czy dostępność.

Możesz dodać komentarz jako niezalogowany lub zaloguj się albo zarejestuj aby w pełni korzystać z ileważy.pl

Zobacz jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu

Jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu?

  • powiąż komentarze z Twoim kontem użytkownika
  • nie czekaj na moderację komentarzy
  • zarezerwuj swój podpis / pseudonim
  • dla zalogowanych użytkowników nazwa przy komentarzu prowadzi do profilu gdzie możesz promowac swoją stronę / bloga
  • podstawowe konto jest darmowe a rejestracja trwa ok. minutę