Porcja pieczeni rzymskiej z jajkiem

Pieczeń rzymska z jajkiem

Porcja pieczeni rzymskiej z jajkiem waży 100 g.

  100g na zdjęciu (100 g)
Energia 145 kcal 145 kcal
Białko 21,6 g 21,6 g
Tłuszcz 5,2 g 5,2 g
Węglowodany 2,8 g 2,8 g
Błonnik 1,0 g 1,0 g

Pieczeń rzymska z jajkiem kalorie w 100g: 145kcal

Zobacz więcej: porcja pieczeń rzymska jajko sztuka 100g

Ostatnia aktualizacja: 2016.03.28

Ważenie dodano: 2016.03.28 w kategorii Mięso, wędliny i dania mięsne

Dzienne zapotrzebowanie

Porcja ze zdjęcia dla 2000 kcal
pokaż dla mojego zapotrzebowania

Skład: cielęcina, polędwiczka wieprzowa, jaja, zarodki, otręby, cebula czerwona, czosnek, przyprawy.

Mamy 9 opinii na temat ważenia - napisz własną

  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2013/04/01 17:08
    Dotychczas pieczeń rzymską sporządzałam z piersi indyczej, jednak w tym roku postanowiłam wprowadzić modyfikacje i danie wykonałam z mięsa cielęcego oraz polędwiczki. Pieczeń wyszła wyśmienita. Delikatna w smaku. Zachęcam gorąco do jej sporządzenia. Jestem ciekawa, jakiego Wy najczęściej używacie mięsa do przyrządzania tego typu pieczeni i czy używacie również zarodków i otrębów zamiast bułki ?

    Składniki:
    • Mięso mielone z cielęciny: 500 g
    • Polędwiczka wieprzowa zmielona: 500 g
    • Jajka klasa wagowa M: 2 surowe + 3 - 6 ugotowanych na półtwardo (ilość zależy od długości keksówki)
    • Zarodki: 3 pełne łyżki
    • Otręby np. 4 zbóż: 3 pełne łyżki
    • Cebula czerwona lub biała: 1 średniej wielkości
    • Czosnek: 4 małe ząbki lub 2 duże
    • Dowolne przyprawy

    Sposób przyrządzania:
    • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 C.
    • Czosnek i cebulę drobno siekamy.
    • W dużej misce łączymy mięso, 2 surowe jaja, otręby, zarodki, cebulę, czosnek, przyprawy.
    • Dokładnie wyrabiamy, uzyskując konsystencję jak na kotlety mielone.
    • W zależności od tego jaką posiadamy keksówkę, wykładamy ją papierem do pieczenia, smarujemy tłuszczem itp...
    • Połową masy wypełniamy foremkę, wkładamy na środek jaja, lekko przyciskamy, a następnie wypełniamy pozostałą masą. Wygładzamy powierzchnię.
    • Pieczemy około 60 minut.

    Moje rady:
    • Możemy wykorzystać dowolny rodzaj mięsa (optymalnie wysokiej jakości o dużej zawartości białka i małej ilości tłuszczu).
    • Ja proszę ekspedientkę o umycie i zmielenie mięsa, ale oczywiście można uczynić to samemu w domu.
    • Ilość czosnku i cebuli jest opcjonalna. Jeżeli jesteśmy zwolennikami czosnku, nie musimy używać cebuli, bądź na odwrót.
    • Jeżeli nie odpowiada nam surowa cebula bądź czosnek w pieczeni, możemy zeszklić te warzywa na patelni z odrobiną tłuszczu.
    • Przepuszczając przez maszynkę mięso, możemy dodać od razu cebulę i czosnek.
    • Jeżeli chcemy, by każdy kawałek pieczeni zawierał żółtko, odetnijmy z każdego jajka końcówki (możemy wykorzystać je np. do sałatki).
    • Konsystencja surowego mięsa może być za każdym razem odmienna, dlatego ilość otrębów i zarodków proszę traktować jako oszacowanie. Można trochę zwiększyć bądź zmniejszyć ich ilość.
    • Warto dodać dużą ilość przypraw (oczywiście oszczędnie z solą!), ponieważ pieczeń będzie bardziej aromatyczna.
  • O, to chyba jedno z bardziej wartościowych potraw wielkanocnych. Nigdy nie byłam zwolenniczką pieczeni, ale ta prezentuje się atrakcyjnie.
  • upskirt123 2013/04/01 17:37
    super fajnie _ mamy Wielkanoc a tu nawet nie ma zważonego podstawowego produktu jakim jest barszcz biały taki zakwas , koncentrat w płynie _ chyba każdy wie o co chodzi w tym roku matka kupiła 2 rożne i zero żadnych informacji odnośnie jego kaloryczności, szukałem w necie tez nic _ fajnie jakby się to pojawiło
  • upskirt123, jak to nie ma?:) wystarczy poszukać:
    zakwas: http://www.ilewazy.pl/szklanka-zurku-slaskiego
    żurek w dwóch wersjach: http://www.ilewazy.pl/porcja-zurku-z-ziemniakami-i-jajkiem , http://www.ilewazy.pl/porcja-zurku-z-biala-kielbasa-i-jajkiem
  • świetna propozycja, dziękuję za przepis.
    Wartości tego dania są dla mnie idealne, duużo białka.
    Mam teraz na to ochotę, ale nie mam nic takiego w lodówce:(
  • Genialny przepis - sprawdzony!
    Cała rodzina się zajadała. W połączeniu z ryżem i startą marchewką mega obiad.
  • upskirt123456 2013/04/02 19:50
    [komentarz nie na temat - to jest ważenie pieczeni a nie dyskusja o zakwasie. Maciej]
  • Pytanko małe pieczesz w otwartej keksówce czy ją zasłaniasz folią aluminiową
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2016/03/11 06:32
    @anax: Niczym nie przykrywałam keksówki. Przy czym piekłam albo z funkcją termoobiegu albo z termoobiegiem i dolną grzałką.

Dodaj komentarz na temat ważenia

Oceń smak i właściwości produktu. Podziel się ciekawym przepisem, napisz jak wykorzystujesz go w kuchni. Jeśli produkt jest dla Ciebie nowością nie krępuj się pytać o sposób przyrządzania czy dostępność.

Możesz dodać komentarz jako niezalogowany lub zaloguj się albo zarejestuj aby w pełni korzystać z ileważy.pl

Zobacz jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu

Jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu?

  • powiąż komentarze z Twoim kontem użytkownika
  • nie czekaj na moderację komentarzy
  • zarezerwuj swój podpis / pseudonim
  • dla zalogowanych użytkowników nazwa przy komentarzu prowadzi do profilu gdzie możesz promowac swoją stronę / bloga
  • podstawowe konto jest darmowe a rejestracja trwa ok. minutę