Pierś z kurczaka

Porcja obiadowa piersi z kurczaka dla jednej osoby przy diecie niskokalorycznej waży 100g. Objętościowo sfotografowana porcja stanowi pół średniej, pojedynczej piersi z kurczaka (co najlepiej widać na zdj. nr 2). Na wszystkich trzech zdjęciach mięsa jest wagowo tyle samo (po 100g). Na zdjęciu nr 3 mięso jest przedstawione w gotowym daniu (kurczak z warzywami z kaszą gryczaną i fasolą).

  100g na zdjęciu (100 g)
Energia 98 kcal 98 kcal
Białko 21,5 g 21,5 g
Tłuszcz 1,3 g 1,3 g
Kwasy tłuszczowe nasycone 0,3 g 0,3 g
Węglowodany 0,0 g 0,0 g
Cukry proste 0,0 g 0,0 g
Błonnik 0,0 g 0,0 g
Sól 0,1 g 0,1 g

Pierś z kurczaka kalorie w 100g: 98kcal

Zobacz więcej: 100g mięso porcja pierś z kurczaka filet

Ostatnia aktualizacja: 2016.11.19

Ważenie dodano: 2009.07.20 w kategorii Mięso, wędliny i dania mięsne

Dzienne zapotrzebowanie

Porcja ze zdjęcia dla 2000 kcal
pokaż dla mojego zapotrzebowania


Mamy 33 opinie na temat ważenia - napisz własną

  • podana jest tutaj kaloryczność surowej piersi czy po przyrządzeniu?
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2010/05/25 16:38
    Wartość odżywcza oraz energetyczna podana jest dla surowej piersi z kurczaka.
    Izabela
  • mam pytanie, czy da się oszacować mniej więcej ile kalorii będzie miała ta pierś (100g) po upieczeniu w piekarniku bez użycia tłuszczu ?
    z góry dziękuje za odpowiedź,
    pozdrawiam
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2010/08/02 14:19
    suzana: nie zamierzamy w najbliższym czasie sporządzać obliczeń do pieczonej piersi. Przygotowując sobie posiłek, proponuję wziąć pod uwagę ilość surowego mięsa.
  • To porcja obiadowa to tak malutko? :O myślałam, ze obiad to najwiekszy posiłek dnia...
  • hehe dla mnie porcja miesa jest 250g xdd ale nie lubie takich obiadowych zapychaczy typu ziemniaki, kasza czy makaron. :)
  • do haruka:
    ale przecież na obiad nie je się samego mięsa, dochodzi jeszcze surówka :)
  • mi chodzilo wlasnie o porcje miesa... surowka to swoja droga, ale tak malutko miesa na obiad? :|
  • Tak, tak malutko. Przeciętny człowiek własnie tyle mięsa je na obiad lub niewiele wiecej. Ja często nawet biorę tyle do potrawy na 2 osoby.
    Bez urazy, ale mało kto je pól kilo mięsa na raz ;).
  • na talerzu powinno być: 25% mięsa, 25% ziemniaków/kaszy itp, 50% gotowanych lub surowych warzyw.
    Takie ustalnia były na ostatniej konferenvji zdrowia i żywienia człowieka.
    więc...taka porcja jest jak najbardziej ok!
  • Ziemniaków/kaszy itp nigdy nie biorę do mięsa ;)
    No cóż widać w takim razie, ze znacznie przekraczam mięsne normę... Echhh niestety po slodyczach miecho to moje ulubione jedzenie (i tak zawsze jem maksymalnie chude), a skoro te pierwsze są bardzo tuczace to chociaż tego drugiego sobie nie żałuje :P
    Swoją droga u mnie w rodzinie porcja do "normalnego" obiadu była zawsze przynajmniej 2 razy większa... Jak nie lepiej.
  • Dla mnie taka porcja jest ok i dodaje do tego 3 lyzki ryzu lub makaronu i oczywiscie surowke. Nie przepadam za miesem,juz w dziecinstwie wyjmowalam ze szkolnych kanapek wedline, a kotlety etc. dawalam bratu do zjedzenia i dokladalam sobie za to wiecej ziemniakow. Nie odbilo sie to w zaden sposob na moim zdrowiu,tym bardziej,ze uwielbialam i uwielbiam do dzis jaja, produkty mleczne.
  • Zapomnialam,ze parowki uwielbialam ! :P
  • @Lila88 w parowkach akurat miesa jest niewiele ;)
    hehe dzieci maja rozne patenty na jedzenie - ja z kolei pamietam, ze jak bylam mala to chowalam makaron po kieszeniach i potem rzucalam psom na podworku, bo moj prywatny nic oprocz suchej karmy nie lubial :P acha i jak kotlet byl w panierce to tez ladowal w kieszeni ;) nigdy tez nie lubialam rosolu, zreszta mama rowniez, wiec w domu nigdy nie bylam nim katowana. Natomiast zawsze wciskala mi go babcia, dlatego jak bylam u dziadkow na obiedzie to czekalam az wroci do kuchni i przelewalam swoja porcje na dziadka talerz ;)
    teraz dopiero doczytalam, ze na zjeciu jest porcja w diecie niskokalorycznej, czyli normalnie chyba jednak powinno byc troche wiecej :)
  • So Lovely 2011/06/20 13:20
    A takie cos uduszone? ile kcal?
  • tyle samo..
  • So Lovely 2011/06/29 22:06
    a grillowane? wiem, męcząca jestem.. ;]
  • grillowane takiej wagi będzie miało mniej,bo się zagęszcza,ale taki sam kawalek tylko z grilla będzie miał tyle samo
  • ugotowana będzie miała tyle samo?
  • a jak kurczak bedzie w marynacie i potem zgrillowany to w 100g ile może mieć tak mniej wiecej ...
  • Heh...moja dieta zdecydowanie inaczej podchodzi do kurczaka:D, jem średnio ok 1kg piersi dziennie:D. Ze względu na fazę rzeźbienia mięśni, polecam na kolacje to co zazwyczaj jadam, w garnku zagotowywuje wodę, dorzucam kostkę rosołową, wrzucam w moim przypadku 400g piersi gotuje jakieś 15-20min po czym odławiam, kroję na kawałeczki, uwielbiam posypać chilli, pieprzem, curry nie sole bo jest lekko słone i czasami delikatnymi paseczkami ostrego ketchupu polewam, jest pysznie.
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2012/05/05 13:32
    @Ivona: "a jak kurczak bedzie w marynacie i potem zgrillowany to w 100g ile może mieć tak mniej wiecej …"
    Tu znajdziecie odpowiedź na to pytanie: http://www.ilewazy.pl/porcja-grillowanego-filetu-z-piersi-kurczaka
  • Moim zdaniem to jest mało, nawet jak na redukcję. Lepiej wziąć mniej węglowodanów (ale też z nich nie rezygnować) i np. 150g kurczaka (w końcu to białko w chyba najlepszej postaci). Ja, nie będąc na redukcji, jem na porcję 200g.
  • Właśnie, pod zdjęciem napisane jest "przy diecie niskokalorycznej". Pani Izabelo, jaka zatem jest "zalecana" porcja obiadowa dla człowieka trzymającego wagę? :)
  • daybreak 2014/04/04 14:25
    "Na wszystkich trzech zdjęciach (...) Na zdjęciu nr 3 mięso jest przedstawione w gotowym daniu (kurczak z warzywami z kaszą gryczaną i fasolą)." - z jakiś powodów usunięto to trzecie zdjęcie czy po prostu mnie nie chce się wyświetlić?
  • 77 % - POZOSTAŁE

    Co kryje się pod tym hasłem ? Coś mam wrażenie, że nic dobrego :)
  • IGOR, przecież "pozostałe" to wszystko to, co nie wchodzi w skład białka i tłuszczu, a więc przede wszystkim WODA (bez niej pierś z kurczaka byłaby suchym proszkiem) oraz niewielkie ilości witamin i minerałów. To przecież oczywiste.
  • Witam mam pytanie, piszecie tutaj że 100g surowego mięsa posiada 99kcal oraz 21g białka, natomiast w innym produkcie - pierś z kurczaka gotowana w 100g znajduje się 151kcal oraz 32g białka. Skąd aż tak znaczące różnice? Mięso po gotowaniu przyjmuje jakieś białko z wody czy co ? Piszę, bo niemal codziennie gotuje pierś, ale chce od czasu do czasu zamienić to ze smażeniem na oleju kokosowym i teraz nie wiem jak wyliczyć kaloryczność tej piersi, bo ta tutaj na obrazku jest dość mała w porównaniu z gotowaną. Pozdrawiam :)
  • @Waloszek jakie białko z wody :(
    Po prostu zagęszczanie wartości energetycznej wskutek odparowania wody. Na przykład kawałek surowego WAŻY sto gram i na 100g ma 99 kcal i 21g białka. Ten sam kawałek, ale ugotowany będzie ważył powiedzmy 70g (bo "wyjdzie" z niego woda zawarta w surowym mięsie) i nadal będzie miał 99 kcal i 21g białka, ale na 100g będzie miał wyższą kaloryczność i wyższą zawartość białka, ale wynika to tylko i wyłącznie z obróbki termicznej i straty wody.
    Rada- mięso waż przed jakąkolwiek obróbką i bierz pod uwagę wartości z surowego mięsa. O wiele prościej niż jakby ważył po gotowaniu/pieczeniu/smażeniu/grillowaniu i zastanawiać się, jaki był ubytek wody.
  • Strona jest bardzo przydatna i bardzo fajna, ale myślę, że dla wielu użytkowników bardziej przydatne byłoby podawanie kaloryczności piesi z kurczaka smażonej lub pieczonej, ponieważ nikt nie jada surowego mięsa (pod taką postacią), więc podanie takiej liczby kalorii niewiele powie, a po usmażeniu lub upieczeniu wyniki będą diametralnie inne.
    Szukałam też piersi z kurczaka w panierce i znalazłam tylko panierkę z otrębami. Myślę, że większość osób stosuje jednak bardziej klasyczną panierkę z bułki tartej, więc przydałoby się też obliczenie kalorii takiego mięsa.
  • Barbara[autor ilewazy.pl] 2016/11/10 08:59
    @Figa Dziękujemy za sugestię. Spójrz proszę na to ważenie, może będzie przydatne:
    http://www.ilewazy.pl/filet-z-kurczaka-z-serem
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2016/11/19 08:05
    @Figa: "ponieważ nikt nie jada surowego mięsa (pod taką postacią)" Ja również mam taką nadzieję ;) Jednakże najczęściej tworząc bilans dnia bądź obliczając danie, uwzględnia się właśnie surowe mięso przed obróbką termiczną.
  • Figa, to jest zwykła podpowiedź jak robisz zakupy. Kupujesz mięso to mając te wartości możesz oszacować ile musisz kupić, aby nakarmić daną ilość osób/ ilość dni. A potem tylko szacujesz jaką tam część musisz wziąć dla siebie przy liczeniu bilansów. Osobiście wszystko liczę mocno na oko. Czy ten kawałek miał 120, 130 czy 140g w wypadku chudego mięsa to drobiazg.
    A obróbka termiczna jak chcesz być dokładna to sobie liczysz ile zużywasz bułki, jajek, oleju na przygotowanie panierki. Sumujesz, dzielisz przez ilość porcji i gotowe. Pełna swoboda w doborze składników i wagi produktów, a na pewno bardziej dokładna niż poleganie na cudzym gotowaniu. Oczywiście nie chcę tutaj mówić, źle o gotowych potrawach od p. Izy. ;)

Dodaj komentarz na temat ważenia

Oceń smak i właściwości produktu. Podziel się ciekawym przepisem, napisz jak wykorzystujesz go w kuchni. Jeśli produkt jest dla Ciebie nowością nie krępuj się pytać o sposób przyrządzania czy dostępność.

Możesz dodać komentarz jako niezalogowany lub zaloguj się albo zarejestuj aby w pełni korzystać z ileważy.pl

Zobacz jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu

Jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu?

  • powiąż komentarze z Twoim kontem użytkownika
  • nie czekaj na moderację komentarzy
  • zarezerwuj swój podpis / pseudonim
  • podstawowe konto jest darmowe a rejestracja trwa ok. minutę