Karkówka

Porcja obiadowa karkówki dla jednej osoby przy diecie niskokalorycznej waży 100g.

  100g na zdjęciu (100 g)
Energia 205 kcal 205 kcal
Białko 18,8 g 18,8 g
Tłuszcz 14,4 g 14,4 g
Kwasy tłuszczowe nasycone 5,9 g 5,9 g
Węglowodany 0,0 g 0,0 g
Cukry proste 0,0 g 0,0 g
Błonnik 0,0 g 0,0 g
Sól 0,1 g 0,1 g

Karkówka kalorie w 100g: 205kcal

Zobacz więcej: 100g mięso porcja karkówka

Ostatnia aktualizacja: 2018.11.21

Ważenie dodano: 2009.07.20 w kategorii Mięso, wędliny i dania mięsne

Dzienne zapotrzebowanie

Porcja ze zdjęcia dla 2000 kcal
pokaż dla mojego zapotrzebowania


Mamy 27 opinii na temat ważenia - napisz własną

  • aaa ile tłuszczyku, ale z grila jest takie dobre :(. jak juz sobie pozwalam na takie cos to zawsze masakruje mieso nozem próbując wyciac jak najwiecej tego białego
  • Mam prośbę o zważenie i podanie kaloryczności porcji karkówki np takiej wielkości przygotowaniej w rękawie i wypieczonej.
    Coś w stylu "pomysł na" są woreczki, przyprawy i to się wrzuca do piekarnika i mięso "wypaca" sporą część tłuszczu, jak wtedy będą wyglądały proporcje ?
  • Maciej[autor ilewazy.pl] 2011/03/15 22:55
    @zero: Prośby proszę przesyłać korzystając z formularza
  • czy kazda karkowka ma przyblizoną kaloryczność?
    Bo czasem trafia się nawet chuda karkówka, a czasem tyle jest tego tłuszczyku że hej.
    Mam jeszcze jedno pytanie ile ok. procent tłuszczyku wytapia się z takiego mięska gdy zrobimy sobie je z grillka. (bez dodatkowego utłuszczania oczywiście)
  • pyroraptor 2011/03/20 14:21
    Przy grillowaniu wytapia się ok. 20% tłuszczu, a przy gotowaniu czy pieczeniu pewnie podobnie. Mięso ma różną wartość kaloryczną, bo przecież nie da się jednakowo odtłuścić wszystkich świń czy kuraków. Zresztą w karkówce są głównie jednonienasycone kwasy tłuszczowe, tak zdrowe jak z oliwy czy awokado.
  • mniam dzis jadłam taki ze 300g kawałek z grilla. przed pieczeniem troche go zmasakrowałam nożem (troszeczke odtłuściłam) ale duzo zostało tłuszczyku i sie nic prawie nie wytopiło :(. Ale obsypałam go calego pieprzem cayene bo lubie osto wiec bedzie sie lepiej trawiło :)
  • nie jem karkowki, jesst za tlusta :P
  • a może zważycie taki kawałek upieczony a nie surowe mięso...
  • o taaak, pieczona karkoweczka najpyszniejsza. i wcale nie taka tłusta. bo podczas pieczenia duzo tluszczyku sie wytapia i jak jest upieczone i tskie mieciutkie to ten tluszczyk (jak grubsze nitki) ładnie odchodzi od miesa. A karkówki nie da sie zastapic innym miesem bo ma specyficzny i wyrafinowany smak. - to trzeba sprobować, ale ważne są też przyprawy
  • mam pyatanie czy jeśli taką porcję 100g upiekę w prodziżu, to czy nadal będzie miała 267 kcal, czy więcej?
  • @pola Tyle samo albo troszkę mniej (bo wytopi się tłuszcz).
  • Karczek rozbity na kotlety + musztarda + ser żółty na górę + keczup -wszystko do piekarnika PYCHA
  • Czy takie mięso trzeba jeszcze smarować olejem przed grillowaniem? Samo w sobie jest tłuste, więc wolałabym tego uniknąć, ale chcę też żeby wyszło dobre, a nie kapciowate. Może to dziwne, ale chyba jeszcze nigdy nie jadłam karkówki. Jakoś od dziecka upierałam się, że to musi być obrzydliwe i brałam kiełbasę.
  • a ugotowana będzie miała przybliżoną kaloryczność ?? :)
  • Kitek można zrobić marynatę i zostawić w niej mięso na noc,wyjdzie soczyste i pyszne(przepisy znajdziej w necie) ja wolę karkówkę od kiełbasy,a nade wszystkie szaszłyki z piersi kurczaka z warzywami albo rybę grillowaną
  • W dniu 20 maja 2015 user: magdaa990 pytała czy ugotowana karkówka wieprzowa \"będzie miała przybliżoną kaloryczność ??\"

    Temat ten bardzo mnie interesuje. Można znaleźć informację, że gotowany karczek bez kości (jak się domyślam w samym mięsie po wyjęciu z wody) w której zostaje masa tłuszczu i sporo białka to dla 100g 158 kcal , białko 12,26g, tłuszcz 11,48g, węglowodany 0,76 węglowodanów (źródło fatsecret.pl). Można również znaleźć informację
    że gotowany karczek to dla tych samych 100g aż 364 kcal i odpowiednio B 22,6g, T 30g, W 1,7g. Różnica między 158 kcal a 364 kcal jest ogromna.

    Wyliczenie kaloryczności dla gotowanego mięsa jest b. trudne bo to jest proces jak w piekarniku, gdzie można założyć, że spada waga mięsa ale dla wsadzonego do piekarnika kawałka mięsa większość wartości zostaje w mięsie. Przy gotowaniu mięsa wiele tłuszczu zostaje w wodzie (vide rosół).

    Ten proces gotowania ma znaczenie np. w sytuacji gdy gotujemy np 2,5 karczku, który po ugotowaniu w garnku wody jest mielony i wędruje do piekarnika by stworzyć coś jak pasztet z czystego mięsa (ew z jajkiem w składzie). W wodzie jednak zostaje masa tłuszczu (można na tym wspaniałą zupę zrobić np. pomidorową). Zważenie mięsa przed i po gotowaniu nic nam nie mówi o kcal na 100g.
  • Justyna09876 2016/06/05 15:14
    Moja mama układa w naczyniu żaroodpornym, pieczarki, cebulę, paprykę, smaruje odrobiną ketchupu i tak 2 warstwy i piecze...pycha!:)
  • Co tam karkówka , psina jest znacznie bardziej smaczna ! .
  • Barbara[autor ilewazy.pl] 2018/11/20 08:05
    @Ijon bardzo cenię sobie Twoje komentarze, ale nie te prowokacyjne. Jaki jest cel takiego komentarza?
  • Sam psiny nigdy nie jadłem , lecz tego nie wykluczam . Celem jest zwrócenie ludziom uwagi że na świecie są jadane przeróżne zwierzęta , sam bym nie stronił od zjedzenia właśnie psa , kota czy nawet szczura , Zresztą jadałem też żywe zwierzęta, ostrygi .
  • Nie uważam takiego komentarza za prowokacyjny , to jest nowy temat do podjęcia dyskusji o tym jakie mięsa jadają ludzie .
  • Barbara[autor ilewazy.pl] 2018/11/20 14:19
    @Ijon kiedy wyjaśniłeś intencje zrozumiałam o co Ci chodzi, ale pierwszy komentarz był zaczepny. Ciężko jest odczytać intencję ze słowa pisanego, jeśli jej nie wyjaśnisz.
  • Barbara
    Co złego jest w zaczepnym komentarzu jeżeli nie jest wulgarny ? . Czy tak bardzo chcemy być poprawni jak ten zdegenerowany zachód , ja nie !
  • @Ijon
    A skąd wiesz, że smaczniejsza skoro nie jadłeś? ;)
    Mój dziadek opowiadał, że jadał psy; było to w czasach wojny i powojennej biedy, kiedy ciężko było o jedzenie. Podobno mięso bardzo smaczne, delikatne i mało żylaste.
    Mnie to nie szokuje; ja mięsa prawie w ogóle nie jem bo nie przepadam (jedynie ryby lubię, ale też z umiarem), ale nie dzielę zwierząt na te do głaskania i te do jedzenia; mięso to jest mięso.
  • Barbara[autor ilewazy.pl] 2018/11/21 07:52
    @Ijon uważam, że można być niepoprawnym bez prowokowania. Prowokowanie rzadko wpływa korzystnie na dyskusję.
  • Barbara
    Moje prowokowanie jest wstępem do dyskusji , nie do obrażania kogokolwiek .
  • Tvk_91
    Mój dziadek był rzeżnikiem i masażem , robił przepyszne kiełbasy z tym że dodawał mięsa nutrii do tych na sprzedaż a czynił to gdyż to mięso świetnie wiąże wodę . Sam takich nie jadał , ja owszem i ze smakiem .,

Dodaj komentarz na temat ważenia

Oceń smak i właściwości produktu. Podziel się ciekawym przepisem, napisz jak wykorzystujesz go w kuchni. Jeśli produkt jest dla Ciebie nowością nie krępuj się pytać o sposób przyrządzania czy dostępność.

Możesz dodać komentarz jako niezalogowany lub zaloguj się albo zarejestuj aby w pełni korzystać z ileważy.pl

Zobacz jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu

Jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu?

  • powiąż komentarze z Twoim kontem użytkownika
  • nie czekaj na moderację komentarzy
  • zarezerwuj swój podpis / pseudonim
  • podstawowe konto jest darmowe a rejestracja trwa ok. minutę