Carpaccio

Porcja Carpaccio waży 68 g.

  100g na zdjęciu (68 g)
Energia 199 kcal 135 kcal
Białko 18,2 g 12,4 g
Tłuszcz 13,2 g 9,0 g
Węglowodany 1,6 g 1,1 g
Błonnik 0,0 g 0,0 g

Carpaccio kalorie w 100g: 199kcal

Zobacz więcej: porcja ser oliwa z oliwek mięso wołowe carpaccio 68g ser Parmigiano Reggiano

Ostatnia aktualizacja: 2013.04.04

Ważenie dodano: 2012.01.17 w kategorii Mięso, wędliny i dania mięsne

Dzienne zapotrzebowanie

Porcja ze zdjęcia dla 2000 kcal
pokaż dla mojego zapotrzebowania

Skład: Plasterki mięsa wolowego (7 sztuk, 50 g): mięso wołowe (90 %), woda, sól spożywcza, mleczan sodu - regulator kwasowości, ekstrakty przypraw, sacharoza, syrop glukozowy, difosforany - stabilizatory, aromat, dekstroza, askorbinian sodu - przeciwutenicz, azotyn sodu - substancja konsurwejąca, kultury bakterii startowych + ser Parmigiano Reggiano (10 g) + oliwa z oliwek extra virgine (8 g).
Producent: Sokołów

Mamy 15 opinii na temat ważenia - napisz własną

  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2012/01/17 21:26
    Przykro nam, ale z uwagi na pewne utrudnienia pragnę Was poinformować, że zdjęcia do dzisiejszych produktów ukażą się jutro do południa :)
  • To jest to carpaccio z tesco parkowane razem z serem w torebce i oliwa w plastiku? ;)
  • firma Sokołó, wiec domyslam się,że można dostać w bardzo wielu sklepach, w tym również w tesco. jednak nie ma to jak zrobic takie rzeczy samemu w domu- wychodzi zazwyczaj 10 razy taniej no i mamy pewność jakie mięso dalismy (choc akurat tej firmie ufam)
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2012/01/18 09:59
    Fotki już dodane :) Dzisiaj po raz pierwszy z Maciejem mieliśmy okazję spróbować carpaccio. Nie wiem, czy i kiedy nastąpiłby moment konsumpcji tego produktu (dotychczas nie byliśmy przekonani do surowego mięsa), ale po otrzymaniu kilkudziesięciu maili z propozycją jego zważenia, wyszliśmy na przeciw Waszym oczekiwaniom i będąc na zakupach wlożyliśmy je do koszyka. Carpaccio bardzo nam smakowało. Myślę, że w przyszłości pokusimy się o zrobienie samodzielnie takiego dania, albo zamówimy w dobrej restauracji :)
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2012/01/18 10:00
    @haruka: dokładnie :) my zakupiliśmy w makro.
  • lekkajaklen 2012/01/18 12:59
    zupełnie nie przypomina carpaccio, które zdarzyło mi się zamawiać wielokrotnie w restauracji.
  • Cóż, moim zdaniem najpyszniejsze surowe mięso to ligawa wolowa, juz jak na nia patrzę w sklepie to mam ochotę od razu wszamac :D
    Przy okazji ponowie moje pytanie odnośnie surowizny zadane przy wrażeniu innej krowki - czy to prawda, ze jeśli zamrozi sie mięso na 2 tygodnie to giną w nim wszystkie bakterie i można spokojnie jeść na surowo?
  • Sporo białka jak na taką porcję, ale widząc to na pewno bym tego nie zjadł, tak samo jak tatara...
  • Szczurka 2012/01/18 19:31
    Mmm, dawno już nie jadłam carpaccio, a takiego gotowego to nigdy. Najlepsze jest domowe, choć krojenie cienkich plasterków trochę wkurza, więc trzeba mieć świetny nóż :D
  • nigdy nie jadłam surowego mięsa i myślę, że ciężko byłoby mi się przemóc, żeby je w ogóle spróbować :)
  • @haruka: czytałam o surowym tuńczyku, że już po 24-godzinnym zamrożeniu może być bezpiecznie użyty do sushi. Źródło niestety nieznane...
    @Szczurka: takie właśnie lekko zmrożone mięso świetnie się kroi. Niemniej nóż i tak watro mieć ostry, nie tylko do mięsa :)
  • genialne, tak samo zresztą jak i tatar
  • @Dorota robilas cos z takiej odmrozonej surowej ryby? :) A jesli tak to nie byla ona taka hmm "rozciapana"? Bo moje zawsze tak wlasnie wygladaja :( Jest na to jakis sposob?
  • @haruka: robiłam ze świeżym, zamrożonym przeze mnie na dobę, tuńczykiem kupionym w makro. Ryba była bardzo świeża, nienawodniona, najwyższej jakości. Po rozmrożeniu miała identyczną "konsystencję". Cena tylko powala - 80zł/kg.
    Muszę poszukać, jak to jest z tymi bakteriami i mrożeniem, bo zawsze mam obawy przy surowej wołowinie. Kupuję bardzo dobrą polską wołowinę u zaufanego rzeźnika, ale jednak to surowe mięso...
    Do tych gotowych zestawów carpaccio i tatara nie mam przekonania. Producent musi "doprawić" mięso porcją chemii, żeby je utrwalić. Niestety :(
  • jeśli w mięsie znajdzie się bakteria wytwarzając przetrwalniki, to spokojnie przetrwa zamrożenie.

Dodaj komentarz na temat ważenia

Oceń smak i właściwości produktu. Podziel się ciekawym przepisem, napisz jak wykorzystujesz go w kuchni. Jeśli produkt jest dla Ciebie nowością nie krępuj się pytać o sposób przyrządzania czy dostępność.

Możesz dodać komentarz jako niezalogowany lub zaloguj się albo zarejestuj aby w pełni korzystać z ileważy.pl

Zobacz jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu

Jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu?

  • powiąż komentarze z Twoim kontem użytkownika
  • nie czekaj na moderację komentarzy
  • zarezerwuj swój podpis / pseudonim
  • dla zalogowanych użytkowników nazwa przy komentarzu prowadzi do profilu gdzie możesz promowac swoją stronę / bloga
  • podstawowe konto jest darmowe a rejestracja trwa ok. minutę